Visste du at alle artikler i denne wikien er under kontinuerlig utvikling?
Er det noe du ønsker å skrive om eller omskrive? Registrer deg som bruker og bli med på laget!
Har du mindre korrigeringer eller supplerende opplysninger? Ta kontakt med oss på Norsk lokalhistorisk institutt!

Lambertseter (gård)

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra Lambertseter gård)
Hopp til: navigasjon, søk
Koordinater: 59°52′19.042″ N 10°48′51.757″ Ø
Våningshuset på Lambertseter gård står fremdeles.
Foto: Bruker "Rart" på Wikimedia Commons (2009).

Lambertseter ligger i Bydel Nordstrand i Oslo, adresse Lambertseterveien 37. Gården har gitt navn til drabantbyen Lambertseter, og har status som verneverdig kulturminne. Hovedbygningen fra 1825 er bevart. Bygningen ligger mellom Lambertseter skole og Langbølgen 4-6.

Det er noe uklart når gårdsdriften på stedet oppstod, men gården nevnes under navnet Sæter1500-tallet. Tidlig på 1600-tallet ble gårdsdriften overtatt av en tysk soldat ved navn Lambert eller Lambrit, noe som gav gården dens nåværende navn. I 1660-årene kom gården i assessor Niels Toller den yngres eie.

Det var flere husmannsplasser under Lambertseter, og i folketellingen i 1801 hadde gården og plassene til sammen 23 beboere. Ved folketellingen i 1865 var tallet vokst til 62, før det senere gikk noe ned.

Fra 1913 drev seinere stortingsmann Arne Rostad gården, men i 1918 ble den solgt til Mathias Jørgensen. Like etter andre verdenskrig solgte Jørgensen mesteparten av jorda til kommunen. Planene om en storstilt utbygging hadde tatt form allerede i 1934, men krigen hadde satt en stopper for gjennomføringen. Det var først ved kommunesammenslåingen i 1948 at den nye og større Oslo kommune fikk overta Lambertseterskogen. Tidlig på 50-tallet kom de første blokkene opp, samtidig som gårdsdriften ble avviklet. Mesteparten av boligmassen ved gården ble solgt til kommunen eller revet i løpet de neste årene.

Kilde

Eksterne lenker