Blektjernstua

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Blektjernstua er en ubetjent turisthytte og aktivitetssenter/nærmiljøanlegg tilhørende DNT Drammen og Omegn. Den ligger ved det lille vannet Blektjern i skogsområdet Strømsåsen sør for Drammen. Fra 1927 til 1956 var hytta damvokterbolig. Mellom 1964 og 1980-årene ble den brukt som speiderhytte. Turistforeningen overtok hytta i 2011.

Damvokterbolig

Fra 1927 til 1956 bodde det fastboende damvoktere på Blektjern. Den først familien som bodde her var Waldemar (f. 1877) og Magda (f. Jensen, 1881) Warhus,[1] som hadde ti barn, og minst to av dem ble født på Blektjern.

I 1937 flyttet familien Ulriksen hit. Ulrik (f. 1874) og Karen (f. 1879) hadde seks barn, og to av dem bodde fast ved Blektjernstua. Det var Trygve (f. 1919) og Sverre (f. 1926).

I 1947 kom Margit Helene (f. 1895 og Julius Emil (f. 1887) Berg til stua. De to barna deres var voksne og bodde trolig ikke fast på Blektjern.

Livet på Blektjern

Damvokterfamiliene bodde utenfor allfarvei, men det var mye folk i Strømsøskogen. Mange tok turen forbi Blektjernstua, satte seg på krakken utenfor og slo av en prat. Frem til 1939 var det kun vei fra Konnerudsiden, så folk gikk på stier. Rundt andre verdenskrig bodde det kun 30 familier på Konnerud. Drammensere, særlig fra Strømsø, kom og gikk, og mange Oslofolk hadde hytte i skogen. Helt frem til 1940 var det lov å bygge private hytter i området. Folk reiste fra Oslo for å plukke bær og gå på campingtur i Strømsøåsen.

Damvokterfamiliene hadde salg av kaffe, brus og sjokolade etc. fra kjøkkenet i Blektjernstua. Spesielt styrkedrikken som var blanding av Solo og vørterøl var populær. Aass bryggeri leverte varer med bil når det var føre til det. Ellers måtte alt bæres fra byen gjennom skogen og hjem. Sverre Ulriksen gikk på Danvik skole frem til 1942. Da overtok tyskerne denne og alle elevene ble flyttet til Rødskog.

Blektjernet ble brukt som skøytebane om vinteren. Skiene ble brukt opp og ned til byen, men også for å gå på tur og hoppe i en selvlaget hoppbakke foran huset.

Mange sommergjester bodde i vedskjulet. Til familien Ulriksen kom søskenbarna Ellinor og Sverre fra Danmark hver sommer. Sønnen Kristian kom også med kone og tre barn. En tilfeldig forbipasserende fikk bo et helt år i uthuset, da han ikke hadde annet sted å bo.

St. Hans ble feiret med bål og trekkspillmusikk. Erling Knutsen spilte, og folk sang med. Danset gjorde de visst også.

I krigsårene hørte og så de mye til unge tyske soldater som holdt til ved skytebanen Riflen ikke så langt fra huset.

Etter at familien Berg flyttet i 1956, bodde det ikke fast damvokter på stedet. Noen år ble hytta leiet ut til folk som ikke hadde ansvar for pass av dammen.

Drammen speidergruppe

I 1964 overtok 3. Drammen speidergruppe Blektjernstua. I 1969 ble planer om modernisering og utbedring av hytta godkjent av Drammen kommune.

Helge Røsæg, Kjell Enger, Hans Johan Skaug og Sigurd Ørjansen var troppsførere for guttespeiderne, mens fruene Eckhol, Skaug og Holmen hadde ansvar for ulveungene.

Det var soveplass til seks inne og til ca. 20 i hønsehuset bak huset. Ofte lå de på gulvet inne for å få plass. Når det var troppsmøte og dårlig vær, satt speidere på gulvet tett i tett inne i hytta.

Patruljene Bever, Elg, Bjørn og Oter holdt patruljemøtene sine i Blektjernstua, og alle speiderne gikk til fots, syklet eller gikk på ski i lysløypa fra der de bodde på Strømsøsiden. Plassen bak huset ble planert ut, og her ble det spilt volleyball, badminton og fotball.

Blektjernet var forbudt område. Det var høye gjerder rundt med tre-fire rader piggtråd øverst.

Drammens Sportsfiskere

Utpå 2000-tallet overtok Drammens Sportsfiskere. De holdt til i huset fram til dammen delvis ble tappet ut og et omfattende restaureringsarbeid av demningen ble påbegynt.

Da sportsfiskerne holdt til på Blektjern, var de i nærheten av et av de første fiskbare vannene i distriktet om våren. Det var mye ørret i vannet. Den måtte imidlertid produseres og settes ut, og dette ble en oppgave for sportsfiskerne.

Turistforeningen

Turistforeningen overtok driften av Blektjernstua i 2011 og gjorde store forandringer både inne og ute.

Utvendig ble stua malt i fargene den alltid hadde hatt: rød med hvite vinduskarmer. Inne ble vegger og gulv malt i lyse farger. De gamle ovnene ble byttet ut og nytt kjøkken montert. Kun den gamle komfyren sto igjen som et klenodium.

Bak huset ble det satt opp lavvo og gapahuk med tilbud om overnatting på feltsenger. På tunet kom en frostsikkert vannpost, og rett over veien et nytt toalett.

Selve tjernet ble restaurert i 2010 med ny demning, sandstrand, badeflåte og badetrapper.

Turisthytta er blitt et utfartssted for skoleklasser, familier og ulike foreninger og lag.

Fotnoter

Kilder

Koordinater: 59°43′29″ N 10°11′15″ Ø