Romeriksbunader

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

RomeriksbunaderLørenskog hører til området der de forskjellige romeriksbunadene er vanlige. Bunadsarbeidet på Romerike kom i gang i 1920-åra, men de bunadene som nå er vanlige, kom i produksjon fra 1940-åra og utover.

Kvinnebunader

Av kvinnebunader finnes tre festbunader og én helgedagsbunad. Festbunadene ble utarbeidet av Borghild Tranum Røer i samarbeid med Heimen Husflid og ble lansert i 1940, 1946 og 1955. Helgedagsbunaden ble utformet i 1950-åra. Disse bunadene er typiske representanter for fritt komponerte bunader. Hovedelementene i de tre festbunadene er broderier som er hentet fra henholdsvis ei løslomme, et hestedekken og et par sko. Disse bunadene har noen likhetstrekk, blant annet brukes to skjorter av hvitt lin til alle tre. Til 1940-bunaden finnes livkjolen i mange farger, men blått er vanligst.

Mannsbunader

Mannsbunaden fra Romerike har blitt produsert fra 1952 og ble utarbeidet av Åsmund Svinndal i samarbeid med Heimen Husflid. Den tar utgangspunkt i et maleri som forestiller Aurskog-bonden (og senere stortingsmannen) Anders Haneborg (ca. 1810), og den karakteristiske trøya (kjolen) av hvitt vadmel, som stopper 10 cm over kneet, er inspirert av maleriet. For øvrig er bunaden temmelig fritt sammensatt, men den bygger blant annet på en vest og ei skjorte fra Nannestad. Foruten den hvite trøya består bunaden av mørkeblå vest, svart knebukse, hvit linskjorte og hvite eller blå strømper med strømpebånd.

Se også


0230 Lorenskog komm.png Romeriksbunader er basert på en artikkel publisert i Lørenskog leksikon og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.