Tyfoidfeber

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Nervefeber»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Annonse i Senjens Folkeblad 1. mai 1891.

Tyfoidfeber, tidligere også kalt nervefeber eller forråtnelsesfeber, er en infeksjonssykdom som skyldes bakterien Salmonella typhi, og som spres gjennom urin og avføring fra smittebærere, enten direkte eller gjennom matvarer eller annet som har blitt kontaminert. Sykdommen var tidligere utbredt i Norge, og var frykta på grunn av høy dødelighet. Det var tidligere en rekke epidemiske utbrudd av sykdommen i Norge, som en følge av dårlige sanitære forhold. I dag finnes den nesten ikke i Europa, og de fleste av de svært få som får diagnosen i Norge nå for tida har fått i seg smitten i utlandet. Sykdommen omtales til tider feilaktig som tyfus, som egentlig er en kortform for flekktyfus.

Sykdommen har en inkubasjonstid på ti til fjorten dager. Symptomene er feber, allmenn sykdomsfølelse, kvalme og hodepine. Noen kan oppleve å føle seg uklare, og i sjeldne tilfeller får pasienten et rødflekket utslett på kroppen (roseola). Mageproblemer, både diaré og forstoppelse, kan også forekomme. Symptomene kan minne om malaria, og de som pådrar seg tyfoidfeber i dag gjør det gjerne i områder der også den sykdommen finnes. Den viktigste forskjellen er at ved tyfoidfeber er feberen oftest kontinuerlig høy, mens kroppstemperaturen ved malaria svinger mer.

I dag behandles sykdommen med antibiotika. Ved rask diagnose er den derfor sjelden dødelig i Europa, men i områder med dårligere tilgang på medikamenter krever den fortsatt jevnlig menneskeliv. Pasienter kan fortsette å skille ut bakterier etter at symptomene er borte, og derfor er isolasjon inntil det er tatt et visst antall negative prøver vanlig.

Det finnes vaksine mot sykdommen, som anbefales ved reise til utsatte områder. For reisende fra Norge nevnes da spesielt Bangladesh, India og Pakistan som risikoområder, men også ved reiser til for eksempel flere land i Afrika anbefales vaksine. Vaksinen er omkring 70 % sikker, og det viktigste er å være nøye med hygiene og å være forsiktig med hva man spiser og drikker i utsatte områder.

Litteratur


Dietrichson annonse.jpg Tyfoidfeber omhandler/omtaler en alvorlig sykdom/tilstand eller annen medisinsk informasjon. Søk alltid hjelp fra fastlege eller annet kvalifisert helsepersonell dersom du mistenker at du selv eller andre har denne tilstanden. Du bør aldri bruke informasjon fra oppslagsverk som eneste kilde når du skal ta viktige avgjørelser som berører din egen eller andres helse. Selv om denne artikkelen kan inneholde oppdatert informasjon om sjukdommen/tilstanden, er det også viktig å være klar over at fokuset på Lokalhistoriewiki er historisk informasjon og ikke medisinsk hjelp.