Liberalistene Akershus

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Partiets logo.

Liberalistene Akershus (forkortes Lib Akershus) er et politisk parti som arbeider for å fremme liberalisme. Partiet omfatter Akershus fylke, herunder områdene Asker/Bærum, Romerike og Follo. Partiet har sete i Oslo.

Liberalistene Akershus er et av Liberalistenes største fylkeslag, og teller sammen med Oslo og Rogaland vel en tredjedel av medlemmene i Norge. Pr. april 2017 hadde Liberalistene Akershus 260 medlemmer. Partiet ble stiftet i 2014. Ungdomspartiet heter Liberalistisk Ungdom Akershus. Det ble stiftet i 2016, da Liberalistisk Ungdom Oslo og Akershus delte seg i to.

Stortingsvalget 2017 i Akershus var det første offentlige valget som Liberalistene Akershus tok del i. 13 av 23 kandidater var under 35 år gamle, mens over 70 prosent var født etter 1980. Liberalistisk Ungdom Akershus hadde hånd om vel 30 prosent av plassene på Liberalistene Akershus' stortingsvalgliste. Partiet fikk 598 stemmer, som gav 0,2 prosent oppslutning i Akershus valgdistrikt. Dette var for øvrig en økning på vel 207 prosent i forhold til DLF Akershus' 195 stemmer i stortingsvalget 2013.

Historikk 2014-2017

Grunnleggelse

Liberalistene Akershus ble stiftet den 2. november 2014 på «Fulehuk» (s.d.) ved Thon Hotel Oslofjord i Sandvika.[1] Til stede som stiftere var Lasse Hansen fra Skedsmo, Espen Hagen Hammer fra Asker og Andreas Nordenstjerne fra Oslo. Ved grunnleggelsen hadde partiet 15 medlemmer. Dermed utgjorde Akershus-liberalistene nærmere ti prosent av medlemmene i Norge.

Det ble vedtektsfestet at Liberalistene Akershus har to seter som partiet veksler mellom, nemlig Lillestrøm øst for Oslo og Sandvika i vestområdet.[1] Grunnen er fylkets todeling, som for øvrig oppstod da Aker herred i 1948 ble innlemmet i hovedstaden. Men det ble raskt en sovende bestemmelse. I praksis begynte man fra 2016 å legge årsmøter til Oslo.

Fylkesårsmøte 2015

Liberalistenes første leder, Espen Hagen Hammer (til venstre), tilhørte Liberalistene Akershus. På bildet er også Arnt Rune Flekstad fra Liberalistene Sør-Trøndelag

Den 22. februar 2015 hadde Liberalistene Akershus konstituerende og ordinært fylkesårsmøte på Røde Kors-huset i Lillestrøm.[2] Blant annet ble fylkesstyret utvidet til tre medlemmer, samtidig som ny partileder ble valgt. For første gang ble Follo-distriktet representert i fylkesstyret. Det var fire oppmøtte.

Fylkesårsmøtet avgjorde at partiet ikke kom til å stille med liste i 2015-valget.[3] Partiet lot det likevel være åpent for at medlemmer i Liberalistene Akershus fikk bistå Liberalistene Oslo i bystyrevalget der, noe som også skjedde. I en melding som noen måneder senere ble sendt til aviser i Akershus, pekte Liberalistene Akershus på følgene som valget blant annet kunne ha for utbygging av E18 mellom Bærum og Oslo.[4]

Politikken som Oslo bystyre vedtar, får konsekvenser for folk og næringsliv i Akershus, for eksempel tusenvis av pendlere som daglig reiser inn og ut av hovedstaden. Derfor er det i våre velgeres interesse at bystyret får et innslag av liberalistisk lilla
Andreas Nordenstjerne (07.07.2015)

I likhet med sentralpartiet, opplevde Liberalistene Akershus økt pågang av medlemmer utover våren 2015. Ved fylkesårsmøtet medio februar hadde partiets medlemstall passert 20,[3] og medio april kunne partiet notere seg 35 medlemmer,[4] for øvrig mot Liberalistene Oslos 58 medlemmer samtidig. I juli hadde partiet over 50 medlemmer.[4]

