Carl Anthon Paaske

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Carl Anthon Paaske.
Foto: Faksimile fra artikkel i Kragerø Blad 18. mai 1985 ("Glimt fra Langøy i 1860-årene").

Carl Anthon Paaske (født i 8. november 1827 i Borre, død 2. mai 1911 i Kristiania) var bergmester med en variert karriere, blant annet ved Kongsberg sølvverk.

Familie

Carl Anthon Paaske var sønn av skipsbyggermester i Marinen, Carl Pettersen Paaske og Anne Caroline Nørregaard, og ble gift i Horten i 1855 med Caroline Louise Amalie Nielsen fra Kristiania (1835-1912).

Liv og virke

Faksimile fra Stavanger Aftenblad 26. september 1908: Omtale av Paaskes avgang som distriktsbergmester på Vestlandet.

Paaske tok bergeksamen ved universitetet i Kristiania i 1850. Han ble i 1851 stiger ved Kongsberg sølvverk, og i 1855 overstiger samme sted. I 1858 foretok han en offentlig stipendreise til Tyskland, hvor han blant annet besøkte bergverkene ved Clausthal og Freiberg.

I 1861 ble Paaske bestyrer av Langøy Gruver, Bærums jernverks gruver på Langøy ved Kragerø. Da driften her ble innstilt i 1869, ble han underdirektør ved Vigsnes KobberverkKarmøy, hvor han var fram til han i 1872 ble ansatt som bergmester ved Kongsberg sølvverk. I denne stillingen ble han til han i 1893 ble bergmester i Vestre-Søndenfjeldske (Vestlandske) bergdistrikt. Her var han til han tok avskjed i 1908, 81 år gammel, og flyttet til Kristiania.

I folketellingen for 1910 er Paaske registrert på adressen Arbins gate 2 i Kristiania som fh. Bergmester Pensionist.

Ettermæle

Carl Anthon Paaske er gravlagt på Vestre gravlund i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen (2013)

I sin artikkel om Carl Anthon Paaske i Norsk biografisk leksikon (1949) skrev Andreas Holmsen følgende om ham:

Paaske var en temperamentsfull mann med stor virkelyst og nød megen anseelse som bergmann. Han nedla et stort og betydningsfullt arbeide i de stillinger han innehadde og særlig ved Kongsberg Sølvverk. Efter å være flyttet til Kristiania deltok han som et ivrig medlem i de derværende tekniske foreninger. Når der drøftedes saker vedkommende bergverksdrift, kastet han sig – til tros for sin høie alder – med kraft og myndighet inni diskusjonen, og hans innlegg påhørtes alltid med interesse..

I 1904 ble Paaske ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden.

Carl Anthon Paaske og kona Caroline er gravlagt på Vestre gravlund i Oslo. Tittelen Distriktsbergmester er benyttet.

Kilder