Jo Sellæg

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Jo Sellæg (født 1949 i Drammen) er lokalhistoriker og fotograf.

Rådgiver i bygningsvern, forfatter, forlegger, arkivskaper og historieformidler, f. og bosatt i Drammen. Sønn av arkitekt og byantikvar (Oslo) Thorleiv Sellæg og butikkeier Gerd Sellæg. Merkantilt utdannet. Daglig leder av Drammens Korsettsalong 1976-1998. Har bygd opp et bygningshistorisk arkiv med 103 000 fotografier, 11 000 tegninger og annen dokumentasjon av hus i Buskerud. Har vurdert kulturminner for 7 kommuner i Buskerud og har utarbeidet et 20-talls kulturminnerapporter.

Med bakgrunn som aktiv i sjøspeiderne i Drammen skrev han Speiderguttboka (1974, Norsk Speidergutt Forbund) og Speiderboka (1982, Norsk Speiderforbund). Har i tillegg skrevet et tjuetalls bøker i historiegenren. Blant disse nevnes «Drammen – blott til lyst. Drammensernes lystgårder og landsteder 1700-1860» (eget forlag 2014) og «Drammen – by i utvikling gjennom 400 år» (eget forlag 2010). Eide forlaget Brakar AS. Redaktør av lokalhistoriske bøker og tidsskriftet Rundtom Drammen 1988-2002 der han skrev 150 lokalhistoriske artikler. Innførte begrepet «Byvandring i Drammen» og har laget 16 byvandringskart. Forfattet tekstene på «Blå skilt» i Drammen. Kjøpte Smithestrøm gård i 1976 og Cappelengården i 1996, og restaurerte de fredede anleggene.

Har tatt bilder, særlig i Buskerud, av eldre bygninger, bygningsdetaljer, byggeskikk og byggestil, rehabilitering og ombygging av eldre hus, bygninger som er gått tapt ved riving, brann og modernisering. Han har også bygd opp en samling som inngår i eiers arbeid med kulturminner, bygningshistorie og lokalhistorie.

Kilder

  • Første versjon av artikkelen er henta fra Preus museums register over norske fotografer.
  • Jo Sellæg på Digitalt museum.
  • Jo Sellæg på KulturNav
  • Skjema sept.1992 «Jo. Sellægs fotosamling»
  • Drammen byleksikon med tekst av Reidar Heieren


Annonse fra Fotograf Behrends i Indtrøndelagen 17.1. 1913.jpg Jo Sellæg er basert på data fra Preus Museums registre over norske fotografer og fotografiske samlinger, som er tilgjengelig på Nasjonalbibliotekets nettsider. Artikkelen er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.
Denne siden er en spire.
Du kan hjelpe den
til å vokse seg
stor og sterk!
Quercus robur1 ies.jpg
Denne sida er ei spire.
Du kan hjelpe henne
til å vekse seg
stor og sterk!