Visste du at alle artikler i denne wikien er under kontinuerlig utvikling?
Er det noe du ønsker å skrive om eller omskrive? Registrer deg som bruker og bli med på laget!
Har du mindre korrigeringer eller supplerende opplysninger? Ta kontakt med oss på Norsk lokalhistorisk institutt!

Polititroppene

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra Politistyrkene)
Hopp til: navigasjon, søk
Minnesmerke over falne fra Polititroppene på Akershus festning.
Foto: Stig Rune Pedersen (2014)

Polititroppene var to enheter, Rikspolitiet og Reservepolitiet, som ble opplært i Sverige fra 1943 til 1945 med tanke på å gjøre tjeneste i Norge ved krigens slutt.

Det ble etterhvert mange norske flyktninger i vernepliktig alder i Sverige, og det var ikke mulig å få alle som ønsket å kjempe for Norge over til Storbritannia slik at de kunne få nødvendig trening. Da man først kom på tanken om å trene dem i Sverige var dette ikke mulig å få til. Selv om Sverige var nøytralt helte politikken mest i tysk favør. Dette endret seg tidlig i 1943, etter det tyske nederlaget ved Stalingrad.

Sommeren 1943 ble det gitt tillatelse til å opprette en norsk politistyrke, Rikspolitiet. Medlemmene skulle få politiutdannelse, og under omstendighetene måtte dette nødvendigvis også medføre militær trening. På senhøsten ble det også gitt tillatelse til å opprette Reservepolitiet, som fikk en rent militær opplæring. De mange restriksjonene som først ble lagt på virksomheten forsvant gradvis i takt med tyskerne tilbakegang, og styrkene ble mer og mer militære i sin organisering og trening.

I 1945 utgjorde den samlede styrken rundt 13 000 mann fordelt på femten forlegninger, mannskapene var utstyrt som lett infanteri. I februar 1945 fikk de også tilgang til tungt artilleri. Fra slutten av 1944 begynte man å sende mannskaper til Finnmark, og i løpet av vinteren og våren ble omkring 1300 mann sendt dit.

Da Tyskland kapitulerte i mai 1945 ble resten av styrkene sendt inn i landet, hvor de sammen med hjemmefronten sikret strategiske punkter og tok tyske soldater til fange.

I løpet av 1947 ble styrkene oppløst.

Litteratur