Lokalhistoriewiki:Diskusjonsforum: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(mellomlagring)
(→‎Kafé Heimen i Larvik: Hvilke losjer?)
(492 mellomliggende versjoner av 41 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
{{diskusjonsforum-topp}}
{{innhold høyre}}
I diskusjonsforumet kan du lufte idéer og ta opp saker av interesse for deg selv og andre brukere på wikien. Det hender at [[{{SITENAME}}:Administratorer|administratorene]] flytter diskusjoner herfra til andre diskusjonssider eller arkiverer gamle innlegg.


==Kvalitetsmerking og utvalg til forsider==
'''Andre diskusjonssider på wikien:'''
Per i dag velges artikler ut til forsider ved hjelp av malene {{tl|Q1}} og {{tl|Q2}} (Q for quality). Dette er opprinnelig tenkt som kvalitetsmerking, der Q1 er av god nok kvalitet til å velges ut, mens Q2 er av svært god kvalitet. Dette var en god plan på tegnebrettet, men i praksis har det meldt seg andre behov. For at det skal være mulig å få igang forsider må det være en viss mengde artikler av god nok kvalitet, og derfor har vi måttet bruke malene nokså ukritisk. Når det finnes mange artikler om et område kan man begynne å være selektiv i forhold til kvalitet, men i utgangspunktet er det viktig å komme i gang slik at forsidene fungerer. På kurset 11. oktober snakket noen av oss derfor om å omdefinere dette noe, og å markere det ved å endre malnavnet. Forslaget så langt er F1 og F2, der F står for forside. Kvalitetskravet blir da først og fremst i forhold til utvalget av artikler om et område (tema eller geografisk område); er det mange artikler kan man vurdere å merke bare de beste, er det få artikler må alt som er verdt å presentere merkes. Å beholde to nivåer virker greit, da vil F2 fortsatt være forbeholdt artikler som er spesielt uttømmende og velskrevet.  
<!--*''[[lokalhistoriewiki.no:Mediakafe|Mediakafeen]]'' for diskusjoner om bilder og (bilde)lisenser.-->
<!--*''[[lokalhistoriewiki.no:Kategorisering|Kategorisering]]'' for diskusjoner om kategorier og kategorisering.-->
<!--*''[[lokalhistoriewiki.no:Lokalhistoriske gåter|Lokalhistoriske gåter]]'' for spørsmål du trenger hjelp for å løse.-->
*''Enkeltbrukeres samtalesider:'' Når du vil kommunisere med en bestemt bruker.
*''Enkeltartiklers samtalesider:'' Når du vil legge igjen en bemerkning om eller diskutere en bestemt artikkel.


En slik endring er ikke noe stort arbeid i utgangspunktet. Malen kan nemlig endres og flyttes, og man trenger ikke å gå inn og endre den i artikler der Q1 og Q2 er i bruk; det vil omdirigeres av seg selv, og så bytter man over navn malen etterhvert som man redigerer på andre ting i dem. Her trengs det altså ingen stor dugnad, selve omleggingen krever bare noen få minutters arbeid.  
<br />
<big><div width="100%">'''[{{fullurl:lokalhistoriewiki.no:Diskusjonsforum|action=edit&section=new}} Legg inn nytt tema]''' </div></big>
(For å signere innlegget ditt klikker du denne knappen [[Bilde:button_sig.png|20px]] som du finner i knapperaden over redigeringsvinduet).
----
<br />
<includeonly>[[Kategori:Lokalhistoriewiki.no|Diskusjonsforum]]</includeonly><noinclude>


Jeg ser for meg at det fortsatt er greit å stille noen kvalitetskrav, spesielt i forhold til artiklene som får merking med F1 eller F2 har et lokalhistorisk tilsnitt, at de er riktig formatert og kategorisert, at informasjonen er korrekt og objektiv og at språket er greit i dem. Dette har også vært praksis så langt, selv om kvaliteten på mange artikler som er merket er lavere enn det var tenkt i utgangspunktet. Malene skal altså ikke lenger forstås som et kvalitetsmerke, men som et redskap for å gjøre utvalg til forsider. Jeg tror det er flere fordeler med dette; den viktigste er nok at vi ikke utgir det for å primært være en kvalitetsmerking når det er så nødvendig å bruke det for å starte forsider. Å få opp en forside om et område er inspirerende for de som jobber med det, og det er også hyggelig å se sine egne artikler på forsidene. [[Bruker:Cnyborg|Cnyborg]] 12. okt 2008 kl. 00:15 (CEST)
[[Kategori:Maler]]</noinclude>


:Ingen kommentarer til dette &ndash; kan det tolkes dithen at det er i orden å gjøre endringene? [[Bruker:Cnyborg|Cnyborg]] 21. okt 2008 kl. 09:00 (CEST)
== Skedsmo &amp; Sørum Elektrisitetsforsyning ==


::Ingen kommentar kan også - kanskje i sær i dette tilfelle - bety at problemstillingen er stilt noe utilgjengelig for "hvermannsen". «På kurset 11. oktober snakket noen av oss derfor om å omdefinere dette noe» blir - i alle fall for de av oss som IKKE var kurs, litt utydelig. Slik jeg forstår denne omleggingstankegangen - går den på å gi anledning til å lage forsider - uten at artiklene i og for seg er "prima vare" - de kan med andre ord også være litt "sekunda". Når Marianne nå er i gang med å lage "kvalitetsmerkede" artikkeleksempler på inngangsportalsida så skulle det kanskje heller ikke være store vansker med å forfølge den "tråden" til også å gi veldig gode artikler et kvalitetsstempel - i tillegg til F1 og F 2 - som slik jeg fortsatt opplever det - vil være "godt nok" til å generere forsideartikler (i den startfasen må foreløpig er inne i)? I alle fall skjønner jeg denne "tesen": «Å få opp en forside om et område er inspirerende for de som jobber med det, og det er også hyggelig å se sine egne artikler på forsidene.». Mao; er min tolkning rett så har du/dere min tilslutning.--[[Bruker:Gunnar E. Kristiansen|Gunnar E. Kristiansen]] 21. okt 2008 kl. 11:34 (CEST)
Bør tittelen på denne artikkelen endres for å unngå rar overskrift? Lurer [[Bruker:Ida Tolgensbakk|Ida Tolgensbakk]] 29. aug 2011 kl. 13:45 (CEST)


:::Tolkningen din er nok riktig. På forsidene ønsker jeg, og sikkert de fleste her, at artiklene skal være så gode som mulig, men kvalitetsnivå blir relativt i forhold til utvalget. På Gamlebyen i Fredrikstads forside er det mye godt å velge mellom, på forsider hvor det er liten aktivitet må man ta hva man haver. I forhold til Mariannes kvalitetsmerking har vi muligheter for å gjøre det på flere måter. Det kan legges inn en usynlig mal som hentes opp gjennom dynamiske lister, slik at oversikten lages automatisk, eller vi kan gjøre det ved at artiklene som har slik kvalitet legges inn manuelt på oversiktssiden Marianne har laget. Den siste metoden er kanskje den mest oversiktlige i forhold til at ikke hvem som helst kvalitetsmerker en artikkel. Det kan da også være greit å bruke diskusjonssiden til oversikten for å komme med forslag til artikler som bør merkes. [[Bruker:Cnyborg|Cnyborg]] 21. okt 2008 kl. 12:33 (CEST)
== Røysteplikt for kommunestyrerepresentantar ==


::::Jeg er beroliget. - Særlig har jeg sans for utvalgsmetoden med å legge artiklene manuelt over til Mariannes "kvalitetssikrede" oversiktsliste, og jeg synes også at poenget med å bruke diskusjonssiden til formålet er veldig bra. --[[Bruker:Gunnar E. Kristiansen|Gunnar E. Kristiansen]] 21. okt 2008 kl. 12:43 (CEST)


== Begivenheter - fødsel og død ==
I arbeidet med kommunalhistorie har eit spørsmål blitt sentralt;
Mange av biografiene som er lagt inn mangler gjerne både fødselsdag og dødsdag. Når man da skal registrere disse årstallet; hvilken formulering anbefales da? F.eks herr NN som ble født 1921 og døde i 2003. - Et uartig tema, men det må vel finne sin løsning det også?--[[Bruker:Gunnar E. Kristiansen|Gunnar E. Kristiansen]] 21. okt 2008 kl. 23:03 (CEST)
hadde kommunestyrerepresentantane/soknestyrerepresentantane røysteplikt?
I dag er røysteplikta heilt klar, men det kan røystast blankt ved personval. Grunnlova seier ingen ting om røysteplikt, og eg kan heller ikkje sjå at Formannskapslovene seier noko om dette.
Røysteplikta må truleg ha kome inn gjennom ei forskrift, men kva tidspunkt? Eg har fleire døme som tyder på at det ikkje var gjennomført røysteplikt så seint som i 1920-åra.


:Hvis jeg forstår deg rett tenker du på det man kan se på [[1951]], der dødsdagen mangler. Jeg legger det bare inn uten noen dato, ikke noe mer styr enn det. Der det finnes noen med dato og noen uten er det greit å samle de uten dato nederst. [[Bruker:Cnyborg|Cnyborg]] 22. okt 2008 kl. 00:11 (CEST)
TB


::Nå hadde ikke jeg sett på [[1951]], men vi ser ut til å forstå hverandre uansett. Å samle de udatrte i en sekk kan jeg og se er fornuftig. Takk!--[[Bruker:Gunnar E. Kristiansen|Gunnar E. Kristiansen]] 22. okt 2008 kl. 12:15 (CEST)
== Nye sider for bildeopplasting ==
Vi har lagt inn en ny modell for [[Spesial:Last_opp|bildeopplasting]], som vi håper skal gjøre det enklere for brukerne å velge lisenser. Sjekk den ut og gi oss tilbakemeldinger på hvordan den fungerer og på hva som kan forbedres! [[Bruker:Marianne Wiig|Marianne Wiig]] 26. sep 2011 kl. 10:28 (CEST)


==Utvalgsmerking==
:Javel, så dette var årsaken til min frustrasjon i dag. Da jeg begynte å laste opp bilder i dag kom jeg inn på en side jeg ikke hadde sett før: "Spesial:Last_opp"! Prøvde å finne ut hvorfor denne her plutselig dukket opp og hva som var galt. Måtte gi opp og fortsatte å laste opp bilder, men merket jeg ble mer og mer irritert over å måtte klikke meg gjennom denne helt unødvendig siden hele tiden. Dette ser da bare ut til å være en slags instruksjonsside som det ikke bør være nødvendig å påtvinge alle som laster opp (egne) bilder og vet hvordan det gjøres - for hver eneste opplasting? Håper jeg har oversett en måte å få valgt bort denne "snubletråden" på.[[Bruker:Rool|Rool]] 27. sep 2011 kl. 19:07 (CEST)


Utvalgsmerkingen er nå lagt om, fra Q1 og Q2 til {{tl|F1}} og {{tl|F2}}, slik det er beskrevet lenger opp på denne siden. Jeg har rettet opp det meste, men det er litt forsinkelse i automatisk oppdatering av kategorier, så noe blir hengende igjen. Det er derfor noen forsider som ikke viser alt de skal, men dette blir korrigert i løpet av morgendagen. [[Bruker:Cnyborg|Cnyborg]] 4. des 2008 kl. 00:37 (CET)
::Veldig synd at du ble avsporet og måtte gi opp opplastingen i går. Det betyr at vi må vi se nøyere måten vi har gjort dette på! Meningen var at det skulle bli enklere for nye brukere, men ikke at det skulle bli vanskeligere for erfarne. Vi la inn denne linjen helt i begynnelsen av den nye siden: "Hvis du har lastet opp bilder på wikien før og er godt kjent med hvordan du lisensierer bilder, kan du bare gå videre til opplastingssiden." Men her trengs det nok en tydeligere markering. Kanskje et linjeskift, større bokstaver, fet skrift e.l. vil hjelpe? [[Bruker:Marianne Wiig|Marianne Wiig]] 28. sep 2011 kl. 13:00 (CEST)
::La inn et par justeringer i første omgang, som forhåpentligvis gjør valgene noe tydeligere. [[Bruker:Marianne Wiig|Marianne Wiig]] 28. sep 2011 kl. 13:23 (CEST)


==Tyske bilder==
:::Nei, den nye instruksjonssiden var ikke årsaken til at jeg sluttet opplastingen, men den var en kilde til økende irritasjon for hvert bilde jeg skulle laste opp. Det som skjer er, at når jeg skal laste opp et bilde er jeg konsentrert om det jeg skal gjøre,  og jeg har en arbeidsflyt. Når denne sida kommer opp må fokus endres for å finne linken "Hvis du har lastet opp bilder på wikien før og er godt kjent med...", plassere musepeker og klikke for å komme videre. Da er konsentrasjonen brutt og må hentes inn igjen. Når du må gjøre dette for hvert eneste bilde uten at du trenger å se denne siden blir det som et gnagesår. Til nå har jeg lastet opp over 100 av mine egne bilder på "Veger i Larvik kommune". Dette er gjort ganske uproblematisk etter at jeg i starten lærte meg hvordan det skulle gjøres, og uten å måtte klikke vekk en (for meg) unødvendig side 100(!) ganger! Jeg gruer meg til de neste 100 bildene jeg skal laste opp om jeg må klikke vekk denne siden like mange ganger. Kan det ikke lages et valg (avhukingsboks: vis/ikke vis denne siden...) eller en annen måte å komme utenom siden på?[[Bruker:Rool|Rool]] 28. sep 2011 kl. 13:46 (CEST)


Deutsche Bundesarchiv har sluppet 100&nbsp;000 bilder under CC-BY-SA-lisens, og de blir nå lastet opp på Commons, se [http://commons.wikimedia.org/wiki/Commons:Bundesarchiv denne siden]. Det er mye kategorisering som gjenstår for at det skal bli lett å finne fram, men filnavnene gir gode beskrivelser. Jeg har kikket litt, og det viser seg at det i denne samlingen er med bilder fra Norge under andre verdenskrig også. Det er også sannsynlig at vi vil finne bilder av norske politikere/dignitærer fra forskjellige perioder bilder tatt under statsbesøk. Et eksempel jeg ramlet over er et [[:Commons:Image:Bundesarchiv Bild 183-L03926, Drontheim, britische Kriegsgefangene.jpg|bilde av britiske krigsfanger i Trondheim]]. For de som skriver om hendelser fra krigens dager kan dette gi tilgang til bildemateriale vi ellers ikke hadde hatt mulighet til å bruke. Sortering og kategorisering pågår, slik at de kommer inn i kategoriene for steder i Norge eller for nordmenn etterhvert. [[Bruker:Cnyborg|Cnyborg]] 4. des 2008 kl. 21:52 (CET)
::::Ok, jeg skjønner godt at det er irriterende med en slik omvei når man skal laste opp mange bilder i slengen. Vi skal kikke muligheten for å få til et vis/ikke vis-valg. [[Bruker:Marianne Wiig|Marianne Wiig]] 28. sep 2011 kl. 14:35 (CEST)


:De fleste bildene fra Norge havner i kategorien '''[[:commons:Category:Images_from_the_German_Federal_Archive,_location_Norwegen]]''' eller en av underkategoriene der. -- [[Bruker:Olve Utne|Olve Utne]] 10. des 2008 kl. 22:23 (CET)
==Stubber som middel mot røde lenker==
Hei. Er det „god politikk” her på huset å opprette stubber (en-to-linjers tekster) for å få ned antallet røde lenker i eksisterende artikler? Personlig tror jeg at det også senker terskelen for at utenforstående hiver seg med og begynner å redigere om temaet som den aktuelle artikkel omhandler.


==Slå sammen by- og kommuneportaler==
--- [[Bruker:Aaemn784|Aaemn784]] 28. sep 2011 kl. 15:24 (CEST)
[[Liste_over_forsider]] er det en liste over kommuneportaler og en over byportaler. Det er flere på kommunelista enn det er på bylista, og det er bare to av byene som ikke finnes under oversikten over kommuner. Siden disse listene overlapper så mye som de gjør, synes jeg det hadde vært kjekt å slå sammen listene. Jeg er riktignok ikke sikker på om dette bør bety at vi skal legge føringer på at portalene skal omhandle hele kommunen. - Hva slags synspunkter har dere andre på dette? Jeg synes godt byer og kommuner kan stå om hverandre på samme lista. Sånn som det er nå synes jeg vi skaper en kunstig idé om at de fleste kommunene har en byportal som viker fra kommuneforsida. --[[Bruker:Marthe Glad|Marthe Glad]] 15. des 2008 kl. 11:02 (CET)
:Stubber er sjølsagt mye bedre enn ingenting! På nynorsk-Wikipedia brukes ordet «spire», som låter hakket bedre enn «stubb».[[Bruker:Kallrustad|Kallrustad]] 28. sep 2011 kl. 15:33 (CEST)


:Jeg tror vi kan slå dem sammen, men er usikker og vil forklare tankegangen bak strukturen slik den er nå. Kategoriene ble opprettet fordi en av de første forsidene vi fikk var Gamlebyen i Fredrikstad. Det er en byforside, men ikke en kommuneforside. Jeg er ikke sikker på om det vil være noen forvirring hvis vi sørger for at forsider som dekker begge deler legges inn i begge kategorier. Det er også tenkt at by i denne sammenheng gjelder den historiske definisjonen, og ikke den kunstige bystatusen som kommuner nå tildeler seg selv uten at det har noen praktisk betydning, og da får man gjerne avvikende grenser. [[Bruker:Cnyborg|Cnyborg]] 15. des 2008 kl. 12:35 (CET)
:: Det har du sannelig rett i. „Spire” har likesom en klang av muligheter; at noe såvidt er begynt å vokse.


==Gamle bilder fra Norge==
:: --- [[Bruker:Aaemn784|Aaemn784]] 28. sep 2011 kl. 16:12 (CEST)


Det amerikanske Library of Congress har publisert 169 [http://www.flickr.com/photos/library_of_congress/sets/72157612249760312/ gamle bilder fra Skandinavia] på Flickr. De er i [[public domain]], og kan dermed fritt brukes her. Viktig at man får med alle opplysninger om fotografer og rettigheter når man kopierer inn bilder her, og det er viktig at man trykker «All sizes» over bildet for å få det i best mulig oppløsning. Her er det en del som er spennende for oss, ettersom det dreier seg om kolorerte bilder fra perioden 1890&ndash;1910. Regner med at alle norske bilder egentlig er aktuelle her og bør legges inn. [[Bruker:Cnyborg|Cnyborg]] 13. jan 2009 kl. 18:02 (CET)
:::Samd med dykk to, Trond og Aaemn784. Når vi lagar raude lenkjer, er det gjerne fordi vi allereie veit littegrann om temaet. Kan vi ikkje da gjere det til regel at vi meddeler dette vesle og lagar spirer? Ei tenkjeleg minusside er at "utanforståande" brukarar kan risikere å støyte fleire litt tufsne spirer og dermed miste trua på wikien som seriøs og fyldig kunnskapsbase. Vonaleg er det likevel som Aamen784 seier at folk heller let seg inspirere til å bidra med det "vesle meir" dei veit om temaet. Det er heilt sikkert lettare å få til reell innhaldsdugnad på spirer enn på ein artikkel som er gjennomarbeidd og "ferdig" frå ein enkelt bidragsytars hand.[[Bruker:Hans P. Hosar|Hans P. Hosar]] 29. sep 2011 kl. 08:27 (CEST)


== Nynorsk og bokmål ==
::::I utgangspunktet er eg ikkje usamd, men eg er litt usikker på eitt element her: bør ikkje artiklar lw i prinsippet ha [[Hjelp:Kilder – hvorfor?|kjeldetilvisingar]], og korleis gjer ein det på slike spirer? Eg har stressa «mine» bidragsytarar på at dei skal oppgje kjelder - men det kan godt vere dei sjølve, slik t.d. Magnar har gjort her: [[L/L_Vik_B%C3%A5tbyggeri#Kjelder]] (og eg sjølv eit par andre stader). Synspunkt? [[Bruker:Arnfinn Kjelland|Arnfinn Kjelland]] 29. sep 2011 kl. 09:16 (CEST)
Dette har vel blitt diskutert før. (Burde brukt en halvtime på å lete, men det er enklere å legge inn noe her.) Denne wikien skrives norske språk, og det er veldig bra. Faren er at det kan bli to artikler av hver, men dette kan jo flettes. Det jeg skriver for her - var om det er vanlig å omdirigere kategorier? Var borti denne tidligere i dag. [[:Kategori:Seglskuter]] - [[:Kategori:Seileskuter]]. Problemet er at det er noe jobb å passe på dette når en skriver, og at det kan medføre noe rydding senere (tvillingkategorier) --[[Bruker:Halvard|Halvard]] 25. jan 2009 kl. 10:23 (CET) (--lagt til litt  [[Bruker:Halvard|Halvard]] 25. jan 2009 kl. 10:27 (CET))


:Den generelle regelen her (i alle fall inntil videre) er at vi ikke har parallelle kategorier, og at kategorinavn i størst mulig grad er nynorsknær bokmål (radikalt bokmål) som et «språklig kompromiss». Dermed får vi kategorier som [[:kategori:seglskuter]], [[:kategori:garder]], [[:kategori:sokn]], [[:kategori:kjelder]]. -- [[Bruker:Olve Utne|Olve Utne]] 25. jan 2009 kl. 11:40 (CET)
:::::Enig med Arnfinn i at kilder er viktig. Med f.eks. Google, som alle har tilgang til, bør egentlig nesten alle artikler lett kunne gis kildehenvisninger, sågar etterprøvbare, ettersom de er digitale. Skriver en et par linjer om ei gate eller en bedrift, vil det støtt ligge relevant informasjon på nettet. Dette betyr naturligvis ikke at andre, vanskeligere tilgjengelige (les: papir-) kilder ikke skal brukes, men med Internett er det veldig lett å begynne på artikler, med kildehenvisninger. Kanskje vi allikevel kan oppfordre brukerne til å bruke noen få minutter mer på hver artikkel, slik at de fleste spirene blir litt lengre enn i dag? Om eldre forhold er f.eks. folketellingene lett tilgjengelige i Digitalarkivet. Dette som et svar på Hans' uro for litt tufsne spirer.[[Bruker:Kallrustad|Kallrustad]] 29. sep 2011 kl. 09:29 (CEST)


:Omdirigering av kategorier fungerer ikke; det vil si, man blir sendt videre, men artiklene hopper ikke over dit det omdirigeres og blir dermed usynlige i kategorisystemet, samtidig som kategorinavnet i artikkelen blir blått slik at alt ser bra ut. På Wikimedia Commons brukes et system for omdirigeringer, men der er det språklige problemet langt større, og mengden bidrag er så stor at det er lønnsomt å ha et omfattende system med roboter som mer eller mindre kontinuerlig kjører gjennom slikt. Så lenge vi holder øye med ting underveis blir det nok ikke noe stort problem. Innen vi får ting som blir såpass stort at det er vanskelig å rydde manuelt skal vi få plass en robot som kan endre kategori i artikler. Skulle det komme en teknisk løsning som gjør det mulig å få fullverdige omdirigeringer av kategorier kan vi jo endre på ting, men inntil da må vi nok bare leve med problemet. [[Bruker:Cnyborg|Cnyborg]] 25. jan 2009 kl. 12:56 (CET)
Også spirer bør ein forvente/forlange kjeldetilvisingar til når opplysningane er av den art at det trengst, jf. [[Hjelp:Kilder - hvordan?]]. Slik sett bør det ikkje vere skilnad spirer og godt gjennomarbeidde artiklar. [[Bruker:Hans P. Hosar|Hans P. Hosar]] 29. sep 2011 kl. 11:12 (CEST)


::Ja, jeg viste det var vanskelig (dvs: noe som ikke gjøres på no-wp). Samtidig er det jo lett å rydde opp når en kommer over «tvillingkategoriene». --[[Bruker:Halvard|Halvard]] 25. jan 2009 kl. 13:01 (CET)
: No spør eg fordei eg ikkje har registrert at det har vore diskutert før (og det burde kanskje vore eigen tråd): korleis definerer ein «mindre artikler som bare bygger på allment tilgjengelig, ikke omdiskutert kunnskap» (ref. i Hans sitt innlegg)? Er ikkje det aller meste her til dels ekstremt partikulært, og dermed ''ikkje'' allment tilgjengeleg kunnskap? [[Bruker:Arnfinn Kjelland|Arnfinn Kjelland]] 29. sep 2011 kl. 12:21 (CEST)


:::Det har vært diskutert en løsning, men kategorier er gravd nokså ettertrykkelig ned i motoren. I tillegg vil dette skape problemer med DPL2 som også må endres. — ''[[Bruker:Jeblad|Jeblad]]'' 11. feb 2009 kl. 21:11 (CET)
::Formuleringa bør diskuterast og sikkert presiserast. Men dømet '' [[Strandgata]] '' i høvesvis Larvik  og Mosjøen  demonstrerer iallfall for meg skilnaden på artiklar som ikkje krev kjeldetilvisingar (Larvik) og kva som krev det (Mosjøen). [[Bruker:Hans P. Hosar|Hans P. Hosar]] 29. sep 2011 kl. 12:47 (CEST)


==Frie artikler og bilder i Store Norske Leksikon==
Kanskje sier vårt forhold til spirer også noe om hvordan vi ser på det å samarbeide om å skrive artikler generelt? Det høres fint ut i teorien, men hvordan fungerer det i praksis? På mange måter er spirer helt i tråd med wikiens ånd. De er oppfordringer til andre om å ta over stafettpinnen. De er små beskjeder om at artiklene her inne, de vil vi gjerne ha flere med på å skrive. Spirene er uferdige, samme måte som wikier nærmest pr definisjon er uferdige. Hadde vi villet ha fiks ferdige artikler skrevet av enkeltforfattere, kunne vi jo bare kjøpt dem inn og låst dem eller satt et trykkeri på saken.  
[http://www.snl.no Store Norske Leksikon] (SNL) legger ut mange artikler og bilder under fri lisens. I den forbindelse er det greit å klargjøre et par ting:
# SNL har ikke klargjort hvilke lisensbetingelser som gjelder. Dette betyr at de som vil gjenbruke ikke kan være helt sikre vilkårene, og de som legger ut stoff under fri lisens kan komme til å trekke det tilbake ettersom det ikke er spesifisert om lisensen kan tilbakekalles eller ikke. Man får ikke en advarsel av den typen som står under redigeringsvinduet her eller Wikipedia.
# Artikler som er merket «Kvalitetssikret» har ikke nødvendigvis gått gjennom en prosess, men kan være skrevet av en forhåndsgodkjent bidragsyter eller blitt «massegodkjent» før lanseringen. Mange artikler er ikke oppdatert, og det er en god del unøyaktigheter.  


Inntil lisensvilkår er avklart er det ikke aktuelt å kopiere stoff direkte over hit. Antagelig vil lisensen bli kompatibel med vår (cc-by-sa 3.0), men om det blir slik er det fortsatt beste å skrive egen artikkel fra bunnen av her, framfor å dra med seg historikk fra et annet nettsted. Det er som punkt 2 viser også viktig å være like kritisk til opplysninger fra SNL som opplysninger fra Wikipedia eller andre nettsteder.  
Men å skulle skrive noe uferdig og i samarbeid med andre er selvsagt lettere sagt enn gjort. De fleste av oss står jo med en fot i hver leir. Vi kvier oss for å slippe noe uferdig løs på andre, selv om vi har stor tro på at det kan være like fruktbart som å gnikke og gnu på det i ensomhet. Og folk som bare er lesere av wikiartikler, vil ofte ikke skjønne at dette er uferdig med vilje. Dessuten vil enkeltbrukere gjerne vise hva akkurat ''de'' har gjort i wikien, f.eks. gjennom "Artikler opprettet av...". Og da vil jo en som oppretter 500 ensetningsspirer helt ufortjent få æren for 500 artikler som andre har videreutviklet. Eller? [[Bruker:Marianne Wiig|Marianne Wiig]] 29. sep 2011 kl. 15:15 (CEST)


Når det er sagt, SNL er en viktig ressurs når man skriver her og trenger å sjekke ting. [[Bruker:Cnyborg|Cnyborg]] 27. feb 2009 kl. 18:33 (CET)
:Her skubber Marianne inn på et tema som opptar flere av oss (TRUR EG):"Artikler opprettet av.." er vel i røynda uwikiansk, i den forstand at wikien ikke skal brukes til å framheve egen person? Men at dagens hovedproblem består i å se at wikien er laga for til stadihet å utvikles, det er i alle fall sikkert. Per og Kari, som bare LESER wikien vil muligvis ha vansker med å se dette, mens de mer produktive vil kunne se saken "spire" eller "stubb" som ei utfordring. Uaktet: Når jeg lenker et ord, person, eller begrep - så er det ikke nødvendigvis fordi jeg har kunnskap om saken, men for at ANDRE skal se muligheten. Mener man nå at dette er feil tenkt av meg? Malapropos: Du ska itte trø i graset / Spede spira  lyt få stå / Mållaust liv har og e mening / du lyt sjå og tenkje på (...). [[Bruker:Gunnar E. Kristiansen|Gunnar E. Kristiansen]] 29. sep 2011 kl. 17:47 (CEST)


:Jeg har oppretta malen {{tl|SNL-artikkel}} for å gjøre det så enkelt som mulig å lage greie henvisninger til leksikonet. Se malsiden for forklaring hvordan den brukes. Ved hjelp av en slik mal er det lett å få alle lenker til å se like ut og sørge for at de alltid leder til riktig sted. [[Bruker:Cnyborg|Cnyborg]] 6. mar 2009 kl. 13:06 (CET)
::Ja, Marianne og Gunnar tek opp wikianske grunnlagsspørsmål her, som eg og andre absolutt bør ta nærare inn over oss. Gunnar har på sett og vis rett i at å framheve ein slags førsterett til artiklar er grunnleggjande uwikiansk. Eg skal ikkje underslå at ein liten forfengeleg trong til å vise kor flink eg er ''kan'' liggje bak når eg sjølv på brukarsida mi lagar lister over artiklar som eg har oppretta. Men det finst også viktigare grunnar til dette som eg meiner kan gjere mi arme, syndige fåfengd til å leve med. Ein ting er nå det reint praktiske - å kunne lettvint overskode og handtere sin eigen innsats wikien. Viktigare er likevel dette: wikien skal vere mest mogleg ''gjennomskinleg''. I det ligg at innsamlinga og systematiseringa av kjend kunnskap, og eventuell framforsking av ny kunnskap via wikien, skal foregå på ein slik måte at brukarane får ein fair sjanse til å skjøne korleis det har gått for seg. Det gjeld å gje brukarane utveg til ikkje berre passivt å motta himmelsende fakta og røyndomstolkingar utan avsendar, men å kunne fordøye den tilbodne kunnskapen på ein vettug og kritisk måte. Da er det ikkje nok med gode kjeldetilvisingar (som vel å merke er umåteleg viktig i seg sjøl!). Det gjeld også å ''ansvarleggjere'' framstillinga av fakta og tolkingar. Bruk av fullt namn og presentasjon på brukarsida tener til å fremje ei slik ansvarleggjering. Eg vil også sjå "Artikler opprettet av..." i eit slikt lys. Det kan vere greit å få ei grei forklaring på at det er så mange artiklar om Skjåk og om eksotiske grundtvigianske friskular i Gudbrandsdalen - underskrivne har dei på lista si. Men med handa på hjartet: personleg blir eg sjeleglad når nokon forbetrar artiklane mine, dei må gjerne endrast til det ugjenkjennelege, så sant det er godt grunngjeve og gjort på ein etterretteleg måte.[[Bruker:Hans P. Hosar|Hans P. Hosar]] 30. sep 2011 kl. 09:10 (CEST)


===Norsk biografisk leksikon===
:::Så bra at også HPH ser hva jeg ser. Så får jeg kanskje finne meg i at han tolker sitt syn på en annen måte. En litt merkelig måte å argumentere synes jeg likevel at jeg må få lov å si, især med bakgrunn i at det andre brukere strengt tatt har behov for å se ndg opphavspersonen til de enkelte avsnitt, det kan han jo se like godt om han trykker "historikk-knappen" over den enkelte artikkel. For egen del lagrer jeg ellers (i hovedsak) "mine artikler" på egen PC - i ei dertil egnet mappe.
SNL har også lagt ut [http://snl.no/.hjelp/Norsk_biografisk_leksikon Norsk biografisk leksikon]. Dette kommer ikke til å bli oppdatert nettstedet, endringer vil i stedet komme i SNL-artiklene (samme ordning som vi har med ''Norsk historisk leksikon''. I dette verket er det mange gode, utdypende biografier, som gjennomgående er av høy kvalitet. Det ble publisert 2000&ndash;2006, og er dermed også rimelig godt oppdatert. For å gjøre det så enkelt som mulig å lage lenker til slike artikler er {{tl|NBL-artikkel}} oppretta, gå til malsiden for forklaring (eller se eksempel bruk under litteratur på [[Christiern Munck]]). [[Bruker:Cnyborg|Cnyborg]] 6. mar 2009 kl. 13:06 (CET)


