Grorud kirke

Fra lokalhistoriewiki.no
Gå til: navigasjon, søk
Koordinater: 59°57′28.159″ N 10°53′4.5312″ Ø
Grorud kirke august 2007
Foto: Chell Hill
Grorud kirke er en korskirke i nordmarkitt med 600 sitteplasser. Kirka ble innviet 17. desember 1902 og befinner seg i Østre Aker prosti i Oslo kommune.

Før 1902 hadde folk på Grorud måttet dra lange veier for å komme til kirke - fram til 1860 dro man helt til Gamle Aker kirke nede i byen, og etter det til Østre Aker kirke. Selv om man etter byggingen av Østre Aker kirke i det minste kunne høre klokkeklang i Groruddalen, var det lang og dårlig vei dit for alle de menneskene som etterhvert bodde på og rundt Grorud. Mange som jobbet i den nye industrien i området var fattigfolk og arbeidere som ikke hadde tilgang til hest og vogn slik som bøndene. Veien til Østre Aker fra Grorud i anledning gravferd, dåp og gudstjeneste ble dermed tung, særlig i dårlig vær.

Befolkningen knytta til industrien vokste raskt, og fra 1880-årene vokste det fram ønsker og behov for å i det minste ha et kapell på stedet. Pengeinnsamling ble startet, og det ble lagt fram planer for en langkirke i teglstein. Etter innspill fra befolkningen, blant annet fra Grorud og Omegns Vel, ble det bestemt at kirken skulle oppføres i Grorudgranitt. Dette for å hjelpe industrien lokalt. Det ble også etter hvert bestemt at arbeidet skulle utføres av kommunens egne folk og i størst mulig grad med arbeidere fra Aker.

I 1933-36 fikk kirken et stort freskomaleri, «Den store hvite flokk». Kirkeklokkene kommer fra Bakklandets Støperi og Mekaniske verksted.

Fra 1947 har Grorud kirke vært sognekirke. Det er kirkegård ved kirken.

Kilder

  • Aurbakken, Hovind, Rognstad og Tvedt (red.) 2002: Grorud kirke gjennom 100 år
  • Oslo byleksikon 2000, Kunnskapsforlaget

Galleri