Visste du at alle artikler i denne wikien er under kontinuerlig utvikling?
Er det noe du ønsker å skrive om eller omskrive? Registrer deg som bruker og bli med på laget!
Har du mindre korrigeringer eller supplerende opplysninger? Ta kontakt med oss på Norsk lokalhistorisk institutt!

Nini Roll Anker

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til: navigasjon, søk
Nini Roll Anker og Johan Anker er gravlagt på Vestre gravlund i Oslo. Gravminnet har en byste av Johan Anker.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012)
Johan Anker seiler sammen med sin kone Nini Roll Anker.
Foto: Ukjent

Nini Roll Anker (født 3. mai 1873 i Molde, død 20. mai 1942 i Asker) var forfatter. Hun ga ut 29 verker, for det meste romaner og en rekke artikler og kronikker. Anker var viseformann, styremedlem og sentralt utvalgsmedlem i Den norske forfatterforening i flere perioder mellom 1910 og 1940.

Nini Roll Ankers foreldre var Sophie og Ferdinand Roll som begge var fra Trondheim. Faren var sorenskriver i Romsdal. Han ble stortingsrepresentant for Molde og Ålesund, familien flyttet til Kristiania og en periode i Stockholm da faren var justisminister og høyesterettsassessor.

I 1892 ble Nini Roll Anker gift med brukseier Peter Martin Anker d.y. og ble godseierfrue i Østfold. Først på Knivsø gods og seinere Rød herregård ved Halden.

Arbeidsforholdene til fabrikkjentene i Tistedal ved Halden gjorde dypt inntrykk på Nini Roll Anker, og hun engasjerte seg i fagforeninger og kvinnesak gjennom hele livet. Bøkene hennes handler om arbeiderkvinner og deres liv, både i Tistedal, Molde og andre steder. En av de mest kjente romanene er Den som henger i en tråd og som handler om ei gruppe streikende kvinnelige konfeksjonsarbeidere samt abortspørsmålet som var veldig aktuelt på 1930-tallet, da boka ble utgitt.

Etter skilsmissen i 1907 flyttet Nini Roll Anker tilbake til Molde for tre år, giftet seg med Johan August Anker (Peter Martins fetter) og flyttet til Vollen i Asker hvor hun bodde til sin død.

Nini Roll Anker og Johan Anker er gravlagt på Vestre gravlund i Oslo. Gravminnet har en byste av Johan Anker

Gotfred Lies plass i Molde ble det avduket en byste av Nini Roll Anker i anledning 100-årsdagen for hennes fødsel, 3.mai 1973. Kunstneren er Hjalmar Hansen.


Kilder og litteratur

Eksterne lenker