Fylkesårsmøte 2016

Den 21. februar 2016 hadde Liberalistene Akershus ordinært fylkesårsmøte i Karl Johans gate 18 C. Der ble følgende fylkesstyre valgt: leder Morten Stenersen, nestleder Sebastian Grønnslett, sekretær Deniz Strengehagen Gungør, medlem Thomas Ødelien, medlem Lasse Hansen og varamedlem Entrak Entshuldiga.[5] Det var seks oppmøtte.

Med praktisk orienterte Deniz Strengehagen Gungør fikk Liberalistene Akershus' partiaktiviteter et oppsving. Blant annet hadde partiet grilldag med underskriftsinnsamling i Lillestrøm.[5]

Fylkesårsmøte 2017

Den 19. februar 2017 hadde Liberalistene Akershus ordinært fylkesårsmøte i Karl Johans gate 37. Der ble følgende fylkesstyre valgt: leder Deniz Strengehagen Gungør, nestleder Sebastian Grønnslett, sekretær Andreas Nordenstjerne, medlem Entrak Entshuldiga, medlem Christer Sverre (ikke til stede), varamedlem Thomas Ødelien og varamedlem Rune Hasle (ikke til stede).[5] Nordenstjerne ønsket egentlig ingen styreverv, men lot seg overtale til å bli sekretær for å avhjelpe partiet, som til tross for økt medlemstall fremdeles slet med lav aktivitetsgrad. Som valgkomité ble Espen Hagen Hammer valgt. Også Hammer var nølende med å påta seg verv. Det var sju oppmøtte, foruten Roald Ribe som observatør fra sentralpartiet. Fylkesårsmøtet avgjorde at partiet kom til å stille med liste i 2017-valget.

Valgforberedelser 2017

Nominasjon

Deniz Strengehagen Gungør med bekreftet valgliste foran Akershus fylkeskommune i Schweigaards gate 4 (Galleriet)

Den 19. desember 2016 ble Liberalistene registrert politisk parti.[6] Dermed ble det også åpnet for at Liberalistene, herunder Liberalistene Akershus, fikk stille til stortingsvalget 2017.

Den 19. februar 2017 ble Liberalistene Akershus' nominasjonskomité valgt av fylkesårsmøtet.[5] Komiteen tok straks fatt på arbeidet med å lage valgliste. Det ble en stri tørn for den tre mann store komiteen, som på kort tid måtte utføre et arbeide som vanligvis fordeles over ett år. I to uker arbeidet nomkom nærmest sammenhengende med å identifisere, vurdere og kontakte potensielle kandidater, bestemme hver kandidats plass på listen og så videre. I nominasjon den 3. mars ble partiets liste til stortingsvalget 2017 i Akershus vedtatt. Men komiteens arbeide var likevel ikke ferdig. Det viste seg nemlig at flere av de nominerte kandidatene ikke ønsket å stille. Listearbeidet fortsatte dermed i ytterligere to uker. I supplerende nominasjon den 13. mars ble partiets stortingsvalgliste endelig vedtatt etter nærmere en måneds arbeide.[7]

Den 21. mars ble Liberalistene Akershus' stortingsvalgliste inngitt til fylkesvalgstyret i Akershus av Sebastian Grønnslett som listetillitsvalgt og av Deniz Strengehagen Gungør som reserve.[7] Endelig godkjennelse fant sted i fylkesvalgstyrets møte den 15. mai.[8]

Valglistearbeid

Liberalistenes stemmeseddel i Akershus valgdistrikt. Med 23 kandidater var dette for øvrig Liberalistenes største valgliste

I nominasjonskomiteen var det flere meninger om valglistens innhold. Valglisten burde i så stor utstrekning som mulig gjenspeile alders-, kjønns-, bosteds- og andre forskjeller hos medlemmene i partiet, mente Andreas Nordenstjerne, som fulgte ord opp med handling ved å sette seg selv på plass nummer 17 for å få personer med ungdoms-, kvinne- og flerkulturell kompetanse høyere opp på listen. Videre mente Nordenstjerne at personer under 35 år burde være i flertall på valglisten. For det første var flertallet av Liberalistenes velgere personer under 35 år. For det andre var det takket være Liberalistisk Ungdoms omfattende underskriftsinnsamling Liberalistene kunne delta i stortingsvalget. Derfor var det ikke riktig at voksne skulle nyte godene av ungdommers arbeid, mente han.

