Ørjekollen fort

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til: navigasjon, søk
Kanonstilling ved Ørjekollen
Foto: Vidar Iversen (2015)
Ørjekollen fort ligger i Marker kommune og utgjør det ene av de to anleggene i Ørje, som skulle dekke området mellom riksveien fra Sverige med Ørje bro, og Haldenvassdraget med Ørje sluser.

Fortet ble anlagt i 1902 og er delvis nedsprengt i fjellet. Bak et solid 90 cm høyt brystvern av fjell og betong sto fire kanoner - to 10,5 cm og to 7,5 cm med en batterigang imellom. Lengst øst sto to 6,5 mm Hotchkiss mitraljøser med et overdekket rom og ammunisjonsnisjer på sidene. Kaserne og ammunisjonsmagasin var inne i fjellet.

I området fantes verktøyskur, kullskur, latrine og to brønner - alt omgitt av piggtråd.

Ørje. Utsikt fra Festningen.
Foto: Carl Normann (ca. 1920)

Fortet ble demolert etter Karlstadforliket i 1905. Da ble tunnelen gjenmurt, kaponieren ødelagt og løpegraver og kanonstillinger fylt med steinmasse. Fortet er de senere årene ryddet for demoleringsmasse og tilbakeført slik at kanonstillinger og løpegraver er synlige.

Ørjekollen fort gir sammen med Lihammeren fort en instruktiv opplevelse av fortene slik de en gang var, og konsekvensene av demoleringen i 1905. Begge anleggene inngår i et bevaringsverdig militærhistorisk landskap. Anlegget er fortsatt i Forsvarets eie, og er fredet.

Adkomst

Det er merket natur/kultursti fra E18 ved Ørje sluser til fortet. Ellers er det adkomst gjennom Ørjetun, som ligger knapt 1 km syd for Ørje sluser og E18. Det er mulighet for parkering nedenfor fortet.

Kilder

Eksterne lenker


Grensebefestninger beskrevet på lokalhistoriewiki.no