==Ulisensierte bilder==
::::Hvordan enkeltforfatteres bidrag skal markeres, har vært diskutert tidligere, bl.a. ifbm rammetekstene nederst sidene. Den gangen endte vi med å trekke fram den som sist gjorde en redigering i artikkelen, fordi dette viser dynamikken i artiklene, at de stadig blir og skal kunne bli endret. Vi bestemte oss også for ikke å hente ut navnet på den som opprettet artikkelen, fordi dette ikke nødvendigvis sier noe om hvem som har bidratt mest til den. Derimot viser vi til at både den som har opprettet artikkelen og de som har arbeidet videre med den kan leses ut av historikken. Når vi har valgt å ''framheve'' historikken denne måten, er det et forsøk på å bevisstgjøre bidragsytere og lesere på at artiklene er eller kan være kollektive verk.  
Vi har en del bilder uten lisens wikien, og det er viktig å få ryddet opp i det. En del av dem er i orden og kan merkes med lisens og nødvendige opplysninger, men det er også enkelte som nok ikke er i orden. Hvis vi ikke kan vise med rimelig sikkerhet at vi har rett til å bruke bildene under fri lisens må de slettes. Jeg har laget et galleri [[Bruker:Cnyborg/Rydding]], og det er fint om flere kikker innom for å se over bildene og eventuelt ta seg av noen. De som ikke blir merket må snart slettes; vi har allerede latt en del av dem stå lenger enn det som trygt er. [[Bruker:Cnyborg|Cnyborg]] 3. mar 2009 kl. 09:40 (CET)


:Jeg ber om at bildene som jeg har lagt ut uten linsensiering, blir liggende et par dager til. Torsdag kveld skal jeg presentere Skedsmo-wikien for en del mennesker, og da hadde det vært fint om bildene som det er mangler ved, fremdeles ligger ute. Fra fredag kan følgende bilder slettes: Altertavle.jpg, Brandvollboligen.jpg, Lurkahuset.jpg. Strommen.jpg, Jernbanestasjonen.jpg. Jeg er usikker hva som mangler ved bildene Lillestrøm veveri.jpg og Lillestrom.jpg. De står under Bilder uten årsangivelse. Når dette er gjort, skal jeg laste opp nye bilder det ikke er heftelser ved.--[[Bruker:Nsvage|Nsvage]] 3. mar 2009 kl. 17:47 (CET)
::::Når det er sagt, er jeg enig med Hans i at det også finnes gode grunner til å vise enkeltforfatteres bidrag tydeligere, og det er mange måter å gjøre dette på. "Artikler opprettet av..." er en av dem. På Wikipedia trekker gjerne brukerne fram antall redigeringer som mål på egen aktivitet, men dette er et mål som ikke tar hensyn til det innholdsmessige. Hos oss kunne kanskje mengde tegn vært brukt, men det måtte i så fall vært sett i forhold til total mengde tegn pr artikkel osv. og kunne blitt vanskelig å gjennomføre i praksis. Dessuten: Selv om det er ''mulig'' å lage ulike typer lister automatisk, vil de ofte gi ufullstendige, eller til og med misvisende, bilder av enkeltforfatteres bidrag. Det gjelder bl.a. "Artikler opprettet av...". Selv har jeg f.eks. vært med å arrangere noen kurs. Da har jeg av og til logget meg inn som meg selv, for deretter å overlate "roret" til en annen. Da kan det ha blitt lagt inn ting i mitt navn som jeg verken vil ta æren eller skylden for. Paradoksalt nok, i disse "automatiske tider", kan det se ut som manuelle, selvlagde lister over artikler man syns man har bidratt vesentlig til, kanskje er det som vil gi mest gjennomsiktighet.[[Bruker:Marianne Wiig|Marianne Wiig]] 2. okt 2011 kl. 12:41 (CEST)


:::Lykke til med presentasjonen! Det høres spennende ut! --[[Bruker:Marianne Wiig|Marianne Wiig]] 5. mar 2009 kl. 11:39 (CET)
Et annet moment som HPH her nevner er vel så viktig, synes det meg: Nemlig at ALLE som får legge ut artikler, momenter, stubber eller spirer på lw SKAL bruke fullt navn. Dette er så viktig at jeg vil si det er elementært! Jeg mener: Hvis en historiker publiserer en artikkel - bok eller hva det måtte være; hvem kjøper den så å si usett? Hvis man ikke tør å bruke fullt navn, må det ligge et eller annet bak - noe forfatteren vil skjule for allmuen, og det kan det vel ikke være meningen at lw kan godta? [[Bruker:Gunnar E. Kristiansen|Gunnar E. Kristiansen]] 30. sep 2011 kl. 11:36 (CEST)


::Tror det er [[:Kategori:Fotografi fra 2004]] (årstall når bildet ble tatt) som mangler, eller som ''Bilder uten årsangivelse'' henviser til. --[[Bruker:Halvard|Halvard]] 3. mar 2009 kl. 19:00 (CET)
:Eg er samd med Hans - kven som helst må berre gå inn i mine artiklar og forbetre dei. Men eg har etter kvart starta såpass mange stykke her at oversikten over dei sortert etter tidspunkt, er særs grei å ha for å finne att kva ein har gjort. Og eg veit at det er andre skrivarar her som synes det er kjekt å kunne vise fram det vedkomande har fått til på denne nettstaden (t.d. ved å sende lenke til eiga oversikt til slekt og vener), utan at eg synes det er kritikkverdig på nokon måte. Ei løysing med automatisk liste over artiklar ein har gjeve bidrag i, med samla teiknmengd i kvart stykke og prosent av denne teiknmengda ein har lagt inn, ville kanskje gje det rettaste bildet av aktiviteten. Om dette er «uwikiansk»? Vel, er det «hogd i stein» kva som kan gjerast på ein wiki? Eg synes Hans sitt poeng om at «wikien skal vere mest mogleg ''gjennomskinleg''» er sentralt.
:Attende til stubb-problematikken: er framhevinga av stubbar fjerna? Når eg går inn på [[lokalhistoriewiki.no:Stubber]] og klikkar på artiklane der, finn eg at dei har stubb-merke under kategoriane, men ikkje at det er synleg i artikkelen slik det var før? [[Bruker:Arnfinn Kjelland|Arnfinn Kjelland]] 4. okt 2011 kl. 10:15 (CEST)


:::Ikke noe problem at de står noen dager til. Av de som nevnes er det ikke mange igjen lista nå, jeg har ordnet opp med noen som åpenbart er frie pga alder. [[:Bilde:Altertavle.jpg]] er merket med Nsvage om opphavsperson; hvis det stemmer kan det jo lisensieres fritt. [[:Bilde:Brañdvollboligen.jpg]] er antagelig i orden, men det trengs en omtrentlig angivelse av året det ble tatt. Jeg går ut fra at det er gammelt nok til å beholde, men det kan jo også være et nyere bilde som er skadet. De andre du nevner er ikke på slettelista. ''Bilder uten årsangivelse'' er bare en ryddeliste for å få lagt inn årstallskategorier, det er bare de ulisensierte som skal slettes. [[Bruker:Cnyborg|Cnyborg]] 3. mar 2009 kl. 19:07 (CET)
::Hmmm. Når fler enn en mener at det er rett og riktig "å framheve seg sjøl wikien", er det kanskje rett. Jeg pukker imidlertid på mitt - og synes heller ikke det kan være noe problem å lagre egne lister med lenker som gjerne kan sendes til kreti og pleti. Dermer har jeg kanskje også fortalt verden at også '''jeg''' er forfengelig. Forøvrig; Hvem kan motsi argumentet om at alle bare må gå inn i ens "egne" artikler for å korrigere og forbedre de? Dette er vel det basale i hele wiki-konseptet. Det som '''IKKE''' er særlig wikiansk - og især «uhistorivitenskapelig», er å holde sin egen identitet skjult når man laster opp artikler - og eller korreksjoner, mener [[Bruker:Gunnar E. Kristiansen|Gunnar E. Kristiansen]] 4. okt 2011 kl. 11:55 (CEST)


::::Flott med opprydning i de ulisensierte bildene! Vi bør også bli flinkere til å skaffe '''skriftlig''' tillatelse til bilder vi har fått tillatelse fra opphavsperson til å bruke her på wikien. NLI har opprettet et arkiv der slike tillatelser kan lagres, se [[Spesial:Last_opp|filopplastingssiden]], pkt. 8. --[[Bruker:Marianne Wiig|Marianne Wiig]] 5. mar 2009 kl. 11:39 (CET)
:::Akkurat det siste poenget (om fullt namn) er eg 100 % samd i.[[Bruker:Arnfinn Kjelland|Arnfinn Kjelland]] 4. okt 2011 kl. 12:28 (CEST)


::::Et lite tillegg til det med skriftlige tillatelser, basert på erfaringer fra Wikipedia og Commons. Det er ofte at det kommer reaksjoner på kravet om skriftlig tillatelse, fordi man føler at det er grunnet i mangel på tillit. Ofte er det slik at vi som passer på at bilder er lisensiert ikke har noe problem med å stole på den som har lastet opp bildet, spesielt når man har identifisert seg med navn. Problemet er at vernetiden kan være svært lang. Dersom en nålevende kunster tillater bruk av et bilde vil vernetiden gjelde ut hans/hennes levetid + 70 år. Innen den har utløpt vil de fleste av oss enten sitte på et hjem og fortelle historier om den gangen vi var med på å starte opp historiens beste wiki, eller vi vil være på et sted der det ikke finnes bekymringer eller et sted hvor bilderettigheter er vår minste bekymring. Da spiller det liten rolle at to personer man ikke kjente for 50 eller 70 eller 90 år siden stolte på hverandre. Om wikien får så lang levetid eller ikke betyr ikke noe, dette er bilder som kan komme til å bli gjenbrukt av andre. Vi må også tenke på at når en person går bort er det arvingene som sitter på rettighetene, og det er ikke sikkert at de er like storsinnet. Uten en skriftlig tillatelse kan det da fort komme et betalingskrav. Det er trist at det er slik, og mange av oss skulle gjerne hatt andre måter å ivareta intelektuell eiendom på, men enn lenge må vi forholde oss til at vi må kunne stille med dokumentasjon. [[Bruker:Cnyborg|Cnyborg]] 6. mar 2009 kl. 13:13 (CET)
::::Det gjeld meg og. Anonymitet er ikkje heldig. Nå kan det sikkert finnast gyldige argument for det i spesielle samanhengar. Men når det gjeld dei talrike (og verdifulle) bidraga til wikien frå [[Aaemn784]] (det er fyrst og fremst den signaturen som opptek meg her), strekk ikkje min fantasi til for å skjøne kva som skulle vere så farleg ved å gje seg til kjenne som forfattaren bak. Kan du anten gje oss gode argument for din anonymitet, Aaemn784, eller - aller best - presentere deg sjølv som den du er? Du er så velkomen i rekkjene! [[Bruker:Hans P. Hosar|Hans P. Hosar]] 4. okt 2011 kl. 13:05 (CEST)


== En kommune, to(+) landskap? ==
Litt sent, jeg vet. Erfaringen jeg har fra Wikipedia mht miniartikler som har blitt lagt inn er at de stort sett blir liggende i årevis både fordi lenken er blå, og fordi en del mener at den som begynte, får avslutte. Det har vært tilfeller da slike ting har blitt slettet og det deretter rimelig kjapt kom veldig gode artikler ''fordi'' mangelen brått ble synlig, istedenfor at noe var kunstig fargelagt. Selv har jeg vel alltid heller startet grave i nye ting som trengs, enn at jeg sjekker lenker som allerede er blå - annet enn for å bekrefte at jeg har lenket til rett "Leif Larsen". Det snakkes og om forfengelighet her, det er bare den ene siden av saken - den andre er gleden over å kunne gjøre noe fra scratch og få se det vokse, istedenfor å rydde etter andre. Mvh [[brukersamtale:Siri J|Siri J]] 26. okt 2011 kl. 11:10 (CEST)
Kategorisering av kommuner uten landskap er i hovedsak ukomplisert, men det finnes enkelte problemer vi bør ta stilling til. I en del fall hører kommuner til under mer enn en kategori historisk, kulturelt og/eller administrativt sett. Dette gjelder for eksempel:
* [[Hemne kommune]] &mdash; det meste av kommunen hørte til [[Fosen fogderi]], men Vinje hørte til Nordmørs fogderi; hele kommunen hørte til Hemne prestegjeld; området regnes i dag dels til [[Sør-Fosen]], dels til [[Orkdalsregionen]].
* [[Snåsa kommune]] har historisk vaklet mellom [[Namdalen]] og [[Innherred]]; regnes i dag til Namdalsregionen, men sorterer både rettslig og kirkelig til Innherred.
* [[Bindal kommune]] hørte til Namdalen inntil ca midten av 1600-tallet og hører dialektmessig og kulturelt fremdeles til Namdalen, men er i alle administrative sammenhenger med unntak av melkelevering underlagt Helgeland i dag.
Kort sagt: Hva gjør vi med slike når vi kategoriserer etter landskap? Skal Snåsa kategoriseres både under [[:kategori:Namdalen]] og [[:kategori:Innherred]]? Eller skal vi ha flere parallelle kategorisystemer og kategorisere Snåsa under [[:kategori:Namdalen]] generelt, og i tillegg spesifikt under [[:Nord-Innherred prosti]] og [[:kategori:Inderøya tingrett]]? Skal [[Bindal kommune]] bare kategoriseres under [[:kategori:Helgeland]] eller også under [[:kategori:Namdalen]]?


Idéer/innspill? -- [[Bruker:Olve Utne|Olve Utne]] 6. mar 2009 kl. 15:16 (CET)
: Det er ingen dårlig innvending. Her kan man kanskje skille mellom alminnelige, brede artikler, f.eks. ''Tordenskjolds gate'', og «nisjehistoriske» artikler, f.eks. ''Peter Wessel Tordenskiold''.


:: Eg synest det verkar føremålstenleg med dobbel-kategorisering, dvs. Bindal både under Helgeland og Namdalen og Snåsa under både Namdalen og Innherred. (Eg skjønar visst derimot ikkje ordentleg kva ”parallelle kategorisystem” vil innebere.)
: Har forresten Lokalhistoriewiki ikke slike informasjonsbokser, f.eks. «Denne artikkelen er bare påbegynt. Du kan bidra (osv.?
::Omgrepet ”landskap” er elles ikkje uproblematisk i kategoriseringssamanheng. Det bør iallfall lagast ein eigen artikkel om det – om korleis "landskap" blir brukt av historikarane og om kva realinnhald som kan leggjast i omgrepet i ulike historiske epokar. Nokon som føler seg kalla? Olve? Ein kunne byrje med Jordanes' oppramsing av horder, ryger, hader, romerikingar, ranrikingar osv. på 500-talet, og følgje utviklinga til eit tidspunkt der ein kan få  det meste til å falle inn under definerbare administrative einingar. Ein bør trekkje inn utgreiingar om "folkland", "småkongedømme" osv., som er gjenganagarar i historiepensa.
::Apropos: Avsnittet ”Landskap i Norge” under artikkelen om [[distrikt]] verkar overflødig. Er det nokon ting i vegen for at dei namna som står der kunne listast opp saman med dei andre distrikta i lista ovanfor? Eg har iallfall tillate meg å stryke ”opprinnelige” framfor ”historiske landskaper”. Kva som gjev meining å kalle ”opprinnelege landskap” i landet kan vi vite veldig lite om. Eg har også modifisert sjølve lista over landskap og tilhøyrande distrikt, i tilfelle de meiner avsnittet bør behaldast. Men slike modifiseringar kan gjerast på så mange andre vis enn eg har gjort det, og det faktum illustrerer nettopp mitt poeng. Eg vil altså helst ha berre ei lang og ueinsarta liste med distrikt under landsdelsnivå. Den kan inkludere aktuelle og historiske distriktsnemningar, og nødvendigvis i mange tilfelle vere overlappande.--[[Bruker:Hans P. Hosar|Hans P. Hosar]] 9. mar 2009 kl. 08:41 (CET)


== Arbeidsdeling SNL/lokalhistoriewiki ==
: --- [[Bruker:Aaemn784|Aaemn784]] 26. okt 2011 kl. 20:46 (CEST)
Hei. Kan dere som var på møtet med Kunnskapsforlaget sist uke fortelle litt om utfallet av drøftingene? Sjøl er jeg spent på om det ble enighet om arbeidsdelinga. Ønsker for eksempel SNL artikler om alminnelige garder på deres nettsted? Eller vil de konsentrere seg om emner som ikke er så markert lokale. Helsing Trond.--[[Bruker:Kallrustad|Kallrustad]] 16. mar 2009 kl. 10:15 (CET)


:Vært litt travelt, men jobber med saken! --[[Bruker:Marianne Wiig|Marianne Wiig]] 17. mar 2009 kl. 16:28 (CET)
== Definisjon av reklame ==
Hei. I den senere tid har jeg grublet på hvor grensen går mellom omtale og reklame. Som „næringslivshistoriker” er dette spørsmålet vanskelig å unngå, særlig når man arbeider eller kommer i berørelse med forretninger som fremdeles består.


::Beklager at dette har tatt litt tid, men her kommer i hvert fall min "rapport". Først må jeg si at møtet NLI hadde med Store norske leksikon (og ABM-utvikling) var veldig positivt. De var imponert over hva vi har fått til på dugnad i lokalhistoriewikien og så, i likhet med oss, absolutt et potensial for samarbeid. Vi var enige om at det måtte være et mål å utfylle hverandre fremfor å konkurrere.
Jeg er kommet frem til denne definisjonen:


::Det mest konkrete vi snakket om var i første omgang å oppfordre våre respektive brukere til å lenke til hverandres nettsteder på artikkelnivå. Dette er et virkemiddel jeg tror i seg selv kan påvirke arbeidsdelingen. Vi kan henvise til dem (og Wikipedia) for utdypende artikler om generelle temaer, som er/bør være behandlet kortfattet hos oss, mens de kan henvise til oss for utdypende artikler om lokale temaer. Det vil skape oppmerksomhet om artiklene og dermed kunne hindre unødvendig dobbeltarbeid. Chris har allerede lagt til rette for lenking til SNL og NBL gjennom malene {{tl|SNL-artikkel}} og {{tl|NBL-artikkel}}. SNL har også lagt ut en [http://www.snl.no/.hjelp/Eksterne_nettsteder oppskrift på lenking til eksterne nettsteder]. De har mye å henge fingrene i for tiden, og oppfordret oss derfor til selv å legge inn aktuelle lenker til lokalhistoriewiki-artikler.  
«Tekst (fotografi e.l.) med primær eller eksplisitt intensjon om eller som åpenbart er egnet til å fremme salg av en vare eller å anbefale/fremheve en forretning, og da fortrinnsvis nyetablerte.»


::Vi snakket også mer konkret om lokalhistorisk innhold sett i forhold til SNLs og lokalhistoriewikiens ulike profiler og ståsteder. SNLs ståsted er nasjonalt og har ifølge [http://www.snl.no/.hjelp/Håndbok håndboka], ”som minstemål – å dekke det som ansees som nasjonalt viktig”. De utdyper et annet sted med at et ”tema som verken er kjent eller betydningsfullt iallfall på distriktsnivå, har lite i leksikonets kvalitetssikrede del å gjøre”. For oss er det jo, for å si det litt sleivete, nærmest omvendt. Vi vil i hvert fall også løfte frem det som verken er kjent eller betydningsfullt, men like fullt interessant i et lokalhistorisk perspektiv.  
Andre brukere er velkomne til å komme med sine definisjoner eller bare å dele syn og betraktninger omkring saken.


::Selvsagt vil det likevel for en del emner måtte bli overlapp både i forhold til SNL og Wikipedia. Vi skriver alle om både landsdeler, fylker, distrikter, kommuner og, som du Trond nevner, gårder. For å ta det siste først: Jeg tok et søk på gård/gard i SNL, og fikk rundt 100 treff, hvorav et mindretall har en gård som hovedtema. Alle disse er, så vidt jeg kunne se, fredet eller har på en eller annen måte hatt nasjonal betydning. SNL vil imidlertid åpne for at de fagansvarlige tar inn artikler også om store tradisjonsrike gårder uten fredede bygninger, i kraft av å være ”kjente eller betydningsfulle iallfall distriktsnivå”. På Wikipedia fikk jeg over 5000 treff på gårder. Jeg er usikker på WPs kriterier her, men kanskje noen av dere som også er på WP kan si noe om dette?
I tillegg kan det være nyttig å bruke konkrete og illustrerende eksempler fra relevante artikler som finnes Lokalhistoriewiki.


::Når det gjelder SNLs stoff om f.eks. kommuner, er standarden i dag en kort historikk, som en av mange innfallsvinkler, slik det vel også er på WP. Muligheten for å lage delartikler om f.eks. en kommunes historie nevnes i håndboka og ble også tatt opp på møtet. Men SNL så ingen grunn til å skrive egne artikler hvis de kunne vise til en god artikkel hos oss. Igjen er det altså viktig at vi får lagt inn lenker til våre artikler hos dem. Og selvsagt også at vi får skrevet enda flere artikler hos oss! SNL har foreløpig kommuneansvarlige for omkring halvparten av kommunene, og en oversikt over disse skulle bli lagt ut ganske snart (foreløpig ligger bare listen over fagansvarlige ute). Noen av disse, men langt fra alle, er lokalhistorikere. SNL ville oppfordre sine kommuneansvarlige til å orientere seg i lokalhistoriewikien og til å lenke til mer utdypende artikler hos oss. Når listen blir lagt ut kan jo vi også ta direkte kontakt med de kommuneansvarlige med tanke på samarbeid.
--- [[Bruker:Aaemn784|Aaemn784]] 14. okt 2011 kl. 11:59 (CEST)


::Med hensyn til andre temaer, ser jeg for eksempel at de skriver i håndboka at ”Hvis den fagansvarlige for kirkebygg har det i seg å lage artikkel om hver eneste kirke i landet, vil det styrke leksikonet”. Men igjen vil det (lokal)historiske i så fall måtte bli en av flere innfallsvinkler, mens det for oss er hovedinnfallsvinkelen.
:Formuleringa er presis, logisk og dekkande så langt eg greier å sjå. Den kan godt gå inn i wikiens hjelpesider for næringslivs-/bedriftshistoriske artiklar.  At fleire meiner som eg, kan vere ein grunn til at ingen før nå har følt seg kalla til å kommentere utspelet ditt, Aaemn784. Innpassa i ei hjelpeside kunne den forresten kanskje gjerast litt mindre lovtekstaktig, men det er nå mest ei smaksak. [[Bruker:Hans P. Hosar|Hans P. Hosar]] 21. okt 2011 kl. 10:22 (CEST)


::Når det gjelder brukerdelen av SNL er kravene mindre strenge. Verken sjangerkravet (om at artiklene må være leksikalske) eller ”distriktskravet” (kjent eller betydningsfullt) er like strengt for alminnelige brukere. I denne delen av SNL vil vi altså kunne finne mer stoff som like gjerne kunne ligget hos oss. SNL hadde imidlertid som mål å ”oppdra” også disse brukerne til å tilpasse seg retningslinjene for den kvalitetssikrede delen.  
::Når ingen har kommentert på innlegget kan dette også ha sammenheng med manglende opplysninger om opphavet til tesene. For egen del vil jeg si at jeg har ikke for vane å diskutere med folk jeg ikke vet hvem er - og denne holdninga mener jeg at administratorene også burde holde seg til. Når det gjelder lovtekstaktige formuleringer så vet vi at dette så ut til å fungere bra i en ganske lang periode i Sovjetunionen, men jeg er enig med Hans i at slikt ikke passer inn i denne vår kontekst hvor de langt fleste har forlatt Stalins tenke og handlingsmønster. [[Bruker:Gunnar E. Kristiansen|Gunnar E. Kristiansen]] 21. okt 2011 kl. 10:57 (CEST)


::Enda en viktig forskjell på dem og oss, er kildehenvisninger. Mens vi, for opplysninger som ikke ”ligger opp i dagen”, har maler som legges på artikler om at de ”mangler kildehenvisninger”, skriver SNL i håndboken at leksikonet ”ikke først og fremst et vitenskapelig verk, men et allment kunnskapsverk, med vekt faktiske opplysninger. I tråd med dette oppgir vi ikke kildereferanser, slik man gjør i vitenskapelig publikasjoner. Det at en artikkel har en synlig fagansvarlig som går god for innholdet, er leksikonets måte å oppfylle behovet for kildedokumentasjon på”.  
:::Spørsmålet om reklame aktualiserer vårt ønske om at du gjev opp anonymiteten, Aaemn784. Ut frå den innsidekunnskapen du røpar om firma og næringsdrivande familiar i Mosjøen, har eg personleg alltid tenkt meg at du sjølv har nær tilknytning til miljøet, familiært eller anna vis. Det er ikkje i seg sjølv noko suspekt ved å skrive leksikonartiklar om sine næraste omgivnader. Det kan tvert i mot vere ein stor føremon på grunn av den innsikten ein da har fått “gratis”. Men det som kan ''gjere'' det suspekt, er nettopp den løynde skribentidentiteten - og det skulle vere så unødvendig i denne samanhengen! Anonymiteten skaper fort mistankar: Har han (ho?) nokon skjult agenda? Kvifor skriv han om den og ikkje den, kvifor skriv han slik han gjer om akkurat det firmaet...? Ugrunna mistankar vil dunste bort i det øyeblikket du opnar visiret og fortel oss kven du er. [[Bruker:Hans P. Hosar|Hans P. Hosar]] 24. okt 2011 kl. 13:21 (CEST)


::For øvrig kan jeg anbefale dere å kikke på SNLs håndbok. Den er blitt sterkt utvidet de siste par ukene og inneholder informasjon som kan være nyttig også for oss. Petter Henriksen (hovedredaktøren) var ellers positiv til å delta på vårt seminar 9.-10. mai. --[[Bruker:Marianne Wiig|Marianne Wiig]] 27. mar 2009 kl. 12:41 (CET)
:: Fordelen med konsist formulerte definisjoner, er at brukere har faste rammer å forholde seg til og at man unngår ukvalifisert synsing.


=== Lenking fra SNL til Lokalhistoriewiki ===
:: --- [[Bruker:Aaemn784|Aaemn784]] 25. okt 2011 kl. 03:15 (CEST)
Har begynt på lenkejobben (og litt lett korrektur) på SNL nå og kan anbefale andre å gjøre det samme. Eksempler finnes her:
* http://snl.no/.previewdiff/7781/Aure/kommune_i_M%C3%B8re_og_Romsdal
* http://snl.no/.previewdiff/7781/Nordm%C3%B8re
* http://snl.no/.previewdiff/7781/Skj%C3%A5k
Lenkingen er enkel å gjøre så om du har brukerkonto på SNL. Anbefales! :-) [[Bruker:Olve Utne|Olve Utne]] 30. mar 2009 kl. 16:11 (CEST)


== Finere kategorier for personer? ==
== Allment tilgjengelg kunnskap ==
Under kategorien Personer fra Gjøvik kommune sliter jeg med å finne et egna navn for en ny underkategorie næringsdrivende/forretningsfolk. Har såpass mange i en slik potensiell kategori at jeg snart må finne en egna betegnelse. Er det alt etablert en slik kategori i andre kommuner, og hvilket navn har den? Bedriftseiere fra...? Forretningsfolk fra....? Næringsdrivende fra....?--[[Bruker:Kallrustad|Kallrustad]] 23. mar 2009 kl. 10:49 (CET)


:Foreslår å beholde personer fra Gjøvik og legge alle inn der, men i tillegg bruke [[:kategori:næringsliv i Gjøvik kommune]]. I tillegg kan personene legges i toppkategorier (ikke geografisk avgrenset) etter spesifikt virke. -- [[Bruker:Olve Utne|Olve Utne]] 23. mar 2009 kl. 10:58 (CET)
''Kopiert fra [[lokalhistoriewiki.no:Diskusjonsforum#Stubber_som_middel_mot_r.C3.B8de_lenker|denne diskusjonstråden]] til eget avsnitt'':


::Enig med Olve. Det er greit å ikke ha det for finmasket, for da må lesere vite nøyaktig hva det er vi har klassifisert en person som for å finne fram. Vi kan heller bruke dynamiske lister hvis vi vil sortere ut noe. [[Bruker:Cnyborg|Cnyborg]] 23. mar 2009 kl. 12:28 (CET)
No spør eg fordei eg ikkje har registrert at det har vore diskutert før (og det burde kanskje vore eigen tråd): korleis definerer ein «mindre artikler som bare bygger på allment tilgjengelig, ikke omdiskutert kunnskap» (ref. i Hans sitt innlegg)? Er ikkje det aller meste her til dels ekstremt partikulært, og dermed ''ikkje'' allment tilgjengeleg kunnskap? [[Bruker:Arnfinn Kjelland|Arnfinn Kjelland]] 29. sep 2011 kl. 12:21 (CEST)


:::OK. Da prøver vi det slik i første omgang. Min bekymring var vel egentlig at det etter hvert ville bli for mange personer i hovedkategorien, men foreløpig er det ikke noe problem.--[[Bruker:Kallrustad|Kallrustad]] 23. mar 2009 kl. 13:06 (CET)
:Formuleringa bør diskuterast og sikkert presiserast. Men dømet '' [[Strandgata]] '' i høvesvis Larvik  og Mosjøen  demonstrerer iallfall for meg skilnaden på artiklar som ikkje krev kjeldetilvisingar (Larvik) og kva som krev det (Mosjøen). [[Bruker:Hans P. Hosar|Hans P. Hosar]] 29. sep 2011 kl. 12:47 (CEST)


== Bibliografi ==
::Jeg tror det vil være en fordel å presisere (eller droppe?!) formuleringen "allment tilgjengelig kunnskap", både fordi enkeltbrukere vil kunne tolke dette for vidt eller for snevert, alt etter som, og fordi det kan føre til ulik praksis blant veiledere og administratorer som skal veilede i kildebruk. [[Bruker:Marianne Wiig|Marianne Wiig]] 20. okt 2011 kl. 13:41 (CEST)
Har laget et lite eksperiment med hvordan vi kan lenke til bibliografier - vet ikke om dere er enige, men ta en titt på [[Martin Dehli]]. Helt oppe under artikkelnavnet, ligger det nu en lenke. Meninger? [[brukerdiskusjon:Siri J|Siri J]] 26. apr 2009 kl. 03:03 (CEST)
:Kanskje litt lite synlig, hva med en mer ordinær lenke nederst i artikkelen, i nærheten av kilde - litteraturliste - referanser. --[[Bruker:Halvard|Halvard]] 26. apr 2009 kl. 07:41 (CEST)
::Jeg har utvidet bibliografien om Hol kommune slik at det ligner oversiktene fra bibliografi-basene på Lokalhistorie.no, som en test. Det ble mange overskrifter, men det er jo flere sjangre som ideelt sett skal med. Kommentarer på oppsettet?--[[Bruker:Siri Iversen|Siri Iversen]] 8. sep 2009 kl. 00:33 (CEST)
::Lenke: [[Bibliografi:Hol]]--[[Bruker:Siri Iversen|Siri Iversen]] 8. sep 2009 kl. 00:34 (CEST)


== Idag nåværende og andre lignende ord ==
==Navn==
'''Idag''', '''nåværende''', '''iår''', '''ifjor''' og andre lignende ord er svært lett å bruke. Men, det kan være at de passer dårlig inn i teksten om ett eller ti år. Jeg har med optimisme rettet litt i dag, men det er mange tilbake. Nå er det vel ikke slik at alle skal fjernes eller byttes ut, men enkelte steder kan slike ord bli feil, særlig der det dreier seg om tidspunkt, dag eller år. Eller verdier som endrer seg, innbyggertall, jordbruksareal og slikt. Bare slik at dette er nevnt og at vi har det litt i bakhodet når vi skriver. -- Beste hilsen [[Bruker:Halvard|Halvard]] 26. apr 2009 kl. 09:10 (CEST)
Jeg merker at Lokalhistoriewiki tiltrekker seg stadig flere brukere og lesere, og det er hyggelig. Det viser at dette nettstedet begynner å få bred interesse. Jeg selv har i ett års tid skrevet om Mosjøen, og jeg ser at det legges godt merke til. Folk googler ofte bestefar eller gaten som de bor i, og da finner de raskt veien hit.


