Faxsen (skandferkutter, 1916)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Faxsen
Mkfaxsen.jpg
Egennavn: Faxsen
Båttype Skandferkutter
Lengde 70,6 fot
Største bredde 17,3 fot
Byggeår 1916
Båtbygger: Nils Skandfer
Framdriftsmidler: Motor
Motortype Wichmann, 50 hk type K
Kommune Bodø kommune
Lagstilhørighet: Kystlaget Salta
Nåværende eier: Kystlaget Salta

M/K «Faxsen» er en skandferkutter, bygd i 1916 ved datidens største trebåtbyggeri i Norge: Nils Skandfers trebåtbyggeri i Kulstadsjøen ved Mosjøen. Kontrahent var Harald Pedersen. Kjøpekontrakten ble underskrevet i februar og fartøyet skulle være ferdig i september samme år. «Faxsen» var opprinnelig 62,5 fot og ble levert med en 2 sylindret Alpha glødehodemotor. Seilføringen var fokk, storseil og mesan.

M/K «Faxsen» ble i all hovedsak brukt til fiske, særlig Lofotfiske og sildefiske. Fartøyet ble også brukt i fraktefart, spesielt like etter krigen da det var stort behov for frakt av blant annet bygningsartikler. Fartøyet var eid av samme familie fra 1916 fram til 1997 da den ble kjøpt av Stiftelsen Faxsen. Fartøyets historie og endringer som er gjort på fartøyet er svært godt dokumentert. I 1938/39 ble det installert en 50 Hk Wickmann semidiesel som fremdeles er i bruk, skroget er forlenget til 70 fot i 1956 og fartøyet har fått nytt styrhus. M/K «Faxsen» er i stor grad autentisk, og Stiftelsen Faxsen har lagt stor vekt på å bevare båten slik den var ved overtakelse i 1997. Eierne fører en restriktiv linje med hensyn til vedlikehold og endringer på fartøyet.

«Faxsen» fikk av Riksantikvaren status som verneverdig skip i 1997. M/K «Faxsen» brukes i dag til passasjertrafikk og kystkulturopplevelser.

Motor

Originalt sto det en Alpa glødekulemotor i maskinrommet. Den ble i 1939 byttet ut med en ensylindret 50 – 100 HK Wichmann, type K. Denne står fremdeles ombord og er en av de få motorene av denne typen som fremdeles er i drift, takket være våre dyktige maskinpassere. Vi har litt reservedeler på lager, men «nye» deler er vanskelig å finne tak i. De fleste motorene av denne typen ligger dessverre på havets bunn. Lyden av motoren er en veldig karakteristisk og for mange svært nostalgisk motorlyd. Fremdeles er det folk som bor og ferdes langs kysten som kjenner igjen Faxsen på lang avstand på grunn av motorlyden, og det er ikke uvanlig at eldre sjøfolk møter opp på kaia med en tåre i øykroken når Faxsen kommer på besøk. Motoren er en viktig del av opplevelsen av å være ombord på Faxsen, et kulturminne i seg selv.

Ekstern lenke