Visste du at alle artikler i denne wikien er under kontinuerlig utvikling?
Er det noe du ønsker å skrive om eller omskrive? Registrer deg som bruker og bli med på laget!
Har du mindre korrigeringer eller supplerende opplysninger? Ta kontakt med oss på Norsk lokalhistorisk institutt!

Farsund

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til: navigasjon, søk
Farsund sentrum før 1901.
Foto: C. Christensen Thomhav

Farsund er et tettsted og administrasjonssenter i Farsund kommune i Vest-Agder. Stedet har omkring 3200 innbyggere (2012). Det ligger ved et farbart sund, hvilket er opphavet til navnet.

På 1500- og 1600-tallet fungerte Farsund mest som nød- og reparasjonshavn for utenlandske handelsskip når været hadde vært for hardt ved Lista eller Lindesnes. Etternhvert begynte man med eksport direkte fra Farsund, spesielt hummer til Nederland. På slutten av 1700-tallet hadde Farsund vokst til en handels- og sjøfartsby. Status som kjøpstad ble innvilga i 1795.

Kjøpmann og verftseier Jochum Brinch Lund (1743–1807) regnes ofte som Farsund bys grunnlegger, ettersom han var sentral i å sikre kjøpstadsprivilegiene. Farsunds byvåpen, som også ble kommunevåpen, har som motiv fire trær, og disse vokste i Lunds hage. Blant bygningene han etterlot seg i Farsund er Husan, som i dag fungerer som rådhus.

I mellomkrigstida var Farsund en tid verdens største sjøfartsby om man måler i tonnasje pr. innbygger. Med tilbakegangen i sjøfarten fulgte nye tider. Turisme har blitt en viktig næringsvei, og kommunen legger vekt på å ta vare på gamle, hvite trehus og murhus i jugendstil.

Kilder

Vintermotiv fra Farsund, januar 2015.
Foto: Stig Rune Pedersen (2015)

Koordinater: 58.0948° N 6.8046° Ø