:Ikke uenig med deg, men hva med å da bytte ut idag med 2009 f.eks.? I en del tilfeller kan f.eks. et hus bygges om igjen senere, og da er det utydeligere om idag kun er fjernet... [[brukerdiskusjon:Siri J|Siri J]] 26. apr 2009 kl. 10:53 (CEST)
Den økede strøm av brukere, medfører dessverre også fare for at kvaliteten på den lokalhistoriske informasjon blir lavere. Ikke bare dårlig kildebruk og uerfarenhet med fagmetoder, men også forherligende/nedrakkende fremstillinger er ting som man bør være på vakt mot. Man må likeledes erkjenne at noen setter andre interesser enn objektivitet fremst. I tillegg kommer de som har andre hensikter enn å bidra konstruktivt. Med øket oppmerksomhet kommer øket bråk og hærverk.


::Ja, så klart. Det er ikke så enkelt som å bare ta bort, det må selvsagt erstattes eller omskrives. Det gjør det litt arbeidskrevende. I flere tilfeller er det også unødvendig å endre, tror jeg, slik som her: [http://lokalhistoriewiki.no/index.php?title=Braker&diff=prev&oldid=82882 Braker]. Når det gjelder ombygning er det kanskje vanskelig å vite når, så en kan bruke 2009 eller ''Senere er/ble ...'' eller noe slikt [http://lokalhistoriewiki.no/index.php?title=Peter_Bull&diff=82884&oldid=73221]; [http://lokalhistoriewiki.no/index.php?title=Nittedal_kirke&diff=prev&oldid=82888]. Det går også å legge inn årstall som en referanse [http://lokalhistoriewiki.no/index.php?title=Snillfjord_kommune&diff=prev&oldid=82883]. --[[Bruker:Halvard|Halvard]] 26. apr 2009 kl. 11:33 (CEST)
Som en følge av dette, er jeg åpen for at brukere pålegges å angi sitt fullstendige navn. Dette er likevel langt fra uproblematisk.


:::Du har rett i at det er vanskelig, og jeg pleier sjekke historikken og da bruke årstallet da artikkelen er lagt inn. Regner med at jeg har syndet ofte nok selv :S [[brukerdiskusjon:Siri J|Siri J]] 26. apr 2009 kl. 12:06 (CEST)
===Del 1: Argumenter pro anonymitet===
;Personinformasjon og vern av denne
Vi lever i en tidsalder hvor personinformasjon hives ut på nettet og med bare et par tastetrykk fremskaffes. Mange mennesker ønsker å begrense denne mengden av informasjon, blant annet ved å benytte alias. Med god grunn misliker de at deres navn koples til informasjon om deres interesser, bevegelser i tid og liknende. Denne kombinasjonen av informasjon kan være problematisk.


::::''“I dag (2009) er det bare nitten fastboende igjen”'' burde vel fungere noenlunde bra...? -- [[Bruker:Olve Utne|Olve Utne]] 26. apr 2009 kl. 20:09 (CEST)
For eksempel ved å søke på ''(Navn Navnesen) site:lokalhistoriewiki.no'', sitter jeg med informasjon om en navngitt persons interesser, (antatte) politiske sympati, bosted og liknende. Sammen med andre tilgjengelige kilder, kan jeg lett lage en personprofil om vedkommende. Det er tale om tusenvis av treff. I tillegg kan man, ved nærmere ettergåelse, undersøke personens historikk på dette nettstedet: hvor ofte han er her, hvilket tidsmønster han har og liknende.


:::::Ja da, jeg vil ikke lage en lang historie ut av dette, bare skrive det inn som noe vi må ha med oss. Ingen kommer fra dette, jeg er selv en god kandidat til å bruke både ''idag'' og ''nåværende''. --[[Bruker:Halvard|Halvard]] 26. apr 2009 kl. 20:31 (CEST)
;Rimelig rett til privatliv
Brukere bør dessuten ha rimelig rett til privatliv. Vi kan gå på museum eller drive med fotball eller maling (d.v.s. fritidssysler), og vi bør likeledes kunne være på Lokalhistoriewiki (d.v.s. fritidssyssel), uten at fremmede folk har muligheten til å holde øye med når vi gjør hva på vår fritid. Jeg snakker ikke bare om nysgjerrige naboer og kolleger. Også kriminelle kan anvende seg av slik informasjon.


::::::Dermed vedtok vi den? ;) Dette er en vanlig fallgrube, som jeg tror de aller fleste vil ramle i för eller senere. [[brukerdiskusjon:Siri J|Siri J]] 26. apr 2009 kl. 20:44 (CEST)
;Profesjonalitet
For personer som er politiske eller kommersielle aktører, er det nødvendig å fremstå som profesjonelle. Dette er grunnen til at for eksempel mange bankdirektører ikke finnes på steder som Facebook; de må rett og slett ha en seriøs profil som gir kunder og andre forbindelser nødvendig tillit.


== Stadnamn... ==
Hvis for eksempel jeg, som både har profesjonelle roller og er avhengig av å ha en forretningsmessig profil, får min navn lenket til dette nettstedet og at jeg sitter her på fritiden og hygger meg, – ''katastrofalt''. Jeg kunne aldri ha godtatt en slik «hjemmekosifisering» av mitt navn, som er fullstendig nødt til å holdes profesjonelt og seriøst.
Hei. Er litt ny her så det er mulig dere allerede har diskutert dette opp og ned i mente, men:


Hvordan forholder wikien seg til gjeldende stadnamnlov? Og offisiell skrivemåte? Veldig ofte strider gårdbruker / distriktets beboere sin skrivemåte / uttaleform seg mot offisiell / kartverkets / kommunens skrivemåte. Hva velger man da? Setter offisiell skrivemåte og omdirigerer fra de alternative skrivemåtene (og risikerer å få lokalbefolkningen på nakken)?
;Bekvemmelighetsfølelse og sikkerhet
[[Bruker:Ida Tolgensbakk|Ida Tolgensbakk]] 10. mai 2009 kl. 21:52 (CEST)
De fleste brukere på dette nettstedet, er trivelige mennesker. Der finnes likevel kanskje noen som er ufine eller har et slett sinnelag. I tillegg er det mulig å spørre hvorvidt administrasjonen er litt unnvikende med å gripe inn. Dette bidrar ikke til at man ønsker å gå ut med fullstendig navn. Åpenheten som offentlige navn medfører, fordrer siviliserte deltakere og et forutsigbart ordensregime som har brukeres tillit.


:Jeg ville ha valgt den offisiell skrivemåte og laget omdirigerer fra de alternative skrivemåtene, samt nevnt de lokale skrivemåtene i artikkelen. Hvordan man unngår å få lokalbefolkningen nakken, vet jeg ikke.   --[[Bruker:Halvard|Halvard]] 16. mai 2009 kl. 09:26 (CEST)
===Del 2: Om navneplikt===
;Navneplikt
Slik som jeg ser det, vil det være uansvarlig å innføre ''ubetinget'' navneplikt. Med slik plikt forsømmes mange menneskers ønske om et rimelig nivå av personvern, og i tillegg velger noen å slutte med eller å avstå fra å bidra her, noe som arbeidet med norsk lokalhistorie taper på.


::Halvards standpunkt er etter mitt syn det mest fornuftige og i fullt samsvar med gjeldande tilrådingar lokalhistoriewiki.no, sjå [[Hjelp:Stilmanual/Rettskriving#Stedsnavn|Stilmanual]]. Eg føler trong til å grunngje dette litt nærare. Samstundes vil eg kome inn på [[NLI]] si rolle i samanhengen, sidan det har relevans for Idas spørsmål om korleis wikien skal forholde seg til stadnamnlova:
Det er også viktig å drøfte sammenhengen mellom middel og mål. Sagt den følgende måte: Fører navneplikt til hva man ønsker å oppnå med den? Jeg tillater meg å tvile.


::Dei fleste gardsnamna er verneverdig kulturminne, ikkje minst fordi dei har stor busetjings- og sosialhistorisk kjeldeverdi. Både kulturvernet og dei historiefaglege omsyna blir utan tvil best tekne vare når ein skriv stadnamna i samsvar med prinsippa som er nedfelte i  [http://www.lovdata.no/all/tl-19900518-011-0.html#4 Stadnamnlova §4]. NLI er som statsorgan forplikta av lova i sin eigen bruk av stadnamn, og har også til dømes overfor bygdebokforfattarar alltid tilrådd å følgje prinsippa i lova. Men når det er sagt, må det tilføyast at instituttet korkje kan eller vil «tvinge» korkje bygdebokforfattarar eller frivillige bidragsytarar wikien til alltid å bruke dei offisielt fastsette namneformene. Det er ikkje til å stikke under ein stol at lova og medfølgjande føresegner i mange tilfelle gjev monaleg rom for skjønn. Ikkje sjeldan kan det gjevast fagleg gode grunnar for ulike namneformer, der alle kan hevdast å vere i samsvar med prinsippa i stadnamnlova. Dermed blir det spørsmål om kven som skal få gjennomslag for sine faglege vurderingar - artikkelforfattaren, administratorar og rettleiarar på wikien, eller eventuelt dei instansane som Lov om stadnamn føreskriv, og som altså til slutt får sitt skjønn offisielt sanksjonert i [http://www.statkart.no/?module=Articles;action=ArticleFolder.publicOpenFolder;ID=5983 Stadnamnregisteret]. Ikkje minst av praktiske grunnar bør vi etter mitt syn absolutt lene oss til dei sistnemnde, altså at vi fortsatt tilrår bidragsytarane på wikien i størst mogleg grad å bruke dei offisielle formene frå Stadnamnregisteret. Men i aktuelle høve må ein ikkje forsømme å gjere greie for andre vurderingar av rett skrivemåte. Det kan vere historiefagleg, språkhistorisk og jamvel kulturpolitisk svært opplysande.--[[Bruker:Hans P. Hosar|Hans P. Hosar]] 16. jun 2009 kl. 10:55 (CEST)
Skal systemet basere seg tillit til at en person hvis identitet ikke verifiseres, faktisk angir riktig navn? Hvorledes akter Lokalhistoriewiki å verifisere angitte navn? Navneplikt ''uten'' verifisering er uten reell effekt hvis formålet er åpenhet eller fortsatt trivsel dette nettstedet, for de som har urent mel i posen, kommer til å angi uriktig navn.


== Skal navigasjonsmalene være konsekvente? ==
Er navneplikt egentlig det best egnede middel for å opprettholde ro og faglig kvalitet på Lokalhistoriewiki, eller finnes der midler som er bedre, det være seg lavere toleranse for frekkhet/bråk og tettere oppfølging av nye brukere og hva de bidrar med?


Når det gjelder de nye navigasjonsmalene er det visse problemstillinger som er begynt å åpenbare seg. I utgangspunktet vil man kanskje tenke seg at det ville være en fordel om disse malene fungerte så konsekvent som mulig på alle forsidene, men slik det er nå finnes det en del variasjoner mellom navigasjonsmaler som befinner seg på samme nivå - både på landsdelsforsidene og nedover i systemet - men som allikevel viser forskjellig antall undernivåer. Er det et mål at disse malene skal være konsekvente, eller skal det være åpent for variasjoner der det føles nødvendig? Fordelen med sistnevnte løsning er at man kan lage maler som er bedre tilpasset hvert enkelt område, faren er at malene blir mindre intuitive og mer forvirrende å bruke for alle som ikke har full oversikt over geografien. Ta f.eks. [[Mal:Forside_Nord-Norge|Nord-Norges mal]] der det ikke er samsvar mellom hvilke fylker som er markert og hvilke distrikter som vises (alle vises uansett).
;Forslag
Mitt forslag er at Lokalhistoriewiki tilbyr to valgmuligheter: 1.) navneplikt med offentliggjørelse av verifisert navn og 2.) navneplikt med en i profilen plassert informasjonsboks hvor der står, for eksempel, «Identiteten til denne brukeren er verifisert av NLI». Jeg selv kommer da til å benytte alternativ nr. 2.


Noen tanker rundt dette? Det hadde vært fint å få på plass en utvetydig fremgangsmåte alle kan forholde seg til.
;Kritikk
Jeg ønsker forøvrig å komme med kraftig fordømmelse av dem som så ensidig og sneversynt «ikke kan skjønne» hvorfor noen føler behov å opptre uten fullstendig navn, men jeg avstår fra det og oppfordrer heller til at man heretter reflekterer grundig før man inntar et ståsted. Forsøk ''alltid'' å forstå en sak fra så mange sider som mulig.


--[[Bruker:Raymond Johansen|Raymond Johansen]] 20. mai 2009 kl. 13:29 (CEST)
--- [[Bruker:Aaemn784|Aaemn784]] 25. okt 2011 kl. 05:27 (CEST)
[[Kategori:]]


:Hm, jeg halter til begge sider. Det bør være noe rom for variasjon, slik at vi kan skreddersy alt etter hvor mye innhold / hva slags inndelinger som finnes. Uansett må det ligge en standard i bunnen her, slik at det er gjenkjennelig. Jeg mener og at Nord-Norge er en historie for seg, akkurat som Troms (og Finnmark ?) er pga sammenfall mellom fylkesnavn og region-navn. Kanskje vi må knekke siste nøtten først? Hvordan omgåes vi der slike navn faller sammen og dermed skaper flertydige muligheter? [[brukerdiskusjon:Siri J|Siri J]] 20. mai 2009 kl. 13:40 (CEST)
Takk for gode innspill!  Her er det presentert gode argumenter og konstruktive forslag til løsninger på spørsmålet om  brukeranonymitet eller ikke. Men det er fortsatt en del  hensyn  som ikke er gjennomdrøftet. Vi kommer til å ta kontakt med ekspertise utenfor NLI som arbeider med disse problemstillingene, slik at vi kan komme fram til løsninger som kan bidra til en positiv utvikling av  lokalhistoriewikien.
[[Bruker:Knut Sprauten|Knut Sprauten]] 25. okt 2011 kl. 17:35 (CEST)


::Hm, seier eg og. Men eg held ein knapp på å gjennomføre konsekvent systemet slik det byrjar avteikne seg for [[Østlandet]] og [[Vestlandet]] pr. dato. Dvs. at på ei landsdelsforside får du opp berre fylka, under fylka bør du få opp både eventuelle distrikt ''og'' alle kommunar i fylket.


::Altså, om lag slik:
[[Bruker:Knut Sprauten|Knut Sprauten]] 25. okt 2011 kl. 17:35 (CEST)


::'''Landsdelsforside:'''
== [[Norges monarker]] foreslått slettet ==


::'''ØSTLANDET''' • Sørlandet • Vestlandet • Midt-Norge • Nord-Norge
Artikkelen [[Samtale:Norges_monarker#Sletteforslag|Norges monarker]] er foreslått slettet eller godt ryddet 2. oktober i år. Kom '''gjerne''' med innspill på samtalesiden, eller hjelp til med rydding.
:'''Vær så snill: Ta IKKE samtalen her på diskusjonsforumet, men hold den samlet på artikkelens samtaleside!''' <br />
Mvh [[brukersamtale:Siri J|Siri J]] 26. okt 2011 kl. 11:55 (CEST)


::Østfold  Akershus Oslo Hedmark Oppland Buskerud Vestfold Telemark


::'''Fylkesforside:'''
== Troløse ordførere og andre ==
::'''ØSTLANDET''' • Sørlandet • Vestlandet • Midt-Norge • Nord-Norge
Under artikkelen om [[Arbeiderpartiet]] står det enda at [[Sigurd Simensen]] var arbeiderpartiets ordfører. Hvilket han altså ikke var. Jeg påpekte dette for nokså nøyaktig ett år siden, under Samtale:Arbeiderpartiet:
*«Hmmmm - om DNA- ordførere
Her finner jeg fortsatt Sigurd Simensen som DNA-ordfører. Det var han altså ikke! ALDRI. Men han ble valgt til ordfører i Harstad i 1946 - innvalgt i bystyret på førsteplass på lista for Norges Kommunistiske Parti. (Det var - og er - en viss forskjell. Det MÅ kunne la seg gjøre å rydde opp i dette, mener Gunnar E. Kristiansen 1. nov 2010 kl. 18:42 (CET)
Sånn kan det da ikke stå! Nå er det gått ett år siden ovenstående ble lagt ut. Hvem tar tak? Gunnar E. Kristiansen 1. nov 2011 kl. 23:37 (CET)»
*Kan noen ta tak i denne problematikken NÅ? [[Bruker:Gunnar E. Kristiansen|Gunnar E. Kristiansen]] 2. nov 2011 kl. 10:00 (CET)


::Østfold Akershus Oslo Hedmark '''OPPLAND''' Buskerud Vestfold Telemark
== Opprydningen i kategorisystemet fortsetter ==


::Hadeland • Land • Gjøvik • Toten • Gudbrandsdalen • Valdres
Kategorisystemet er grunnleggende for strukturering av innhold i wikien. Det er viktig at systemet er mest mulig funksjonelt for flest mulig brukere. Systemet er fleksibelt og kan utvides i alle mulige retninger av alle brukere, noe som i all hovedsak er positivt. Det er likevel en utfordring å holde orden i systemet, og vi på NLI ser på dette som en av våre viktige oppgaver. Ingen kategorisystemer kan dessverre bli perfekte, fordi det finnes så mange måter å systematisere og tenke logisk på. Vi prøver likevel å komme fram til et minste felles multiplum med utgangspunkt i dagens kategorier. Vi går gjennom en og en kategorigruppe og analyserer den grundig, før vi går i gang med den praktiske ryddingen. Den biten er det for det meste [[Bruker:Hanne Lillevold|Hanne Lillevold]] som tar seg av for tiden, og akkurat nå er det Foreninger som er i fokus. Vi ber om forståelse for at vi ikke har kapasitet til å varsle dere om alle endringer vi gjør, men om dere syns noe av det vi gjør virker rart, vil vi gjerne høre om det! [[Bruker:Marianne Wiig|Marianne Wiig]] 17. nov 2011 kl. 13:49 (CET)
:Hei. Foreninger er en fin kategori, særlig når vi også har den på kommunenivå. Lurer bare på hvordan den skal tilskjæres mot kategorien Idrett og fritid; der kan det bli ganske mye overlapping?[[Bruker:Kallrustad|Kallrustad]] 17. nov 2011 kl. 13:52 (CET)
::Dette blir nok neste ryddestadium, men vi tenker oss at idrettsforeningene vil være bra dekt om de får kategoriene Foreninger i x kommune, Idrettslag og aktuell idrettsgren, f.eks. Fotball. [[Bruker:Marianne Wiig|Marianne Wiig]] 18. nov 2011 kl. 14:57 (CET)


::Men her må alle kommunane i Oppland kome inn:
== 1814-bibliografi  ==


::Dovre. Lesja. Skjåk. Lom. Vågå. Sel.  Nord-Fron. Sør-Fron. Ringebu. Øyer. Lillehammer. Gausdal. Østre Toten. Vestre Toten. Jevnaker. Lunner. Gran. Søndre Land. Nordre Land. Sør-Aurdal. Etnedal. Nord-Aurdal. Vestre Slidre. Øystre Slidre. Vang
Som dere kanskje har sett, har wikien de siste ukene fått inn en del bibliografiske innførsler på 1814. Dette skyldes prosjektet ''1814 – Historien nedenfra'', som Forskningsrådet ga NLI støtte til sommeren 2011, og som skal registrere og formidle kunnskap om den folkelige og lokale opplevelsen av 1814 og legge grunnlag for videre forskning på feltet. Konkret skal det munne ut i en kommentert bibliografi over lokal- og regionalhistorisk litteratur om 1814, en syntetiserende artikkel om den lokale og regionale 1814-forskningens status og et seminar i tilknytning til disse publikasjonene.  


::'''Distriktsforside:'''
Prosjektet kom i gang i høst, og det er [[Bruker:elin m|Elin Myhre]] som jobber med dette for NLI. Bibliografidelen av prosjektet gir NLI mulighet til å teste ut semantisk wiki, som er tillegg til wikiprogramvaren som vi tror kan bli nyttig også for andre deler av wikien etter hvert. Det gir mulighet for å registrere strukturert informasjon i ulike typer skjemaer, omtrent slik vi hittil har brukt infobokser. Tanken er å teste ut dette i et avgrenset prosjekt i første omgang og samle erfaring og ideer til hvordan det kan brukes i andre sammenhenger senere. I tillegg til Elin, er [[Bruker:Siri Iversen|Siri Iversen]] og undertegnede involvert i den bibliografiske delen av dette prosjektet. [[Bruker:Marianne Wiig|Marianne Wiig]] 12. des 2011 kl. 14:11 (CET)


::Når du da klikkar på eit distrikt, bør du få følgjande bilete:
== Kulturminneløypa inn i wikien ==


::'''ØSTLANDET''' • Sørlandet • Vestlandet • Midt-Norge • Nord-Norge
NLI samarbeider med Kulturvernforbundet på flere områder. Bl.a. skal informasjon fra [http://loype.kulturminneaaret2009.no/ Kulturminneløypa], som ble opprettet ifbm Kulturminneåret 2009, legges over i lokalhistoriewikien. En del av de som la inn løypene på det opprinnelige nettstedet, har nå sagt seg villige til å flytte dem til wikien. De har fått tilsendt en bruksanvisning, så tanken er at de skal være mest mulig selvhjulpne, men noen av dem vil sikkert trenge litt ekstra veiledning. De har fått beskjed om å skrive i redigeringsforklaringen hvor tekstene er hentet fra og legge [[Mal:Kulturminnel%C3%B8ypa|denne malen]] på artiklene. [[Bruker:Marianne Wiig|Marianne Wiig]] 12. des 2011 kl. 14:20 (CET)


::Østfold Akershus Oslo Hedmark '''OPPLAND''' Buskerud Vestfold Telemark
== Utvalgte bilder ==


::Hadeland • Land • Gjøvik • Toten • '''GUDBRANDSDALEN''' • Valdres
Hei folkens, er det noen som forstår hvorfor nye utvalgte bilder som jeg legger inn ikke havner i [[lokalhistoriewiki.no:Utvalgte bilder 2012| oversikten]]? Takknemlig for hjelp! [[Bruker:Ida Tolgensbakk|Ida Tolgensbakk]] 2. jan 2012 kl. 11:09 (CET)


::(med berre dei kommunane som høyrer til distriktet, her slik:)
:Det hadde med «/01» vs. «/1» å gjøre. Har fikset det nå. :-) [[Bruker:Olve Utne|Olve Utne]] 2. jan 2012 kl. 12:50 (CET)


::Dovre. Lesja. Skjåk. Lom. Vågå. Sel.  Nord-Fron. Sør-Fron. Ringebu. Øyer. Lillehammer. Gausdal.  
::Tusen takk Olve! Jeg har jo gjort det der før, men nå gikk øya i kryss :-) Godt nyttår forresten! [[Bruker:Ida Tolgensbakk|Ida Tolgensbakk]] 2. jan 2012 kl. 13:24 (CET)


::(Ei anna sak er at vi for kvart fylke må gå grundig gjennom kva distrikt (to eller fleire kommunar) det er føremålstenleg å operere med, slik Kallrustad har byrja [[Maldiskusjon:Forside Oppland]]. Det vil eg gjerne kome attende til her og/eller Opplands-sida.--[[Bruker:Hans P. Hosar|Hans P. Hosar]] 20. mai 2009 kl. 14:33 (CEST)
[[image:R0853crcng Cervus elaphus.jpg|right|135px]]
:::Mnja.... Fort hjort å blingse litt en mandagsmorgen. Godt nyttår du også! :-) [[Bruker:Olve Utne|Olve Utne]] 2. jan 2012 kl. 13:37 (CET)
::::Flott, Olve! Har du mulighet til å kikke litt Ukas artikkel også? Prøvde å kategorisere denne, men det ender opp med rødlenke.....[[Bruker:Kallrustad|Kallrustad]] 2. jan 2012 kl. 13:41 (CET)
::::Fort hjort ja.....[[Bruker:Kallrustad|Kallrustad]] 2. jan 2012 kl. 13:42 (CET)


:::Jeg synes denne modellen virker fruktbar og hvis det ikke er noen innvendinger vil jeg foreslå at vi aksepterer den som en standard for hvordan navigasjonsmalene skal gjennomføres. --[[Bruker:Raymond Johansen|Raymond Johansen]] 20. mai 2009 kl. 15:20 (CEST)
:::::[[project:Ukas artikkel 2012|Slik]]? :) [[Bruker:Olve Utne|Olve Utne]] 2. jan 2012 kl. 20:47 (CET)
::::::Fine greier, nå ser dette riktig ut![[Bruker:Kallrustad|Kallrustad]] 3. jan 2012 kl. 11:25 (CET)


Den modellen virker til dels bra for Østlandet og Vestlandet, og til en viss grad også for Nord-Norge. Det vil likevel allerede ved Østlandet vise seg at den ikke fungerer i konsekvent form, i og med at særlig Vestfold, og i stor grad også Østfold, og i mindre grad noen andre fylker, ikke naturlig og enkelt lar seg underdele mellom fylkes- og kommunenivå. Ved Agder er det også stor tvil om underdeling på distriktsnivå fungerer, med unntak av Setesdalen. For Midt-Norge fungerer definitivt modellen med alle distriktsinndelinger også på landsdelsnivå bedre, i og med at f.eks. Stjørdalen som region er relativt fast sementert så vel i eldre historie som i nyere tid (gjennom Værnesregionen), og dette distriktet er fordelt på flere kommuner i Sør- så vel som Nord-Trøndelag. Likeledes er grensen melom Nordmøre og Fosen meget flytende i historisk sammenheng så vel som i nåværende kulturell og språklig sammenheng. Jeg tror derfor det beste vil være å ha en viss grad av fleksibilitet bygd inn i systemet.
== Ukas artikkel ==
=== Til den det måtte angå ===


I alle tilfelle tror jeg det er lurt å ha litt is i magen foreløpig og la ting gå seg til innenfor hver landsdel så vel som innenfor hvert fylke. Når først dette er gjort, er det mye lettere å se veien(e) videre på et solid grunnlag. -- [[Bruker:Olve Utne|Olve Utne]] 20. mai 2009 kl. 16:58 (CEST)
En artikulerende illustrasjon mangler i ukas artikkel. Hvem føler seg beføyet? [[Bruker:Gunnar E. Kristiansen|Gunnar E. Kristiansen]] 2. jan 2012 kl. 14:21 (CET)
*Utført. [[Bruker:Vidariv|Vidariv]] 2. jan 2012 kl. 16:04 (CET)
::Godt [[Bruker:Gunnar E. Kristiansen|Gunnar E. Kristiansen]] 2. jan 2012 kl. 17:04 (CET)


:Eg trur ikkje at modellen vil by på nemnande vanskar i nokon del av landet. Fylka og kommunane er faste, offisielle storleikar som det er lett å forholde seg til. Landsdelane er også heilt greie når ein definerer dei ved hjelp av heile fylke. Der blir det rett nok litt klabb og babb når ein legg delar av Møre og Romsdal til Midt-Norge i staden for å operere med Trøndelag (dei to fylka som ein landsdel). Men dette har Olve løyst på ein tilfredsstillande måte (enda om eg personleg framleis ville ha foretrekt Trøndelag!). Det er når vi byrjar med distrikta mellom kommune- og fylkesnivået at det for alvor kan bli plunder. Det vil nødvendigvis dreie seg om einingar av høgst ulik bakgrunn, karakter og utstrekning. Dei er ikkje fastsette ved offentlege vedtak, jamvel om mange kan ha bakgrunn i (eldre) administrative einingar. Distriktsnemningane vi fører opp i navigasjonsmalane, må vere slike som i folks medvit er ”levande” einingar, som vi derfor kan vente at mange vil søkje på, og som det fell naturleg å lage forsider for og gruppere artiklar under. Ikkje nødvendigvis alle kommunane i eit fylke vil falle inn under noko slikt distrikt. (Kanskje bør vi t.d. nøye oss med Setesdalen som distrikt under Aust-Agder?) Og ikkje i alle fylke er det naturleg å ta med distriktsnemningar i det heile teke. Det gjeld t.d. da Vestfold, der folk neppe ville søkje på andre deleiningar enn kommunane. Historisk har det jo vore ei klår todeling av det fylket (Brunla/Tønsberg og sidan Larvik/Jarlsberg), men dette er vel ikkje lenger ”levande”, klårt identitetsberande einingar? Det er i alle høve særs viktig at alle distrikta vi brukar, får eigne artiklar, inntekne på forsidene, som forklarer bakgrunn, (skiftande) utstrekning og bruk av distriktsnamnet – alt det som til saman grunngjev at det blir brukt i navigasjonsmalane.--[[Bruker:Hans P. Hosar|Hans P. Hosar]] 21. mai 2009 kl. 06:38 (CEST)
== Kategorisering av områder utafor Norge ==


::Ein kommentar til Møre og Romsdal-spørsmålet: Alternativet for Møre og Romsdal er å følgje offentleg administrativ inndeling og gjennomføre fullstendig plassering under  Midt-Noreg. Om vi skal ta utgangspunkt i offentlege, politiske inndelingar, så er dette den som i praksis gjeld &mdash; jf. '''lagdømme, helsevesen, vegvesen, arbeidstilsynet, skattevesen, UDI, Kystverket''' og så vidare. Offentlege, realpolitiske inndelingar som rekner Møre og Romsdal til Vestlandet er mykje sjeldnare og mindre gjennomgripande. Dette stemmer òg med historia til to av dei tre landskapa i Møre og Romsdal, inkludert med bispedømmeinndelinga fram til 1980-åra &mdash; og for den saks skuld almanakkinndelinga, som fram til kring 1960-åra kom ut i eiga Trøndelagsutgåve som dekte Nord-Trøndelag, Sør-Trøndelag, Nordmøre og Romsdal. (Scanning av omslag kjem...) Offisielle avvik frå dette er først og fremst den ''statistiske'' inndelinga til SSB. Delinga av fylket på to landsdeler er eigentleg eit avvik frå denne offisielle inndelinga &mdash; noko eg trur er ein stor fordel av omsyn til lokalidentitet på Sunnmøre og eldre historie der. -- [[Bruker:Olve Utne|Olve Utne]] 21. mai 2009 kl. 14:34 (CEST)
''Denne diskusjonen er flytta fra kategorisamtalen for Mellerudskanin.''


