Visste du at alle artikler i denne wikien er under kontinuerlig utvikling?
Er det noe du ønsker å skrive om eller omskrive? Registrer deg som bruker og bli med på laget!
Har du mindre korrigeringer eller supplerende opplysninger? Ta kontakt med oss på Norsk lokalhistorisk institutt!

Olaf Røed

Fra lokalhistoriewiki.no
Revisjon per 18. okt. 2011 kl. 10:25 av Kallrustad (Samtale | bidrag) (legger til noen snaue opplysninger om oppveksten)

Hopp til: navigasjon, søk
Olaf Røed.
Foto: Ukjent/Eiker Arkiv
Olaf Røed til venstre på bildet. Bildet er fra Youngstorget i Oslo.
Foto: Ukjent/Eiker Arkiv

Olaf Røed (født 25. november 1889 el. 1890Rød i Øvre Eiker) var gårdbruker og en av de første bilselgerne på Østlandet.

Han vokste opp på Nordre Rød i Fiskum, som sønn av gårdbruker Nils Eriksen (1839-?) og Ellen Rød (1844-?). De hadde åtte barn.

Olaf Røed kom i 1908 til Oslo for å friste lykken. Han skaffet seg arbeide ved Østbanens Forbruksforening, en av hovedstadens største kjøtt- og dagligvareforretninger.

Noen år senere, i 1923, stod Olaf Røed utenfor Rolf T. Bjerckes Import- og Salgsforretning i Neubergsgaten 9–11. Han ønsket å kjøpe automobil, og ved synet av den amerikanske bilen Star, produsert i Detroit, åpnet han lommeboken og ble bileier. Røed manglet likevel førerkort, og tok kjøretimer.

Olaf Røed tok seg like godt arbeide i firmaet. Når biler kom i store trekasser fra Amerika, gikk han i gang med å montere trefelghjul, å feste bøyler til kalesjen, å vaske og pusse forniklingen, å stifte setetrekket fast i baksetet og liknende.

Etter en stund ble Olaf Røed tilbudt stilling som bilselger, med gode lønnsvilkår. Som selger var han ofte på sine hjemtrakter i Mjøndalen for å demonstrere biler. Han reiste også over hele Østlandet: Østfold, Vestfold, Numedal, Hallingdal, Telemark, Geilo, Valdres og Lillehammer. Røed tok noen ganger med seg kunder til Oslo for å hente biler. De bodde på Hotel Belvedere på Karl Johans gate, nøt byens gleder og undertegnet til slutt kontrakter. I årene 1923-24 solgte Røed opp i mot femti biler, som var et godt antall. En uke solgte han hele seks nybiler à 4.000 kroner til forskjellige gårder.

Se også

Kilder