Kristian Nyjordet

Fra lokalhistoriewiki.no
Gå til: navigasjon, søk
Nyjordet møtte i egenskap av ordfører på fylkestinga i Oppland, her på Storhove i 1925. Han sitter trulig som nr. 6 fra venstre på 1. rad.

Kristian Nyjordet (født 25. juli 1858Nyjordet i Vardal, død 1927) var blikkenslager og ordfører i Vardal fra 1922 til 1925. Nyjordet representerte Bondepartiet. Han ble valgt til ordfører etter loddtrekning med Arbeiderdemokratenes kandidat, Ludvig Skjerven.

Kristian Nyjordet var sønn av småbruker Mathias Christiansen Nyjordet og Berthe Olsdatter. I Vardal bygdebok karakteriseres han som en driftig mann, som hadde klatra økonomisk og sosialt: «Han arbeidet sig op fra å kalle ingen ting til å bli velstandsmann.» Nyjordets blikkenslagerverksted ble etter hvert et av de største i distriktet, og denne suksessen gjorde at han fikk midler til å kjøpe garden Napstad.

Da Kristian Nyjordet ble ordfører, hadde han i lengre tid vært politisk aktiv. Med unntak av perioden 1919-1922 hadde han sia 1902 sittet i Vardals herredsstyre. Nyjordet hadde mange tilltsverv; han var blant annet overformynder i Vardal. Han var også religiøst interessert og medlem i styret til Viken kristelige ungdomsskole. Nyjordet var gift med Mathea Skjellerud.


Kilder og litteratur


Forgjenger:
 Arne Fosnes 
Ordfører i Vardal
Etterfølger:
 Ludvig Skjerven