== Lenker til e-bøker ==
Kan vi vente litt og/eller samsnakkes om kategoristrukturen for naboområdene til Norge? Ring meg gjerne. :) [[Bruker:Olve Utne|Olve Utne]] 27. jan 2012 kl. 13:07 (CET)
Etter at Nasjonalbiblioteket lanserte [http://www.bokhylla.no bokhylla.no] (forrige uke), er det nå gode muligheter til å lenke til mange publikasjoner. Til å begynne med er det bøker fra 1990-tallet som skal legges ut. Et sentralt oppslagsverk som Norsk stadnamnleksikon er for eksempel digitalisert. Har også funnet e-bøker fra 90-tallet (skanna papirversjoner) via bibsys.--[[Bruker:Kallrustad|Kallrustad]] 5. jun 2009 kl. 15:10 (CEST)
:::Hei. Vi kan gjerne snakke mer om dette! Utgangspunktet mitt er vel at det virker kunstig med altfor mange "fine" kategorier om områder utafor Norge, men i noen tilfeller kan det være fornuftig, særlig der vi har et stort antall bilder og artikler som hører i hop, og når områdene tidligere har vært norske (særlig gjelder dette områder i Sverige som Bohuslän og Jämtland). Derfor har jeg i dag bl.a. flytta innhold fra hovedkategorien Sverige til underkategorien Bohuslän. Når det gjelder Schleswig-Holstein, gjorde jeg det motsatte. Kan ikke se behovet for at en (nåværende) tysk delstat skal ha en egen kategori på et norsk, lokalhistorisk nettsted. Til gjengjeld har vi en (vettug) finkategori som Hansaforbundet, som delvis overlapper med Schleswig-Holstein. Helsing [[Bruker:Kallrustad|Kallrustad]] 27. jan 2012 kl. 13:42 (CET)
:Noen nye døme: Oslo bys historie, Bergen byleksikon og Trondheim byleksikon er nå tilgjengelige via bibsys. Disse er kjekke å finne opplysninger i og å lenke til.--[[Bruker:Kallrustad|Kallrustad]] 11. jun 2009 kl. 12:07 (CEST)
::::Slesvig-Holsten var hovedsakelig dansk inntil langt forbi 1800, og i kombinasjon med Hamburg har området hatt mye å si også i Norge &mdash; på en helt annen måte enn andre deler av Tyskland, som har virket mer som «utland». Derfor er jeg i tvil om den kategorien, men det er absolutt ikke noen stor sak.
::::Når det gjelder Sverige, så er det i alle fall tre ting vi bør finne ut av:
::::# Skal vi dele inn på läns- eller landskapsnivå? Eller begge?
::::# Skal vi ha et mer finmaska nett nærmere grensa til Norge? (Småland er mindre «viktig» enn Båhuslen i et norsk lokalhistorisk perspektiv...)
::::# Skal det være et mer finmaska nett nord for Dalarna enn sør for Dalarna? (Siden bl.a. samisk kultur går fullstendig på tvers av grensene der?)
::::Om vi blir enige om hvordan vi gjør det, så er det sikkert både lettere og mer oversiktlig for alle parter. :) [[Bruker:Olve Utne|Olve Utne]] 27. jan 2012 kl. 14:21 (CET)


== Bydeler ==
Hei igjen! Helt enig i at Schleswig-Holstein (Slesvig-Holsten) har hatt mer å si for Norge enn andre tyske (danske) områder. Vi kan sikkert vurdere en egen kategori igjen hvis det blir et større antall bilder og artikler. Samtidig har vi ingen egen kategori for m.a. Jylland, sjøl om dette er et dansk landskap som har hatt svært tett kontakt med norske kystområder.
Et spørsmål, folkens: heter det Bydel Søndre Nordstrand eller Søndre Nordstrand Bydel? Ser at vi har litt ulik praksis på dette.
[[Bruker:Ida Tolgensbakk|Ida Tolgensbakk]] 11. jun 2009 kl. 11:44 (CEST)


:«Bydel Søndre Nordstrand» osv. etter det jeg kan finne ut.[http://www.oslo.kommune.no/getfile.php/oslo%20kommune%20(OSLO)/Internett%20(OSLO)/Dokumenter/dokument/kart.gif], [http://www.oslosurf.com/innhold/00000305.shtml] -- [[Bruker:Olve Utne|Olve Utne]] 11. jun 2009 kl. 12:39 (CEST)
Når det gjelder Sverige, trenger vi neppe egne kategorier for alle landskap eller län. Kan være med på finmaska inndeling nær norskegrensa, og har vel mest sans for landskapinndeling, som Bohuslän og Jämtland, ettersom det først og fremst er den eldre historien (før ca. 1650) i disse områdene som forsvarer at de er på wikien vår. Den nåværende länsinndelinga virker derimot litt kunstig, og her går jeg vel egentlig mot min egen sletting av kategorien Dalarna, til fordel for Dalarnas län......


::Ja, ser sånn ut. Bare jeg som har gjort feil tror jeg - skal fikse det [[Bruker:Ida Tolgensbakk|Ida Tolgensbakk]] 11. jun 2009 kl. 14:00 (CEST)
De samiske områdene har jeg ikke spesielt god greie på, så dem kan vel du ta en sjefsavgjørelse på:-) Generelt er jeg allikevel en (mild) motstander av finmaska kategorier for ikke-norske områder, da jeg mener at wikien bør leve opp til intensjonen om å lage et nettsted for ''norsk'' lokalhistorie. Trur vi kan tjene på en klarere grenseoppgang mot f.eks. Wikipedia.[[Bruker:Kallrustad|Kallrustad]] 30. jan 2012 kl. 12:16 (CET)


==Hvilke artikler har jeg nå startet - bilder har jeg lastet opp?==
Fikk et spørsmål igår, som ledet til to nye småmaler inatt: [[:Mal:Bidrag]] og [[:Mal:Opprettede artikler]]. Disse to kan henholdsvis vise f.eks. hvilke bilder en bruker har lastet opp, maler h*n har laget eller artikler startet av en spesiell bruker. Jeg har lagt dem inn på en underside hos [[Bruker:Arnfinn Kjelland/Oversikt|Arnfinn Kjelland]] (og en hos [[Bruker:Siri J/Oversikt|meg selv]], men der er ene av malene ikke i bruk). Når / om dere tester - ikke glem å bruke knappen for forhåndsvisning inntil dere er fornøyd med antall kolonner ;) [[brukerdiskusjon:Siri J|Siri J]] 12. jun 2009 kl. 04:29 (CEST)
:Jeg har nå justert brukersida mi for å få med "alt", men klarar ikke helt å se forskjellen på disse malene?--[[Bruker:Arnfinn Kjelland|Arnfinn Kjelland]] 12. jun 2009 kl. 09:34 (CEST)
::Mal:Opprettede artikler viser bidragene i hovednavnrommet, jeg greide ikke å få implementert det skikkelig i den andre der du kan fylle inn hvilket (annet) navnrom du vil ha vist dine startende bidrag i. Forskjellen er altså valgfriheten :) [[brukerdiskusjon:Siri J|Siri J]] 12. jun 2009 kl. 12:47 (CEST)


== Mere maler? Forsider / bibliografier ==
== Vers eller ordtak ?? ==
Vi har også et par maler til som kan være praktiske å kjenne til.
#'''<nowiki>{{Forside|Forside1|Forside2}}</nowiki>''' [[:Mal:Forside]] plasseres helt oppe til venstre under artikkeltittelen, se [[Kulturminneløyper i Finnmark]] for et eksempel. Med denne kan vi lenke en artikkel til fler forsider.
#'''<nowiki>{{Bibliografi|Artikkelnavn}}</nowiki>''' [[:Mal:Bibliografi]] plasseres på samme sted, og med dette kan vi lenke til en separat bibliografi-artikkel, se [[Martin Dehli]] for et eksempel.
:[[brukerdiskusjon:Siri J|Siri J]] 12. jun 2009 kl. 04:45 (CEST)


== Kyrkjegardar i bruk, men utan kyrkjer - kategori? ==
Jeg trenger hjelp med en etset tekst på en sabel jeg har, fra rundt midten av 1800 tallet. Teksten er meget svak, men slik jeg klarer og lese den, så står det som følger.  For konge, for Arne, for frihed i nord. Dette finner jeg ikke noensteds, og håper at noen her kan bistå med. Jeg har trålet Wergeland sine tekster, uten resultat. {{usignert|1844}}
Eg prøver å finne ut av bruken av dette systemet. I går kveld la eg inn nokre få ord om (+ eit bilde frå) [[Gamle_Kors_kyrkjegard_%28Rauma%29]], der kyrkjegarden og nokre gravminner er halden i hevd, og der dei så vidt eg veit har messe ein gang kvar sommar. Slike finst det nok relativt mange av; kjente kyrkjegardar / gravstader som er halde vedlike med eller utan kyrkjeleg bruk. Eg veit i alle fall sparket om to på Sunnmøre: Herøy og Ulstein (det er sikkert fleire).
:Verset tilskrives Enevold Falsen i en krigssang fra 1801. [http://www.nb.no/utlevering/nb/5400dd5e4a74154663f45bd7f93f3053#&struct=DIV224 Svaret finnes NBdigital]. [[Bruker:Vidariv|Vidariv]] 8. mar 2012 kl. 08:49 (CET)


Ein litt annan kategori er Lesja gamle kyrkjegard. Kyrkja vart flytta til noverande tomt / kyrkjegard i 1749, og på den gamle plassen er ikkje eksisterande gravminne eller halde messe vidt eg veit. Men soknepresten sist på 1800-talet begynte å køyre ut jord frå staden til jordforbetring på åkrane sine, og da vart det bråk (:-). I 1950-åra vart staden inngjerda, og nokre år seinare vart det reist ein minnestein der.
::Dette var utrolig, får svar på mitt spørsmål omtrent omg. Jeg er glad at jeg fant dette forum, og takker Vidar for hjelpen, Jeg er så fersk ennå, at jeg glemte og signere mitt første innlegg og håper at jeg klarer det nå, jeg kommer til og følge med her i fremtiden, da jeg har stor interesse for Norsk historie.
[[Bruker:1844|1844]] 8. mar 2012 kl. 09:43 (CET)Rita Bern


På slike stader er det altså ikkje snakk om "Tapte kirker", "Kirkeindikasjoner" eller "Historiske kirker" (for kyrkjene kan jo godt eksistere, slik det i alle fall er med Kors; for Lesja sin del er vel denne kategorien rett).
== Meierihistorie - korte eller lange artikler? ==
De siste dagene har jeg opprettet 26 korte artikler i [[:Kategori:Meieri i Sør-Trøndelag]] (og to nord-trønderske), basert på en oversiktsartikkel jeg skrev om emnet i [[Årbok for Fosen]] i fjor. Artiklene springer indirekte også ut fra et innlegg jeg holdt på seminaret i 2009, hvor jeg mente at ''artikkelsuiter'' med enhetlig oppsatte artikler om emner i serie er en naturlig vei å gå. (Jeg gremmer meg fremdeles over at jeg ikke kom lenger med den lista over [[Sparebanker i Trøndelag]] som jeg begynte på høsten 2009, den var ment som den første demonstrasjonen av artikkelsuite-prinsippet, som jeg/vi jobber etter på wikipedia, men så ble jeg distrahert av andre oppgaver, og momentet forsvant.)


Poenget er altså om det er behov for å skilje mellom objekta "kyrkje" og "ein stad der det har stått kyrkje" (som kan vere i kyrkjeleg bruk eller ikkje).
Etter at jeg hadde skrevet den første raptusen med artikler tirsdag kveld, fikk jeg en epost fra en skribent her, med oppfordring om å skrive lengre og grundigere artikler. Jeg forstår at henvendelsen var godt ment, og jeg ser at mine artikler er påfallende korte sammenlignet med artiklene om f.eks. [[Binde meieri]] og [[Leirsund meieri]].  


Kan ein kategori som "Gamle kirkesteder" brukast?
Jeg mener likevel at det er en riktig vei å gå for lhw å arbeid parallelt med flere artikkelformater, både de lange fortellende artiklene (som kan minne om lokalhistoriske årbokartikler både i lengde og skrivestil) og de korte definerende artiklene (som kan minne om leksikonartikler). Fra før hadde lhw artikler om 16 meieri; nå har jeg tilført 28 nye artikler på fem dager. Min erfaring fra wikipedia og SNL er denne: Et leksikons suksess kan både måles i hvor glad leseren blir når han finner en grundig artikkel, og i hvor ofte leseren blir glad over å i det hele tatt finne en artikkel om det han leter etter. Mvh [[Bruker:Morten Haugen|Morten Haugen]] 14. apr 2012 kl. 23:27 (CEST)
--[[Bruker:Arnfinn Kjelland|Arnfinn Kjelland]] 12. jun 2009 kl. 09:32 (CEST)


:Ei utfordring her er at «kyrkjegard» tyder minst to ting:
:Hei Morten! Hyggeleg å høyre frå deg igjen! Og fint at du tar opp igjen [[lokalhistoriewiki.no:Diskusjonsforum#Stubber som middel mot røde lenker|stubbdiskusjonen]]. Dei små meieriartiklane dine er etter mi meining døme på gode "spirer". Dei presenterer vitale data for det fenomenet du omtalar, og artiklane er lette å følgje opp og utvide for andre. Har også stor sans for det du kallar "artikkelsuiter", og det er mange døme på wikien på at dette prinsippet blir etterstreva av enkeltskribentar (jf. f.eks. [[Bruker:Dageb]]) og tildels forsøkt systematisk utnytta i planmessig igangsette fellesprosjekt (jf. f.eks. [[Forside:Samvirke|samvirke]]). Her ligg eit av wikiens fremste potensial for kunnskaps''produksjon'', ikkje berre -formidling. [[Bruker:Hans P. Hosar|Hans P. Hosar]] 15. apr 2012 kl. 07:37 (CEST)
:# ‘Noverande eller tidlegare kyrkjestad’,
:# ‘Gravlund’.
:I den grad det finst gravminne der, bør kyrkjegarden kategoriserast under [[:kategori:gravlunder]]. Elles er kan det nok ha noko for seg å opprette kategorien [[:kategori:tidligere kirkesteder]] for dei av desse som har hatt kyrkje på staden. (Heller «tidlegare» enn «gamle», sidan «gamle» inkluderer noverande, medan «tidlegare» ikkje gjer det.) Når begge desse stemmer, vil det vera rettast å kategorisere under begge òg. -- [[Bruker:Olve Utne|Olve Utne]] 12. jun 2009 kl. 10:54 (CEST)
::Greitt nok. Men eg assosierer ikkje utan vidare "gravlund" med slike gamle kyrkjegardar. Det kan vel avhjelpast med å legge inn ei forklaring på kva som bør leggast inn på kategori-sida?--[[Bruker:Arnfinn Kjelland|Arnfinn Kjelland]] 12. jun 2009 kl. 14:51 (CEST)
:::Eg meinte berre dei av dei der det er, eller har vore, (merkte) graver. Men eg trur det kan vera lurt å ta ein runde på kva kvar av oss assosierer med «gravlund», slik at vi kan bli einige om kva vi snakkar om, og gjerne òg, som du foreslår, kan få denne konklusjonen inn på den aktuelle kategorisida. -- [[Bruker:Olve Utne|Olve Utne]] 12. jun 2009 kl. 15:12 (CEST)
::::Stikkord her er "har vore". Lesja er eit godt døme, der har den neppe vore merkte graver dei siste par hundre åra, men staden er altså inngjerda med ein stor minnestein (eg skal legge inn informasjon / artikkel neste gong er er forbi der og får teke bilde). Den assosierer eg altså ikkje med ein gravlund. Eg blir ikkje overraska om det finst fleire slike, men som nemnt, med litt forklaring på kategorisida kan dei godt kallast gravlund for meg.--[[Bruker:Arnfinn Kjelland|Arnfinn Kjelland]] 12. jun 2009 kl. 15:26 (CEST)
:::::Begrepsbruken for kirkested, kirkegård og lignende er både viktig og vanskelig. Vi må i hovedsak innrette oss etter den alminnelige forståelsen av slike vanlige ord, men samtidig har vi behov for betegnelser som kan benyttes i vår systematisering og kategorisering. Innholdet i begrepet [[kirkested]] er gitt i denne lenken. Vi har imidlertid behov for en betegnelse på et område som riktig nok kan ha hatt flere etterfølgende kirker, men kun en kirke i ordinær bruk til enhver tid. De enkelte kirkebyggene trenger ikke ha stått samme sted, men har betjent samme område. Det finnes mange eksempler i alle deler av landet på områder der ulike generasjoner av kirken har hatt ulik plassering selv om funksjonsområdet er det samme. Kirken/kirkestedet/området kan ha tatt et gammelt gårdsnavn med til et nytt sted, noe som kan være litt forvirrende (Herøy og Ulstein på Sunnmøre er nettopp slike eksempler). Jeg har nok benyttet ”kirkested” som betegnelse på et slikt område, men er nå på leting etter en annen betegnelse som ikke er oppbrukt.
:::::Vi har tidligere hatt en diskusjon om omtalen av flere generasjoner av kirker knyttet til samme ”kirkested” og anbefalt at både eksisterende og tidligere kirker omtales i samme artikkel med ”kirkestedets” navn som overskrift (jeg tror ikke det er noen streng håndheving av dette prinsippet). For meg virker det naturlig at kirkegårder i umiddelbar tilknytning til disse kirkene, både eksisterende og tidligere kirker, omtales i den samme artikkelen. Logisk sett skulle en kirkegård være et inngjerdet område omkring en kirke, gjerne benyttet som gravplass. Etter hvert er imidlertid [[kirkegård]] også brukt som betegnelse på en kristen gravplass uavhengig av om det er kirke eller kapell på stedet, for eksempel de mange kolerakirkegårder. Denne bruken av begrepet kirkegård må vi leve med. Omtale av ”kirkegårder” som ikke ligger, eller har ligget, i nær tilknytning til noen kirke, kan skje i selvstendige artikler eller i den artikkelen som omtaler den kirken gravplassen sorterer under.
:::::Når flere generasjoner av kirker og kirkegårder omtales i samme artikkel, kan imidlertid kategoriseringen bli litt problematisk. En av kirkene kan for eksempel være en middelalderkirke, en annen en 1600-talls kirke og den siste en 1800-talls kirke. Kan slike artikler deles slik at hver del kan ha sin egen kategorisering?
:::::Noen kirkegårder er i bruk, noen holdes i hevd selv om de ikke lenger er i bruk. På en del kirkegårder som ikke lenger er i bruk, finnes det rester etter gravminner, andre steder kan rester etter kirkegård eller kirketuft være synlig uten at det finnes synlige gravminner. En del steder er det satt opp minnesteiner eller minnetavler ved kirkesteder som for lengst er nedlagt og alle synlige rester forsvunnet. Mange gamle kirkegårder har for lengst gått tilbake til naturen, andre er i ferd med å gå samme vei til tross for at de har røtter i middelalderen og som sådan er automatisk fredet etter kulturminneloven. Sporene etter en nedlagt kirkegård der det har stått en trekirke, ser ut til å viskes ut etter 1-200 år. Det ble bygget mange nye kirker på 1800-tallet og en del av kirkene ble plassert på mer sentrale steder i bygden enn den gamle kirken. Den gamle kirkegården gikk ut av bruk og disse kirkegårdene er nå på vei til å bli usynlige. Kirkegårder blir stadig opprettet og nedlagt, gravminner forsvinner, sporene viskes ut og eventuelle minnesteiner eller -tavler blir borte. Trengs det kategorier for de enkelte fasene av en kirkegårds liv? Hva er i så fall hensiktsmessige kategorier?
:::::En kirkegård er etter dette ensbetydende med en kristen gravplass. En gravplass trenger ikke være ”kristen”, også andre religioner kan ha gravplasser. En førkristen gravplass i Norge betegnes kanskje helst som gravfelt, som for eksempel på Vang i Oppdal, men gravfelt kan kanskje også gjelde et område med mange gravhauger eller lignende. ”Gravlund” oppfatter jeg som en betegnelse med noenlunde samme innhold som gravplass (selv om jeg neppe ville brukt uttrykk som ”gammel gravlund”). Jeg ville heller ikke bruke betegnelsen ”gravlund” på en forblåst, treløs kirkegård på Finnmarkskysten. Jeg er ikke sikker på om vi trenger å formalisere bruken av ordet ”gravlund”? [[Bruker:Dageb|Dageb]] 14. jun 2009 kl. 13:43 (CEST)


==Rename?==
::Morn til alle positive wikianere! Etter som jeg er den skribenten som M. Haugen viser til, ville jeg forsøke å presisere mine synspunkter hvorfor spirene er ufullstendige. Men så kommer altså Hosar meg i forkjøpet - (han er vel tidligere oppe han da) - og får fram akkurat det som er mitt hovedpoeng, nemlig at dette kollektivet også skal være et kreativt kunnskapsproduksjonssenter. Jeg tillater  meg i tillegg å oppfordre MH til å utvide rammene sine noe - ved for eksempel å nevne hvem som "dro i gang" foretakene, hvilke problemer de møtte mht produksjonslokaler og anskaffelsen av produksjonsmidlene osv. Dette trenger ikke å bli mer omfattende enn noen og tyve linjer, og det vil ha den fordel at det da blir enda enklere å bygge ut spiren(e). Dessuten - dette dreier seg om lokalhistorie - som i røynda er avhengig av å få fram navna på gründerne og deres etterfølgere. Ja - det mener nå [[Bruker:Gunnar E. Kristiansen|Gunnar E. Kristiansen]] 15. apr 2012 kl. 09:36 (CEST) med et aldri så lite glimt i øyet.
[[:Bilde:Lillestrom_torvstrofabrikk.jpg]] burde ha noen Ø-er, men jeg skjønner ikke åssen vi skal endre navn på den. Raymond foreslo at jeg skulle prøve "flytt side", men det fungerer visst ikke bilder. Kunne du hjeulpet meg å forstå? --[[Bruker:Marthe Glad|Marthe Glad]] 12. jun 2009 kl. 12:23 (CEST)
:'''NEI'''! Ikke gjør det! Vi '''kan''' ikke bruke norske tegn i filnavn! Vi sletter og laster opp på nytt filer som ved uhell har blitt lastet opp med norske tegn i filnavnet. Se opplastingsteksten punkt 3! (Se og [[:Bilde:Hølen Røttergården01.JPG]])
[[image:Hølen Røttergården01.JPG|thumb|300px|Test]] [[brukerdiskusjon:Siri J|Siri J]] 12. jun 2009 kl. 12:33 (CEST)


:''(redigeringskonflikt - setter inn det jeg skrev også, siden svarene utfyller hverandre)''
:::God morgen, og takk for svar fra Hans og Gunnar. Jeg er selvsagt enig i at en wikitekst aldri blir ferdig, og at det til enhver tid kan være mer å tilføye, men jeg tror fremdeles at det kan være verdt å se nærmere på forholdet mellom lange artikler, «spirer» og artikler som er «gode nok». På no:wp har jeg skrevet flere artikler og artikkelsuiter som har fått kvalitetsstempel, og siden både Gunnar og jeg er deltidsnordtrøndere, så tar jeg eksempler herfra: I artiklene om [http://no.wikipedia.org/wiki/Nils_Aas Nils Aas] og [http://no.wikipedia.org/wiki/Dansen_gjenom_skuggeheimen Dansen gjenom skuggeheimen] har jeg skrevet lange, essayaktige tekster; mens når jeg jobbet med biografier til [http://no.wikipedia.org/wiki/Liste_over_Nord-Tr%C3%B8ndelags_fylkesmenn Liste over Nord-Trøndelags fylkesmenn] og [http://no.wikipedia.org/wiki/Nord-Tr%C3%B8ndelag_fylkes_kulturpris Nord-Trøndelag fylkes kulturpris], så var målet å skrive alle artiklene/biografiene fram til et anstendig «godt nok»-nivå. På wikipedia har vi separate kvalitetskrav for disse to artikkeltypene: essayet og artikkelsuiten, og begge deler kan få kvalitetsstempel som hhv Anbefalt artikkel og God liste. Jeg tror at lhw vil stå seg på å kommunisere at «godt nok» er godt nok, og at alt ikke trenger å bli essay.
:Dessverre virker ikke bilder med æøå eller andre «spesialtegn» av obskure tekniske årsaker. Svært obskure årsaker, faktisk... :-( Derfor må nesten bildet ligge der det ligger &mdash; i alle fall til noen greier å finne ut hvordan vi skal få filer med spesialtegn til å virke igjen.
:Når det gjelder flytting av bilder generelt, så må bildene faktisk fysisk lastes opp på nytt om en vil endre navnet på dem, og det gamle bildet bør da normalt slettes. -- [[Bruker:Olve Utne|Olve Utne]] 12. jun 2009 kl. 12:37 (CEST)
::Takk skjønner. Så merkelig, - jeg hadde for meg at det var som i hovedrommet. Takk for kjapt svar. --[[Bruker:Marthe Glad|Marthe Glad]] 12. jun 2009 kl. 12:39 (CEST)
:::Hehe :) Godt Olve tok seg av resten her, jeg skvatt til Groningen av tanken på å måtte fikse tilbake igjen - derfor all visuell lyd herfra :) Dette er en av tingene som vi forhåpentligvis får noen gode nerder til å fikse etterhvert. [[brukerdiskusjon:Siri J|Siri J]] 12. jun 2009 kl. 12:49 (CEST)
::::Sannsynligvis er det enten slått på et hack i Mediawiki for å gå rundt noen charsetproblemer
# Experimental charset support for MySQL 4.1/5.0.
$wgDBmysql5 = true;
::::eller så er selve serveren satt opp med et annet karaktersett enn Mediawiki. Det kan også være at PHP forventer et annet karaktersett enn det som faktisk er i bruk på serveren. Dump ut environmentet med <code>env.php</code>, det ligger vel igjen en versjon av denne etter meg. bytt ut convert med et script som logger hva som faktisk kommer inn og hva som faktisk skrives ut, slik at det er mulig å sjekke hva som spiser tegnene.
::::Det tidligere nevnte hack'et, å fjerne det når det først er slått på skaper enda større problemer. Feilsøk på en kopi av databasen i dette tilfellet, ellers vil noen flatline og ta en 'Jackson&hellip; — ''[[Bruker:Jeblad|Jeblad]]'' 28. jun 2009 kl. 00:25 (CEST) (''Siri I., vedder en halvliter på at det er hacket som er påslått, får du noen til å sjekke det? Tone som (u)partisk dommer? ;p'')


:::::Stemmer &mdash; jeg siterer fra LocalSettings.php: ''“Experimental charset support for MySQL 4.1/5.0. $wgDBmysql5 = true”''. Håper løsningen kan ligge der. :) <small>(Samtidig er imidlertid samme verdi mitt private nettsted på en annen server satt til ''false'', og jeg har samme problem der, så vi kan nok risikere at det finnes andre momenter her også...)</small> . -- [[Bruker:Olve Utne|Olve Utne]] 28. jun 2009 kl. 01:23 (CEST)
:::Til dette med navn på initiativtagerne, som Gunnar også etterlyser. Her er jeg mer skeptisk. Jeg har skrevet oversiktsartikler over sparebank- og meierihistorie i Fosen, og lest alle jubileumsberetningene. I disse bøkene merker jeg to tendenser: for det første at jubileumsberetningene sjelden skriver noe om opptakten til etableringen, de starter med stiftelsesmøtet (her er meieriberetningene et lite hakk bedre enn bankbøkene), og for det andre at jubileumsberetningene forholdsvis konsekvent framstiller etableringen som et lokalt, autonomt initiativ. Det er ikke hele sannheten. Den massive framveksten av kommunale folkeboksamlinger rundt 1840 skyldtes statstilskudd, oppblomstringen av meierier i 1890-årene skyldtes at [[separator]]-teknologien hadde nådd et funksjonelt og priseffektivt nivå og at det fantes et marked i England for eksport av trøndersk smør, og framveksten av stadig flere lokale sparebanker i siste halvdel av 1800-tallet hang ofte sammen med nye kommuneoppdelinger: hver kommune sin bank! Hvis vi skal fortsette å skrive lokalhistorien bare som et fortelling om framsynte foregangsmenn i hver bygd, så blir det litt forenklende. I artikkelen om [[Brede meieri]] har Gunnar fint fått fram hvordan kommunikasjonsmulighetene var en av forutsetningene for melkeproduksjon. <br>Da jeg i 2009 holdt [[Bruker:Morten Haugen/Innherredkurs|kurs Levanger]] om utvikling av lokal wiki, anbefalte jeg dem å knytte seg til lhw i stedet for å lage sin egen (a la Strinda) nettopp fordi lhw kunne tilby en større, ferdig tekstmasse hvor det lokale kan skildres i samspill med de større nasjonale bevegelsene, slik det nasjonale bildet presenteres i tekster fra [[Norsk historisk leksikon|NHL]] eller nyskrevne oversiktsartikler av typen «[[Sparebankbevegelsen i Norge]]». Mvh, og ønske om en god og solrik dag, [[Bruker:Morten Haugen|Morten Haugen]] 15. apr 2012 kl. 11:32 (CEST)


::::::For å sitere meg selv; «eller så er selve serveren satt opp med et annet karaktersett enn Mediawiki». Dette er et problem knyttet til ''karaktersettett'' og dette kan dukke opp flere steder. Maskinen hos meg var satt opp med UTF-8, om jeg ikke husker helt feil så brukte maskinen tjenesten ble flyttet til Latin 8859-1, som er nokså lik for de første karakterene. Hvis karakterer kodes på alternative former så går det imidlertid i ball. Både Linux og Solaris skal ha konverteringsrutiner for å skifte frem og tilbake, men det er ikke gitt at dette er satt opp korrekt. Unngå å eksperimentere med dette om du ikke vet hva du gjør, sjansen er stor for at du må endre tilbake ''og'' legge tilbake en backup av databasen. Eventuelt får du en himla stor mengde med opprydding. — ''[[Bruker:Jeblad|Jeblad]]'' 28. jun 2009 kl. 16:32 (CEST)
Tida går litt for fort, men temaet blir vel ikkje uaktuelt med det fyrste. Eg kunne ikkje vere meir samd i at vi treng både artikkelsuiter med "gode-nok-artiklar" ''og'' utdjupande artiklar. Dei utdjupande  artiklane bør likevel ikkje ha for mykje preg av "essays" (= personleg prega ytringar). I ålmenninga bør ein etter mi meining heller etterstreve informerte og fyldig utgreiande "leksikalske" artiklar. (”Mine” kategoriar blir det gjort nærare greie for [[lokalhistoriewiki.no:Sjangrar i lokalhistoriewikien|her]].)


:::::::Nettopp. Har derfor ikke gjort en ting utover å bekrefte at eksperimentelt tegnsett er slått på. Problemet oppstod et bestemt tidspunkt og er, så vidt jeg kjenner til, ikke sammenfallende med at noen slo på eller av dette. Mistenker derfor at hovedproblemet (men ikke nødvendigvis hele problemet) ligger annensteds. -- [[Bruker:Olve Utne|Olve Utne]] 28. jun 2009 kl. 18:51 (CEST)
Så har eg innvendingar mot Mortens skepsis til å fokusere "framsynte menn". Det er nyttig å få med opplysningar i meieriartiklane om initiativtakarar og pådrivarar. Gjev ein dei heilt båten og skriv berre om marknadssug og teknologi, får det lett ein snev av determinisme og mekanisk materialisme av den art som t.d. marxisten Plekhanov er blitt tillagd (rett nok litt urettvist for hans vedkomande), nemleg at enkeltpersonar er utbyttbare i historia. (Jf. dette avsnittet i  [[Metode:Biografi#Metodologisk individualisme?|artikkelen  Biografi]].)


::::::::Det oppstod når wikien ble flyttet til ny server. Charsetsupport ble slått på for å få det her til å fungere på min server, når basen ble flyttet ble problemet observert og der det var problemer ble det ryddet opp. Nå er problemet kun synlig når filsystemet aksesseres. Men lykke til, finneer du at problemet er noe annet sted blir jeg overrasket. — ''[[Bruker:Jeblad|Jeblad]]'' 28. jun 2009 kl. 20:00 (CEST)
Noko av det store og glupe ved wikien er nettopp at vi mellom anna ved kombinasjon av artikkelsuiter og dypteartiklar kan bidra til å takle på ein god måte det evige dilemma mellom struktur og aktør/individ. Når Morten skriv ei rekkje gode-nok artiklar om meieria i Trøndelag, eller for den saks skuld om sparebankar, kan han eller andre bruke desse til å skrive utdjupande artiklar om begynnande industriell foredling av jordbruksprodukt i regionen, om teknologispreiing og modernisering av bygdesamfunn i det store og heile ([[Det store hamskiftet]]!) - osv. osv. Får vi endatil bakgrunnsstoff om mange nok ”føregangsmenn”, er det tenkjeleg at vi finn ut for eksempel at ein stor del av dei var bondesøner (og nokre døtrer, jf. [[Embjørg Kvale]] !) som hadde gått [[folkehøgskule]] eller [[Amtsskole|amtsskule]]. Dermed blir det inngang til strukturar og aktørar i utdanningshistoria belyst med artikkelsuiter og utdjupingsartiklar om desse skuleslaga. Slik kan det balle på seg... [[Bruker:Hans P. Hosar|Hans P. Hosar]] 26. apr 2012 kl. 12:39 (CEST)


== Kategorier etter historie og geografi ==
== Knips et kulturminne og bli samtidig med på internasjonal fotokonkurranse! ==
Vi har nå både kategorien "Historie etter område" og kategorien "Geografi etter område" i wikien nå. Er ikke disse to kategoriene prinsippielt overflødige i og med at wikien i seg selv har temaet lokalhistorie? Olve og jeg vil gjerne ha tilbakemeldinger: er det noen der ute som ser nytteverdien i å beholde disse kategoriene?


[[Bruker:Ida Tolgensbakk|Ida Tolgensbakk]] 22. jun 2009 kl. 13:57 (CEST)
Det er vel knapt nødvendig å oppfordre brukere på LW til å ta bilder av kulturminner, men gjør du det har du i september mulighet til å delta i en internasjonal fotokonkurranse. Dette er en konkurranse som oppsto i det nederlandske Wikipedia-miljøet med navnet [http://no.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wiki_Loves_Monuments_2012 Wiki loves monuments], men som siden har spredt seg til Wikipediaer verden over og resultert i ulike samarbeidsprosjekter. I fjor ble den for først gang arrangert på bokmåls-Wikipedia, med Riksantikvarens base [http://www.kulturminnesok.no/ Kulturminnesøk] som utgangspunkt. I år er også Norsk lokalhistorisk institutt og Lokalhistoriewiki med som samarbeidspartner. Vi kommer tilbake med flere detaljer om konkurransen i august. Inntil videre kan du sjekke oversikten over [http://no.wikipedia.org/wiki/Kategori:Lister_over_kulturminner_i_Norge aktuelle kulturminner] på Wikipedia.