Deniz Strengehagen Gungør mente at markedsføringshensyn ikke var av overordnet viktighet, og pekte isteden på valglistens mulighet til å stimulere aktive og semiaktive medlemmer til økt deltakelse i partiet. Alle i nomkom var enige i at Liberalistene Akershus slet med høy passivitetsgrad. Gungør kunne for øvrig støtte seg på flertallssynet i Liberalistene, som ikke bare var motstandere av kjønns- og annen kvotering, men også overfølsomme for alt som kan minne om kvotering uten å være det.

Andreas Nordenstjerne, som fra 2004 hadde tilhørt det liberalistiske miljøet på Østlandet, hadde partipolitisk bakgrunn i Det Liberale Folkepartiet (DLF). Nordenstjerne hadde der gjort seg tanker og erfaringer om feil som han mente DLF hadde gjort, og som Liberalistene ikke burde gjenta. Blant annet var Asker og Bærum alltid underrepresentert blant DLFs medlemmer og velgere. Asker og Bærum ble i DLF nærmest avfeiet av mange. Dermed fikk DLF overvekt av medlemmer og velgere på Romerike. Nordenstjerne mente at så vel Asker og Bærum som Follo måtte ha forholdsmessig representasjon på Liberalistene Akershus' valgliste, da partiet ellers – i likhet med DLF – risikerte å gjøre seg irrelevant for store deler av fylkets velgere.

Nominasjonskomiteen hadde dårlig tid på seg til å rekke valglistefristen den 31. mars. De ble derfor enige om en unntaksløsning. Først laget nomkoms medlemmer hver sin liste med nominerte personer. De fleste personene ble nominert en eller to ganger. Nomkom var dog ikke i tvil da det kom til Thomas Kenworthy – den kjente sentralbankmotstanderen fra Oppegård,[9] – som ble nominert av alle tre. Deretter valgte Deniz Strengehagen Gungør kandidat til plass nummer 1, 4, 7 og videre, Andreas Nordenstjerne til plass nummer 2, 5, 8 og videre og Sebastian Grønnslett til plass nummer 3, 6, 9 og videre samt nummer 23. Til slutt voterte nomkom i synkende rekkefølge over hver kandidat.

Liberalistene Akershus' stortingsvalgliste dekket 12 av 22 kommuner og vel 80 prosent av 600.000 innbyggere i Akershus. Det var ni kandidater fra Romerike og sju fra Follo, mens Asker og Bærum hadde fem. Valglisten hadde i tillegg to kandidater som bodde i Oslo og som hadde forbindelse til Akershus. Ni av kandidatene var født i 1990-årene, mens åtte var født i 1980-årene. Tilsvarende var antallet fire i 1970-årene, en i 1960-årene og en i 1950-årene. De største årskullene var 1995 og 1997 med tre kandidater hver.

Valg 2017

Med mobil valgbod kunne Liberalistene Akershus lettere dekke hele fylket

Ung valgliste

Overfor avisen Raumnes påstod Liberalistene Akershus at partiets stortingsvalgliste sannsynligvis skrev politisk historie som tidenes yngste valgliste i Akershus:[10] 13 av 23 kandidater var under 35 år gamle, mens over 70 prosent av kandidatene var født etter 1980, noe som for øvrig gjenspeilte aldersfordelingen blant partiets medlemmer. Videre hadde partiet størst oppslutning hos velgere mellom 18 og 35 år, herunder ti ganger større oppslutning i skolevalg sammenliknet med vanlige valg.[11] Overfor avisen uttrykte fylkeslagsleder Deniz Strengehagen Gungør tro på at valglisten, sammen med partiets prinsipper, ville tiltale mange velgere i Akershus, ikke minst i de yngre aldersgruppene.[12]

