Kjeldearkiv:Pauline, en sliter av rang

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Pauline, en sliter av rang

I anledning av at Pauline Wilhelmsen, Sæterheimsbråten, fylte 90 år i mai 1935 var Nordstrands Blad på besøk for å intervjue og gratulere henne. Hun ble født i år 1845 og kan fortelle litt om «det å måtte stå på».

Bodde på Bråten i 52 år

Hun er enke efter veivokter Wilhelmsen og har bodd på Bråten rett overfor handelsgartner Pedersen i snart 52 år. Hun har hatt en lang og strevsom arbeidsdag, men er kjekk og har et par spillende øine som fremdeles vidner om vilje og energi.

Vannet på Nordstrand kirkegård i 44 år

I 44 år har hun drevet med vanning av gravene på Nordstrand kirkegård, og først for to år siden måtte hun legge opp for da orket hun ikke mer. Men sin egen have steller hun den dag i dag. En av hennes gode venner fortalte at da det for en tid siden kom en dyktig skur, løp folk som arbeidet på tomten i nærheten i ly for regnet, mens mor Wilhelmsen arbeidet ufortrødent videre. Haven og huset ligger der så velstelt i solen og kommer man inn, er det likeså dukkepent og hyggelig som utenfor. Her bor hun sammen med sin datter og svigersønn som hun elsker. Da vi kommer inn og hilser, viser hun oss strålende alle de deilige blomster hun har fått. –Ja, jeg har fått så mange blomster, gaver og telegrammer. Jeg er glad i menneskene, men bare dem som er glad i å arbeide. Når en ikke utfører det arbeidet en skal, så er en en tyv.

Vi slet mye vondt

Vi ber henne fortelle litt fra sin barndom og ungdom. –Jeg er født på Sønsterud, en av de ytterste gårdene i sognet. (Det er ikke så langt fra Sofiemyr, nå i Oppegård kommune) Far min var husmann der. Vi slet mye vondt, og jeg som den eldste av en stor søskenflokk, måtte hjelpe til. Det var nå ikke rart med lærdommen i min tid. Jeg gikk bare på skolen en kort tid, og mye var jeg borte fra skolen da jeg var meget skral i oppveksten.

Gikk med melk til Grønland

Men jeg husker godt at da jeg var 10 år gammel, begynte jeg å gå med melken. Det var to dager i uken det. Jeg fikk følge med noen koner da veien var svært ensom. Jeg gikk da fra Sønsterud og leverte melken på Grønland til Ottar Ottesen som bodde i en gammel gård der Grønland kirke står nu. Jeg bar en brun melkesele over nakken, og tungt var det mangen gang, men når jeg møtte Anna Haraldstad, senere fru Nyquist som var på vei til skolen tok hun selen av nakken min og hjalp meg, ja hun var snild hun.

Hvor skulle jeg få mat til barna?

Da mor Wilhelmsen for 52 år siden kom til Bråten som gift, var det heller ikke så greit mang en gang, og hun har fått vite hva det vil si å arbeide hele sitt liv. Vann fantes ikke på lange veier. De måtte gå til Kastellet like ned for Stenhammer, det var en kilde der. –Ja, ja, vi satt mange ganger smått i det, jeg visste ofte ikke hvor jeg skulle få mat fra til barna mine. Jeg vet hva verden smaker – men vi har en over oss som er mann for å gjøre all ting godt.

Mannen lærte å skrive som 40-åring

Klokker Jørgensen var nesten som en far for oss. Mannen min som var veivokter, kunde ikke skrive da han var 40 år, men da lærte han å skrive av Jørgensen, og han sa at han var en flink elev – og en veivokter må kunne skrive.

Svært fornøyd med 80 kroner måneden i pensjon

Jeg lærte å skrive av kaptein Morten Anker, da jeg tjente der, men jeg har glemt alt sammen. Ja, jeg har fått freste hva verden smaker, men nu har jeg det så godt. Jeg har 80 kroner måneden i pensjon efter mannen min. Vi sier adjø til mor Wilhelmsen og hennes datter og ønsker disse gilde mennesker alt godt. Mor Wilhelmsen følger oss smilende ut og ber oss komme snart igjen når pionene hennes blomstrer.

Vi må nok innrømme at vi er noen sveklinger sammenlignet med våre forfedre.



Kilder

  • Pedersen, Gunnar: B.6: Aktuell historie VI : Nordstrand og Østensjø - før og nå. 2013. 204 s. Utg. Dreyer. ISBN 978-82-8265-076-2. S. 95: Pauline, en sliter av rang.


Lavendel.JPG Artikkelen er basert på «Aktuell historie», Gunnar Pedersens spalte i Nordstrands Blad, som senere har resultert i seks bøker. Den ble opprinnelig publisert som NB 536 den 15.10.2012. Litteraturlista er den Pedersen oppga i sin utgave av artikkelen.

Flere artikler finner du i denne alfabetiske oversikten.