:Helt enig. Disse kategoriene virker unødvendige.--[[Bruker:Kallrustad|Kallrustad]] 22. jun 2009 kl. 14:12 (CEST)
I kjølvannet av fotokonkurransen vil det senere på høsten bli arrangert en artikkelkonkurranse med kulturminner som tema. Den vil foregå parallelt på Wikipedia og Lokalhistoriewiki. Tanken er at de to wikiene vil kunne utfylle hverandre når det gjelder hvilke kulturminner det skrives om og hvordan (se [[Hjelp:Forskjeller fra Wikipedia|Forskjeller mellom Lokalhistoriewiki og Wikipedia]]). Bildene fra fotokonkurransen vil kunne komme godt med som illustrasjoner til artiklene. [[Bruker:Marianne Wiig|Marianne Wiig]] 17. jul 2012 kl. 19:22 (CEST)


::Er ikke uten videre enig, hvordan kan vi sørge for at temaene forblir lett søkbare? Selv om det er lokalhistorie vi driver med, bør det forbli enkelt å manøvrere dersom man ønsker å finne ulike emner i et områdes historie. [[brukerdiskusjon:Siri J|Siri J]] 22. jun 2009 kl. 15:30 (CEST)
== Mal og skjema for Person ==


:::«Militærvesen» + «Østfold»  eller  «Sjøbruk» + «Lofoten»? :) [[Bruker:Olve Utne|Olve Utne]] 22. jun 2009 kl. 19:20 (CEST)
Jeg vil anbefale at dere tar inn Person som mal med tilhørende skjema (kategori Personer). En lokalhistoriewiki vil inneholde navnet på mange personer og da er det greit om samle annen informasjon om personene på en semantisk måte via egenskaper.--[[Bruker:Event|Even Thorbergsen]] 27. jan 2013 kl. 09:48 (CET)


::::Ikke enig uten videre - det blir for snevert/ensidig. Hva er enklere - liste en kategori, eller søke flere måter? :) Dette minner om samtaler mellom nerdene på nl- og / eller no-wiki som ofte foretrekker slike løsninger fordi de er mulige, istedenfor å tenke på dem som ikke kan lage til slikt selv... ;) [[brukerdiskusjon:Siri J|Siri J]] 23. jun 2009 kl. 00:44 (CEST)
:Det er absolutt noe å kikke på om vi kan finne en god måte å bruke semantisk wiki-tillegget til dette. Erfaringene så langt er at det ikke er helt smertefritt for brukerne, så dette må i så få gjøres en måte som er så brukervennlig som mulig. [[Bruker:Cnyborg|Chris Nyborg]] 28. jan 2013 kl. 07:45 (CET)


:::::Jeg prøver å omformulere: Hvis jeg vil finne ut noe om sjøbruk i Lofoten i eldre tider, så går jeg vel helst til kategorien/forsiden Lofoten og leter fram artikkelen/kategorien om sjøbruk, eller eventuelt til sjøbruksforsiden eller -kategorien og leter meg fram til Lofoten. Synes vel ikke at akkurat det er ''så'' nerdete...(?) Tror ikke jeg ville gått via kategorien Nordlands historie først; &mdash; og ikke Nordlands geografi heller... -- [[Bruker:Olve Utne|Olve Utne]] 23. jun 2009 kl. 16:54 (CEST)
== Kommunikasjon i forkant ==


::::::Og hva hvis du vil kunne se hva som har skjedd i et område uten å grave deg rett ned i én spesifikk del av historien... Kanskje for å se om det kan være sammenhenger mellom ulike ting, hva da? Jeg bruker kategoriene en del for slike ting - lærte trikset av andre ;) Geografien har jeg en mindre sterk mening om, men mht historien - der ser jeg nytten - dette er et godt manøvreringsredskap, ikke bare nå, men også på sikt. [[brukerdiskusjon:Siri J|Siri J]] 23. jun 2009 kl. 17:01 (CEST)
Jeg er ikke så ofte inne på lokalhistoriewiki, men for noen dager siden kom jeg over en diskusjonsside og så at man hadde fjernet rettigheter fra en bruker uten å si fra til vedkommende på forhånd. Jeg velger derfor å skrive en kommentar her på det generelle diskusjonsforumet til lokalhistoriewiki. Jeg ser at dette forumet ikke er særlig mye brukt, det er bare en tråd som er yngre enn et halvt år.  


:::::::Da går jeg rett og slett til kategorien (evt. forsiden) til det området og leter direkte, siden nesten alle artikler denne wikien handler om nettopp lokalhistorie. -- [[Bruker:Olve Utne|Olve Utne]] 23. jun 2009 kl. 17:18 (CEST)
Jeg kan godt forstå at vedkommende bruker lurte på hva som skjedde når rettigheten ble fjernet uten noen forutgående samtale om saken. Det kan være nærliggende å tolke en slik handling i negativ retning, noe som fort kan få en til å miste gnisten til å bidra i et frivillig engasjement for noe man har lagt ned mye tid på. Når man også lar det gå en uke uten å kommentere et spørsmål som er stilt i et åpent forum, vitner det etter min mening om en ukultur som man ikke burde slippe inn et så prisverdig foretagende som lokalhistoriewiki er. Om en wiki skal fungere, må spørsmål som stilles, få svar omgående. Den som stiller et spørsmål, venter svar, og om man logger seg på gjentatte ganger uten å få noen tilbakemelding, er det ikke vanskelig å tenke seg hvordan engasjementet flater ut.  


::::::::Da er vi jo enige - bortsett fra at jeg ville gå til en fylkeskategori og begynne der siden jeg ofte er interessert i litt bredere ting utover et mikronivå. For meg kan også fylkeshistorie være lokalhistorie, alt ettersom hvordan lokalt defineres... [[brukerdiskusjon:Siri J|Siri J]] 23. jun 2009 kl. 18:52 (CEST)
Samarbeid i sosiale medier, som en wiki jo er, er avhengig av at man følger opp deltakerne. Å gi utvidede rettigheter til betrodde brukere, er en måte å gjøre dette på. Å få utvidede rettigheter på en wiki medfører som oftest mer ryddearbeid og mindre skrivearbeid, som var grunnen til at man engasjerte seg. Det gjør at utvidede rettigheter ikke alltid er noe man tar imot med glede, men heller fordi man ser behovet for at noen påtar seg ansvar. Jeg ser for eksempel at på Wikipedia er det flere skribenter som betakker seg for å bli administratorer.  


:::::::Når vi får mere stoff, gleder jeg meg ellers til kategoriene «Nordland 1700-tallet» o.l. :-) [[Bruker:Olve Utne|Olve Utne]] 23. jun 2009 kl. 17:19 (CEST)
Om det skulle vise seg behov for en omlegging av et system og noen som har fått en rettigheter derfor bør miste rettighetene igjen, bør dette etter min mening diskuteres åpent og vedkommende gjøres klar over diskusjonen og gis mulighet til å delta, ikke ved at noen snakker sammen i lunsjen eller et møte. Wikipedia har løst dette ved å ha administratorer og byråkrater på åremål. De blir gjort kjent med når åremålet utløper og har mulighet til å si fra seg rettighetene og ikke stille til valg for en ny periode. Lokalhistoriewiki har ikke åremål, men betydningen av å varsle om kommende endringer i rettighetene kan neppe være mindre, heller større.  


::::::::Jeg tenker som så at det egentlig er underforstått at alle artiklene her inne skal handle om lokal historie, dermed vil artikkeloverskriften "Oslo" underforstått være "Lokalhistorie om Oslo". Og slik sett blir historie- og geografi- kategoriene overflødig. Men, selvfølgelig, jeg er åpen for andre meninger.
Nå kan det i alle organisasjoner skje feil. Da bør man innse feilen og beklage den. I dette tilfellet burde man derfor beklage at man ikke varslet i forkant og lære av denne saken at man må jobbe iherdig med kommunikasjon både om policy og omgangsform om man vil ha gode brukere til å bidra ut over en kort periode. Lykke til med å etablere bedre kommunikative rutiner på lokalhistoriewiki. --[[Bruker:Harald Haugland|Harald Haugland]] 30. jan 2013 kl. 18:19 (CET)
::::::::[[Bruker:Ida Tolgensbakk|Ida Tolgensbakk]] 23. jun 2009 kl. 17:31 (CEST)


:::::::::Artikkeloverskriften? Jeg trodde det var kategoriene det var snakk om her? Og det er så at mange mindre artikler kan lenkes inn i en kommuneartikkel, men hva gjør du da om du vil ha oversikt over hva som har skjedd i et fylke?  -  og jeg tviler på at alle vil lenkes inn i en og samme (kommune)artikkel. Det innebærer dermed at du må bla / lese gjennom flere artikler før du kommer frem til det du leter etter? Dette virker tungvint... [[brukerdiskusjon:Siri J|Siri J]] 23. jun 2009 kl. 18:49 (CEST)
:Hei og takk for innspill. Du har rett i at diskusjonsforumet er lite brukt, lite at jeg dessverre oppdaget innlegget ditt først nå. Styring og administrasjon av en wiki av vår type er krevende på mange vis, ikke minst arbeidsmessig for en svært liten ansvarlig stab med mange arbeidsoppgaver også utenfor wikien. Når det er sagt, tar vi absolutt selvkritikk for at vi pga dårlig kommunikasjon i denne saken har støtt en av våre dyktige brukere. Vi tar dine råd til oss og vil i fremtiden gjøre vårt beste for at kommunikasjonen i wikien foregår slik måte at alle føler seg velkomne. --[[Bruker:Marianne Wiig|Marianne Wiig]] 6. feb 2013 kl. 15:15 (CET)


:::::::::: OK, å bruke artikkeloverskriften som eksempel var uklart skrevet av meg. Det jeg mener er: er det ikke selvsagt at alt i denne wikien handler om historie i kombinasjon med sted? Og at vi derfor ikke trenger et ekstra søkeverktøy til å finne stoff om historie og geografi? En ting til: hva vil folk oppfatte Kategorien "Geografi i NN" som: steder/plasser i NN, eller topografi/geologi osv i NN? Jeg synes det er uklart her. [[Bruker:Ida Tolgensbakk|Ida Tolgensbakk]] 24. jun 2009 kl. 12:39 (CEST)
==Endra standardstørrelse på bilder==


:::::::::::Geografibiten har jeg nok mindre problemer med å fjerne enn den om historie (er enig med deg i at den er uklar forøvrig)- antagelig fordi jeg er mer opptatt av historien enn f.eks. en geolog eller demograf(?) ville ha vært. De artiklene jeg tenker i kategorisammenhengen er ikke så mye hus-spesifikke eller person-spesifikke artikler, som mer oversiktsartiklene "Son under forbudstiden" eller "Hollendertidens Mandal" (om de hadde funnets til). Det er og et annet aspekt inne i bildet her for meg, og det er at det ikke skal kreves ekstrakunnskaper for å søke seg frem til det man vil ha tak i. Det er lett for meg å sette opp søk, eller lete frem de oversiktene jeg vil ha, men jeg er rimelig kjent i wikiverden - noe som ikke nødvendigvis alle andre er... Derfor er jeg tilbakeholden med å si at det er enkelt å løse det med teknologi, og prøver jeg der jeg kan å holde ting "low-tech" (eller lage veier som er det). [[brukerdiskusjon:Siri J|Siri J]] 24. jun 2009 kl. 15:00 (CEST)
Standardstørrelsen på bilder i artikler der malen [[:Mal:Thumb|thumb]] er brukt har blitt endra fra 250 til 350px. Dette kommer helt sikkert til å virke negativt i enkelte artikler, og det kan også slå uheldig ut på små skjermer. Men med dagens standardsstørrelser skjermer ble 250px lite, og man kan ofte ikke se skikkelig hva et bilde forestiller i artikkelen, men må klikke på det for å få sett nærmere &ndash; noe mange velger å ikke gjøre. Det er mulig å få mindre bildestørrelser ved å bruke standardmetoden for bildeinnlegging, <nowiki>[[Fil:Bildenavn.jpg|thumb|Bildetekst]]</nowiki>, men i artikler som skal ha utplukk for forsider må vi bruke malen thumb fordi den gir små bilder på forsideutplukka. Alt går an å fikse i artikler, si fra hvis noe er riv ruskende galt. [[Bruker:Cnyborg|Chris Nyborg]] 7. feb 2013 kl. 15:37 (CET)


::::::::::::En av tingene jeg foreslår er at i stedet for [[:kategori:Finnmarks historie]], så kan vi ha de mer spesifikke [[:kategori:Finnmark på 1600-tallet]], [[:kategori:Finnmark på 1700-tallet]] og så videre. Disse underkategoriene, som er historiske ''underdelinger'', vil fange opp tidsmessig avgrensede deler av stoffet i stedet for å ha én kategori som inneholder «alt». Jeg foreslår for øvrig ''ikke'' noen teknologiske løsninger for brukerne her. Bare at vi satser på å ha århundre-kategorier i stedet for en udifferensiert historiekategori. -- [[Bruker:Olve Utne|Olve Utne]] 24. jun 2009 kl. 22:47 (CEST)
:Synes dette ser mye bedre ut. :-) [[Bruker:Olve Utne|Olve Utne]] 7. feb 2013 kl. 23:28 (CET)


::::::::::::::Da er det kanskje like enkelt å la være å finsortere slik, men kategorisere artiklene under Finnmarks historie óg 1700-tallet og ta snittet av den? Slik kan du da sette opp de listene du gjerne vil ha på forsidene, uten at vi får et for finmasket kategoritre. Ok, dette er teknikk igjen, men et så finmasket system som du her foreslår vil gi vansker med å finne ting i lengden, vi vil få kategorier med én og to artikler - noe som ikke er praktisk. [[brukerdiskusjon:Siri J|Siri J]] 25. jun 2009 kl. 03:51 (CEST)
::Jeg har nå klikket meg en del rundt og syns dette ser veldig bra ut! Nå kan man jo se hva det er bilde av. :) --[[Bruker:Marianne Wiig|Marianne Wiig]] 8. feb 2013 kl. 12:48 (CET)


:::::::::::::::<small>(Teknikkspørsmålet lar jeg igjen ligge, ettersom ingen andre enn deg har brakt det opp i denne diskusjonen.)</small> Skal jeg ta deg på ordet her, så mener du altså at kun rundt 1,5 (1&ndash;2) artikkel per fylke per århundre vil kunne kategoriseres som historieartikler? Siden det altoverveiende flertallet av artikler i overskuelig framtid vil dreie seg om siste fire hundre år, vil dette si at vi får et totalt antall historieartikler på rundt seks (4&ndash;8) innenfor hvert fylke etter din logikk her. Ut fra ''den'' logikken burde vel egentlig historiekategorien falle ut også på fylkesnivå, da...? -- [[Bruker:Olve Utne|Olve Utne]] 25. jun 2009 kl. 08:13 (CEST)
::: Jeg la merke til det i går, synes det ser veldig bra ut, tror det går bra i forhold til tidligere artikler også. --[[Bruker:Stigrp|Stigrp]] 8. feb 2013 kl. 13:02 (CET)


::Jeg ble spurt om hvordan jeg ville løse det her, og jeg ville ikke valgt en så finmasket kategorisering som det legges opp til. Ved å bruke dynamiske lister kan en god del vedlikehold unngås, Ved å bruke ''snittet'' mellom en kategori (eventuelt malen for å hente ut lokalitet) «Finnmark» og en kategori (ditto mal) for «1600-tallet» så ramler det ut «Finnmark på 1600-tallet». Hvis en lager finmaskede kategorier så kan en tilsvarende nå «Finnmark på 1600-tallet» ved å bruke en union av kategorier. Ulempen er at i det første tilfellet når en målet ved et antall maler av ''O(N+M)'', mens i det siste tilfellet er antall maler ''O(NxM)''. Sagt på en annen måte, med 20 fylker og 10 århundrer så må en ha 30 maler i det første tilfellet og 200 i det siste tilfellet.
::::Jeg synes de blir for store, men jeg er nå en gang litt konservativ.....Skjønner forresten ikke hvorfor det skal være forskjell på bilder med malen ''thumb'' og ''Bilde'', se f.eks. det knøttlille bildet i artikkelen om [[Jens E. Ekornes]], som er lagt inn den måten wikibrukere flest gjør, altså med bildeknapppen. Disse er i hvert fall for små, noe det har vært enighet om tidligere. Men om de trenger å bli hele 350 px, er jeg ikke sikker på. --[[Bruker:Kallrustad|Kallrustad]] 8. feb 2013 kl. 13:45 (CET)
::Kanskje problemet igrunnen er litt mer komplekst og går hva som er formålet med kategoriseringen. På Wikipedia brukes kategoriseringen som en slags erstatning for lenking, noe ala en emnesky for temaet og en ender med ''spansk-amerikanske jazzgitarister''. Når en har dynamiske lister så er det bedre å kategorisere ''spansk herkomst'', ''amerikansk statsborgerskap'', ''jazzmusiker'' og ''gitarist''. Forskjellen, og konsekvensene, er nok ikke fullt så enkel som det kan virke ved første øyekast. — ''[[Bruker:Jeblad|Jeblad]]'' 27. jun 2009 kl. 23:33 (CEST)


== Wikibrosjyre ==
:::::Grunnen til at det er forskjell er at malen thumb inneholder noen spesialfunksjoner. Den setter inn bildet i mindre format i utplukk på forsider, mens vanlig bildeinnsetting ikke har en like grei justering. Det er snakk om å justere opp standardformat også, men det kan ikke gjøres direkte her, det ligger i systemfiler så det er en litt mer tuklete prosess som må gjøres med en viss omhu. Det er fullt mulig å overstyre størrelsen hvis den ikke passer i enkelte artikler. Størrelsen er økt fra 250 til 350px; vi kunne ha valgt noe imellom det, men da hadde problemet bestått med at det er svært vanskelig å se mange bilder skikkelig med oppløsning innenfor normaltfeltet på skjermen. Ikke minst gjelder det eldre bilder, som vi etterhvert begynner å få mange av. [[Bruker:Cnyborg|Chris Nyborg]] 8. feb 2013 kl. 15:19 (CET)


NLI har fått laget en [http://www.lokalhistorie.no/wiki/wikibrosjyre.pdf brosjyre for lokalhistoriewikien] (dvs. den har wikien som hovedtema). Kom gjerne med både ros og ris! :) Dette er første utgave, men kanskje vil neste utgave bli helt annerledes. Det kan også være aktuelt å lage en kortversjon. Gi oss beskjed om du ønsker å få tilsendt trykksaken! Brosjyren ble trykt til Norske historikerdager i Bergen sist helg, der [[bruker:Ola Alsvik|Ola Alsvik]] holdt foredrag om wikiens store potensial som faglig og folkelig utviklingsverktøy. Den samme Ola er forøvrig blitt markedsføringsansvarlig for wikien og arbeider nå med en plan for markedsføringen. Han tar gjerne imot innspill, både via wikien og e-post. :) --[[Bruker:Marianne Wiig|Marianne Wiig]] 25. jun 2009 kl. 13:08 (CEST)
::::::Jeg syns endringen er så positiv at vi gjerne kan endre størrelsen på bilder innsatt pr knapp også til 350 px. Det vil nok ikke se bra ut i alle dingser/nettlesere, og alle vil selvsagt heller ikke være enige om hva som ser bra ut. Men jeg syns et viktig argument for større bilder generelt, er at det bør være mulig å se hva som er avbildet. For LW er vel nettopp bildenes dokumentasjonsverdi viktigst. --[[Bruker:Marianne Wiig|Marianne Wiig]] 8. feb 2013 kl. 15:28 (CET)


== Om språknormer ==
:::::::Etter litt tilvenningstid synes jeg nå at det er en god løsning med større bilder. Støtter at vi fortsetter med 350 px. Men bilder innsatt med knapp er fortsatt ørsmå (se f.eks. [[Tromsø domkirke]]), dette betyr mye ekstraarbeid med å omformatere. Kan vi få til en annen løsning på dette? Helsing --[[Bruker:Kallrustad|Kallrustad]] 11. mar 2013 kl. 13:32 (CET)


Hei. I dagens retningslinjer for språkformer (på lokalhistoriewiki.no:Språknormer) står det at "Geografiske navn som kan variere mellom målformer bør legges på lokal form, f.eks. Haukedalsvatnet og Maridalsvannet, ikke Haukedalsvannet og Maridalsvatnet".
==  Handelsregistre ==
Dette strider mot retningslinjene som sier at vi skal bruke offisielt navn. Maridalsvannet sies -vannet, men skrives -vatnet i offisiell sammenheng. Hva synes vi er mest riktig? [[Bruker:Ida Tolgensbakk|Ida Tolgensbakk]] 30. jun 2009 kl. 09:37 (CEST)


:Kartverket skriver ''Maridalsvannet'' nå,[http://ngis2.statkart.no/norgesglasset/] så der har vi vårt det tørre. :-) (''Maridalsvatnet'' er derimot offisiell skrivemåte for et par Maridalsvatn i andre landsdeler...) [[Bruker:Olve Utne|Olve Utne]] 30. jun 2009 kl. 20:06 (CEST)
I forbindelse med et prosjekt i Lokalhistoriewiki, er jeg på jakt etter de gamle Handelsregistrene (tror jeg det heter). Jeg trodde disse var digitalisert og lå tilgjengelig på nettet, men den gang ei, ser det ut til.
Nå må jeg si at jeg aldri har sett et sånt register, og er derfor usikker på hva jeg leter etter. Ble disse utgitt lokalt eller nasjonalt? Ble de driftet av staten, kommunene eller av private? Var de allment tilgjengelig eller kun til bruk for det offentlige? Når startet utgivelsene? Jeg ser at Foretaksregisteret i Brønnøysund har overtatt regien fra 1988, uten at det bringer meg nærmere målet.
Jeg er altså ikke ute etter statistiske årbøker, men opplysninger om “kjøpmannen på hjørnet” og lokal småindustri. Navn på eier, bransje og adresse. Og, dette gjelder Larvik.
Hvor bør jeg henvende meg? Noen som vet? [[Bruker:Rool|Rool]] 22. jan 2013 kl. 01:49 (CET)
:Hei, jeg kjenner ikke så godt til arkivvesenet, men det kan se ut som det kan være noe ved arkivet for [http://arkivportalen.no/side/arkiv/detaljer?arkivId=no-a1450-04000000033912&aktivArkivFane=underliggende Larvik sorenskriveri] som oppbevares Kongsberg. Jeg resonerer ut i fra denne «Lov om handelsregistre, firma og prokura af 17de mai 1890». Andre som har tips? [[Bruker:Vidariv|Vidariv]] 1. mar 2013 kl. 17:31 (CET)


:: Hehe, det var da bra at alt er i orden for Maridalsvannet sin del. Men vi må uansett bestemme oss for ''enten'' å la hovedregelen være offentlig eller ''lokal'' navneform. Dette er et problem vi kommer borti sånn cirka over alt... [[Bruker:Ida Tolgensbakk|Ida Tolgensbakk]] 30. jun 2009 kl. 22:21 (CEST)
== Opprydding i kategorier, ny runde ==


== Samer ==
Som noen av dere vil ha lagt merke til, er vi i gang med en ny runde med rydding i kategorier. Vi har hittil brukt sammensatte kategorier i stor grad, f.eks. Branner i x kommune. Denne typen kategorier er tunge å hanskes med for wikien, særlig i forbindelse med forsider og artikkellister. Når  wikien går tregt, har det sammenheng med måten vi bruker kategorier på. Vi er derfor nødt til å forenkle systemet og kommer derfor blant annet til å splitte opp sammensatte kategorier og heller samle dem igjen i f.eks. artikkellister. Det blir [[Brukerdiskusjon:Hanne Lillevold|Hanne]] som kommer til å splitte opp kategorier, mens Chris vil sørge for å tilpasse artikkellister og forsider til det nye opplegget. Vi ber om forståelse for at det kan bli noe etterslep, slik at ting kan blir seende rart i en overgangsfase. Ta evt. direkte kontakt med [[Brukerdiskusjon:Cnyborg|Chris]] om artikkellister og forsider som ikke fungerer. --[[Bruker:Marianne Wiig|Marianne Wiig]] 21. mar 2013 kl. 16:28 (CET)
Vi har fått opp en foreløpig navigasjonsmal for urfolk og nasjonale minoriteter, og undertegnede er i gang med et underprosjekt om pitesamene. Om noen andre er interessert i pitesamisk eller øvrig samisk historie og kultur, så hadde det vært fint om flere ble med. Noen mulige idéer: Nyere og eldre samisk bosetning i Vesterålen og ytre Sør-Troms; samiske spor i stedsnavn i Lofoten; lulesamer; nordsamer; østsamer; sjøsamer; ume- og sørsamer. Gjerne også etter emne og vinkling, som for eksempel samisk litteratur; s. kunst og handverk; reindrift. Historiske emner kan f.eks. inkludere samiske offer for trolldomsprosessene; bygdefinnene og deres bakgrunn; Schnittlers grenseprotokoller; samisk forlags- og øvrig mediavirksomhet; samiske skoler og utdanningsinstitusjoner i eldre og nyere tid; m.m.m. Noen som blir med? :-) [[Bruker:Olve Utne|Olve Utne]] 2. jul 2009 kl. 15:36 (CEST)
:Dette er (et) tema jeg har engasjert meg noe i, og har da også flere ideer til artikler. Jeg arbeider med en større sak om Anders Larsen fra Kåfjord som starta landets første samiskspråklige avis - og som ble trykt i Sigerfjord, ikke langt fra Harstad. Larsen kom til dette distriktet i 1918 og ble lærer i Skånland /Trondenes / Sandtorg / Harstad. Men her trengs flere til å favne mangfoldet innen samisk kultur og utvikling. Hva med å "alarmere" lokale sameforeninger?--[[Bruker:Gunnar E. Kristiansen|Gunnar E. Kristiansen]] 2. jul 2009 kl. 16:02 (CEST)
::Anders Larsen-artikkel høres bra ut, lignende artikler fra Vesterålen og Harstadområdet høres bra ut, og å fiske litt hos lokale foreninger høres riktig bra ut også, ja. Jeg skal en tur til Salten om +/- ti dager og bør vel kanskje ta kontakt med [[Salto Bihtesamiid Searvi]]. -- [[Bruker:Olve Utne|Olve Utne]] 2. jul 2009 kl. 20:30 (CEST)


==Utkast til markedsføringsplan==
:Skjønte det var noko slikt som gjekk føre seg ja - takk for info. Mvh [[Bruker:Arnfinn Kjelland|Arnfinn]]
Ola har laget en [[lokalhistoriewiki.no:Markedsføringsplan_2009-2010|markedsføringsplan]]. Det er kjekt om alle aktive brukere ser på den, og grubler på om de planlagte strategiene er gode, om noen andre kunne vært bedre, eller om vi har andre ideer til hvordanbest å markedsføre wikien.--[[Bruker:Marthe Glad|Marthe Glad]] 3. jul 2009 kl. 16:03 (CEST)


:Flott med kommentarer til markedsføringsplanen! Jeg tror det er lurt å samle kommentarene på diskusjonssiden til planen: [[lokalhistoriewiki.no-diskusjon:Markedsføringsplan_2009-2010]]. Flytter derfor innlegget til [[Bruker:Nsvage|Nils Steinar Våge]] dit. :) --[[Bruker:Marianne Wiig|Marianne Wiig]] 24. aug 2009 kl. 11:15 (CEST)
::Splittegjengen har vært utrolig effektive, og vi er snart gjennom alle kommunene, se [[lokalhistoriewiki.no:Kategorioppsplitting_for_kommunene|status for kategorisplittingen]]. Vi har i kjølvannet av dette arbeidet også begynt så smått å [[Kategoridiskusjon:Tagger|tagge bilder]]. --[[Bruker:Marianne Wiig|Marianne Wiig]] 3. mai 2013 kl. 11:26 (CEST)


== Kart side... ==
:::Jeg har forstått at ikke alle er like glade for "ekstern" innblanding i kategoriryddingsprosessen. Men når jeg fikk blink på bakere og bakermestere blir det kan hende lettere å se at det kan være bra å få diskutert saker og ting. --[[Bruker:Gunnar E. Kristiansen|Gunnar E. Kristiansen]] 31. mai 2013 kl. 13:35 (CEST)
I [[Leksikon:Tinglag|denne]] artikkelen refereres det til "kart side 450" osv. Hvordan retter man opp i dette?


