Visste du at alle artikler i denne wikien er under kontinuerlig utvikling?
Er det noe du ønsker å skrive om eller omskrive? Registrer deg som bruker og bli med på laget!
Har du mindre korrigeringer eller supplerende opplysninger? Ta kontakt med oss på Norsk lokalhistorisk institutt!

Huitfeldtgården (Son)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til: navigasjon, søk
Huitfeldtgården i Son.
Foto: Chris Nyborg (2006)

Huitfeldtgården er en bygning i Son i Akershus. Den ble oppført på slutten av 1700-tallet eller begynnelsen av 1800-tallet, og har siden blitt endret flere ganger. Gården har navn etter forretningsmannen Lars Jørgensen Huitfeldt.

Tidlig på 1800-tallet bodde Gregers Stoltenberg i gården. Enken etter hans bror Bredo von Plade Stoltenberg giftet seg i 1811 med sorenskriveren i Follo, Christian Magnus Falsen. En lokal historie forteller at Falsen og lektor Adler satt i Huitfeldtgården da de våren 1814 utarbeidet det første utkastet til Grunnloven.

I 1840 ble det bygget på etter at Lars Huitfeldt hadde giftet seg. Gården fikk et innelukket gårdsrom, med bakgårdsbygninger som huset stall og lager.

På slutten av 1800-tallet drev kandidat Jürgensen privatskole i gården. Rundt samme tid var det to skjenkesteder der. Skipperbørsen var for de finere i byen, og hadde inngang fra gaten, mens et enklere lokale hadde inngang fra baksiden.

I nyere tid ble bakgårdsbygningene revet, og det kom et nytt tilbygg i stedet. Dette gjorde det mulig å ha dagligvareforretning der. Etter at den ble nedlagt kom det en lekebutikk i lokalene, og pr. 2009 er det også apotek der. I annen etasje er det fortsatt leiligheter.

Koordinater: 59.524411° N 10.689423° Ø