Wikien har fått sin artikkel nummer 30 000! Gratulerer til Andreas Nordenstjerne som nådde denne milepælen med artikkelen om Engelke Godefroid de Løwenstierne.

Ullensaker kommune

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra Ullensaker)
Gå til: navigasjon, søk
Ullensaker
0235 Ullensaker komm.png
Basisdata
Kommunenummer 0235
Fylke Akershus
Kommunesenter Jessheim
Areal 252.46  km²
Areal land 250.59  km²
Areal vann 1.87  km²
Folketall 31 629 (2012)
Målform Bokmål
Nettside Nettside
Liste over ordførere
Herredshuset på Jessheim (1901) hadde rådhusfunksjoner i Ullensaker kommune fram til 1967.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012)

Ullensaker kommune er en kommune på Romerike i Akershus med cirka 26.000 innbyggere. Den grenser i nord til Eidsvoll, øst til Nes, i sør til Sørum, og i vest til Gjerdrum og Nannestad.

Ullensaker har de siste ti åra hatt størst prosentvis befolkningsvekst av alle landets kommuner. Fra 1999 til 2009 økte folketallet i romerikskommunen med 43,5 %. Den viktigste årsaken til veksten er flyplassen på Gardermoen, som åpna i 1998. De fleste nye innbyggerne har slått seg ned rundt kommunesenteret Jessheim.

Gjennom historien har samferdsel vært en viktig næringsveg i Ullensaker. Før Gardermoen ble hovedflyplass, lå det en mindre lufthavn her, og alt i 1854 kom jernbanen til bygda. Hovedbanen fikk stasjoner på Kløfta og Jessheim. Toget erstatta plankekjøringa, som ga betydelige biinntekter til bøndene i Ullensaker. Bygda har fortsatt store jordbruksarealer, sjøl om landbruket ikke lenger spiller noen vesentlig rolle for sysselsettinga.

Forsvaret har også hatt stor betydning i denne romerikskommunen. Det var militærleirer på Gardermoen, Sessvollmoen, Trandum, Onsrud m.fl.

Denne siden er en spire.
Du kan hjelpe den
til å vokse seg
stor og sterk!
Quercus robur1 ies.jpg
Denne sida er ei spire.
Du kan hjelpe henne
til å vekse seg
stor og sterk!