Morten Andreas Ingebrigtsen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Faksimile fra Aftenposten 12. juni 1928: Utsnitt av omtale av Morten Andreas Ingebrigtsen ved hans 80-årsdag.
«Quest» ble bygd for Ingebrigtsen i 1917, og ble kjøpt av Ernest Shackleton som døde ombord i 1922.
Foto: Ukjent

Morten Andreas Ingebrigtsen (født 15. juni 1848 i Malangen i Balsfjord kommune i Troms, død 22. november 1932) var fisker, fangstmann og hvalfanger. Etter rundt 30 års praksis innen fiske og fangst begynte han med hvalfangst i 1892. Han drev aktivt både i nordområdene og i andre hvalrike områder i verden, og ble et kjent navn innen norsk hvalfangstnæring.


Familie

Morten Andreas Ingebrigtsen var sønn av fisker og gårdbruker Ingebrigt Hågensen (f. 1812) og Gertrud Sofie Mikkelsdatter, og ble gift i 1881 med Marie Josefine Hay (1861-1929) fra Tromsø. Han var svigerfar til ornitolog og heraldiker Herman Leopoldus Løvenskiold (1897-1982).

Liv og virke

Ingebrigtsen hadde rundt 30 års praksis som fisker og fangstmann bak seg da han kjøpte hvalbåten Skytten og tok opp hvalfangst i 1892. Først hadde han stasjon i Tromsø, deretter kokte han fangsten i Skårøy, før han i 1893 etablerte seg i Trollfjord på Rolvsøy nord for Hammerfest. Ved folketellingen for 1900 er Ingebrigtsen registrert som Fabrikeier, hvalfangeretablissement, reder og skibsfører i Fredrik Langes gate i Tromsø.

Da hvalloven av 1904 gjorde slutt på fangsten langs Norskekysten, flyttet Ingebrigtsen stasjonen til Bjørnøya, hvor han fortsatte til 1908. I 1909 startet han aksjeselskapet Viking med to fangstbåter og kokeri, og med fangstfelt utenfor portugisisk Vest-Afrika. Han ledet selskapet i ca. tre år, før han i 1913 begynte med fangst utenfor Mexico. Deretter gjorde han noen mindre vellykkede forsøk på fangst i nordområdene på nytt, før han slo seg ned i Norge for godt.

Før 1910 bosatte Ingebrigtsen i Kristiania, hvor han bodde han til han døde 84 år gammel. I folketellingen for Kristiania for 1910 er han oppført som hvalfanger på adressen Parkveien 60, men med Atlanterhavet som antatt oppholdssted. I adresseboka for Kristiania for 1916 er han registrert som fabrikkeier og hvalfanger på adressen Drammensveien 23, det samme er han i adresseboka for Oslo for 1929.

Ettermæle

Morten Andreas Ingebrigtsen er gravlagt i familiegrav på Vestre gravlund i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen (2014)

I Bygdebok for Malangen (1943) beskriver N. A. Ytreberg Morten Andreas Ingebrigtsen slik (utdrag):

Av de mange som i årenes løp er flyttet ut fra Malangen, har knapt noen vunnet seg et slikt navn for Morten Andreas Ingebrigtsen. … Som andre unge gutter i den tid hadde han liten skolegang, bare noen ukers omgangsskole om året. Til gjengjeld fikk han tidlig være med i alt arbeid på land og sjø. Kanskje var det sjøen som dro mest. … Han var tidlig utviklet. Røslig og sterk. Femten år gammel rodde han sitt første finnmarksfiske, og fortsatte med det et par år. I 1866 var han første gang med til Spitsbergen på kvitfiskfangst. Egentlig skulle han være kokk, men ble snart med i selve fangsten. Allerede året etter – 19 år gammel – var han blitt fangstleder. Og dermed var han kommet på sin rette plass, en plass han ble stående på helt opp i støvets år.

Morten Andreas Ingebrigtsen er gravlagt i familiegrav på Vestre gravlund i Oslo. Tittelen Hvalfanger er benyttet på gravminnet.

Han var ridder av St. Olavs Orden.

Kilder og referanser