[Vi er] overbevist om at mange unge ønsker et tydelig liberalistisk alternativ i dagens partipolitiske landskap. Dagens unge ønsker ikke gårsdagens fellesløsninger der alle skal passe inn i samme format. Vi arbeider for økt individualisme og økt mangfold
– Deniz Strengehagen Gungør (30.03.2017)

For øvrig var Deniz Strengehagen Gungør den første førstekandidaten fra Nes valgkrets på minst tjue år.[13] En førstekandidat fra Årnes var noe som også Raumnes bet seg merke i.[10]

Narkotikasaken i Follo

Liberalistene Akershus' valgkamp ble på mange måter innledet i forbindelse med narkotikasaken i Follo, hvor et sekstitalls ungdommer ble pågrepet for besittelse og bruk av narkotika. I Østlandets Blad kritiserte Liberalistene Akershus Follo-politiet for pågripelsene.[14] For Liberalistene er såkalte offerløse forbrytelser (for eksempel bruk av narkotika) ingen reell kriminalitet, og bør derfor ikke prioriteres av politiet på bekostning av forbrytelser med offer (for eksempel ran og voldtekt). I denne sammenhengen påstod Liberalistene Akershus også at forbudspolitikken ikke løser, men heller skaper kriminalitet ved å opprettholde og styrke miljøer som blant annet bedriver trusler, vold og drap i Oslo-regionen.[14]

[V]il folk ruse seg, skal de få lov til det. Folk skal kunne bestemme selv. Det skal ikke være en politioppgave. Hvis politiet absolutt skal bruke ressurser på ungdom, skal det være for å drive informasjonsarbeid. Det beste er hvis de holder seg borte, og lar ungdommen i fred
– Sebastian Grønnslett (31.03.2017)

Skolevalg

Liberalistene Akershus og Liberalistisk Ungdom Akershus tok også del i skolevalget 2017.[15] Der kunne partiet notere over 1 prosent oppslutning ved sju av 31 skoler: 1 prosent ved Hvam (3 stemmer) og Strømmen (5 stemmer), 1,3 prosent ved Nes (5 stemmer) og Nesbru, 1,9 ved Jessheim og 2,2 prosent ved Rælingen. Aller størst var oppslutningen ved Roald Amundsen videregående skole i Oppegård, hvor Sebastian Grønnslett fra Liberalistisk Ungdom Akershus dro inn 5,3 prosent av stemmene,[16] noe som også var blant Liberalistenes høyeste oppslutninger på Østlandet. Et halvt år tidligere hadde han under den såkalte narkotikasaken i Follo forsvart oppegårdsungdoms valg om å ruse seg. Historiestudent Sven Randmæl fra ungdomspartiet deltok ved Asker videregående skole,[17] mens Entrak Entshuldiga fra voksenpartiet besøkte skoler på Øvre Romerike. For øvrig gjorde Liberalistene det bedre i Akershus enn i Oslo, hvor resultatene rett og slett var nedslående i forhold til skolevalget 2015. Fylkesvis oppslutning ble henholdsvis 0,8 og 0,4 prosent.

Valgoppgjør

Liberalistene Akershus fikk 598 stemmer, hvorav 214 forhåndsstemmer og 384 valgtingsstemmer, som gav oppslutning på 0,2 prosent i Akershus valgdistrikt.[18] I oppslutning var dette en økning på 0,1 prosentpoeng i forhold til DLF Akershus i 2013. I stemmetall var dette en økning på 403 stemmer, det vil si 207 prosent, i forhold til DLF Akershus i 2013. Liberalistene Akershus hadde dermed større økning i stemmetall enn Liberalistene Oslo (150 prosent) og Liberalistene Rogaland (194 prosent), men mindre enn Liberalistene Sør-Trøndelag (276 prosent). For øvrig utgjorde stemmetallet i Akershus 10,7 prosent av Liberalistenes stemmetall i Norge, nærmere bestemt 598 av 5.599 stemmer. Dette var litt lavere enn antallet stemmeberettigede (11,0 prosent) og antallet avgitte stemmer (11,5 prosent).