[[Bruker:Ida Tolgensbakk|Ida Tolgensbakk]] 21. jul 2009 kl. 12:21 (CEST)
::::Greit med innblanding, Gunnar. Fint at vi fikk fjerna bakermesterne! Har du liknende eksempler, så bare kom med dem.--[[Bruker:Kallrustad|Kallrustad]] 31. mai 2013 kl. 13:38 (CEST)


:Vel, viss wikien har rettigheter også til illustrasjonene i leksikonet, kan et alternativ være å skanne de og laste opp. --[[Bruker:Arnfinn Kjelland|Arnfinn Kjelland]] 24. jul 2009 kl. 07:12 (CEST)
==Utsjånad==
På artikkelen om «Speser» fekk eg nokre nye opplysningar frå Erik Isaksen. La dei inn i teksta som sitat men då der er bilder i høgresida så ser det litt dårleg ut, ser ut som vers i ei diktsamling. Er det råd å legge inn ein komando som t.d. bryt tekst. Eller har det med skjermstørrelse å gjera. Mvh [[brukersamtale:Magnar Høydal|Magnar Høydal]] 6. apr 2013 kl. 14:40 (CEST)


::Kartene finnes, de er lagt inn. Denne utfordringen har jeg snakket med Marianne om IRL - snakk med henne direkte, Ida :) Dette er noe som må sjekkes ut med Cappelen først, om jeg forstod henne rett. [[brukerdiskusjon:Siri J|Siri J]] 24. jul 2009 kl. 08:44 (CEST)
:Det er mogleg å gjere noko med dette, men det har mykje med skjermstorleiken å gjera. For å bryte tekst kan ein legge inn <nowiki><br/></nowiki>. Eg flytta det eine biletet lenger ned, det hjalp på mi skjerm, men det vil nok ikkje gjere susen på alle skjermar. Eit alternativ er å skrive det om med enderim, så det passar betre med verseforma :-) .[[Bruker:Cnyborg|Chris Nyborg]] 6. apr 2013 kl. 15:57 (CEST)
::Takk, dette såg bra ut. Bildeplasering i høve tekst vart også bra. Mvh [[brukersamtale:Magnar Høydal|Magnar Høydal]] 6. apr 2013 kl. 16:09 (CEST)


== Kategori:Trelastindustri versus Kategori:Sagbruk ==
== Todalen ==


Hei, jeg lurer på om noen kan hjelpe meg ved å tenke høyt rundt kategoriene trelastindustri og sagbruk! Jeg har nå flyttet sagbruk slik at den er en underkategori av trelastindustri. Jeg syntes ikke de burde stå på samme nivå i treet vårt. Men bør ikke en god del av de artiklene som er kategorisert som sagbruk heller kategoriseres som trelastindustri? Jeg tenker på slikt som [[Leksikon:Bordskatt]], [[Leksikon:Tømmerkjøp]] eller [[Leksikon:Kantskjærer]]. Dessuten: kanskje skal trelastindustri omdøpes til trelast eller trelastvirksomhet. Det er jo mye av trelastindustrien som ikke akkurat var "industriell"? Er takknemlig for hjelp her.
'''Todalen i [[Aure kommune]] og Todalen i [[Surnadal kommune]] vs Todalen i [[Adventdalen]]'''
[[Bruker:Ida Tolgensbakk|Ida Tolgensbakk]] 21. jul 2009 kl. 15:56 (CEST)
Hvor kom denne karen fra? http://lokalhistoriewiki.no/index.php/Fil:Meieikonsulent_John_Bruseth.jpg
:Tja; for meg framstår begrepene sagbruk og trelastindustri som smør på flesk - i betydningen at det ene utfyller det annet begrep: Jeg mener; et sagbruk er en trelastindustri og en trelastindustri kan vanskelig være annet enn et sagbruk, etter som det er skurlasten som foredles. Men, jeg er nok mest tilbøyelig til å være enig med Ida i at trelastvirksomhet er det mest dekkende. For sagbruket var/er vel en trelastvirksomhet som baserer seg på utnyttelse av tømmerstokken - rett fra tømmerskogen - uten noen forbehandling ut over transporten fram til "bruket" / virksomheten (Skurtømmer). I begrepet trelastvirksomhet får man da også for eksempel med seg trelastlageret - som kanskje ellers ville blitt "hjemløst" under begrepet trelastindustri. Konklusjon: Kategorien Sagbruk faller godt inn under hovedkategorien Trelastvirksomhet,mener --[[Bruker:Gunnar E. Kristiansen|Gunnar E. Kristiansen]] 22. jul 2009 kl. 08:31 (CEST)
::Hm, jeg ser hva Gunnar'n mener, men er ikke sikker på at en trelastindustri vanskelig kan være noe annet enn et sagbruk. Tømmerhugst og -fløting er for meg ikke direkte synonymt med noe et sagbruk drev med, ei heller er det sikkert for meg at alt som skjedde med trevirke i Hollendertiden passer direkte under sagbruk. Hvor skal vi evt. plassere trevarefabrikker som raffinerte sagbrukenes produkter? Hmm :) [[brukerdiskusjon:Siri J|Siri J]] 24. jul 2009 kl. 08:56 (CEST)
:::Er det noen som har motforestillinger mot at jeg omdøper trelastindustri til trelastvirksomhet, så si i fra snart, før jeg går løs på opprydning i trevare-treet vårt!  [[Bruker:Ida Tolgensbakk|Ida Tolgensbakk]] 24. aug 2009 kl. 10:25 (CEST)
::::Det funker fint for meg i alle fall. Kjør på! :) Forresten har vi en haug folk som blant mange andre bedrifter også drev sagbruk, slik som [[Andreas Grøgaard]] og [[Maren Juel]] blant annet. Jeg skal finne dem og kategorisere dem inn i trelastkategorien senere. --[[Bruker:Marthe Glad|Marthe Glad]] 24. aug 2009 kl. 10:43 (CEST)


(Beklager forsinkelse i innlegg:) En viktig ting her: Trelastindustri/-virksomhet er en kategori som usynliggjør sagbruk som bygningstype. Tror, for å formulere meg kort, at vi har bruk for begge kategoriene. Kommer tilbake til dette så snart jeg kan. -- [[Bruker:Olve Utne|Olve Utne]] 24. aug 2009 kl. 11:40 (CEST)
Jeg satte på kategoriene «Aure kommune» og «Todalen» - med det resultat at fila la seg sammen med masse bilder av kirker fra Todalen i Surnadal - vel og merke uten at det finnes noen kategori verken for Todalen i Aure eller Todalen i Adventdalen.
:Men tror du ikke det problemet kan løses ved at vi legger til en egen sagbrukskategori under Kategori:Bygningstyper i tillegg? Fordelen med vet vil være at tidligere sagbruksbygg som idag har en annen funksjon: museum, festlokale etc - både som bygningstype sagbruk, men ''ikke'' virksomhetstype sagbruk. --[[Bruker:Marthe Glad|Marthe Glad]] 24. aug 2009 kl. 13:58 (CEST)
::


Jeg tenker meg:<br />
Men altså; hvilken Todalen kom meierikonsulenten fra? Det er dagens store spørsmål fra --[[Bruker:Gunnar E. Kristiansen|Gunnar E. Kristiansen]] 17. jun 2013 kl. 19:48 (CEST)
:Jeg tror jeg har ham i [http://www.rhd.uit.no/folketellinger/ftliste.aspx?ft=1865&knr=0235&kenr=001&bnr=0211&lnr=00 Folketellingen for 1865] og der oppgir han fødested Stangvig, så da er han vel surnadaling? [[Bruker:Vidariv|Vidariv]] 17. jun 2013 kl. 23:26 (CEST)


1)Trelastvirksomhet (eller bare "Trelast"?)<br />
Jeg flytta alt i Kategori:Todalen til [[:Kategori:Todalen (Surnadal)]], ettersom dette er et navn som finnes mange steder - se pekersida [[Todalen]]. Bruseth la jeg over i Todalen (Surnadal) og Surnadal kommune, i og med at fødestedet er Stangvik som nå er i Surnadal. [[Bruker:Cnyborg|Chris Nyborg]] 18. jun 2013 kl. 07:55 (CEST)
2)Sagbruk-Trelasthandlere-Tømmerfløyting<br />


Og signerer jeg Marthe i forhold til at Sagbruk kan være en kategori under bygningstyper i tillegg.<br />
:Oi -- effektivt dette var. Takken kommer fra --[[Bruker:Gunnar E. Kristiansen|Gunnar E. Kristiansen]] 18. jun 2013 kl. 11:30 (CEST)
[[Bruker:Ida Tolgensbakk|Ida Tolgensbakk]] 24. aug 2009 kl. 15:26 (CEST)


==Kategoriseringshjelp==
==Lenker til kulturminnesøk==
[[Leksikon:Svermere]] inneholder blant annet fyrverkeri. Jeg aner ikke hvordan jeg skal kategorisere fyrverkeri. Offentlige fester? I deweykatalogen er det sortert sammen med markeder og offentlige fester, men jeg vil ikke katalogisere det under markeder heller. Skal jeg lage en egen kategori under kultur, og hva skal den eventuelt hete? Hjelp?
--[[Bruker:Marthe Glad|Marthe Glad]] 17. aug 2009 kl. 14:19 (CEST)
::Tror det må legges under en fest-kategori, jeg. Eller fritid! [[Bruker:Ida Tolgensbakk|Ida Tolgensbakk]] 19. aug 2009 kl. 09:47 (CEST)


Oppslagsordet [[Leksikon:Snørrottinger]] i NHL er også litt problematisk å kategorisere. Dewey sier Møbelindustri 684.1 eller
Det er nå oppretta en mal for lenker til Riksantikvarens side kulturminnesok.no. Tanken er at disse også skal brukes til å lage lenker den andre veien, fra kulturminnesøk til lokalhistoriewiki. For å legge inn lenker brukes en mal: <nowiki>{{kulturminne|000}}</nowiki>, der 000 byttes ut med kulturminnets ID-nr. Dette nummeret finner man ved å gå til kulturminnet på kulturminnesok.no og gå inn på detaljene. Malen legges under "Eksterne lenker", eventuelt under "kilder" dersom man har brukt kulturminnesøk som kilde. Vi oppfordrer alle til å legge inn slike lenker på artikler om kulturminner i wikien. [[Bruker:Cnyborg|Chris Nyborg]] 4. jul 2013 kl. 12:33 (CEST)
Møbelsnekkerhåndverk 684.1... Hva skal vi skrive? Straff? Trelastindustri?
[[Bruker:Ida Tolgensbakk|Ida Tolgensbakk]]


== Kategori "Grender og bygdelag i NN fylke" vs. "Tettsteder i NN fylke" (evt. NN kommune) ==
==Automatiske lister over bidrag og oppretta artikler==


Har det vore nokon prinsippdiskusjon om desse kategoriane? Eg ser t.d. at [[Verma]] er kategorisert som tettstad i Rauma, medan [[Veblungsnes]] er grend og "tidlegare" tettstad (etter mine begrep er Veblungsnes meir tettstad enn Verma den dag i dag, og Verma meir ei grend eller eit bygdelag, men det er ei anna sak).
Vi har måttet midlertidig fjerne funksjonen som lager automatiske lister over bidrag og oppretta artikler på brukersider. Den kjører en spørring som er svært krevende for systemet, og antall artikler har blitt så høyt nå at det blir for mye når wikien skal indekseres. Vi ber om at funksjonen ikke blir lagt inn igjen før det eventuelt kommer klarsignal fra NLI. Vi vet at dette er en populær funksjon, og ser på alternative løsninger, men inntil videre må vi bare beklage at det ikke er mulig å bruke den. [[Spesial:Logg]] er det mulig å finne oppretta artikler (nye sider) og bidrag på hver enkelt bruker. [[Bruker:Cnyborg|Chris Nyborg]] 30. jul 2013 kl. 15:00 (CEST)


At kategoriane er knytt til fylkesnivået har sikkert ei forklaring. Men er det noko i vegen for at eg opprettar kategorien "Grender og bygdelag i NN kommune?--[[Bruker:Arnfinn Kjelland|Arnfinn Kjelland]] 22. aug 2009 kl. 10:00 (CEST)
==Lenker til eksterne baser==


:Hvis ikke ting er gjort om så brukes kategoriene for å organisere portalene. Kategoriene »Grender og bygdelag i ''NN'' fylke» og «Tettsteder i ''NN'' fylke» utløser et vedlikeholdsproblem ''per fylke''. Når en bruker formen «Grender og bygdelag i ''MM'' kommune» så får en et vedlikeholdsproblem ''per kommune''. Antall kommuner er ~20 ganger større enn antall fylker. Vurderingen den gangen dette ble satt opp var at alt som kunne skiftes opp til fylkesnivå burde legges der fordi det ga mindre vedlikeholdsbehov. Hvis en ønsker en oversikt over grender og bygdelag i en kommune så kan det lages en liste av snittet mellom »Grender og bygdelag i ''NN'' fylke» og «''MM'' kommune». Såvidt jeg husker ble det laget noen kategorier helt nede på sognenivå, og da får en et nokså stort vedlikeholdsproblem. I slike tilfeller er det bedre å bruke snitt mellom kategorier lagd på kommunenivå og et sogn. Dette er helt analogt med snitt mellom fylkesnivå og et sogn. En bør imidlertid være klar over at det blir betydelig mer vedlikehold når kategorier blir mer og mer fragmentert. Forsiktig anslått får du 20x mer vedlikehold når du går fra fylke til kommune, og 100x mer vedlikehold om du går fra fylke til sogn. (Egentlig er tallene enda verre for enkelte typer aggregeringer.) — ''[[Bruker:Jeblad|Jeblad]]'' 22. aug 2009 kl. 16:00 (CEST)
Litt lenger opp står en snutt om lenking til Kulturminnesøk. Vi har også laget standardløsninger for lenking til andre databaser. Dette er av stor verdi for leserne, som på denne måten lettere kan finne mer informasjon. Men det er også viktig for wikien, fordi det knytter oss opp mot andre prosjekter som vi har felles interesser med. Ved å bruke maler lager vi løsninger som gjør det enklere for dem å lenke tilbake til oss – dermed får de kontekst i form av artikler, og vi får flere lesere. Se [[Hjelp:Lenking til eksterne baser]] for en forklaring av hvordan man legger inn slike lenker. [[Bruker:Cnyborg|Chris Nyborg]] 6. sep 2013 kl. 11:10 (CEST)


== Krav til kreditering ==
== Hva er dette? ==
I forbindelse med bruk av CC-by-sa så må det oppgis hva som er minimum krav til kreditering. Nå sier [[lokalhistoriewiki.no:Opphavsrett]] bare at forfatter eller lisensgiver skal krediteres slik de krever. Det er fint om dere kan skrive en side hvor dere angir krav til kreditering og om dere oppfatter dere som «lisensgiver», Eventuelt kan dere henvise til sidene som Wikipedia bruker for de samme spørsmålene. — ''[[Bruker:Jeblad|Jeblad]]'' 22. aug 2009 kl. 16:33 (CEST)
[[Fil:Bilde0355.jpg|thumb]]
Her er en litt artig ting, funnet på gården '''Hovde''', gårdsnummer 151, bruksnummer 1 i Modum. Størrelsen i full bredde er ca 13,5 cm. Den har flere legeringer, sansynligvis tinn og kobber og den har vært til å dele. Dekoreringer er med arkusranker, mens det ser ut til å være gotisk skrift i midten. Arkusranker er vel mest vanlig på treskurd. Kan det ha vært en spenne, eller noe til et kjøretøy, eller...--[[Bruker:Bjørg Randi Hovde|Bjørg Randi Hovde]] 17. okt 2013 kl. 14:14 (CEST)


:Vi vil selvsagt at dette skal være så presist som mulig, og hvis det er noe i vårt oppsett som kan forbedres, er vi glade for å få innspill på det. :) Fint om du kunne lagt inn lenkene til de aktuelle sidene på Wikipedia, særlig til de som omtaler dette med «lisensgiver». --[[Bruker:Marianne Wiig|Marianne Wiig]] 25. aug 2009 kl. 15:41 (CEST)
== Ola Andreas Olsen ==


==Angående smakebitsidene==
''(flytta fra artikkelside)''<br/>
Det er gøy med dagens smakebiter artikler, men finnes det noen måte å se hvilke som står i kø for å bli valgt ut som smakebiter? Det hadde vært veldig kjekt å ha muligheten til å friske opp artiklene litt, og gi dem litt bilder og mer inspirerende onlyinludetags enn de tre linjene de fleste artikler har på forhånd før de kommer på forsida. --[[Bruker:Marthe Glad|Marthe Glad]] 24. aug 2009 kl. 11:09 (CEST)
har noen  informasjon om ola andreas olsen født 1892 magnset i odalen i strøm kirkesogn ?  


:Det er noe som takles automatisk, om jeg husker rett velges de ut fra artikler som er merket '''F1'''. [[:Kategori:F1]] kan kanskje være et sted å starte snusingen? Er ikke helt sikker på om også artikler fra [[:Kategori:F2]] er med i rulleringen, men det er godt mulig. Svett hilsen, [[brukerdiskusjon:Siri J|Siri J]] 26. aug 2009 kl. 10:39 (CEST)
heidi anita børli
[[Magnset]]


== Ordførere og deres partitilhørighet ==
==Frie bilder fra Norsk Folkemuseum==


'''XX-politikere'''
[[Norsk Folkemuseum]] har endra politikk på bildebasene sine, og har nå merka bildene sine på [[Digitalt Museum]] med frie lisenser - enten at de har falt i det fri (public domain) eller cc-by-sa. Et søk på Norsk Folkemuseum på DM viser nå 130004 bilder fra Folkemuseet som har fått fri lisens og dermed kan brukes på Lokalhistoriewiki. Det er viktig at fotograf og samling krediteres. Bilder vi allerede har fra museet ligger i [[:Kategori:Bilder fra Norsk Folkemuseums samlinger]].


:[[:Kategori:DNA-politikere]]
Ifølge museet har frislippet ført til økt salg, hvilket er en god nyhet for oss som trenger tilgang til bilder. Frykten for å miste salg er nemlig hovedbegrunnelsen til at mange andre museer holder igjen, men Folkemuseets erfaring er altså at økt eksponering fører til økt salg. [[Bruker:Cnyborg|Chris Nyborg]] ([[Brukerdiskusjon:Cnyborg|diskusjon]]) 27. nov 2013 kl. 08:28 (CET)
:[[:Kategori:NKP-politikere]]
Disse kategoriene kan stå som eksempel på en problematikk som «rammer» personer som kan ha vært medlem av begge disse partiene. I eksemplet Sigurd Simensen, får det den konsekvens at når man følger kategorien DNA-politikere til [[:Kategori:DNA-politikere]] og føler videre til [[:Kategori:Det_norske_Arbeiderparti]] så får man opp at han (SS) står listet opp blant ordførerne i [[Det_norske_Arbeiderparti]] - Hvilket han så definitivt IKKE var! - derimot var han ordfører i Harstad valgt på NKPs liste.  Hva kan gjøres med dette problemet? --[[Bruker:Gunnar E. Kristiansen|Gunnar E. Kristiansen]] 30. aug 2009 kl. 20:05 (CEST)


== Kommende kategoriseringsproblem / problem med å trekke ut lister ==
:Interessant - også for ignorante, som blant annet ikke forstår verken hva «Et søk på Norsk Folkemuseum på DM» betyr enn si hvordan det (søket) gjennomføres. --[[Bruker:Gunnar E. Kristiansen|Gunnar E. Kristiansen]] ([[Brukerdiskusjon:Gunnar E. Kristiansen|diskusjon]]) 27. nov 2013 kl. 10:45 (CET)


Hittil har vi kategorisert stortingsrepresentanter etter periode løst fra partitilhørighet. Dette vil gi problemer fremover, etterhvert som en del migrerer mellom partier. Jeg tror ikke vi vil kunne fange opp dette gjennom snittene, da de respektive kategorier for perioden noen har sittet på Stortinget ikke knyttes direkte en-entydig til partiet de har sittet for. Jeg tror vi etterhvert må over mer spesifiserte kategorier for å fange opp dette. Som dere ser over, har Harstad-gjengen allerede erfart et slikt problem ifht en ordfører. Hva mener andre? [[brukerdiskusjon:Siri J|Siri J]] 4. sep 2009 kl. 19:01 (CEST)
::DM = Digitalt Museum som nevnes i første setning. Et søk der innebærer å legge inn ett eller flere ord i søkevinduet oppe til venstre siden http://digitaltmuseum.no/ . Mvh [[brukersamtale:Siri J|Siri J]] 27. nov 2013 kl. 10:49 (CET)
: Jeg tenker at det ser ut til å være et behov for å lage mindre kategorier: DNA-medlem 1950-1960 f eks.[[Bruker:Ida Tolgensbakk|Ida Tolgensbakk]] 21. sep 2009 kl. 12:20 (CEST)
::Det blir ikke lett Ida! Hvordan skal du kunne vite når vedkommende var/er medlem av ditt eller datt? Kanskje det kan gå med å sette opp DNA-politikere 1908-1921 f.eks. PLUSS  NSA-politikere 1921-1927 før det igjen blir DNA-politikere 1927-1958. Her er altså brukt en såkalt høiresocialist som modell for kategoriene. Men etter som problemetjo omfatter langt fler enn politikere på venstresiden - jf. Venstre-politikere, må det kanskje lages andre modeller?--[[Bruker:Gunnar E. Kristiansen|Gunnar E. Kristiansen]] 21. sep 2009 kl. 14:26 (CEST)


== Har lokalhistoriewiki god nok funksjonalitet for å bidra til "fagutvikling og dialog"? ==
::Her et et [http://www.digitaltmuseum.no/search?advanced_search=1&query=Norsk+Folkemuseum&place=&from_year=&to_year=&id=&name=&title=&classification=&producer=&depicted_person=&material=&technique=&event_desc=&license=CC+pdm&license=CC+by&license=CC+by-sa&license=CC+by-nd&license=CC+by-nc&license=CC+by-nc-sa&license=CC+by-nc-nd&js=1 fullt søk på frie bilder fra Norsk Folkemuseum] på Digitalt Museum. Det er ikke så veldig nyttig annet enn for å vise hvor mange det er, for det gir 5417 sider å bla gjennom. [[Bruker:Cnyborg|Chris Nyborg]] ([[Brukerdiskusjon:Cnyborg|diskusjon]]) 27. nov 2013 kl. 10:56 (CET)
Opprinnelig tittel var:<br /> '''"Banne i kyrkja" (i lys av seminaret 4.-5.9.): Har lokalhistoriewiki god nok funksjonalitet for å bidra til "fagutvikling og dialog"?'''<br />
innkortet pga problemer med lengde i innholdsoppgaven.<small>[[brukerdiskusjon:Siri J|Siri J]] 15. sep 2009 kl. 10:47 (CEST)</small><br />
Eg kan ikkje dy meg for å vere litt kjettersk, ut frå min kunnskap ikkje berre om kolleger i eige aldersgruppe (50+), men og i høve "rørsla" (dei mange 10-tusen mulege bidragsytarar som og gjerne er i kategorisen 50+ og mannkjønn) og til og med yngre folk (studentar, 20+): eg er i sterk tvil om kompetansen til aktiv interaksjon ved bruk av wikiteknologien for å diskutere faglege spørsmål er i nærleiken av god nok til å få til nemneverdig dialog.


Kvifor ikkje opprette ein eigen nettstad med eit brukarvennleg diskusjonsforum etter modell av [http://www.disnorge.no/slektsforum/ Slektsforum]. Det trur eg ville vore til stor hjelp også heilt generelt i vidareutviklinga av wikien.--[[Bruker:Arnfinn Kjelland|Arnfinn Kjelland]] 7. sep 2009 kl. 14:34 (CEST)
:::Du har rett, Chris, men det går an å gjøre et litt snevrere søk om du først søker på tema (bunader, Harstad, Bykle eller hva som ønskes). Når du har fått de resultatene, kan de forfines ved å velge lisenser ved å klikke på "lisenser" i venstremargen før du så klikker på de lisensene (alle?) du vil se resultat fra. Om jeg søker på Harstad får jeg opp 674 bilder, noe som er mye - men snillere enn nesten 5,5K ;) Mvh [[brukersamtale:Siri J|Siri J]] 27. nov 2013 kl. 11:08 (CET) (Ser at jeg vek av til DM generelt, og ikke folkemuseet spesifikt - beklager!)


:Hei, jeg er i utgangspunktet skeptisk til å lokke brukere til et sted utenfor wikien. Er det ikke pedagogisk sett en fordel om vi lærer de nett-uvante å bruke wikien, ikke andre nettsteder? Når det er sagt, er jeg enig i at diskusjonsforumet her ikke er ideelt i dag. Det første vi bør gjøre er vel å arkivere noen av de gamle trådene, og dessuten sørge for at tråder som sist er kommentert, kommer øverst og dermed blir mer synlige. [[Bruker:Ida Tolgensbakk|Ida Tolgensbakk]] 21. sep 2009 kl. 12:18 (CEST)
::::Man bør velge alle lisensene, ettersom alle sammen kan brukes på Lokalhistoriewiki. Selvsagt må man når man skal lete etter noe spesielt bruke mer avgrensa søk, poenget med søket ovafor er mest å vise det enorme omfanget av bilder - det var ment som en hyggelig nyhet om at vi har fått et stort bildemateriale som for bare få dager siden var ubrukelig for oss. Ser man rett under søkevinduet er det mulig å krysse av for å søke videre innafor søkeresultatet, så da kan man gradvis snevre inn søket inntil man har en håndterlig mengde. Så hvis man vil vite hva Folkemuseet har sluppet fra et spesielt område eller om et spesielt tema er det bare å følge lenka over, krysse av for videre søk og så skrive inn stedsnavn eller emneord. Når man ellers skal lete etter bildemateriale er det ikke så mye vits i å begrense seg til Folkemuseet, for det er mange andre bilder også på Digitalt Museum. Hvordan man best finner bilder der kan man enklest finne ut på [http://www.digitaltmuseum.no/info/searchhelp Digitalt Museums søketips], hvor det blant annet forklares om bruk av jokertegn i søk. [[Bruker:Cnyborg|Chris Nyborg]] ([[Brukerdiskusjon:Cnyborg|diskusjon]]) 27. nov 2013 kl. 11:24 (CET)


::Jeg er enig med deg i at folk ikke bør lokkes utenfor wikien, men det å snu diskusjonssidene «på hodet» i forhold til oppsett av mange nettdebatter og wikipedia generelt tror jeg ikke er lurt. Det vil forvirre ganske mange. Planen er å gå gjennom forumet, og arkivere/sortere en del av de eldste trådene i løpet av kommende uke. Forumet er for tungt slik det er nå. [[brukerdiskusjon:Siri J|Siri J]] 21. sep 2009 kl. 12:50 (CEST)
:::::At det er gode nyheter har du helt rett i, og nå fikk jeg jamen en bonus til - jeg pleier å søke og feile, glemme alt som heter håndledninger (og ja, jeg bygger IKEA-ting uten å se på beskrivelsen også...) og så bekrefter du mitt brutale søk, og gir meg kokebok i tillegg. Harleg gama :) som døm sier på mine kanter. Takker! Mvh [[brukersamtale:Siri J|Siri J]] 27. nov 2013 kl. 11:28 (CET)


:::Høres flott ut! [[Bruker:Ida Tolgensbakk|Ida Tolgensbakk]] 21. sep 2009 kl. 13:02 (CEST)
== Folkemusikkforsider ==
Hei :-)  Chris har sett opp en ny forsidemal som gjer at vi kan sette opp folkemusikkforsider etter distrikt no. I praksis vil det seie at alle folkemusikarar, lokale slåttar, notesamlingar o.a. skal kategoriserast som [[:Kategori:Folkemusikk]] og [[:Kategori:(Distriktsnamn...)]]. Når vi har minst fire f-merka artiklar frå eitt distrikt, kan vi opprette forsida for distriktet. For eksempel, sjå:
* [[Forside:Folkemusikk på Nordmøre]]
* [[Forside:Folkemusikk i Valdres]]
To til folkemusikkforsider er oppretta, men men for lågt artikkeltal foreløpig:
* [[Forside:Folkemusikk i Gudbrandsdalen]]
* [[Forside:Folkemusikk i Orkdalen]]
Og i tillegg hadde det vore fint med artiklar til:
* [[Forside:Folkemusikk i Nord-Østerdalen]]
Er det nokon som tek utfordringa og skriv f.eks. ein folkemusikar-artikkel eller to innanfor desse tre distrikta? :-) [[Bruker:Olve Utne|Olve Utne]] ([[Brukerdiskusjon:Olve Utne|diskusjon]]) 17. jan 2014 kl. 10:57 (CET)
:Hei!
:Jeg er uviss på om jeg har noe å bidra med her - jeg kan egentlig for lite om folkemusikk generelt. Men, jeg ser at iallfall [[Gater og veger i Hamar|fem gater på Hamar]] er oppkalt etter lokale musikere, så når/hvis det blir aktuelt med folkemusikk på Hedmarken kan jeg i det minste bidra litt :)
:--[[Bruker:Aslak Kittelsen|Aslak Kittelsen]] ([[Brukerdiskusjon:Aslak Kittelsen|diskusjon]]) 17. jan 2014 kl. 11:17 (CET)


== Video på lokalhistoriewiki ==
==Enklere folketellingslenker==


Eg har fått ein videosnutt som illustrasjon til artikkelen [[Nøttesanking_med_hasselkrok]] (korleis ein nyttar kroken). Den er på 50 sekund, 17 MB i AVI-format. Eg har ikkje erfaring med video, men ser Olve har lagt et par You Tube med lenke til artikkelen. Spørsmålet gjeld om det er egna å legge ut slike klipp dirkete i wikien her, evt. i kva format og om dei kan komprimerast med tilgjengelege gratisprogram?--[[Bruker:Arnfinn Kjelland|Arnfinn Kjelland]] 20. sep 2009 kl. 09:19 (CEST)
Det har vært tre maler i bruk for å legge inn lenker til unike ID'er i folketellingsdata på [[Digitalarkivet]] (DA). Fordi direkte innlenking ved hjelp av ID'en nå fungerer som det skal på DA, er dette nå erstatta av én mal, {{tl|folketelling}}. Inndataene i denne er som før, så det er ikke nødvendig å endre eksisterende lenker - de er omdirigert. Dette betyr at man slipper å tenke på hvilken av de tre malene som skal brukes. [[Bruker:Cnyborg|Chris Nyborg]] ([[Brukerdiskusjon:Cnyborg|diskusjon]]) 17. jan 2014 kl. 17:08 (CET)


:Hei, dette høres jo utrolig flott ut! Marianne sjekker opp med LinuxLab om hvordan vi skal kunne gjøre det med videosnutter på wikien.[[Bruker:Ida Tolgensbakk|Ida Tolgensbakk]] 21. sep 2009 kl. 12:12 (CEST)
==Flytting==
Kan dere være så snille å flytte artikkelen [[Fjell og åsrygger i Larvik og på Nanset]] til [[Fjell og åsrygger i Larvik tettsted og på Nanset]]. Larvik er jo så mye mer enn Larvik tettsted, artikkelen omfatter kun den tidl. bykommunen Larvik. [[Bruker:Mbakkel2|Mbakkel2]] ([[Brukerdiskusjon:Mbakkel2|diskusjon]]) 25. jan 2014 kl. 20:30 (CET)
 
==Asbjørn Villum==
Jeg ønsker å skrive en artikkel om lærer og lærebokforfatter, Asbjørn Villum, fra Larvik. Men det er lite om personen Villum på internett. Har dere avisartikler eller klipp om ham, kontakt meg. Takk! [[Bruker:Mbakkel2|Mbakkel2]] ([[Brukerdiskusjon:Mbakkel2|diskusjon]]) 26. jan 2014 kl. 14:33 (CET)
:Jeg er på saken. [[Bruker:Vidariv|Vidariv]] ([[Brukerdiskusjon:Vidariv|diskusjon]]) 11. feb 2014 kl. 17:36 (CET)
::Takk Vidariv! [[Bruker:Mbakkel2|Mbakkel2]] ([[Brukerdiskusjon:Mbakkel2|diskusjon]]) 11. feb 2014 kl. 17:56 (CET)
:::Da håper jeg at vi får se en artikkel om Villum snart. --[[Bruker:Vidariv|Vidariv]] ([[Brukerdiskusjon:Vidariv|diskusjon]]) 11. feb 2014 kl. 18:12 (CET)
::::Takk, men akkurat i disse dagene prioriterer jeg kartleggingen av brukernavn på eiendommer i larviksdistriktet. Men artikkelen kommer. [[Bruker:Mbakkel2|Mbakkel2]] ([[Brukerdiskusjon:Mbakkel2|diskusjon]]) 19. feb 2014 kl. 13:12 (CET)
 
==Eksterne lenker el. utgående lenker==
*Jeg har sett begge deler på lokalhistoriewiki.no. Foretrekker dere den éne framfor den andre?[[Bruker:Mbakkel2|Mbakkel2]] ([[Brukerdiskusjon:Mbakkel2|diskusjon]]) 19. feb 2014 kl. 13:12 (CET)
 
==Endringer i infobokser==
 
Det har blitt gjort noen endringer i infobokser:
* Bokser for garder ({{tl|infoboks gard}}), kirker ({{tl|infoboks kirke}}) og kommuner ({{tl|infoboks kommune}}) har fått valgfri målform. Man legger inn |målform = nn for å bruke nynorsk. For bokmål kan man enten la være å skrive inn dette parameteret, eller man kan skrive |målform = nb. Dette gjør det mulig å bruk en og samme infoboks på alle artikler som skal ha boks, og dermed også mulig å hente ut informasjon til lister eller til ekstern bruk. Det begrenser også antallet bokser man må forholde seg til. Dessverre må parametrene være skrevet på en målform; med bakgrunn i sammensetninga på wikien er dette bokmål. Senere maler som opprettes kan uten problemer ha nynorsk som inndataform, det er dataene som vises som veksler målform.
* {{tl|infoboks gardsbruk}} tas ut av bruk. Den ble innført for å løse et problem i starten, men forårsaker nå selv problemer - og det opprinnelige problemet er løst forlengst. Med flere planer om større gards- og slektshistorier på wikien i nær framtid var det nødvendig å løse disse problemene. Dataene kan bedre hentes ut fra {{tl|infoboks gard}}, som den er brukt sammen med. Infoboks gardsbruk var en usynlig mal som lå i artikler for å få inn data i gardslister; vi klarer nå i hente dette rett inn fra infoboks gard. Her er det en stor fordel at skribenter ikke lenger trenger å forholde seg til to forskjellige infobokser. En ulempe er at det var mulig å legge flere slike maler i en og samme artikler, og så ble disse lista opp i gardslistene. Det er dette som ble så tungt for systemet og som skaper problemer. Ved å bruke "hovedboksen" trenger ikke systemet å lete etter flere tilfeller i samme artikkel, hvilket sparer oss for svært mange søk i basen. Ble listene for lange var det også tungt for systemet å sortere, mens det nå går greiere fordi hver artikkel kun viser ett datasett. Dette betyr at samleartikler for matrikkelgarder, med oppramsing av de enkelte brukene, kun vil vises en gang. Det er da en fordel å ikke oppgi bruksnummer i infoboksen, slik at det framgår noe tydeligere at artikkelen omhandler hele gårdsnummeret og ikke et enkelt bruk. For de enkelte bruk kan det da opprettes egne artikler i tillegg til at de nevnes under hovedartikkelen. Vi får da en oppbygning av artikkelmassen som er godt egna for innlegging av data fra eksterne gards- og slektshistorieprosjekter. [[Bruker:Cnyborg|Chris Nyborg]] ([[Brukerdiskusjon:Cnyborg|diskusjon]]) 26. feb 2014 kl. 10:40 (CET)
 
== Gamle panteregistre og pantebøker ==
Hei, jeg lager artikkelen [[Kirkestredet 20 (Larvik)]], men sliter med å tyde deler av skriften i et gammelt panteregister og en gammel pantebok. Det er særlig ordlyden i et bestemt testamente som jeg ikke klarer å lese. Melder noen seg frivillig, så opplyser jeg om både by, nummer og side. På forhånd takk! [[Bruker:Mbakkel2|Mbakkel2]] ([[Brukerdiskusjon:Mbakkel2|diskusjon]]) 28. feb 2014 kl. 17:02 (CET)
 
==Bilder fra Riksantikvaren==
 
[[Riksantikvaren]] laster nå opp bilder fra ''Kulturminnebilder.no'' til Lokalhistoriewiki - se [[:Kategori:Bilder fra Riksantikvaren]]. Bruker:Ljalvik er godt i gang, men det gjenstår i skrivende stund omkring 4000 bilder. For å få til dette lastes bildene opp maskinelt, for i bildefilene ligger det nok informasjon til å kunne identifisere bildene. Det vil være noe manko på kategorier, noe som vi får ta etter hvert, men i første omgang blir alle bilder lagt i kommunekategori eller ev. i annet geografisk område. Filene har også gode, beskrivende navn slik at de dukker opp i søk. De blir også automatisk kategorisert etter fotograf, og ofte kan man på den måten finne et tema eller område, siden mange fotografer hadde sine spesialiteter.
 
