Visste du at alle artikler i denne wikien er under kontinuerlig utvikling?
Er det noe du ønsker å skrive om eller omskrive? Registrer deg som bruker og bli med på laget!
Har du mindre korrigeringer eller supplerende opplysninger? Ta kontakt med oss på Norsk lokalhistorisk institutt!

Romeriksposten (avis)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til: navigasjon, søk

Romeriksposten ble opprettet 5. april 1931, og var en venstreavis. Det var Thv. Tveterhagen, formann i Bladeierforeningen, som opprettet, redigerte og ga ut avisa. Den var på fire sider, ble satt med håndsats og trykt i Tveterhagens bolig i Lillestrøm. Opplaget var på noen få hundre eksemplarer, og den kom ut hver lørdag, senere hver tirsdag og fredag.

I det første nummeret ga Tveterhagen uttrykk for sin mening med avisa. Der skrev han med velkjente venstreord at ”Romeriksposten er et nasjonalt blad som vil være med på å hevde vor nasjonale selvstendighet og arbeide for en sund og forsiktig fremskridtvenlig politikk som tar hensyn til samfundets økonomiske forhold.[1].

Som andre aviser ble Romeriksposten sensurert under krigen, og redaksjonene prøvde å finne en balansegang overfor tyskerne og Nasjonal Samling. Tveterhagen meldte seg inn i Nasjonal Samling, og tok inn mer stoff fra Nasjonal Samlings Pressetjeneste enn det nazimyndighetene påla avisene i Skedsmo. Følgen ble at et stort antall abonnenter sa opp avisa. Dessuten så ikke nazistene nødvendigheten av å holde den i gang siden deres hovedorgan Fritt Folk hadde over 250 abonnenter i Lillestrøm. Da det i tillegg ble papirrasjonering, måtte avisa innstille i mai 1942.

Se Aviser i Skedsmo

Litteratur

  • Hals, Harald: Lillestrøms historie. Bind II. Lillestrøm 1978.
  • Monsen, Otto: «Romerikspressen gjennom tidene. 1824-1970.» I Årbok 1997. Arbeiderbevegelsens historielag i Akershus. Lillestrøm 1997.

Noter

  1. Romeriksposten 5. april 1931. Sitert etter Hals II 1978 s. 146