Visste du at alle artikler i denne wikien er under kontinuerlig utvikling?
Er det noe du ønsker å skrive om eller omskrive? Registrer deg som bruker og bli med på laget!
Har du mindre korrigeringer eller supplerende opplysninger? Ta kontakt med oss på Norsk lokalhistorisk institutt!

Eikeren

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til: navigasjon, søk
Eikern
Foto: Illustrasjon: Harry Wad (2008)
Eikeren
Basisopplysninger
Eikern01.jpg
Bildetekst:
Foto: Illustrasjon: Rune A Karlsen (2008)
Alt. navn: Eikern
Areal: 27,02 km²
Høyde: 19 moh.
Vassdrag: Vestfosselva/Drammensvassdraget
Kommune: Øvre Eiker, Hof
Fylke: Buskerud, Vestfold
Koordinat: 59°39′59″ N 9°54′44″ Ø

Eikeren eller Eikern er en innsjø som delvis ligger i Øvre Eiker i Buskerud og delvis i Hof i Vestfold. Eikeren drenerer vann fra Hof og deler av Botne og Re samt deler av Øvre Eiker via Fiskumvannet og Vestfosselva ut i Drammenselva.

Eikeren med Fiskumvannet er 20 km lang, inntil 2,5 km bred og inntil 158 m dyp.

Dybden gjør at isen først legger seg på seinvinteren, tidligst i februar. Dette bidrar til milde vintre og er en årsak til at gårdene rundt Eikeren er et viktig område for fruktdyrkning.

Det viktigste tilløpet kommer fra Bergsvannet, som renner inn i sørenden av Eikeren ved Eidsfoss. Andre tilløp er Hakavikvassdraget og Gunhildrudbekken på vestsiden, samt Tryterudelva og Hamreelva på østsiden.

Nils Johnsen skriver om innsjøen: «Av karakter ligner den Telemarkens fjeldsjler; med Tinsjø har den saaledes stor likhet. I uveir er den mørk og truende, og sætter en usedvanlig høi og krak sjø: da er den vanskelig, ja farlig at seile, mens stormkast suser ned fra fjeldene og skumflaker driver over skjær og rev og nakne fjeldpynter. Paa halve milen findes ikke spor av havn; at søke land er den visse ødelæggelse for en ukjendt.»[1]


Galleri

Referanser

  1. Johnsen (1914),s.9


Kilder



Eiker Leksikons logo.jpeg Eikeren inngår i prosjektet Eiker Leksikon og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. Ønsker du å bidra til delprosjektet? Kontakt Bent Ek på hans diskusjonsside!