Midtbyen (Trondheim)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Området i middelalderen, med dagens gateløp inntegnet
Foto: Illustrasjon hentet fra boken Oslos historie av Bull, Edvard og utgitt av Cappelen, Kristiania : I hovedkommission hos Cappelen, 1922-1936 (Kristiania, 1922)

Midtbyen er Trondheims historiske og nåværende sentrumsområde. Det er avgrensa av Kanalhavnen i nord, Nidelva i øst og sør, og Skansen og Ila i vest. Det var i dette området av kaupangen Nidaros ble grunnlagt, og herfra har byen vokst utover. I Midtbyen finner man de fleste av byens historiske bygninger, og dette er også byens kultur- og underholdningssentrum.

En finner rester av middelalderens Trondheim i Midtbyen i form av enkelte bevarte bygninger, gatenavn som har blitt bevart og andre kulturminner. Men byen ble totalt forvandla etter bybrannen i 1681, da det aller meste av bygningene gikk tapt. Etter brannen fikk Johan Caspar de Cicignon i oppdrag å lage en ny byplan, og den kan man fortsatt kjenne igjen på dagens kart.

Gatene har i hovedsak enten et nord/sør-løp, eller et øst/vest-løp. Cicignons byplan hadde fem viktige gater i retning øst/vest, fra nord handle- og gjennomfartsåren Olav Tryggvasons gate og som den gang var den gata som gikk nærmest sjøen, Dronningens gate, Kongens gate, Erling Skakkes gate og Bispegata.

I nord/sør-retning går Munkegata er byens paradegate, og der finner man blant annet Trondheim rådhus og Katedralskolen. På Torvet krysser den Kongens gate, der man blant annet finner Sommergården, Trondheim gamle rådhus, Vår Frue kirke og Frimurerlogen. Parallelt sønnenfor går Dronningens gate og parallelt med og nord for denne går Olav Tryggvasons gate. Andre viktige gater er Kjøpmannsgata, Søndre gate med flere store bankbygninger, promenadegata Nordre gate, og den viktige gjennomfartsåra Prinsens gate. Lengst mot nord Fjordgata som har kommet til på 1700-tallet som følge av utfyllinger i sjøen og oppmudring av fjorden mellom byen og sandbankene utenfor og slik skapte en ny havn med brygger langs den nye gata, og i sør Erling Skakkes gate.

Litteratur