Brynestein

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Brynestokk (t.v.) og et utvalg av bryner i ulike materialer, former og størrelser.
Foto: Olve Utne

Brynestein eller bryne er av sandstein og brukes etter sliping av verktøy med skjærende egg for å fjerne riller og ujevnheter og deretter til å polere eggen slik at den ble skikkelig skarp.

For å gjøre det lettvint brukes først grovbryne og deretter finbryne.

Det blir en del uønsket varmeutvikling, som blir dempet med vann eller spytt. For finere verktøy brukes ofte oljebryning til siste finpussen.

Brynesteiner kommer i mange former og grader, tilpasset bruksområdet. Den mest kjente er formet som en lang elipse (sa. 20 cm)), og er støpt sammen av to halvparter, én finkornet og en grovkornet. Den er lett å ta med på arbeidsstedet, og stor nok til å falle godt i hånden når ljåen skulle skjerpes. Både brynestein og ljåer er fortsatt i handelen, men slåttonna gjøres i dag maskinelt.

En maskinelt produsert brynestein av 1900-talstype.

Historisk ble det brukt naturlig forekommende sandstein, som ble brutt og tilvirket i funnområdet – gjerne som biprodukt ved produksjon av slipesteiner. Nyere bryner er fabrikkert med full kontroll av slipekorn og hardhet. De nyeste er av Ceram, en slektning av kledningen på romferjene.


Creative Commons License Denne artikkelen er helt eller delvis basert på artikkelen «Brynestein» fra Wikipedia på bokmål og riksmål og kan kopieres, distribueres og/eller endres slik det er angitt i lisenstekst for cc-by-sa 3.0. For en liste over bidragsytere til den opprinnelige artikkelen, se endringshistorikk knyttet til den opprinnelige artikkelen. For en liste over bidragsytere til denne versjonen, se endringshistorikk knyttet til denne siden.
Artikkelen bør gjennomgås med tanke på tilpasninger til lokalhistoriewiki.no. Se Hjelp:Forskjeller fra Wikipedia for mer informasjon.