I de fleste valgkretsene i Akershus valgdistrikt fikk Liberalistene Akershus fra 0,1 til 0,2 prosent oppslutning.[19] Kretsene Hurdal og Nannestad skilte seg litt ut med 0,4 prosent. Kun i Bærum fikk partiet et tresifret antall stemmer. De hundre stemmene i Bærum utgjorde 0,1 prosent av oppslutningen der. Samtidig stod de for 17 prosent av partiets samlede stemmetall i Akershus, og bidro derfor stort til at Liberalistene Akershus klarte å bryte gjennom den symbolsk viktige grensen på 500 stemmer. Nest størst stemmetall hadde Skedsmo med 66 stemmer og Lørenskog med 51.

Sammenliknet med DLF Akershus i stortingsvalget 2013, økte Liberalistene Akershus' oppslutning i alle valgkretser unntatt Oppegård, hvor man gikk tilbake fra 27 til 21 stemmer, og Rælingen, hvor man gikk tilbake fra 9 til 7 stemmer.

Følgende tabell viser Liberalistene Akershus' oppslutning i 2017 og DLF Akershus' oppslutning i 2013.

Valgkretser hvor Liberalistene Akershus hadde kandidatrepresentasjon
Nr. Valgkrets Stemmer # Stemmer % Stemmer # Stemmer %
0220 Asker komm.png 0220 Asker valgkrets 47 0,1 12 0,0
0221 Aurskog-Holand komm.png 0221 Aurskog-Høland valgkrets 18 0,2 4 0,0
0219 Barum komm.png 0219 Bærum valgkrets 100 0,1 39 0,1
0237 Eidsvoll komm.png 0237 Eidsvoll valgkrets 26 0,2 7 0,1
0229 Enebakk komm.png 0229 Enebakk valgkrets 13 0,2 3 0,1
0227 Fet komm.png 0227 Fet valgkrets 11 0,2 2 0,0
0215 Frogn komm.png 0215 Frogn valgkrets 11 0,1 4 0,0
0234 Gjerdrum komm.png 0234 Gjerdrum valgkrets 5 0,1 3 0,1
0239 Hurdal komm.png 0239 Hurdal valgkrets 6 0,4 1 0,1
0230 Lorenskog komm.png 0230 Lørenskog valgkrets 51 0,2 9 0,0
0238 Nannestad komm.png 0238 Nannestad valgkrets 28 0,4 6 0,1
0236 Nes Akershus komm.png 0236 Nes valgkrets 29 0,2 7 0,1
0216 Nesodden komm.png 0216 Nesodden valgkrets 14 0,1 4 0,0
0233 Nittedal komm.png 0233 Nittedal valgkrets 24 0,2 9 0,1
Oppegård kommune våpen.svg 0217 Oppegård valgkrets 21 0,1 27 0,2
0228 Ralingen komm.png 0228 Rælingen valgkrets 7 0,1 9 0,1
0231 Skedsmo komm.png 0231 Skedsmo valgkrets 66 0,2 18 0,1
0213 Ski komm.png 0213 Ski valgkrets 30 0,2 3 0,0
0226 Sorum komm.png 0226 Sørum valgkrets 21 0,2 5 0,1
0235 Ullensaker komm.png 0235 Ullensaker valgkrets 30 0,2 5 0,0
0211 Vestby komm.png 0211 Vestby valgkrets 18 0,2 12 0,1
0214 Aas komm.png 0214 Ås valgkrets 22 0,2 6 0,1
02 Akershus vapen.png 02 Akershus valgdistrikt 598 0,2 195 0,1

Følgende tabell viser Liberalistene Akershus' stortingsvalgliste samt hvem i nominasjonskomiteen som nominerte hver kandidat og hvor mange stemmer hver kandidat fikk da nominasjonskomiteen til slutt voterte. Videre vises antallet ganger hver kandidat ble flyttet opp eller ned (renummerert) eller strøket av velgere. Sist står hver kandidats kvotient (beregnet med Sainte-Laguës metode). 103 av 598 stemmesedler, tilsvarende 17,2 prosent, ble rettet av velgere, mens de øvrige stemmesedlene ble avgitt uten forandringer.

