Arbeidsløses forening (Lørenskog)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Arbeidsløses forening (De Arbeidsløses forening) i Lørenskog kommune ble stiftet i 1925. Som andre kommuner slet Lørenskog med høy arbeidsledighet, og det store antallet innflyttere til kommunen gjorde ikke saken bedre. Foreningen var dominert av Lørenskog kommunistlag, som var det partiet som lovte mest i sosialpolitikken.

Arbeidsløses forening var involvert i opptøyene i forbindelse med herredsstyremøtet i Lørenskog 10. februar 1930. De arbeidsløse hadde møtt fram for å diskutere arbeidsløsheten, nødsarbeid og pengebidrag, men oppnådde ingen konkrete løfter fra de folkevalgte. Dette medførte at lokalet ble stormet av folk som hadde stått utenfor og ventet. Møtet måtte avbrytes, men da det atter kom i gang, ble det ikke gått tilbake på noen vedtak. Derimot fikk saken et etterspill for sju av de mest aktive demonstrantene, som alle ble dømt til fengselsstraffer på mellom 90 dager og fem måneder.

Foreningen ble etter dette delt i to: De arbeidsløses aksjonsutvalg var en radikal fraksjon og sympatiserte med NKP, mens De arbeidsløses forening av DNA var en moderat fraksjon og sympatiserte med DNA. Antallet arbeidsledige sank henimot 1940, og med krigen forsvant arbeidsledighet som et alvorlig problem i Lørenskog.


0230 Lorenskog komm.png Arbeidsløses forening (Lørenskog) er basert på en artikkel publisert i Lørenskog leksikon og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.