Norsk etnologisk gransking: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(Rydder og rydder og legger til bilde.)
m (pirker i kategoriene)
Linje 16: Linje 16:
[[Kategori:Museer]]
[[Kategori:Museer]]
[[kategori:Oslo kommune]]
[[kategori:Oslo kommune]]
[[Kategori:Arkiver]]
[[Kategori:Arkiv]]
[[Kategori:Kulturhistorie]]

Sideversjonen fra 11. nov. 2015 kl. 07:40

Pløying med tospann på Fiskum, i 1935.
Foto: Erik Hægstad/Eiker arkiv

Norsk etnologisk gransking (NEG) ble oppretta i 1946, som et tradisjonsarkiv ved Norsk Folkemuseum. Arkivet driver landsomfattende dokumentasjon av emner knyttet til hverdagslivets kulturhistorie. Arbeidet skjer ved utsending av (lengre) spørrelister og (kortere) særemner, som arkivets faste meddelere svarer på. I begynnelsen svarte disse hjemmelsmennene på spørsmålene på vegne av sitt miljø eller si bygd. Etterhvert har spørsmålene rettet seg mer mot å samle inn individuelle svar - om folks egne erfaringer, tanker og opplevelser. Det er per 2015 blitt gjennomført mer enn 300 slike undersøkelser - noen på initiativ fra NEG selv, andre på initiativ fra eller i samarbeid med forskere, organisasjoner og institusjoner utenfor NEG.

De tidligste spørrelistene handlet i stor grad om kollektiv tradisjon knytta til materiell kultur. For eksempel handlet den første spørrelista om ard og plog, mens man i 1949 spurte om henholdsvis gjødselstell, våronna, ulike typer gjerder, kornskurd og torvtaking. Særlig fra 1970-tallet beveger spørsmålene seg mer mot samtida, for eksempel het en spørreliste i 1976 "Bruk av poteten i dag". I 1997 spurte man om russeklær, og i 2011 om minnemarkeringene etter 22.juli.

I tillegg til spørrelistesvarene rommer NEGs arkiv materiale blant annet etter Norges Bondekvinnelags prosjekt Norsk Mat, svarene til Den liturgiske kommisjon av 1928, "Kirkelig skikk", en liten fotosamling, med mer.

Spørrelistesvarene til Norsk etnologisk gransking (fra starten i 1946 og fram til 2014) ble innskrevet i Norges dokumentarv 2. desember 2014.

I dag går spørrelistene som tidligere ut per post, men NEG har også begynt å samle inn svar digitalt.

Kilder