En del bilder har motiv som ikke er sikkert identifisert. All hjelp med å finne ut hva det er bilde av er flott, og Riksantikvaren vil gjerne ha den informasjone også slik at de kan forbedre basen sin. Her er det muligheter for et godt samarbeid som både vi og Riksantikvaren kan få noe ut av.
 
Noen bilder fra denne opplastinga er allerede tatt i bruk; her får vi en mulighet til å illustrere artikler hvor vi ikke hadde noe bilde, og vi kan legge inn ekstra bilder eller opprette gallerier for å vise et kulturminne gjennom flere perioder. [[Bruker:Cnyborg|Chris Nyborg]] ([[Brukerdiskusjon:Cnyborg|diskusjon]]) 5. mar 2014 kl. 08:41 (CET)
:Kan større gateartikler ha en egen kolonne for historiske bilder, ved siden av bildet av hvordan det ser ut i dag? [[Bruker:Vidariv|Vidariv]] ([[Brukerdiskusjon:Vidariv|diskusjon]]) 5. mar 2014 kl. 09:35 (CET)
 
::Det er absolutt mulig å gjøre det. Alternativet er å legge et galleri inn i artikkelen; på den måten kan det være lettere å fange opp bilder som ikke så lett kan festes til en adresse. Det er også mulig å gjøre dette ved å legge inn flere bilder i samme rute med <nowiki><br/></nowiki> mellom. Det er kanskje det ryddigste, ettersom det ofte vil være bare noen få bygninger vi har historiske bilder av. Jeg lagde et eksempel på det nå, se nr. 20 i [[Akersgata]]. [[Bruker:Cnyborg|Chris Nyborg]] ([[Brukerdiskusjon:Cnyborg|diskusjon]]) 5. mar 2014 kl. 16:04 (CET)
 
::Jeg kan identifisere motiver fra Larvik, men hvor finner jeg dem? [[Bruker:Mbakkel2|Mbakkel2]] ([[Brukerdiskusjon:Mbakkel2|diskusjon]]) 5. mar 2014 kl. 09:45 (CET)
 
:::Se [[Brukerdiskusjon:Cnyborg]], hvor samme spørsmål er besvart. [[Bruker:Cnyborg|Chris Nyborg]] ([[Brukerdiskusjon:Cnyborg|diskusjon]]) 5. mar 2014 kl. 16:04 (CET)
 
== Folketelling ==
I folketellinger ser jeg ofte forkortelsen "fl" om medlemmer av en husstand. [http://digitalarkivet.arkivverket.no/ft/person/pf01036490002506 Folketellingen 1910] Hva står forkortelsen for? Takknemlig for svar! Mvh. [[Bruker:Mbakkel2|Mbakkel2]] ([[Brukerdiskusjon:Mbakkel2|diskusjon]]) 11. mar 2014 kl. 08:47 (CET)
 
:Hei Morten. Det betyr «familielosjerende». Helsing --[[Bruker:Kallrustad|Kallrustad]] ([[Brukerdiskusjon:Kallrustad|diskusjon]]) 11. mar 2014 kl. 09:47 (CET)
::Nyttig lenke: [http://www.rhd.uit.no/histform/appendix.html Oversikt over forkortelser i folketellingene 1865-1910 (RHD)]  --[[Bruker:Hans P. Hosar|Hans P. Hosar]] ([[Brukerdiskusjon:Hans P. Hosar|diskusjon]]) 11. mar 2014 kl. 09:50 (CET)
:::Takk skal du ha. Mvh. [[Bruker:Mbakkel2|Mbakkel2]] ([[Brukerdiskusjon:Mbakkel2|diskusjon]]) 11. mar 2014 kl. 11:03 (CET)
 
== "St" i "Hvem er Hvem" ==
Hva står "St" for i denne artikkelen om Sverre Grøtter? [http://runeberg.org/hvemerhvem/1973/0192.html] Takknemlig for svar! Mvh. [[Bruker:Mbakkel2|Mbakkel2]] ([[Brukerdiskusjon:Mbakkel2|diskusjon]]) 12. mar 2014 kl. 11:27 (CET)
:Hei. Vil tro det betyr "Student", at han tok artium. Det stemmer i hvert fall med kronologien. Ellers var det fint at du slanka og "nøytraliserte" artikkelen om Sky skole; jeg var kanskje litt kjapp med å kommentere....--[[Bruker:Kallrustad|Kallrustad]] ([[Brukerdiskusjon:Kallrustad|diskusjon]]) 12. mar 2014 kl. 12:34 (CET)
 
::Nei, det er veldig fint med kommentarer. Jo raskere, dessto bedre. Var det vanlig å ta artium på gymnas og deretter ta handelsgymnasium? Takknemlig for svar.  Mvh. [[Bruker:Mbakkel2|Mbakkel2]] ([[Brukerdiskusjon:Mbakkel2|diskusjon]]) 12. mar 2014 kl. 11:27 (CET)
 
:::Tja. Det kjenner jeg ikke så godt til. Men det kan vel hende at [[Sverre Grøtter]] tok tilleggsutdanning ved handelsgymnaset for å få kompetanse i merkantile fag. Ser at han dreiv butikk i åra etterpå.--[[Bruker:Kallrustad|Kallrustad]] ([[Brukerdiskusjon:Kallrustad|diskusjon]]) 12. mar 2014 kl. 13:13 (CET)
 
==Andreas Borch Sandsdalen==
*Kan dere hjelpe meg med hva ordet "pract" i biografien over Sandsdalen i denne boken står for? [https://epost.telenor.no/mobileoffice/?cmd=mail&sub=attachment&folder=INBOX&msgno=2985&partno=2] Takk skal du ha! [[Bruker:Mbakkel2|Mbakkel2]] ([[Brukerdiskusjon:Mbakkel2|diskusjon]]) 13. feb 2014 kl. 17:05 (CET)
 
:Lenka i dette spørsmålet går til ei side som krever innlogging, så det er ikke så lett å få sette på boka. [[Bruker:Cnyborg|Chris Nyborg]] ([[Brukerdiskusjon:Cnyborg|diskusjon]]) 4. apr 2014 kl. 17:22 (CEST)
 
==Sideantall==
*Jeg ser at sideantallet for digitaliserte bøker på nettet er litt forskjellig fra sideantallet for de egentlige bøkene. Hvilke skal jeg referere til?[[Bruker:Mbakkel2|Mbakkel2]] ([[Brukerdiskusjon:Mbakkel2|diskusjon]]) 14. feb 2014 kl. 11:15 (CET)
 
:Du bør bruke sidetallet i den trykte versjonen. På bokhylla refererer sidetalla i den digitale versjonen til faktiske sider, inkludert omslag, så man bør etter hva det står på selve sida. [[Bruker:Cnyborg|Chris Nyborg]] ([[Brukerdiskusjon:Cnyborg|diskusjon]]) 4. apr 2014 kl. 17:23 (CEST)
 
::Takk skal du ha [[Bruker:Mbakkel2|Mbakkel2]] ([[Brukerdiskusjon:Mbakkel2|diskusjon]]) 4. apr 2014 kl. 18:04 (CEST)
 
== Pantebok ==
Hei, jeg har i flere uker prøvd å tyde skriften i denne gamle panteboken. Håper lenken fungerer: [http://www.arkivverket.no/URN:tl_read?idx_id=15478&idx_side=488&idx_primreg=PBOK&idx_update=Utf%C3%B8r].
 
Det er et skadeløshetsbrev. Det gjelder eiendommen Kirkestredet 3 i Larvik kommune. Madame Toberup eide den, så plutselig blir en Schrøder eier uten noe skifte. Undres derfor på om skadeløshetsbrevet kan besvare min undring. Og hvis ikke du klarer å tyde det, kjenner du noen "skrifttydere" på lokalhistoriewiki.no, som kan hjelpe meg. På forhånd takk!
 
Mvh. [[Bruker:Mbakkel2|Mbakkel2]] ([[Brukerdiskusjon:Mbakkel2|diskusjon]]) 17. mars 2014, kl. 10:10 (CET)
 
== Fotografregister inn i wikien ==
 
[[Preus Museum|Preus museum]] har gitt tillatelse til at Lokalhistoriewiki gjenbruker dataene fra  [http://www.nb.no/nmff/ Register over norske fotografer og fotografiske samlinger], som i dag driftes av [[Nasjonalbiblioteket]]. I skrivende stund er Bruker:Ljavik godt i gang med overføringen, mens Chris m.fl. går artiklene etter i sømmene, se [[:Kategori:Preus_museums_fotografregister|Kategori:Preus_museums_fotografregister]]. Registeret inneholder korte omtaler av fotografer og samlinger, med hovedvekt tiden fram til 1920. Mange av bildene i wikien vil kunne knyttes opp mot disse artiklene, og brukere rundt omkring i landet vil sikkert kunne bidra med utfyllende informasjon både om fotografer og samlinger. Et glimrende tilskudd til wikien! :) --[[Bruker:Marianne Wiig|Marianne Wiig]] 3. apr 2014 kl. 15:20 (CEST)
 
:Det er flott om flest mulig bidrar til å tilpasse artiklene, f.eks. ved å ta for seg fotografer fra området man jobber med. For å få dekka alle brukes spiremerket på artiklene, som ble lagt inn automatisk, litt annerledes enn vi gjør ellers - vi tar det bort når de er ferdig formatert, selv om de kan være litt i korteste laget Bare de som står nesten helt uten opplysninger beholder spiremerket. På [[Bruker:Cnyborg/Preus]] kan man finne ei liste over fotografene som fortsatt har spiremerke, og som derfor trenger litt omsorg fra en forbipasserende lokalhistoriker. [[Bruker:Cnyborg|Chris Nyborg]] ([[Brukerdiskusjon:Cnyborg|diskusjon]]) 4. apr 2014 kl. 08:18 (CEST)
 
::Jeg har så vidt begynt med fotografene fra mitt nærområde, [[Gjøvik]] og [[Toten]]. Tar flest mulig av disse før påske.--[[Bruker:Kallrustad|Kallrustad]] ([[Brukerdiskusjon:Kallrustad|diskusjon]]) 4. apr 2014 kl. 09:16 (CEST)
 
== Kopiering fra Wikipedia ==
 
Hei
 
Ligger det noen hindringer for å kopiere artikler over fra Wikipedia til Lokalhistoriewiki ? mvh--[[Bruker:Pmt|Pmt]] ([[Brukerdiskusjon:Pmt|diskusjon]]) 16. apr 2014 kl. 16:22 (CEST)
 
:Nei, det gjør det ikke. Artiklene kan fritt benyttes, men det anbefales at du nederst skriver, slik jeg gjorde:  {{Wikipedia|no|Odd Isaachsen Willoch}}. Lykke til! [[Bruker:Mbakkel2|Mbakkel2]] ([[Brukerdiskusjon:Mbakkel2|diskusjon]]) 16. apr 2014 kl. 16:54 (CEST)
 
== Kafé Heimen i Larvik ==
 
Er det noen som kan fortelle meg HVILKEN avholdsorganisasjon som i sin tid driftet Kafé Heimen i Larvik? Se artikkelen om kafeen her: http://lokalhistoriewiki.no/index.php/Heimen_(Larvik) --[[Bruker:Gunnar E. Kristiansen|Gunnar E. Kristiansen]] ([[Brukerdiskusjon:Gunnar E. Kristiansen|diskusjon]]) 16. apr 2014 kl. 17:10 (CEST)
 
Det var avholdsforeningene i larviksregionen. Les her: http://www.nb.no/nbsok/nb/97bb6fa7f7a2bd797b50dbbf7248a786;jsessionid=E59B51BD2F2DC5198A6706D475872D42.nbdigital3?index=2#13 Mvh. [[Bruker:Mbakkel2|Mbakkel2]] ([[Brukerdiskusjon:Mbakkel2|diskusjon]]) 16. apr 2014 kl. 20:21 (CET)
 
Takker! Dette klargjør et godt utviklet samvirke mellom avholdsorganene i Larvik, så da gjenstår bare å finne ut hvilken overbygning losjene hørte inn under; IOGT og/eller DNGTO - hva vites om dette?  --[[Bruker:Gunnar E. Kristiansen|Gunnar E. Kristiansen]] ([[Brukerdiskusjon:Gunnar E. Kristiansen|diskusjon]]) 16. apr 2014 kl. 20:45 (CEST)

Sideversjonen fra 16. apr. 2014 kl. 18:45

I diskusjonsforumet kan du lufte idéer og ta opp saker av interesse for deg selv og andre brukere på wikien. Det hender at administratorene flytter diskusjoner herfra til andre diskusjonssider eller arkiverer gamle innlegg.

Andre diskusjonssider på wikien:

  • Enkeltbrukeres samtalesider: Når du vil kommunisere med en bestemt bruker.
  • Enkeltartiklers samtalesider: Når du vil legge igjen en bemerkning om eller diskutere en bestemt artikkel.


(For å signere innlegget ditt klikker du på denne knappen Button sig.png som du finner i knapperaden over redigeringsvinduet).



Skedsmo & Sørum Elektrisitetsforsyning

Bør tittelen på denne artikkelen endres for å unngå rar overskrift? Lurer Ida Tolgensbakk 29. aug 2011 kl. 13:45 (CEST)

Røysteplikt for kommunestyrerepresentantar

I arbeidet med kommunalhistorie har eit spørsmål blitt sentralt; hadde kommunestyrerepresentantane/soknestyrerepresentantane røysteplikt? I dag er røysteplikta heilt klar, men det kan røystast blankt ved personval. Grunnlova seier ingen ting om røysteplikt, og eg kan heller ikkje sjå at Formannskapslovene seier noko om dette. Røysteplikta må truleg ha kome inn gjennom ei forskrift, men på kva tidspunkt? Eg har fleire døme som tyder på at det ikkje var gjennomført røysteplikt så seint som i 1920-åra.

TB

Nye sider for bildeopplasting

Vi har lagt inn en ny modell for bildeopplasting, som vi håper skal gjøre det enklere for brukerne å velge lisenser. Sjekk den ut og gi oss tilbakemeldinger på hvordan den fungerer og på hva som kan forbedres! Marianne Wiig 26. sep 2011 kl. 10:28 (CEST)

Javel, så dette var årsaken til min frustrasjon i dag. Da jeg begynte å laste opp bilder i dag kom jeg inn på en side jeg ikke hadde sett før: "Spesial:Last_opp"! Prøvde å finne ut hvorfor denne her plutselig dukket opp og hva som var galt. Måtte gi opp og fortsatte å laste opp bilder, men merket jeg ble mer og mer irritert over å måtte klikke meg gjennom denne helt unødvendig siden hele tiden. Dette ser da bare ut til å være en slags instruksjonsside som det ikke bør være nødvendig å påtvinge alle som laster opp (egne) bilder og vet hvordan det gjøres - for hver eneste opplasting? Håper jeg har oversett en måte å få valgt bort denne "snubletråden" på.Roy Olsen (Rool) 27. sep 2011 kl. 19:07 (CEST)
Veldig synd at du ble avsporet og måtte gi opp opplastingen i går. Det betyr at vi må vi se nøyere på måten vi har gjort dette på! Meningen var at det skulle bli enklere for nye brukere, men ikke at det skulle bli vanskeligere for erfarne. Vi la inn denne linjen helt i begynnelsen av den nye siden: "Hvis du har lastet opp bilder på wikien før og er godt kjent med hvordan du lisensierer bilder, kan du bare gå videre til opplastingssiden." Men her trengs det nok en tydeligere markering. Kanskje et linjeskift, større bokstaver, fet skrift e.l. vil hjelpe? Marianne Wiig 28. sep 2011 kl. 13:00 (CEST)
La inn et par justeringer i første omgang, som forhåpentligvis gjør valgene noe tydeligere. Marianne Wiig 28. sep 2011 kl. 13:23 (CEST)
Nei, den nye instruksjonssiden var ikke årsaken til at jeg sluttet opplastingen, men den var en kilde til økende irritasjon for hvert bilde jeg skulle laste opp. Det som skjer er, at når jeg skal laste opp et bilde er jeg konsentrert om det jeg skal gjøre, og jeg har en arbeidsflyt. Når denne sida kommer opp må fokus endres for å finne linken "Hvis du har lastet opp bilder på wikien før og er godt kjent med...", plassere musepeker og klikke for å komme videre. Da er konsentrasjonen brutt og må hentes inn igjen. Når du må gjøre dette for hvert eneste bilde uten at du trenger å se denne siden blir det som et gnagesår. Til nå har jeg lastet opp over 100 av mine egne bilder på "Veger i Larvik kommune". Dette er gjort ganske uproblematisk etter at jeg i starten lærte meg hvordan det skulle gjøres, og uten å måtte klikke vekk en (for meg) unødvendig side 100(!) ganger! Jeg gruer meg til de neste 100 bildene jeg skal laste opp om jeg må klikke vekk denne siden like mange ganger. Kan det ikke lages et valg (avhukingsboks: vis/ikke vis denne siden...) eller en annen måte å komme utenom siden på?Roy Olsen (Rool) 28. sep 2011 kl. 13:46 (CEST)
Ok, jeg skjønner godt at det er irriterende med en slik omvei når man skal laste opp mange bilder i slengen. Vi skal kikke på muligheten for å få til et vis/ikke vis-valg. Marianne Wiig 28. sep 2011 kl. 14:35 (CEST)

Stubber som middel mot røde lenker

Hei. Er det „god politikk” her på huset å opprette stubber (en-to-linjers tekster) for å få ned antallet røde lenker i eksisterende artikler? Personlig tror jeg at det også senker terskelen for at utenforstående hiver seg med og begynner å redigere om temaet som den aktuelle artikkel omhandler.

--- Aaemn784 [] 28. sep 2011 kl. 15:24 (CEST)

Stubber er sjølsagt mye bedre enn ingenting! På nynorsk-Wikipedia brukes ordet «spire», som låter hakket bedre enn «stubb».Trond Nygård (Kallrustad) 28. sep 2011 kl. 15:33 (CEST)
Det har du sannelig rett i. „Spire” har likesom en klang av muligheter; at noe såvidt er begynt å vokse.
--- Aaemn784 [] 28. sep 2011 kl. 16:12 (CEST)
Samd med dykk to, Trond og Aaemn784. Når vi lagar raude lenkjer, er det gjerne fordi vi allereie veit littegrann om temaet. Kan vi ikkje da gjere det til regel at vi meddeler dette vesle og lagar spirer? Ei tenkjeleg minusside er at "utanforståande" brukarar kan risikere å støyte på fleire litt tufsne spirer og dermed miste trua på wikien som seriøs og fyldig kunnskapsbase. Vonaleg er det likevel som Aamen784 seier at folk heller let seg inspirere til å bidra med det "vesle meir" dei veit om temaet. Det er heilt sikkert lettare å få til reell innhaldsdugnad på spirer enn på ein artikkel som er gjennomarbeidd og "ferdig" frå ein enkelt bidragsytars hand.Hans P. Hosar 29. sep 2011 kl. 08:27 (CEST)
I utgangspunktet er eg ikkje usamd, men eg er litt usikker på eitt element her: bør ikkje artiklar på lw i prinsippet ha kjeldetilvisingar, og korleis gjer ein det på slike spirer? Eg har stressa «mine» bidragsytarar på at dei skal oppgje kjelder - men det kan godt vere dei sjølve, slik t.d. Magnar har gjort her: L/L_Vik_Båtbyggeri#Kjelder (og eg sjølv eit par andre stader). Synspunkt? Arnfinn Kjelland 29. sep 2011 kl. 09:16 (CEST)
Enig med Arnfinn i at kilder er viktig. Med f.eks. Google, som alle har tilgang til, bør egentlig nesten alle artikler lett kunne gis kildehenvisninger, sågar etterprøvbare, ettersom de er digitale. Skriver en et par linjer om ei gate eller en bedrift, vil det støtt ligge relevant informasjon på nettet. Dette betyr naturligvis ikke at andre, vanskeligere tilgjengelige (les: papir-) kilder ikke skal brukes, men med Internett er det veldig lett å begynne på artikler, med kildehenvisninger. Kanskje vi allikevel kan oppfordre brukerne til å bruke noen få minutter mer på hver artikkel, slik at de fleste spirene blir litt lengre enn i dag? Om eldre forhold er f.eks. folketellingene lett tilgjengelige i Digitalarkivet. Dette som et svar på Hans' uro for litt tufsne spirer.Trond Nygård (Kallrustad) 29. sep 2011 kl. 09:29 (CEST)

Også spirer bør ein forvente/forlange kjeldetilvisingar til når opplysningane er av den art at det trengst, jf. Hjelp:Kilder - hvordan?. Slik sett bør det ikkje vere skilnad på spirer og godt gjennomarbeidde artiklar. Hans P. Hosar 29. sep 2011 kl. 11:12 (CEST)

No spør eg fordei eg ikkje har registrert at det har vore diskutert før (og det burde kanskje vore eigen tråd): korleis definerer ein «mindre artikler som bare bygger på allment tilgjengelig, ikke omdiskutert kunnskap» (ref. i Hans sitt innlegg)? Er ikkje det aller meste her til dels ekstremt partikulært, og dermed ikkje allment tilgjengeleg kunnskap? Arnfinn Kjelland 29. sep 2011 kl. 12:21 (CEST)
Formuleringa bør diskuterast og sikkert presiserast. Men dømet Strandgata i høvesvis Larvik og Mosjøen demonstrerer iallfall for meg skilnaden på artiklar som ikkje krev kjeldetilvisingar (Larvik) og kva som krev det (Mosjøen). Hans P. Hosar 29. sep 2011 kl. 12:47 (CEST)

Kanskje sier vårt forhold til spirer også noe om hvordan vi ser på det å samarbeide om å skrive artikler generelt? Det høres fint ut i teorien, men hvordan fungerer det i praksis? På mange måter er spirer helt i tråd med wikiens ånd. De er oppfordringer til andre om å ta over stafettpinnen. De er små beskjeder om at artiklene her inne, de vil vi gjerne ha flere med på å skrive. Spirene er uferdige, på samme måte som wikier nærmest pr definisjon er uferdige. Hadde vi villet ha fiks ferdige artikler skrevet av enkeltforfattere, kunne vi jo bare kjøpt dem inn og låst dem eller satt et trykkeri på saken.

Men å skulle skrive noe uferdig og i samarbeid med andre er selvsagt lettere sagt enn gjort. De fleste av oss står jo med en fot i hver leir. Vi kvier oss for å slippe noe uferdig løs på andre, selv om vi har stor tro på at det kan være like fruktbart som å gnikke og gnu på det i ensomhet. Og folk som bare er lesere av wikiartikler, vil ofte ikke skjønne at dette er uferdig med vilje. Dessuten vil enkeltbrukere gjerne vise hva akkurat de har gjort i wikien, f.eks. gjennom "Artikler opprettet av...". Og da vil jo en som oppretter 500 ensetningsspirer helt ufortjent få æren for 500 artikler som andre har videreutviklet. Eller? Marianne Wiig 29. sep 2011 kl. 15:15 (CEST)

Her skubber Marianne inn på et tema som opptar flere av oss (TRUR EG):"Artikler opprettet av.." er vel i røynda uwikiansk, i den forstand at wikien ikke skal brukes til å framheve egen person? Men at dagens hovedproblem består i å se at wikien er laga for til stadihet å utvikles, det er i alle fall sikkert. Per og Kari, som bare LESER wikien vil muligvis ha vansker med å se dette, mens de mer produktive vil kunne se saken "spire" eller "stubb" som ei utfordring. Uaktet: Når jeg lenker et ord, person, eller begrep - så er det ikke nødvendigvis fordi jeg har kunnskap om saken, men for at ANDRE skal se muligheten. Mener man nå at dette er feil tenkt av meg? Malapropos: Du ska itte trø i graset / Spede spira lyt få stå / Mållaust liv har og e mening / du lyt sjå og tenkje på (...). Gunnar E. Kristiansen 29. sep 2011 kl. 17:47 (CEST)
Ja, Marianne og Gunnar tek opp wikianske grunnlagsspørsmål her, som eg og andre absolutt bør ta nærare inn over oss. Gunnar har på sett og vis rett i at å framheve ein slags førsterett til artiklar er grunnleggjande uwikiansk. Eg skal ikkje underslå at ein liten forfengeleg trong til å vise kor flink eg er kan liggje bak når eg sjølv på brukarsida mi lagar lister over artiklar som eg har oppretta. Men det finst også viktigare grunnar til dette som eg meiner kan gjere mi arme, syndige fåfengd til å leve med. Ein ting er nå det reint praktiske - å kunne lettvint overskode og handtere sin eigen innsats på wikien. Viktigare er likevel dette: wikien skal vere mest mogleg gjennomskinleg. I det ligg at innsamlinga og systematiseringa av kjend kunnskap, og eventuell framforsking av ny kunnskap via wikien, skal foregå på ein slik måte at brukarane får ein fair sjanse til å skjøne korleis det har gått for seg. Det gjeld å gje brukarane utveg til ikkje berre passivt å motta himmelsende fakta og røyndomstolkingar utan avsendar, men å kunne fordøye den tilbodne kunnskapen på ein vettug og kritisk måte. Da er det ikkje nok med gode kjeldetilvisingar (som vel å merke er umåteleg viktig i seg sjøl!). Det gjeld også å ansvarleggjere framstillinga av fakta og tolkingar. Bruk av fullt namn og presentasjon på brukarsida tener til å fremje ei slik ansvarleggjering. Eg vil også sjå "Artikler opprettet av..." i eit slikt lys. Det kan vere greit å få ei grei forklaring på at det er så mange artiklar om Skjåk og om eksotiske grundtvigianske friskular i Gudbrandsdalen - underskrivne har dei på lista si. Men med handa på hjartet: personleg blir eg sjeleglad når nokon forbetrar artiklane mine, dei må gjerne endrast til det ugjenkjennelege, så sant det er godt grunngjeve og gjort på ein etterretteleg måte.Hans P. Hosar 30. sep 2011 kl. 09:10 (CEST)
Så bra at også HPH ser hva jeg ser. Så får jeg kanskje finne meg i at han tolker sitt syn på en annen måte. En litt merkelig måte å argumentere på synes jeg likevel at jeg må få lov å si, især med bakgrunn i at det andre brukere strengt tatt har behov for å se ndg opphavspersonen til de enkelte avsnitt, det kan han jo se like godt om han trykker på "historikk-knappen" over den enkelte artikkel. For egen del lagrer jeg ellers (i hovedsak) "mine artikler" på egen PC - i ei dertil egnet mappe.
Hvordan enkeltforfatteres bidrag skal markeres, har vært diskutert tidligere, bl.a. ifbm rammetekstene nederst på sidene. Den gangen endte vi med å trekke fram den som sist gjorde en redigering i artikkelen, fordi dette viser dynamikken i artiklene, at de stadig blir og skal kunne bli endret. Vi bestemte oss også for ikke å hente ut navnet på den som opprettet artikkelen, fordi dette ikke nødvendigvis sier noe om hvem som har bidratt mest til den. Derimot viser vi til at både den som har opprettet artikkelen og de som har arbeidet videre med den kan leses ut av historikken. Når vi har valgt å framheve historikken på denne måten, er det et forsøk på å bevisstgjøre bidragsytere og lesere på at artiklene er eller kan være kollektive verk.
Når det er sagt, er jeg enig med Hans i at det også finnes gode grunner til å vise enkeltforfatteres bidrag tydeligere, og det er mange måter å gjøre dette på. "Artikler opprettet av..." er en av dem. På Wikipedia trekker gjerne brukerne fram antall redigeringer som mål på egen aktivitet, men dette er et mål som ikke tar hensyn til det innholdsmessige. Hos oss kunne kanskje mengde tegn vært brukt, men det måtte i så fall vært sett i forhold til total mengde tegn pr artikkel osv. og kunne blitt vanskelig å gjennomføre i praksis. Dessuten: Selv om det er mulig å lage ulike typer lister automatisk, vil de ofte gi ufullstendige, eller til og med misvisende, bilder av enkeltforfatteres bidrag. Det gjelder bl.a. "Artikler opprettet av...". Selv har jeg f.eks. vært med på å arrangere noen kurs. Da har jeg av og til logget meg inn som meg selv, for deretter å overlate "roret" til en annen. Da kan det ha blitt lagt inn ting i mitt navn som jeg verken vil ta æren eller skylden for. Paradoksalt nok, i disse "automatiske tider", kan det se ut som manuelle, selvlagde lister over artikler man syns man har bidratt vesentlig til, kanskje er det som vil gi mest gjennomsiktighet.Marianne Wiig 2. okt 2011 kl. 12:41 (CEST)

Et annet moment som HPH her nevner er vel så viktig, synes det meg: Nemlig at ALLE som får legge ut artikler, momenter, stubber eller spirer på lw SKAL bruke fullt navn. Dette er så viktig at jeg vil si det er elementært! Jeg mener: Hvis en historiker publiserer en artikkel - bok eller hva det måtte være; hvem kjøper den så å si usett? Hvis man ikke tør å bruke fullt navn, må det ligge et eller annet bak - noe forfatteren vil skjule for allmuen, og det kan det vel ikke være meningen at lw kan godta? Gunnar E. Kristiansen 30. sep 2011 kl. 11:36 (CEST)

Eg er samd med Hans - kven som helst må berre gå inn i mine artiklar og forbetre dei. Men eg har etter kvart starta såpass mange stykke her at oversikten over dei sortert etter tidspunkt, er særs grei å ha for å finne att kva ein har gjort. Og eg veit at det er andre skrivarar her som synes det er kjekt å kunne vise fram det vedkomande har fått til på denne nettstaden (t.d. ved å sende lenke til eiga oversikt til slekt og vener), utan at eg synes det er kritikkverdig på nokon måte. Ei løysing med automatisk liste over artiklar ein har gjeve bidrag i, med samla teiknmengd i kvart stykke og prosent av denne teiknmengda ein har lagt inn, ville kanskje gje det rettaste bildet av aktiviteten. Om dette er «uwikiansk»? Vel, er det «hogd i stein» kva som kan gjerast på ein wiki? Eg synes Hans sitt poeng om at «wikien skal vere mest mogleg gjennomskinleg» er sentralt.
Attende til stubb-problematikken: er framhevinga av stubbar fjerna? Når eg går inn på lokalhistoriewiki.no:Stubber og klikkar på artiklane der, finn eg at dei har stubb-merke under kategoriane, men ikkje at det er synleg i artikkelen slik det var før? Arnfinn Kjelland 4. okt 2011 kl. 10:15 (CEST)
Hmmm. Når fler enn en mener at det er rett og riktig "å framheve seg sjøl på wikien", er det kanskje rett. Jeg pukker imidlertid på mitt - og synes heller ikke det kan være noe problem å lagre egne lister med lenker som gjerne kan sendes til kreti og pleti. Dermer har jeg kanskje også fortalt verden at også jeg er forfengelig. Forøvrig; Hvem kan motsi argumentet om at alle bare må gå inn i ens "egne" artikler for å korrigere og forbedre de? Dette er vel det basale i hele wiki-konseptet. Det som IKKE er særlig wikiansk - og især «uhistorivitenskapelig», er å holde sin egen identitet skjult når man laster opp artikler - og eller korreksjoner, mener Gunnar E. Kristiansen 4. okt 2011 kl. 11:55 (CEST)
Akkurat det siste poenget (om fullt namn) er eg 100 % samd i.Arnfinn Kjelland 4. okt 2011 kl. 12:28 (CEST)
Det gjeld meg og. Anonymitet er ikkje heldig. Nå kan det sikkert finnast gyldige argument for det i spesielle samanhengar. Men når det gjeld dei talrike (og verdifulle) bidraga til wikien frå Aaemn784 (det er fyrst og fremst den signaturen som opptek meg her), strekk ikkje min fantasi til for å skjøne kva som skulle vere så farleg ved å gje seg til kjenne som forfattaren bak. Kan du anten gje oss gode argument for din anonymitet, Aaemn784, eller - aller best - presentere deg sjølv som den du er? Du er så velkomen i rekkjene! Hans P. Hosar 4. okt 2011 kl. 13:05 (CEST)

Litt sent, jeg vet. Erfaringen jeg har fra Wikipedia mht miniartikler som har blitt lagt inn er at de stort sett blir liggende i årevis både fordi lenken er blå, og fordi en del mener at den som begynte, får avslutte. Det har vært tilfeller da slike ting har blitt slettet og det deretter rimelig kjapt kom veldig gode artikler fordi mangelen brått ble synlig, istedenfor at noe var kunstig fargelagt. Selv har jeg vel alltid heller startet grave i nye ting som trengs, enn at jeg sjekker lenker som allerede er blå - annet enn for å bekrefte at jeg har lenket til rett "Leif Larsen". Det snakkes og om forfengelighet her, det er bare den ene siden av saken - den andre er gleden over å kunne gjøre noe fra scratch og få se det vokse, istedenfor å rydde etter andre. Mvh Siri Johannessen (Siri J) 26. okt 2011 kl. 11:10 (CEST)

Det er ingen dårlig innvending. Her kan man kanskje skille mellom alminnelige, brede artikler, f.eks. Tordenskjolds gate, og «nisjehistoriske» artikler, f.eks. Peter Wessel Tordenskiold.
Har forresten Lokalhistoriewiki ikke slike informasjonsbokser, f.eks. «Denne artikkelen er bare påbegynt. Du kan bidra (osv.)»?
--- Aaemn784 [] 26. okt 2011 kl. 20:46 (CEST)

Definisjon av reklame

Hei. I den senere tid har jeg grublet på hvor grensen går mellom omtale og reklame. Som „næringslivshistoriker” er dette spørsmålet vanskelig å unngå, særlig når man arbeider eller kommer i berørelse med forretninger som fremdeles består.

