Bli med på dugnaden med å koordinatfeste artikler og bilder på Lokalhistoriewiki!

Løten kommune

Fra lokalhistoriewiki.no
Gå til: navigasjon, søk
Løten
0415 Loten komm.png
Basisdata
Kommunenummer 0415
Fylke Hedmark
Kommunesenter Løten
Areal 369.45  km²
Areal land 362.68  km²
Areal vann 6.77  km²
Folketall 7 471 (2012)
Grunnlagt 1838
Målform Bokmål
Nettside Nettside

Koordinater: 60°49′03″ N 11°20′35″ Ø


Løten er en kommune og ei bygd i Hedmark. Kommunen grenser til Hamar i vest, Åmot i nord, Elverum i øst, Våler i sørøst og Stange i sørvest. Kommunen ble opprettet i 1838 i forbindelse med formannskapslovene, og har som eneste kommune på Hedmarken beholdt de opprinnelige grensene til i dag.

Navnet kommer fra gammelnorsk Lautin. Ordet er en kombinasjon av laut og vin, hvor laut betyr en fordypning i bakken og vin betyr eng. Navnet ble skrevet Løten fra begynnelsen av 1800-tallet. Kommunevåpenet viser et gullfarget drikkehorn mot rød bakgrunn, og symboliserer jordbrukskultur.

Løten var det østligste av de opprinnelige tettstedene på Hedmarken, og har vært en gjennomfartsåre for trafikk mellom øst og vest i uminnelige tider. På Rokoberget ligger ruinene av St. Michaels kirke fra middelalderen. Fra middelalderen er også Løten kirke, som er fra det 13. århundre, og det gamle kommunesenteret lå her. Da jernbanen ble åpnet i 1862 ble Løten stasjon det nye senteret for handel og administrasjon, og her ligger stadig tettstedet Løten.

Innhold

Næringsliv

Løiten Brænderi, som ble opprettet i 1855, har bidratt til å gjøre Løten kjent. Akevitt-produksjonen ble overtatt av Vinmonopolet i 1927, men råspritproduksjonen fortsatte fram til 1990-årene. Den tradisjonsrike Løiten-akevitten produseres i dag av Arcus AS.

Ådalsbruk var det kooperativ rundt år 1900.

Tettsteder

Kjente løtensokninger

Eksterne lenker


Creative Commons License Denne artikkelen er helt eller delvis basert på artikkelen «Løten kommune» fra Wikipedia på bokmål og riksmål og kan kopieres, distribueres og/eller endres slik det er angitt i lisenstekst for cc-by-sa 3.0. For en liste over bidragsytere til den opprinnelige artikkelen, se endringshistorikk knyttet til den opprinnelige artikkelen. For en liste over bidragsytere til denne versjonen, se endringshistorikk knyttet til denne siden.
Artikkelen bør gjennomgås med tanke på tilpasninger til lokalhistoriewiki.no. Se Hjelp:Forskjeller fra Wikipedia for mer informasjon.
Personlige verktøy
Navnerom

Varianter
Handlinger
Avdelinger
Forsider
Verktøy