Visste du at alle artikler i denne wikien er under kontinuerlig utvikling?
Er det noe du ønsker å skrive om eller omskrive? Registrer deg som bruker og bli med på laget!
Har du mindre korrigeringer eller supplerende opplysninger? Ta kontakt med oss på Norsk lokalhistorisk institutt!

Alf Engen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til: navigasjon, søk
Alf Engen
Foto: Eiker Erkiv

Alf Engen (1909-97) var en av tidenes mest allsidige skiløpere. Han ble født i Mjøndalen 15. mai 1909, som den eldste av de tre verdensberømte Engenbrødrene. I hopp, langrenn, utfor, og slalåm, var Alf amerikansk mester, i alt 16 ganger! Han satte verdensrekord i hopp, og var nordamerikansk mester i 1937. En gang satte han ny verdensrekord to ganger i løpet av en dag. Han var trener for den amerikanske skitroppen til OL i 1948. Alf Engen døde i 1997.

Ærespriser han mottok var:

  • Århundrets skiløper (1950),
  • Helms Hall of Fame(1970),
  • Intermountain Ski School Director of the year (1974),
  • Proffesional Ski Instructors of America,
  • Intermountain Division Hall of Fame (1989),
  • One of the Founders of American Skiing (1994).

Han deltok også i åtte helaftens spillefilmer. Fordi han var en mester til å gå på ski i løssnø, og i å lære andre det samme, ble han kjent som «den amerikanske løssnø-teknikkens far». Han ledet Alta skiskole i 40 år, og en av Amerikas mest kjente skibakker «Alf High Rustler» i Alta, er oppkalt etter ham. Alf hadde mye av æren for at sporten ble fremmet i hele verden og i Intermountain West. Han hjalp til med å starte over 30 viktige skiområder i USA: Alta i Utah, Brighton og Snowbasin. Bogus Basin i Idaho og Magic Mountain. Wyomings Snow King Mountain i Jackson Hole. Et av hans største bidrag til skisporten var å hjelpe andre med å starte Deseret News Free School i 1948 der han også var direktør i mange år.

Mer enn 225.000 mennesker har begynt å gå på ski på grunn av dette unike programmet, og interessen for skisporten i regionen er stadig økende.

Kilde

Eksterne lenker


Eiker Leksikons logo.jpeg Alf Engen inngår i prosjektet Eiker Leksikon og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. Ønsker du å bidra til delprosjektet? Kontakt Bent Ek på hans diskusjonsside!