Kristian Ottosen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Kristian Ottosen, våren 1942.
Foto: Ukjent, hentet fra Ottosens egen bok om Theta-gruppen fra 1983.

Kristian Ottosen (født 15. januar 1921 i Solund i Sogn, død 1. juni 2006 i Oslo) var motstandsmann, forfatter og mangeårig leder for Studentsamskipnaden i Oslo. Han satt i konsentrasjonsleir i andre halvdel av andre verdenskrig, og utga senere en rekke bøker om krigen og de politiske fangenes skjebne.

Familie

Kristian Ottosen var sønn av overstuert Herman Ottosen (1891-1945) og Larine Tangenes (1891-1972), og ble gift i 1947 med Gerd Kleppestø (f. 1922).

Liv og virke

Kristian Ottosen har gitt navn til Studensamskipnadens servicebygg ved Universitetet i Oslo på Blindern.
Foto: Stig Rune Pedersen (2014)

Utdypende artikkel: Theta-gruppen

Ottosen tok examen artium ved Tanks skole i Bergen i 1940. I mai 1940 ble han engasjert i norsk-britisk etterretningsarbeid innenfor den såkalte Theta-gruppen i Bergen. Ottosen ble arrestert 25. juni 1942 som en del av en rekke arrestasjoner og utsatt for omfattende tortur, men lyktes i å ikke oppgi andre navn eller røpe kjennskap til gruppen. Gruppen gikk deretter i dekning, og ble senere lagt på is, etter at tyske soldater under en razzia snublet over deres kommandosentral på Bryggen. Ottosen satt rundt et halvt år i ulike norske fengsler, herunder Grini, og deretter sendt til Tyskland med M/S «Monte Rosa» og satt i Sachsenhausen og Natzweiler som NN-fange, evakuert sommeren 1944 til Dachau, Dautmergen og Vaihingen.

Etter krigen studerte Ottosen blant annet filologi i Skottland, og han ble cand.mag. i Oslo i 1948. Han tok pedagogisk seminar i 1949.

I 1950 ble Ottosen daglig leder for Studentsamskipnaden i Oslo, en stilling han hadde helt til 1979. Han hadde også en rekke verv, blant annet var han formann i NRKs styre 1972-1979 og i Nationaltheatrets styre 1981-1989.

Etter 1980 var Ottosen sterkt engasjert i skjebnen til de norske fangene i tyske og japanske fengsler og konsentrasjonsleirer under den annen verdenskrig. Han skrev en rekke bøker om emnet.

Ettermæle

Kristian Ottosen er gravlagt på Vestre gravlund i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen (2013)

I en nekrolog i Aftenposten 8. juni 2006 av Anders Bratholm, Sigurd Frigland, Knut Selmer og Tore Stenhamar ble Kristian Ottosen omtalt slik (utdrag):

Selv om Ottosens faglige innsats på så mange områder må kunne betegnes som enestående, er det nok utgivelsen av de mange bøker om krigen og de politiske fangenes skjebne som er hans største bragd. … Ottosen var tilbakeholden ved omtale av sin egen innsats for medfanger. … Som venn utstrålte han varme, iderikdom og godt humør. Hans forfattertalent, sammen med hans eksepsjonelt gode hukommelse, gjorde ham til en beretter av rang.

Kristian Ottosen ble kommandør av St. Olavs Orden i 1994.

Studentsamskipnadens servicebygg ved Universitetet i Oslo på Blindern, Kristian Ottosens hus, er oppkalt etter ham.

For sitt arbeid med å hjelpe sine medfanger i konsentrasjonsleirene i Tyskland fikk han i 1987 fjelltoppen Ottosenknatten i Antarktis oppkalt etter seg.

Kristian Ottosen er gravlagt på Vestre gravlund i Oslo.

Bibliografi

Kilder og referanser