Vang kommune

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra Vang i Valdres)
Gå til: navigasjon, søk
Vang kommune
0545 Vang komm.png
Basisdata
Kommunenummer 0545
Fylke Oppland
Kommunesenter Vang i Valdres
Areal 1505.24  km²
Areal land 1313.59  km²
Areal vann 191.65  km²
Folketall 1 602 (2012)
Målform Nynorsk
Nettside Nettside

Koordinater: 61°07′33″ N 8°34′22″ Ø


Denne artikkelen er om Vang i Valdres i Oppland. For den tidlegare kommunen i Hedmark med same namn, sjå Vang i Hedmark.

Vang kommune ligg lengst nordvest i Valdres i Oppland. Han grensar mot valdreskommunane Hemsedal, Vestre Slidre og Øystre Slidre i sør, søraust og aust. I nord grensar han mot Vågå og Lom i Gudbrandsdalen. I nordvest og vest grensar Vang til Luster, Årdal og Lærdal kommunar i Sogn i Sogn og Fjordane.

Areal og befolkning

De fleste vangsgjeldinger bor i Ryfoss, Vang, Øye og på Tyinkrysset. Vang har 4 barneskoler: Vang (Grindaheim), Høre, Øye og Åsvang. Det er en ungdomsskole på Grindaheim.

Geografi

Johannes Flintoe: «Koner i Hverdags-Klæder fra Vang i Valders. Nyeste Pynt for unge Piger i Slidre. Piger i Vang i Stadsdragt og Hverdagsdragt»

Fjellområdet Filefjell ligger i vest, og fjellområdet Jotunheimen i nord.

Høyeste punkt i kommunen er Kalvehøgdi med en høyde på 2208 meter over havet. En annen høy topp i kommunen er Rasletind med 2105 meter. Denne ligger på grensen mot kommunen Vågå i Gudbrandsdalen. En annen kjent fjelltopp er Bitihorn som ligger på grensen mot Øystre Slidre.

Det ligger flere store innsjøer i kommunen, med største innsjøer Tyin, Sulevatnet, Nørdre Syndin, Vangsmjøse, Øyangen (delt med Øystre Slidre), Bygdin, Helin, Vinstre, Steinbusjøen og Fleinsendin.

Kommunen måler 56 km på nord-sør aksen og 47.3 km på øst-vest aksen. 88 prosent av kommunen er over 900 meter over havet. 13 prosent av arealet er dekket av vann. Laveste punkt er 363 meter over havet.

Historie

På den gamle tingvollen der Vang stavkirke en gang stod holdt Håkon VI ting i 1368. Da ble en grensetvist løst med en grensestein som står til denne dag.

Høyt oppe på Filefjell står Nystua, hvor reisende en gang fant ly når de skulle over til Vestlandet. På andre siden av den trange dalen som snor seg over fjellet ligger Maristua, satt opp etter påbud av Dronning Margrete rundt 1390. Selv om Nystua først er nevnt i 1627 er den med stor sannsynlighet mye eldre. Begge disse skysstasjonene ble vedlikeholdt av staten inntil 1830.

I Smeddalen rett vest for Nystua stod for flere århundrer siden en kirke, St. Thomaskirken på Filefjell. Det var en stavkirke som er omtalt første gang i 1615, men antakeligvis var den mye eldre. På grunn av martnan som var mellom sogninger og valdriser, og som tidvis var ganske voldelige, ble kirken besluttet revet. Det var så ille at det ble sagt at «når kjerringe sende maan sin på martnan so sende ho med håna ein likkjortel». I 1808 var kirken borte men martnan fortsatte.


Severdigheter

Sankt Thomaskirken på Filefjell fotografert i mai 2015, med snø i lufta.
Foto: Helge Asperheim (2015)

Kjente vangsgjeldinger

Eksterne lenker

Commons
Wikimedia Commons har multimedia relatert til Vang kommune. Commons er et felles medialager for Wikimedia.

Creative Commons License Denne artikkelen er helt eller delvis basert på artikkelen «Vang kommune» fra Wikipedia på bokmål og riksmål og kan kopieres, distribueres og/eller endres slik det er angitt i lisenstekst for cc-by-sa 3.0. For en liste over bidragsytere til den opprinnelige artikkelen, se endringshistorikk knyttet til den opprinnelige artikkelen. For en liste over bidragsytere til denne versjonen, se endringshistorikk knyttet til denne siden.
Artikkelen bør gjennomgås med tanke på tilpasninger til lokalhistoriewiki.no. Se Hjelp:Forskjeller fra Wikipedia for mer informasjon.