Munin (Åfjordsfembøring 1989)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Munin
Munin 50.jpg
Egennavn: Munin
Båttype fembøring
Lengde 42 fot
Byggeår 1989
Båtbygger: Einar Borgfjord
Framdriftsmidler: seil og motor


Munin er en fembøring bygd i 1989 av Einar Borgfjord. Fembøringen er 42 fot. Den heter egentlig Nye Munin, fordi det også finnes en gamle Munin.

Oppmålstegninger

Munin er bygget etter oppmålstegning av Ålen, en kjent åfjordsfembøring som Bernhard Færøyvik fikk målt opp før den råtnet bort. Den har mange søsterskip, som alle er bygd etter disse tegningene. Grunnen til det, er at der kun finnes én bevart åfjordsfembøring, en liten en som står på Sverresborg i Trondheim. Det finnes også en oppmålstegning lagd av Kristian Kielland, men ettersom Ålen var kjent for å være en god båt, og båten på Kiellands tegning er ukjent, var det Ålen som ble kopiert.

Ålen-kopier

De to første fembøringene som ble bygd etter Færøyviks tegning, het Ørn og Ravn og ble seilt over til Island som gave i forbindelse med landets 1000-årsjubileum. Seilerne fikk storm underveis med 10 meters bølgehøyde. Ingen av mannskapet hadde mye erfaring med råseilbåter og i hvert fall ikke i slikt vær. Kanskje var lykka bedre enn forstanden, de kom i hvert fall velberget over.

Det ble bygd to Ålen-kopier til, Hugin og Gamle Munin. De første båtene var nok mindre tradisjonstro enn hva tilfellet ble etter hvert. Det var lagt inn flere bordganger, og band og lot var laminerte. Stående rigg var av polyester. Gamle Munin viste seg som en god sjøbåt, selv om den ikke var av de raskeste. Men limet løsnet etter hvert, og den trengte restaurering.

Einar Borgfjord bygde flere båter sammen med Johan Hårstad, som i følge Godal/Eldjarn var den siste tradisjonsbæreren for åfjordstradisjonen og representant for den ledende båtbyggerslekta i Åfjord.

Foruten de nevnte båtene, er det bygd flere større båter, også med speil og veng. En vengbåt på 35 fot lyder navnet Hildring.

Nye Munin

Da Borgfjord bygde Nye Munin, ble gamle Munin solgt. Munin er derfor også bygd etter utsettmålene for åfjordsbåt, og det er brukt røtter og greinkroker i stedet for laminering. Slik sett markerte den noe nytt, og de kopier som er bygd etter den, og som Einar har vært mester eller konsulent for (Braute, Søblomsten, Skårungen), er alle sammen langt nærmere slik vi må tro de originale åfjordsfembøringene virkelig var. De er alle sammen gode seilere. I tillegg er det laget en til kopi som Per Hillesund antar at Olav Tømmerstigen, tidligere elev ved Fosen, var mester for, nemlig Siglurd, eid av Frode Bjøru, som mer var en representant for den tidlige typen kopier.

Munin har ikke motor. Den har stående rigg av tjærehamp og løpende rigg av hamp. Seilet er av lin, toppseilet av bomull, til sammen 42,2 kvadrat (i 1996). Båten eies av familien Godal, og har vært stasjonert både i Tromsø og ved Fosen.

Kilder og litteratur