Visste du at alle artikler i denne wikien er under kontinuerlig utvikling?
Er det noe du ønsker å skrive om eller omskrive? Registrer deg som bruker og bli med på laget!
Har du mindre korrigeringer eller supplerende opplysninger? Ta kontakt med oss på Norsk lokalhistorisk institutt!

Myrens verksted

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til: navigasjon, søk
Flyfoto fra 1950, Widerøe/Helge Skappel.
En av de gjenstående fabrikkbygningene på «Myra». Årstallet 1961 indikerer trulig byggeåret.
Foto: Trond Nygård 2009
NRK Østlandssendingen har holdt til ved Myrens verksted på Sagene siden 1993.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012)

Myrens verksted (lokalt kalt Myras verksted eller bare Myra) lå på Sagene i Oslo, i Sandakerveien 24 c. Verkstedet blei starta av to brødre, Jens og Andreas Jensen, fra Kongsberg. I 1848 etablerte de Øvre Foss Mechaniske Værksted på Grünerløkka. Bedriften blei flytta til Myraløkka på Sagene og var i drift der fra 1854 til 1988, da all virksomheten blei lagt til Lier. Fra 1863, da svogeren Knud Dahl gikk inn i firmaet, het verkstedet en periode J. & A. Jensen og Dahl, Myrens Verksted.

Verkstedet på Sagene var «fabrikkenes fabrikk». Det leverte produksjonsutstyr til andre industribedrifter. Bedriften var gjennom hele sin historie spesialist på sagbruks- og høvlerimaskiner, senere også slipemaskiner til treforedlingsindustrien. De bygde blant andre Kongssagene Brug og Embretsfos FabrikkerModum og HoffsagaGjøvik. Turbiner var et annet viktig produkt.

De vokste raskt til å bli ledende innen maskinteknologi i Norge og i 1890 var bedriften en av landets største, med om lag 1000 mann i arbeid, inkludert filialen Fredrikstad mekaniske verksted som blei oppretta i 1870. Firmaet blei et aksjeselskap i 1907 (Myrens Verksted A/S) og blei overtatt av Kværner Brug i 1928 og slått sammen med Tune-Eureka på Tranby i Lier i 1987. Det skifta samtidig navn til Kværner Eureka A/S. Virksomheten ved Akerselva blei lagt ned i 1988. I åra før flyttinga til Lier sysselsatte firmaet omlag 280 personer.

En del av arbeiderne ved verkstedet bodde i Myragården, på nersida av Arendalsgata. I dag holder blant andre NRK Østlandssendingen og representanter for sørvisnæringa til i de gamle fabrikklokalene. På Myra-tomta blei det rundt 2000 også oppført flere boligblokker.

Kilder og litteratur

Eksterne lenker

Koordinater: 59.934763° N 10.759681° Ø