Midtre Mattisrud (Gjøvik)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Mathisrud Mitre
Foto: ukjent (familien Jemtland)
Mathisrud Mitre
Foto: ukjent (familien Jemtland)
Mathisrud Mitre
Foto: ukjent (familien Jemtland)
Mathisrud Mitre
Foto: Kai Hansen (4 oktober 2009).
Mathisrud Mitre
Foto: Kai Hansen (4 oktober 2009).
Mathisrud Mitre
Foto: Kai Hansen (4 oktober 2009).

Midtre Mattisrud eller Borter-Mattisrud er et småbruk i Gjøvik kommune. Det har i 2009 adresse Sveumvegen 93, gardsnummer 51, bruksnummer 20. Bruket eies nå av Øivind Hagen. Det ligger i området Mathisrud til Nygard (Gjøvik) - Dalborgskolonien.Det er blitt fortalt at bruket i tidligere tider het Bekkemellom, noe som sannsynligvis kommer av at det lå mellom to bekker. Piperbekken renner i dalsøkket vest for Borter-Mattisrud (Habodalen) og en liten bekk som renner i fra Mathisrudskogen rett mot Mathisrud og under vegen der videre mot nord.

Borter-Mathisrud har fra tidlig på 1900-tallet tilhørt familien Jemtland. Familien kom fra Østbybakken ved Landheimkrysset. Ingrid Jemtland Knapp forteller at hennes far, Ole Jemtland, ble født på Østbybakken i 1901, men at hans foreldre flyttet til Borter-Mattisrud før han begynte på skolen. Oles foreldre var Maurits Jemtland 1870 -1934 og Inga 1875 - 1959. Ole var deres eneste barn. Ifølge tinglysningsdokumentene i Hunn sogn kjøpte Maurits Jemtland Midtre Mattisrud 20. august 1908. Maurits tinglyste overdragelse av eiendommen til Ole Jemtland i 1920.

Ole (1901-1991) giftet seg i 1927 med Esther f. Olsen (1905-1990),(fra den kjente Gjøvikfamilien bokbinder Olsen). Ester hadde 10 søsken. Esther og Oles barn, Ingrid f. 1928 og Ørnulf f. 1935, gikk i likhet med sin far på Blomhaug skole i Hunndalen.

Da Ingrid og Ørnulf var barn, bodde i tilegg til foreldrene og besteforeldrene også Oles tante Klara på gården. Tante Klara bodde i Gammelstuggua til hun døde en gang på 1950-tallet. Da rev Ole det gamle huset og satte opp et nytt uthus på samme plassen.

En musikalsk familie

Inger Hansen forteller: «Min bestefar Petter Paulsberg som bodde i Paulsberg og Stensli mens Maurits og Inga bodde på Borter-Mattisrud, fortalte at det hendte titt og ofte at de fikk besøk av Inga. Da fikk de alltid et forvarsel om at hun var i anmarsj, idet sangen klang klart og fritt mens hun gikk veien opp gjennom skogen. Min bestefar snakket om dette som et veldig kjært minne.» Ingrid Jemtland Knapp legger til: «Ja, bestemor sang alltid.»

Ole Jemtland er blant gamle gjøvikensere velkjent under navnet Ole Fagott. Han var en av bærebjelkene i byens musikkliv. Barna har ført musikkarven videre. Ingrid som en svært anerkjent pianistinne og dirigent, og hun har ført sine pianokunnskaper videre til en lang rekke unge gjøvikensere i sitt virke som pianolærer gjennom mange år. Broren Ørnulf har jobbet som cellist i hele sitt voksne liv, bl.a.i Oslo-Filharmonien. Han har en stor del av sin musikkutdannelse fra Köln. Og den yngre generasjon har også fulgt opp, idet Ingrids sønn Tormod Knapp også er profesjonell cellist. Etter å ha studert ved Musikkakademiet i Oslo, studerte Tormod musikk i Gøteborg i 4 år. Siden spilte han i 7 år i Oslo-filharmonien, og har nå i mange år hatt fast stilling ved Trondhjems Filharmoniske Orkester.

Minner

Ingrid Jemtland Knapp forteller: "Som lita jente på 4-5 år ble jeg ofte fulgt av en hjemmefra opp til Paulsberg for å treffe lekekamerater. Der bodde på den tid Helen Sveum (Hansen) som var ett år yngre enn meg. Hun var datter av Magnus Sveum og Petra Helmine Paulsberg. Der bodde også de to småguttene Henry og Stener Røstø. Store, snille Henry, som var i 12-13-års-alderen fulgte meg alltid hjem på ettermiddagen. Henry og Stener var sønner av Oscar Røstø og Hanna f. Paulsberg. Hanna var veldig interessert i dyrking av frukt, bær og grønnsaker. En sommerdag jeg kom dit ble jeg stående helt betatt og stirre på en nydelig plante som sto i kjøkkenvinduet. Den var grønn og frodig, men det flotteste var et stort lysende rødt bær. Jeg var helt betatt av dette bæret. Så kom Hanna bort, plukket av bæret og ga det til meg. "Dette skal du få" sa hun. Det var det første jordbæret jeg hadde smakt. Jeg glemmer det aldri."