Nr. Kandidat År Bosted Nominasjon Votum Ren. Stryk Kvotient
1 Deniz Strengehagen Gungør 1981 Nes DSG SG AN 3 stemmer 13 12 427,142857
2 Wivikke Tank-Nielsen 1980 Oslo AN 3 stemmer 12 8 199,333333
3 Sebastian Grønnslett 1995 Ski DSG SG AN 3 stemmer 11 11 119,600000
4 Bjørn Magne (Entrak) Slinde 1982 Eidsvoll DSG AN 3 stemmer 12 5 85,428571
5 Petter Tornow Hagelien 1997 Asker AN 3 stemmer 10 7 66,444444
6 Thomas Kenworthy 1964 Oppegård DSG SG AN 3 stemmer 10 8 54,363636
7 Sven Randmæl 1997 Lørenskog DSG AN 3 stemmer 18 6 46,000000
8 Varman Easwararajah 1995 Skedsmo AN 2 stemmer 6 6 39,866667
9 Gunn Lindflaten 1984 Lørenskog DSG SG 3 stemmer 8 3 35,176471
10 Christer Sverre 1975 Nesodden DSG AN 3 stemmer 11 5 31,473684
11 Henriette Brustad 1981 Bærum DSG 2 stemmer 15 4 28,476190
12 Andreas Fagernes Holm 1992 Nannestad SG AN 3 stemmer 10 6 26,000000
13 Rune Hasle 1957 Ullensaker DSG AN 3 stemmer 9 4 23,920000
14 Espen Hagen Hammer 1990 Asker DSG AN 3 stemmer 9 5 22,148148
15 Lasse Grønsberg 1992 Ullensaker SG AN 3 stemmer 12 3 20,620690
16 Anders Olsen Vold 1986 Skedsmo DSG 3 stemmer 7 6 19,290323
17 Andreas Z. M. de Nordenstjerne 1984 Oslo DSG SG AN 3 stemmer 4 4 18,121212
18 Mathias Hagen Michelet 1995 Ski SG 3 stemmer 4 4 17,085714
19 Alexander Eirik Rekstad 1989 Nesodden DSG 2 stemmer 6 1 16,162162
20 Thomas Chr. Philibert 1976 Bærum SG AN 3 stemmer 8 1 15,333333
21 Lars Torger Brauti 1997 Asker SG AN 3 stemmer 5 3 14,585366
22 Trond Sørensen 1977 Enebakk DSG 2 stemmer 3 2 13,906977
23 Tarjei Gilbrant 1977 Ski DSG SG 2 stemmer 3 3 13,288889

Informasjon

Liste over partiledere

Andreas Nordenstjerne var medstifter, interim leder og to ganger sekretær, og satt også i nominasjonskomiteen som utarbeidet Liberalistene Akershus' stortingsvalgliste i 2017. Av sistnevnt grunn valgte han også å sette seg på plass nr. 17 på valglisten for å minimere inhabilitet
Fra Til Navn
02.11.2014 22.02.2015 Andreas Nordenstjerne
22.02.2015 21.02.2016 Lasse Hansen
21.02.2016 19.02.2017 Morten Stenersen
19.02.2017 Deniz Strengehagen Gungør

Liste over partinestledere

Fra Til Navn
22.02.2015 21.02.2016 Sebastian Grønnslett
21.02.2016 19.02.2017 Sebastian Grønnslett
19.02.2017 Sebastian Grønnslett

Liste over partisekretærer

Fra Til Navn
22.02.2015 21.12.2015 Andreas Nordenstjerne
21.02.2016 19.02.2017 Deniz Strengehagen Gungør
19.02.2017 Andreas Nordenstjerne

Medlemmer i sentrale posisjoner

Medlemmer av Liberalistene Akershus har hatt sentrale posisjoner i Liberalistene.

