Jens Johannes Wangensteen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Jens Johannes Wangensteen (født 6. september 1766, død 1837) var gardbruker, kirkeeier og stortingsmann, bosatt på Øvre Vilberg i Sørum.

Familie

Hovedbygningen på Øvre Vilberg, der Wangensteen vokste opp.
Foto: Halvor Vreim (1938)

Wangensteen ble født i Fet, og var sønn av fut Ove Henrik Wangensteen og Margrete Bue. I 1804 ble han gift med Katarine («Trine») Stranger Schjelderup (født 1780), datter av sokneprest i Oslo Peter Schjelderup og Christiane Wisløff. De fikk tre barn:

  1. Ove Bodvar Hussein Wangensteen, født 1806, gift med Nikoline Cæcilie Dahl, sorenskriver i Namdal.
  2. Stig Cato Frithiof Schjelderup Wangensteen, født 1808
  3. Petrine Ovidia Margrethe Hervora Wangensteen, født 1812.

Virke

Wangensteen vokste opp hos foreldrene på Øvre Vilberg i Sørum, og var cand.jur. fra Universitetet i København i 1785. Han brukte gjerne tittelen «literatus», og var ivrig skribent i Norske Intelligentz-Seddeler. Under valget til Riksforsamlinga den 25. februar 1814 var han en av de to som ble valgt som valgmenn fra Sørum prestegjeld, og sammen med Thorvald Heyerdahl kom han til amtsforsamlinga i Akershus. Som kjent ble han ikke valgt som representant til Riksforsamlinga på Eidsvoll i 1814, men han deltok på det overordentlige Stortinget samme høst, og var ved det første ordentlige Storting 1815-1816 fjerde representant for Akershus. Der var han medlem av lagtinget og av fire komitéer, samt av riksretten.

Wangensteen var en rik mann, og ble liknet for 200 spesidaler i sølvskatten 1816. Deretter gikk det imidlertid ikke så bra: Han hadde knyttet seg til store handelshus som gikk overende tidlig på 1800-tallet, og tapte store verdier. Det hjalp heller neppe at han ble skilt fra kona i 1826, og året etter ble Øvre Vilberg solgt på auksjon for 6050 spesidaler.

I «Statsborgeren» av 1834 skrev Wangensteen ti «smededigte» om statsråd Collett. For dette ble han satt under tiltale for å ha overtrådt trykkefrihetsanordningen, og ble dømt til seks måneders tukthus 6. april 1835. Han døde i Kristiania.

Litteratur

  • Horgen, Jan Erik. Vesterskaun, sørøstre del av Frogner, bind 4 av Sørum bygdebok. Bosettings- og næringshistorie. Sørum kommune, 2010.
  • Lindstøl, Tallak. Stortinget og statsraadet : samt tillæg. D. 2 : Biografier L-Ø samt tillæg.

Lenker

Eksterne lenker