Blindleia kystlag

Fra lokalhistoriewiki.no
Gå til: navigasjon, søk
Blindleia.jpg
Blindleia kystlag var stiftet i 1990, og holder til i Lillesand kommune i Aust-Agder. Laget har 75 medlemmer (2013), og er et lokallag i Forbundet KYSTEN. Aktiviteten er i store trekk sentrert rundt skøyta Havørn, roing og seiling med småbåter, samt maritime aktiviteter på sjøbua Verven på Kokkenes.

Havørn

Sommertur med skøyta Havørn
Havørn ble bygd for fiske i Flekkefjord i 1955 med en lengde på 47 fot, og med skrogform og styrehus som er typisk for Flekkefjord-skøytene. Skøyta var i bruk til kystfiske frem til 1997 da den gikk over til fritidsbruk, fortsatt registrert for fiske. I 2005 ble den solgt og fiskekvoten overført til annet fartøy. Havørn skulle da hugges etter norske regler for omstrukturering av fiskeflåten. Blindleia Kystlag fikk i stedet overta fartøyet på spesielle vilkår.

Bruk

Kystlaget benytter Havørn i byens nære skjærgård sommerstid. Skøyta får en sentral rolle ved kystlagets ulike kulturarrangement, og brukes også i samarbeid med andre av byens foreninger. Medlemmer av Blindleia Kystlag kan dessuten bestille en Havørntur ved private tilstelninger. Etter hvert som fartøyet blir bedre utrustet, ønsker vi også å bruke Havørn til lengre turer.

Istandsetting

Kystlaget ser det som en viktig oppgave å ta vare på fartøyet i autentisk stand, samtidig som vi ønsker å gjøre endringer som sikrer en allsidig bruk av fartøyet. Vi har derfor som mål å bevare og tilbakeføre eksteriør til original tilstand slik den var på 50 tallet. Ettersom det originale styrehuset fortsatt er om bord og skroget er godt bevart, er det rimelig grei oppgave. For å kunne ta fartøyet i bruk slik vi ønsker, vil vi foreta ombygginger under dekk. Vi har nemlig verken tillatelse til (i henhold il regelverket for omstrukturering av fiskeflåten) eller anledning til å fylle lasterommet med fisk. Det skal derfor innredes med oppholdsrom, bysse, et par lugarer og toalett.

Småbåtgruppa

Flott utval av småbåtar: Oselvar (nærmast), Bindalsfæring, Strandebarm, og to Rosjekter lengst borte
Småbåtgruppa er ein samlingsplass for deg som er interessert i roing, segling, moturdur frå snekker og så vidare. Fleire av medlemmane i Blindleia Kystlag har mindre trebåtar som rosjekter, færingar og snekker. Eindel av desse vert brukt i samband med felles aktivitetar i laget. Dette er i tråd med Forbundet si målsetting: "Forbundet KYSTEN skal fokusere på vern og bruk av den åpne tradisjonsbåten i Kulturminneåret (2010)"

Verven

Verven er Blindleia Kystlag sitt samlingspunkt på Kokkenes. Her foregår det båtbygging og båtpuss. Verven er dessutan utgangspunkt for turar og samlingar. Vi disponerer bygget saman med Lillesand Padleklubb og Lillesand Seilforening.

Eksterne lenker