Kjeldearkiv:Skyssvesenet i Skedsmo

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Artikkelen er fra Thor Sørheim: Skedsmo. Lokalhistorisk opplegg. Skedsmo 1976. Den er tilrettelagt for Skedsmos lokalhistoriewiki i 2014.

En vanlig måte å bli skysset på omkring 1860.

Vi kan ikke snakke om gamle ferdselsårer uten å nevne skyssvesenet. Bøndene hadde plikt til å gi skyss til folk som var ute på reise. De fikk selvfølgelig betalt for dette, men det kunne bli svært slitsomt å frakte folk i all slags vær og vind. De måtte bytte hest ofte, og i 1827 var det på sommertid i alt 323 hester som ble brukt til skyss i Skedsmo. All trafikken fra Christiania og nordover gikk gjennom kommunen, så det var sikkert livlig etter veien.

Bytte av hesteskyss skjedde på skysstasjonene. Den eldste skysstasjonen lå på Løken, men den ble siden flyttet til Skrimstad, ikke langt fra Nitsund. Her var det servering for de reisende mens de ventet på at skysskarene skiftet hester. Verten hadde lov til å brygge øl, men han hadde ikke lov å selge brennevin. Det var imidlertid vanlig å ha med ei reiseflaske med brennevin på den tida, så stemningen kunne bli høy på skysstasjonene.

I 1877 ble stasjonen flyttet til Søndre Hvam fordi veien ble lagt over Kjellerholen og opp gjennom Brånåsdalen.

I dag ligger Skrimstad helt utenfor trafikken som går gjennom Skedsmo, og det er ikke så mange som kjenner til gården. Men til langt ut på 1800-tallet var den et knutepunkt for ferdselen gjennom bygda. Gjestgiveriet på gården var mye brukt, og blant annet ble de første formannskapsmøtene i 1837 holdt der. Dessverre brant den gamle gården ned i 1938, så vi har ikke noen minner igjen etter den gamle skysstasjonen.

Se også Skrimstad skysstasjon og gjestgivergård og Lillestrøm Skydsstation - hotell og kino.


0231 Skedsmo komm.png Artiklene er basert på Thor Sørheims hefte Skedsmo. Lokalhistorisk opplegg fra 1976 og den digitale versjonen fra 2006 med tittelen Skedsmos historie - ti tusen år i korte glimt. De som ønsker å foreta endringer i artiklene, kan sende disse til NilsSteinar.Vage(krøllalfa)lillestrom.kommune.no. Artiklene fra Sørheims hefte finner du på denne sida.


Kilder og litteratur