Visste du at alle artikler i denne wikien er under kontinuerlig utvikling?
Er det noe du ønsker å skrive om eller omskrive? Registrer deg som bruker og bli med på laget!
Har du mindre korrigeringer eller supplerende opplysninger? Ta kontakt med oss på Norsk lokalhistorisk institutt!

Laurits Larsen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til: navigasjon, søk

Laurits Larsen (født 1869 i Vardal, død ?) var hotelleier og sentral i travsporten i Larvik-området. Han vokste opp på Gjøvik, som sønn av østretotningen Lars Starum og vardalsjenta Berthe Nilsdatter Bye. Larsen flytta i 20-årsalderen til Larvik. Her starta han hotellet Farris Pensjon. Larsen var lenge styremedlem i Larvik og omegns traverklubb.

Ludvik Olsen Breilids møte med Larsen

Under oppveksten på Gjøvik ble han godt kjent med den jevnaldrende Ludvik Olsen Breilid. I 1939 møttes de to vennene igjen, på Breilids gard i Nordlia i Østre Toten. Breilid var da handikappa. Utdraget nedafor er fra hans gardshistorie for naboeiendommen Askjum.

"Som jeg en høstdag i 1939 sitter ute paa gaarden paa min 3hjuls cykel, stanser en flot bil og ut kommer en føer herremann i 70 aars alder og gaar like bort til mig aa siger – ’godag Ludvig; det er længe siden vi saa hverandre saa du kjenner nok ikke igjen mig.’ Og saa var det min jevnaldrende ven Laurits Larsen fra Gjøvik – hesteinteresseret som jeg allerede tidlig i gutteaarene – som vi sprang sammen.

Han spør saa efter flere av den gamle familie paa Askjum og jeg fortæller – at jeg netop har lovet den nuværende eier av Askjum aa skrive ned mine erindringer om de eiere af gaarden, som jeg har kjendskap til – og han fortæller da, at han er i besiddelse af morfar Nils Jakobsen Byes slækstpapirer, og noen dage senere faar jeg saa disse papirer tilsendt i recom. brev – og efterat aa ha dem avskrevne returnerer jeg papirene 4/12 1939.

Vedkommende Laurits Larsen er født i Vardal 1869 – og hans far er Lars Starum fra østre Toten – og moren er Berthe Nilsdatter Bye. Laurits Larsen reiste i 20 aars alderen til Laurvig og drev her som bademester – og kjøpte senere hotell her og driver fremdeles i 1939 dette hotell – unner navn – Farris pension.

Laurits Larsen er fremdeles like hesteinteresseret og staar i som styremedlem av Laurvig og omegns traverklubb."