Helmer Andersen Gjedeboe

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Den utskrivbare versjonen støttes ikke lenger eller har rendringsfeil. Oppdater eventuelle bokmerker i nettleseren din og bruk nettleserens standard utskriftsfunksjon i stedet.

Helmer Andersen Gjedeboe (født 19. februar 1786Geitbuan i Orkdal, død 26. september 1854Liland i Ofoten) var gårdbruker, underoffiser, dreier, høker og politibetjent. Han ble i 1814 valgt som utsending fra 2. Trondhjemske infanteriregiment til RiksforsamlingaEidsvoll. Han gjorde på det tidspunkt tjeneste som sersjant i infanteriet.

Familie

Foreldrene var gardbrukere på Geitbuan, korporal Anders Engelsen fra Geitbuan og Karen Toresdotter fra Sundli. De tok over garden etter Anders' far i 1789. Helmer var nummer tre i en søskenflokk på fem, derav tre brødre som alle i likhet med Helmer skal ha vært underoffiserer.

Han giftet seg i 1807 med Marie Larsdatter Lykke (Løkke?) (død 1850) trolig innflytter til Trondheim. Hun var tjenestepike hos Carsten Wahl i byen i 1801. Wahl var forlover ved giftemålet, og han var fadder til flere av parets fem barn. I dødsannonsen fra 1850 kaller Gjedeboe henne for Marie Levanger. Paret har mange etterkommere rundt om i Norge.

Militært og sivilt yrkesliv

Helmer Gjedeboe begynte sin militære karriere som gevorben soldat i 1804, og var underoffiser ved Trondheims garnison (2. trondhjemske infanteribrigade) til 1818. Han gikk et kurs i København eller Christiania for å lære et nytt ekserserreglement, ble deretter titulert «exercermester» og drev undervisning både for underoffiserer og offiserer. Etter at han avsluttet sin militærtjeneste i 1818, drev han dreieverksted. I 1824 fikk han bevilling som brennevinsbrenner, i 1831 som høker. Dertil var han igjen i offentlig tjeneste som politibetjent i Trondheim 1838-1850, seinere borger- og brannløytnant og en periode branndirektør i byen. Han holdt fast ved sitt dreier-fag. Det er iallfall fortalt fra hans tid som politi at «slåss nogen paa Øvre Bakklandet, lovet han at komme naar snellen var dreiet ferdig».

På sine gamle dager flytta Gjedeboe til en sønn som var lensmann i Evenes i Ofoten.

Eidsvoll 1814

Gjedeboe var «underklassens» (underoffiserer og meniges) representant for sitt regiment ved riksforsamlinga, kaptein Jacob Erik Lange representerte offiserene. Gjedeboe gjorde lite ut av seg under forhandlingene. Han ser ut til å ha fuglt Selvstendighetspartiet i avstemningene.

I 1929 reiste Orkdal ungdomslag en bauta til minne om ham på Geitbuan.

Kilder og litteratur

Eksterne lenker