Navn Posisjon
Espen Hagen Hammer Liberalistenes partileder 2014-2015
Max Hagelien Varamedlem av Liberalistenes sentralstyre 2014-2015
Wivikke Tank-Nielsen Varamedlem av Liberalistenes sentralstyre 2016-2017
Deniz Strengehagen Gungør Varamedlem av Liberalistenes sentralstyre 2017-2018
Petter Hagelien Liberalistisk Ungdoms president

Kjente medlemstall

  • 15 (november 2014)
  • 20 (februar 2015)[3]
  • 35 (april 2015)[4]
  • 50 (juli 2015)[4]
  • 210 (februar 2017)
  • 260 (april 2017)[20]

Alle tall er omtrentlige.

Galleri

Se også

Referanser

  1. 1,0 1,1 Siteringsfeil: Ugyldig <ref>-tagg; ingen tekst ble oppgitt for referansen ved navn Brreg 2014
  2. Siteringsfeil: Ugyldig <ref>-tagg; ingen tekst ble oppgitt for referansen ved navn Brreg 2015
  3. 3,0 3,1 3,2 Siteringsfeil: Ugyldig <ref>-tagg; ingen tekst ble oppgitt for referansen ved navn ØB 20150313
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 4,4 Siteringsfeil: Ugyldig <ref>-tagg; ingen tekst ble oppgitt for referansen ved navn partiarkiv db1 s13
  5. 5,0 5,1 5,2 5,3 Siteringsfeil: Ugyldig <ref>-tagg; ingen tekst ble oppgitt for referansen ved navn Brreg 2017
  6. Siteringsfeil: Ugyldig <ref>-tagg; ingen tekst ble oppgitt for referansen ved navn Partireg
  7. 7,0 7,1 Siteringsfeil: Ugyldig <ref>-tagg; ingen tekst ble oppgitt for referansen ved navn Valglisteforslag 2017
  8. Siteringsfeil: Ugyldig <ref>-tagg; ingen tekst ble oppgitt for referansen ved navn AFK 20170516
  9. Siteringsfeil: Ugyldig <ref>-tagg; ingen tekst ble oppgitt for referansen ved navn E24 20110117
  10. 10,0 10,1 Siteringsfeil: Ugyldig <ref>-tagg; ingen tekst ble oppgitt for referansen ved navn Raumnes 20170331
  11. Jf. Liberalistene Oslos valgoppgjør og skolevalgoppgjør i 2015.
  12. Siteringsfeil: Ugyldig <ref>-tagg; ingen tekst ble oppgitt for referansen ved navn Raumnes 20170330
  13. Siteringsfeil: Ugyldig <ref>-tagg; ingen tekst ble oppgitt for referansen ved navn Valglistearkivet
  14. 14,0 14,1 Siteringsfeil: Ugyldig <ref>-tagg; ingen tekst ble oppgitt for referansen ved navn ØB 20170331
  15. Siteringsfeil: Ugyldig <ref>-tagg; ingen tekst ble oppgitt for referansen ved navn Skolevalg
  16. Siteringsfeil: Ugyldig <ref>-tagg; ingen tekst ble oppgitt for referansen ved navn Roald Amundsen vgs
  17. Siteringsfeil: Ugyldig <ref>-tagg; ingen tekst ble oppgitt for referansen ved navn Asker vgs
  18. Siteringsfeil: Ugyldig <ref>-tagg; ingen tekst ble oppgitt for referansen ved navn Valgoppgjør 2017
  19. Siteringsfeil: Ugyldig <ref>-tagg; ingen tekst ble oppgitt for referansen ved navn Valg
  20. Facebook: [1]

Litteratur

Papiraviser
Digitale aviser
Nettsteder
Arkivdokumenter

Eksterne lenker