Jeg er kommet frem til denne definisjonen:

«Tekst (fotografi e.l.) med primær eller eksplisitt intensjon om eller som åpenbart er egnet til å fremme salg av en vare eller å anbefale/fremheve en forretning, og da fortrinnsvis nyetablerte.»

Andre brukere er velkomne til å komme med sine definisjoner eller bare å dele syn og betraktninger omkring saken.

I tillegg kan det være nyttig å bruke konkrete og illustrerende eksempler fra relevante artikler som finnes på Lokalhistoriewiki.

--- Aaemn784 [] 14. okt 2011 kl. 11:59 (CEST)

Formuleringa er presis, logisk og dekkande så langt eg greier å sjå. Den kan godt gå inn i wikiens hjelpesider for næringslivs-/bedriftshistoriske artiklar. At fleire meiner som eg, kan vere ein grunn til at ingen før nå har følt seg kalla til å kommentere utspelet ditt, Aaemn784. Innpassa i ei hjelpeside kunne den forresten kanskje gjerast litt mindre lovtekstaktig, men det er nå mest ei smaksak. Hans P. Hosar 21. okt 2011 kl. 10:22 (CEST)
Når ingen har kommentert på innlegget kan dette også ha sammenheng med manglende opplysninger om opphavet til tesene. For egen del vil jeg si at jeg har ikke for vane å diskutere med folk jeg ikke vet hvem er - og denne holdninga mener jeg at administratorene også burde holde seg til. Når det gjelder lovtekstaktige formuleringer så vet vi at dette så ut til å fungere bra i en ganske lang periode i Sovjetunionen, men jeg er enig med Hans i at slikt ikke passer inn i denne vår kontekst hvor de langt fleste har forlatt Stalins tenke og handlingsmønster. Gunnar E. Kristiansen 21. okt 2011 kl. 10:57 (CEST)
Spørsmålet om reklame aktualiserer vårt ønske om at du gjev opp anonymiteten, Aaemn784. Ut frå den innsidekunnskapen du røpar om firma og næringsdrivande familiar i Mosjøen, har eg personleg alltid tenkt meg at du sjølv har nær tilknytning til miljøet, familiært eller på anna vis. Det er ikkje i seg sjølv noko suspekt ved å skrive leksikonartiklar om sine næraste omgivnader. Det kan tvert i mot vere ein stor føremon på grunn av den innsikten ein da har fått “gratis”. Men det som kan gjere det suspekt, er nettopp den løynde skribentidentiteten - og det skulle vere så unødvendig i denne samanhengen! Anonymiteten skaper fort mistankar: Har han (ho?) nokon skjult agenda? Kvifor skriv han om den og ikkje den, kvifor skriv han slik han gjer om akkurat det firmaet...? Ugrunna mistankar vil dunste bort i det øyeblikket du opnar visiret og fortel oss kven du er. Hans P. Hosar 24. okt 2011 kl. 13:21 (CEST)
Fordelen med konsist formulerte definisjoner, er at brukere har faste rammer å forholde seg til og at man unngår ukvalifisert synsing.
--- Aaemn784 [] 25. okt 2011 kl. 03:15 (CEST)

Allment tilgjengelg kunnskap

Kopiert fra denne diskusjonstråden til eget avsnitt:

No spør eg fordei eg ikkje har registrert at det har vore diskutert før (og det burde kanskje vore eigen tråd): korleis definerer ein «mindre artikler som bare bygger på allment tilgjengelig, ikke omdiskutert kunnskap» (ref. i Hans sitt innlegg)? Er ikkje det aller meste her til dels ekstremt partikulært, og dermed ikkje allment tilgjengeleg kunnskap? Arnfinn Kjelland 29. sep 2011 kl. 12:21 (CEST)

Formuleringa bør diskuterast og sikkert presiserast. Men dømet Strandgata i høvesvis Larvik og Mosjøen demonstrerer iallfall for meg skilnaden på artiklar som ikkje krev kjeldetilvisingar (Larvik) og kva som krev det (Mosjøen). Hans P. Hosar 29. sep 2011 kl. 12:47 (CEST)
Jeg tror det vil være en fordel å presisere (eller droppe?!) formuleringen "allment tilgjengelig kunnskap", både fordi enkeltbrukere vil kunne tolke dette for vidt eller for snevert, alt etter som, og fordi det kan føre til ulik praksis blant veiledere og administratorer som skal veilede i kildebruk. Marianne Wiig 20. okt 2011 kl. 13:41 (CEST)

Navn

Jeg merker at Lokalhistoriewiki tiltrekker seg stadig flere brukere og lesere, og det er hyggelig. Det viser at dette nettstedet begynner å få bred interesse. Jeg selv har i ett års tid skrevet om Mosjøen, og jeg ser at det legges godt merke til. Folk googler ofte bestefar eller gaten som de bor i, og da finner de raskt veien hit.

Den økede strøm av brukere, medfører dessverre også fare for at kvaliteten på den lokalhistoriske informasjon blir lavere. Ikke bare dårlig kildebruk og uerfarenhet med fagmetoder, men også forherligende/nedrakkende fremstillinger er ting som man bør være på vakt mot. Man må likeledes erkjenne at noen setter andre interesser enn objektivitet fremst. I tillegg kommer de som har andre hensikter enn å bidra konstruktivt. Med øket oppmerksomhet kommer øket bråk og hærverk.

Som en følge av dette, er jeg åpen for at brukere pålegges å angi sitt fullstendige navn. Dette er likevel langt fra uproblematisk.

Del 1: Argumenter pro anonymitet

Personinformasjon og vern av denne

Vi lever i en tidsalder hvor personinformasjon hives ut på nettet og med bare et par tastetrykk fremskaffes. Mange mennesker ønsker å begrense denne mengden av informasjon, blant annet ved å benytte alias. Med god grunn misliker de at deres navn koples til informasjon om deres interesser, bevegelser i tid og liknende. Denne kombinasjonen av informasjon kan være problematisk.

For eksempel ved å søke på (Navn Navnesen) site:lokalhistoriewiki.no, sitter jeg med informasjon om en navngitt persons interesser, (antatte) politiske sympati, bosted og liknende. Sammen med andre tilgjengelige kilder, kan jeg lett lage en personprofil om vedkommende. Det er tale om tusenvis av treff. I tillegg kan man, ved nærmere ettergåelse, undersøke personens historikk på dette nettstedet: hvor ofte han er her, hvilket tidsmønster han har og liknende.

Rimelig rett til privatliv

Brukere bør dessuten ha rimelig rett til privatliv. Vi kan gå på museum eller drive med fotball eller maling (d.v.s. fritidssysler), og vi bør likeledes kunne være på Lokalhistoriewiki (d.v.s. fritidssyssel), uten at fremmede folk har muligheten til å holde øye med når vi gjør hva på vår fritid. Jeg snakker ikke bare om nysgjerrige naboer og kolleger. Også kriminelle kan anvende seg av slik informasjon.

Profesjonalitet

For personer som er politiske eller kommersielle aktører, er det nødvendig å fremstå som profesjonelle. Dette er grunnen til at for eksempel mange bankdirektører ikke finnes på steder som Facebook; de må rett og slett ha en seriøs profil som gir kunder og andre forbindelser nødvendig tillit.

Hvis for eksempel jeg, som både har profesjonelle roller og er avhengig av å ha en forretningsmessig profil, får min navn lenket til dette nettstedet og at jeg sitter her på fritiden og hygger meg, – katastrofalt. Jeg kunne aldri ha godtatt en slik «hjemmekosifisering» av mitt navn, som er fullstendig nødt til å holdes profesjonelt og seriøst.

Bekvemmelighetsfølelse og sikkerhet

De fleste brukere på dette nettstedet, er trivelige mennesker. Der finnes likevel kanskje noen som er ufine eller har et slett sinnelag. I tillegg er det mulig å spørre hvorvidt administrasjonen er litt unnvikende med å gripe inn. Dette bidrar ikke til at man ønsker å gå ut med fullstendig navn. Åpenheten som offentlige navn medfører, fordrer siviliserte deltakere og et forutsigbart ordensregime som har brukeres tillit.

Del 2: Om navneplikt

Navneplikt

Slik som jeg ser det, vil det være uansvarlig å innføre ubetinget navneplikt. Med slik plikt forsømmes mange menneskers ønske om et rimelig nivå av personvern, og i tillegg velger noen å slutte med eller å avstå fra å bidra her, noe som arbeidet med norsk lokalhistorie taper på.

Det er også viktig å drøfte sammenhengen mellom middel og mål. Sagt på den følgende måte: Fører navneplikt til hva man ønsker å oppnå med den? Jeg tillater meg å tvile.

Skal systemet basere seg på tillit til at en person hvis identitet ikke verifiseres, faktisk angir riktig navn? Hvorledes akter Lokalhistoriewiki å verifisere angitte navn? Navneplikt uten verifisering er uten reell effekt hvis formålet er åpenhet eller fortsatt trivsel på dette nettstedet, for de som har urent mel i posen, kommer til å angi uriktig navn.

Er navneplikt egentlig det best egnede middel for å opprettholde ro og faglig kvalitet på Lokalhistoriewiki, eller finnes der midler som er bedre, det være seg lavere toleranse for frekkhet/bråk og tettere oppfølging av nye brukere og hva de bidrar med?

Forslag

Mitt forslag er at Lokalhistoriewiki tilbyr to valgmuligheter: 1.) navneplikt med offentliggjørelse av verifisert navn og 2.) navneplikt med en i profilen plassert informasjonsboks hvor der står, for eksempel, «Identiteten til denne brukeren er verifisert av NLI». Jeg selv kommer da til å benytte alternativ nr. 2.

Kritikk

Jeg ønsker forøvrig å komme med kraftig fordømmelse av dem som så ensidig og sneversynt «ikke kan skjønne» hvorfor noen føler behov å opptre uten fullstendig navn, men jeg avstår fra det og oppfordrer heller til at man heretter reflekterer grundig før man inntar et ståsted. Forsøk alltid å forstå en sak fra så mange sider som mulig.

--- Aaemn784 [] 25. okt 2011 kl. 05:27 (CEST) [[Kategori:]]

Takk for gode innspill! Her er det presentert gode argumenter og konstruktive forslag til løsninger på spørsmålet om brukeranonymitet eller ikke. Men det er fortsatt en del hensyn som ikke er gjennomdrøftet. Vi kommer til å ta kontakt med ekspertise utenfor NLI som arbeider med disse problemstillingene, slik at vi kan komme fram til løsninger som kan bidra til en positiv utvikling av lokalhistoriewikien. Knut Sprauten 25. okt 2011 kl. 17:35 (CEST)


Knut Sprauten 25. okt 2011 kl. 17:35 (CEST)

Norges monarker foreslått slettet

Artikkelen Norges monarker er foreslått slettet eller godt ryddet 2. oktober i år. Kom gjerne med innspill på samtalesiden, eller hjelp til med rydding.

Vær så snill: Ta IKKE samtalen her på diskusjonsforumet, men hold den samlet på artikkelens samtaleside!

Mvh Siri Johannessen (Siri J) 26. okt 2011 kl. 11:55 (CEST)


Troløse ordførere og andre

Under artikkelen om Arbeiderpartiet står det enda at Sigurd Simensen var arbeiderpartiets ordfører. Hvilket han altså ikke var. Jeg påpekte dette for nokså nøyaktig ett år siden, under Samtale:Arbeiderpartiet:

  • «Hmmmm - om DNA- ordførere

Her finner jeg fortsatt Sigurd Simensen som DNA-ordfører. Det var han altså ikke! ALDRI. Men han ble valgt til ordfører i Harstad i 1946 - innvalgt i bystyret på førsteplass på lista for Norges Kommunistiske Parti. (Det var - og er - en viss forskjell. Det MÅ kunne la seg gjøre å rydde opp i dette, mener Gunnar E. Kristiansen 1. nov 2010 kl. 18:42 (CET) Sånn kan det da ikke stå! Nå er det gått ett år siden ovenstående ble lagt ut. Hvem tar tak? Gunnar E. Kristiansen 1. nov 2011 kl. 23:37 (CET)»

Opprydningen i kategorisystemet fortsetter

Kategorisystemet er grunnleggende for strukturering av innhold i wikien. Det er viktig at systemet er mest mulig funksjonelt for flest mulig brukere. Systemet er fleksibelt og kan utvides i alle mulige retninger av alle brukere, noe som i all hovedsak er positivt. Det er likevel en utfordring å holde orden i systemet, og vi på NLI ser på dette som en av våre viktige oppgaver. Ingen kategorisystemer kan dessverre bli perfekte, fordi det finnes så mange måter å systematisere og tenke logisk på. Vi prøver likevel å komme fram til et minste felles multiplum med utgangspunkt i dagens kategorier. Vi går gjennom en og en kategorigruppe og analyserer den grundig, før vi går i gang med den praktiske ryddingen. Den biten er det for det meste Hanne Lillevold som tar seg av for tiden, og akkurat nå er det Foreninger som er i fokus. Vi ber om forståelse for at vi ikke har kapasitet til å varsle dere om alle endringer vi gjør, men om dere syns noe av det vi gjør virker rart, vil vi gjerne høre om det! Marianne Wiig 17. nov 2011 kl. 13:49 (CET)

Hei. Foreninger er en fin kategori, særlig når vi også har den på kommunenivå. Lurer bare på hvordan den skal tilskjæres mot kategorien Idrett og fritid; der kan det bli ganske mye overlapping?Trond Nygård (Kallrustad) 17. nov 2011 kl. 13:52 (CET)
Dette blir nok neste ryddestadium, men vi tenker oss at idrettsforeningene vil være bra dekt om de får kategoriene Foreninger i x kommune, Idrettslag og aktuell idrettsgren, f.eks. Fotball. Marianne Wiig 18. nov 2011 kl. 14:57 (CET)

1814-bibliografi

Som dere kanskje har sett, har wikien de siste ukene fått inn en del bibliografiske innførsler på 1814. Dette skyldes prosjektet 1814 – Historien nedenfra, som Forskningsrådet ga NLI støtte til sommeren 2011, og som skal registrere og formidle kunnskap om den folkelige og lokale opplevelsen av 1814 og legge grunnlag for videre forskning på feltet. Konkret skal det munne ut i en kommentert bibliografi over lokal- og regionalhistorisk litteratur om 1814, en syntetiserende artikkel om den lokale og regionale 1814-forskningens status og et seminar i tilknytning til disse publikasjonene.

Prosjektet kom i gang i høst, og det er Elin Myhre som jobber med dette for NLI. Bibliografidelen av prosjektet gir NLI mulighet til å teste ut semantisk wiki, som er tillegg til wikiprogramvaren som vi tror kan bli nyttig også for andre deler av wikien etter hvert. Det gir mulighet for å registrere strukturert informasjon i ulike typer skjemaer, omtrent slik vi hittil har brukt infobokser. Tanken er å teste ut dette i et avgrenset prosjekt i første omgang og samle erfaring og ideer til hvordan det kan brukes i andre sammenhenger senere. I tillegg til Elin, er Siri Rutledal Iversen (Siri Iversen) og undertegnede involvert i den bibliografiske delen av dette prosjektet. Marianne Wiig 12. des 2011 kl. 14:11 (CET)

Kulturminneløypa inn i wikien

NLI samarbeider med Kulturvernforbundet på flere områder. Bl.a. skal informasjon fra Kulturminneløypa, som ble opprettet ifbm Kulturminneåret 2009, legges over i lokalhistoriewikien. En del av de som la inn løypene på det opprinnelige nettstedet, har nå sagt seg villige til å flytte dem til wikien. De har fått tilsendt en bruksanvisning, så tanken er at de skal være mest mulig selvhjulpne, men noen av dem vil sikkert trenge litt ekstra veiledning. De har fått beskjed om å skrive i redigeringsforklaringen hvor tekstene er hentet fra og legge denne malen på artiklene. Marianne Wiig 12. des 2011 kl. 14:20 (CET)

Utvalgte bilder

Hei folkens, er det noen som forstår hvorfor nye utvalgte bilder som jeg legger inn ikke havner i oversikten? Takknemlig for hjelp! Ida Tolgensbakk 2. jan 2012 kl. 11:09 (CET)

Det hadde med «/01» vs. «/1» å gjøre. Har fikset det nå. :-) Olve Utne 2. jan 2012 kl. 12:50 (CET)
Tusen takk Olve! Jeg har jo gjort det der før, men nå gikk øya i kryss :-) Godt nyttår forresten! Ida Tolgensbakk 2. jan 2012 kl. 13:24 (CET)
R0853crcng Cervus elaphus.jpg
Mnja.... Fort hjort å blingse litt på en mandagsmorgen. Godt nyttår du også! :-) Olve Utne 2. jan 2012 kl. 13:37 (CET)
Flott, Olve! Har du mulighet til å kikke litt på Ukas artikkel også? Prøvde å kategorisere denne, men det ender opp med rødlenke.....Trond Nygård (Kallrustad) 2. jan 2012 kl. 13:41 (CET)
Fort hjort ja.....Trond Nygård (Kallrustad) 2. jan 2012 kl. 13:42 (CET)
Slik? :) Olve Utne 2. jan 2012 kl. 20:47 (CET)
Fine greier, nå ser dette riktig ut!Trond Nygård (Kallrustad) 3. jan 2012 kl. 11:25 (CET)

Ukas artikkel

Til den det måtte angå

En artikulerende illustrasjon mangler i ukas artikkel. Hvem føler seg beføyet? Gunnar E. Kristiansen 2. jan 2012 kl. 14:21 (CET)

Godt Gunnar E. Kristiansen 2. jan 2012 kl. 17:04 (CET)

Kategorisering av områder utafor Norge

Denne diskusjonen er flytta fra kategorisamtalen for Mellerudskanin.

Kan vi vente litt og/eller samsnakkes om kategoristrukturen for naboområdene til Norge? Ring meg gjerne. :) Olve Utne 27. jan 2012 kl. 13:07 (CET)

Hei. Vi kan gjerne snakke mer om dette! Utgangspunktet mitt er vel at det virker kunstig med altfor mange "fine" kategorier om områder utafor Norge, men i noen tilfeller kan det være fornuftig, særlig der vi har et stort antall bilder og artikler som hører i hop, og når områdene tidligere har vært norske (særlig gjelder dette områder i Sverige som Bohuslän og Jämtland). Derfor har jeg i dag bl.a. flytta innhold fra hovedkategorien Sverige til underkategorien Bohuslän. Når det gjelder Schleswig-Holstein, gjorde jeg det motsatte. Kan ikke se behovet for at en (nåværende) tysk delstat skal ha en egen kategori på et norsk, lokalhistorisk nettsted. Til gjengjeld har vi en (vettug) finkategori som Hansaforbundet, som delvis overlapper med Schleswig-Holstein. Helsing Trond Nygård (Kallrustad) 27. jan 2012 kl. 13:42 (CET)
Slesvig-Holsten var hovedsakelig dansk inntil langt forbi 1800, og i kombinasjon med Hamburg har området hatt mye å si også i Norge — på en helt annen måte enn andre deler av Tyskland, som har virket mer som «utland». Derfor er jeg i tvil om den kategorien, men det er absolutt ikke noen stor sak.
Når det gjelder Sverige, så er det i alle fall tre ting vi bør finne ut av:
  1. Skal vi dele inn på läns- eller landskapsnivå? Eller begge?
  2. Skal vi ha et mer finmaska nett nærmere grensa til Norge? (Småland er mindre «viktig» enn Båhuslen i et norsk lokalhistorisk perspektiv...)
  3. Skal det være et mer finmaska nett nord for Dalarna enn sør for Dalarna? (Siden bl.a. samisk kultur går fullstendig på tvers av grensene der?)
Om vi blir enige om hvordan vi gjør det, så er det sikkert både lettere og mer oversiktlig for alle parter. :) Olve Utne 27. jan 2012 kl. 14:21 (CET)

Hei igjen! Helt enig i at Schleswig-Holstein (Slesvig-Holsten) har hatt mer å si for Norge enn andre tyske (danske) områder. Vi kan sikkert vurdere en egen kategori igjen hvis det blir et større antall bilder og artikler. Samtidig har vi ingen egen kategori for m.a. Jylland, sjøl om dette er et dansk landskap som har hatt svært tett kontakt med norske kystområder.

Når det gjelder Sverige, trenger vi neppe egne kategorier for alle landskap eller län. Kan være med på finmaska inndeling nær norskegrensa, og har vel mest sans for landskapinndeling, som Bohuslän og Jämtland, ettersom det først og fremst er den eldre historien (før ca. 1650) i disse områdene som forsvarer at de er på wikien vår. Den nåværende länsinndelinga virker derimot litt kunstig, og her går jeg vel egentlig mot min egen sletting av kategorien Dalarna, til fordel for Dalarnas län......

De samiske områdene har jeg ikke spesielt god greie på, så dem kan vel du ta en sjefsavgjørelse på:-) Generelt er jeg allikevel en (mild) motstander av finmaska kategorier for ikke-norske områder, da jeg mener at wikien bør leve opp til intensjonen om å lage et nettsted for norsk lokalhistorie. Trur vi kan tjene på en klarere grenseoppgang mot f.eks. Wikipedia.Trond Nygård (Kallrustad) 30. jan 2012 kl. 12:16 (CET)


Vers eller ordtak ??

Jeg trenger hjelp med en etset tekst på en sabel jeg har, fra rundt midten av 1800 tallet. Teksten er meget svak, men slik jeg klarer og lese den, så står det som følger. For konge, for Arne, for frihed i nord. Dette finner jeg ikke noensteds, og håper at noen her kan bistå med. Jeg har trålet Wergeland sine tekster, uten resultat. Dette usignerte innlegget ble skrevet av Rita (1844) (samtale · bidrag)

Verset tilskrives Enevold Falsen i en krigssang fra 1801. Svaret finnes på NBdigital. Vidar Iversen (Vidariv) 8. mar 2012 kl. 08:49 (CET)
Dette var utrolig, får svar på mitt spørsmål omtrent omg. Jeg er glad at jeg fant dette forum, og takker Vidar for hjelpen, Jeg er så fersk ennå, at jeg glemte og signere mitt første innlegg og håper at jeg klarer det nå, jeg kommer til og følge med her i fremtiden, da jeg har stor interesse for Norsk historie.

Rita (1844) 8. mar 2012 kl. 09:43 (CET)Rita Bern

Meierihistorie - korte eller lange artikler?

De siste dagene har jeg opprettet 26 korte artikler i Kategori:Meieri i Sør-Trøndelag (og to nord-trønderske), basert på en oversiktsartikkel jeg skrev om emnet i Årbok for Fosen i fjor. Artiklene springer indirekte også ut fra et innlegg jeg holdt på seminaret i 2009, hvor jeg mente at artikkelsuiter med enhetlig oppsatte artikler om emner i serie er en naturlig vei å gå. (Jeg gremmer meg fremdeles over at jeg ikke kom lenger med den lista over Sparebanker i Trøndelag som jeg begynte på høsten 2009, den var ment som den første demonstrasjonen av artikkelsuite-prinsippet, som jeg/vi jobber etter på wikipedia, men så ble jeg distrahert av andre oppgaver, og momentet forsvant.)

Etter at jeg hadde skrevet den første raptusen med artikler tirsdag kveld, fikk jeg en epost fra en skribent her, med oppfordring om å skrive lengre og grundigere artikler. Jeg forstår at henvendelsen var godt ment, og jeg ser at mine artikler er påfallende korte sammenlignet med artiklene om f.eks. Binde meieri og Leirsund meieri.

Jeg mener likevel at det er en riktig vei å gå for lhw å arbeid parallelt med flere artikkelformater, både de lange fortellende artiklene (som kan minne om lokalhistoriske årbokartikler både i lengde og skrivestil) og de korte definerende artiklene (som kan minne om leksikonartikler). Fra før hadde lhw artikler om 16 meieri; nå har jeg tilført 28 nye artikler på fem dager. Min erfaring fra wikipedia og SNL er denne: Et leksikons suksess kan både måles i hvor glad leseren blir når han finner en grundig artikkel, og i hvor ofte leseren blir glad over å i det hele tatt finne en artikkel om det han leter etter. Mvh Morten Olsen Haugen (Morten Haugen) 14. apr 2012 kl. 23:27 (CEST)

Hei Morten! Hyggeleg å høyre frå deg igjen! Og fint at du tar opp igjen stubbdiskusjonen. Dei små meieriartiklane dine er etter mi meining døme på gode "spirer". Dei presenterer vitale data for det fenomenet du omtalar, og artiklane er lette å følgje opp og utvide for andre. Har også stor sans for det du kallar "artikkelsuiter", og det er mange døme på wikien på at dette prinsippet blir etterstreva av enkeltskribentar (jf. f.eks. Dag Bertelsen (Dageb)) og tildels forsøkt systematisk utnytta i planmessig igangsette fellesprosjekt (jf. f.eks. samvirke). Her ligg eit av wikiens fremste potensial for kunnskapsproduksjon, ikkje berre -formidling. Hans P. Hosar 15. apr 2012 kl. 07:37 (CEST)
Morn til alle positive wikianere! Etter som jeg er den skribenten som M. Haugen viser til, ville jeg forsøke å presisere mine synspunkter på hvorfor spirene er ufullstendige. Men så kommer altså Hosar meg i forkjøpet - (han er vel tidligere oppe han da) - og får fram akkurat det som er mitt hovedpoeng, nemlig at dette kollektivet også skal være et kreativt kunnskapsproduksjonssenter. Jeg tillater meg i tillegg å oppfordre MH til å utvide rammene sine noe - ved for eksempel å nevne hvem som "dro i gang" foretakene, hvilke problemer de møtte mht produksjonslokaler og anskaffelsen av produksjonsmidlene osv. Dette trenger ikke å bli mer omfattende enn noen og tyve linjer, og det vil ha den fordel at det da blir enda enklere å bygge ut spiren(e). Dessuten - dette dreier seg om lokalhistorie - som i røynda er avhengig av å få fram navna på gründerne og deres etterfølgere. Ja - det mener nå Gunnar E. Kristiansen 15. apr 2012 kl. 09:36 (CEST) med et aldri så lite glimt i øyet.
God morgen, og takk for svar fra Hans og Gunnar. Jeg er selvsagt enig i at en wikitekst aldri blir ferdig, og at det til enhver tid kan være mer å tilføye, men jeg tror fremdeles at det kan være verdt å se nærmere på forholdet mellom lange artikler, «spirer» og artikler som er «gode nok». På no:wp har jeg skrevet flere artikler og artikkelsuiter som har fått kvalitetsstempel, og siden både Gunnar og jeg er deltidsnordtrøndere, så tar jeg eksempler herfra: I artiklene om Nils Aas og Dansen gjenom skuggeheimen har jeg skrevet lange, essayaktige tekster; mens når jeg jobbet med biografier til Liste over Nord-Trøndelags fylkesmenn og Nord-Trøndelag fylkes kulturpris, så var målet å skrive alle artiklene/biografiene fram til et anstendig «godt nok»-nivå. På wikipedia har vi separate kvalitetskrav for disse to artikkeltypene: essayet og artikkelsuiten, og begge deler kan få kvalitetsstempel som hhv Anbefalt artikkel og God liste. Jeg tror at lhw vil stå seg på å kommunisere at «godt nok» er godt nok, og at alt ikke trenger å bli essay.
Til dette med navn på initiativtagerne, som Gunnar også etterlyser. Her er jeg mer skeptisk. Jeg har skrevet oversiktsartikler over sparebank- og meierihistorie i Fosen, og lest alle jubileumsberetningene. I disse bøkene merker jeg to tendenser: for det første at jubileumsberetningene sjelden skriver noe om opptakten til etableringen, de starter med stiftelsesmøtet (her er meieriberetningene et lite hakk bedre enn bankbøkene), og for det andre at jubileumsberetningene forholdsvis konsekvent framstiller etableringen som et lokalt, autonomt initiativ. Det er ikke hele sannheten. Den massive framveksten av kommunale folkeboksamlinger rundt 1840 skyldtes statstilskudd, oppblomstringen av meierier i 1890-årene skyldtes at separator-teknologien hadde nådd et funksjonelt og priseffektivt nivå og at det fantes et marked i England for eksport av trøndersk smør, og framveksten av stadig flere lokale sparebanker i siste halvdel av 1800-tallet hang ofte sammen med nye kommuneoppdelinger: hver kommune sin bank! Hvis vi skal fortsette å skrive lokalhistorien bare som et fortelling om framsynte foregangsmenn i hver bygd, så blir det litt forenklende. I artikkelen om Brede meieri har Gunnar fint fått fram hvordan kommunikasjonsmulighetene var en av forutsetningene for melkeproduksjon.
Da jeg i 2009 holdt kurs på Levanger om utvikling av lokal wiki, anbefalte jeg dem å knytte seg til lhw i stedet for å lage sin egen (a la Strinda) nettopp fordi lhw kunne tilby en større, ferdig tekstmasse hvor det lokale kan skildres i samspill med de større nasjonale bevegelsene, slik det nasjonale bildet presenteres i tekster fra NHL eller nyskrevne oversiktsartikler av typen «Sparebankbevegelsen i Norge». Mvh, og ønske om en god og solrik dag, Morten Olsen Haugen (Morten Haugen) 15. apr 2012 kl. 11:32 (CEST)

Tida går litt for fort, men temaet blir vel ikkje uaktuelt med det fyrste. Eg kunne ikkje vere meir samd i at vi treng både artikkelsuiter med "gode-nok-artiklar" og utdjupande artiklar. Dei utdjupande artiklane bør likevel ikkje ha for mykje preg av "essays" (= personleg prega ytringar). I ålmenninga bør ein etter mi meining heller etterstreve informerte og fyldig utgreiande "leksikalske" artiklar. (”Mine” kategoriar blir det gjort nærare greie for her.)

Så har eg innvendingar mot Mortens skepsis til å fokusere "framsynte menn". Det er nyttig å få med opplysningar i meieriartiklane om initiativtakarar og pådrivarar. Gjev ein dei heilt på båten og skriv berre om marknadssug og teknologi, får det lett ein snev av determinisme og mekanisk materialisme av den art som t.d. marxisten Plekhanov er blitt tillagd (rett nok litt urettvist for hans vedkomande), nemleg at enkeltpersonar er utbyttbare i historia. (Jf. dette avsnittet i artikkelen Biografi.)

Noko av det store og glupe ved wikien er nettopp at vi mellom anna ved kombinasjon av artikkelsuiter og dypteartiklar kan bidra til å takle på ein god måte det evige dilemma mellom struktur og aktør/individ. Når Morten skriv ei rekkje gode-nok artiklar om meieria i Trøndelag, eller for den saks skuld om sparebankar, kan han eller andre bruke desse til å skrive utdjupande artiklar om begynnande industriell foredling av jordbruksprodukt i regionen, om teknologispreiing og modernisering av bygdesamfunn i det store og heile (Det store hamskiftet!) - osv. osv. Får vi endatil bakgrunnsstoff om mange nok ”føregangsmenn”, er det tenkjeleg at vi finn ut for eksempel at ein stor del av dei var bondesøner (og nokre døtrer, jf. Embjørg Kvale !) som hadde gått folkehøgskule eller amtsskule. Dermed blir det inngang til strukturar og aktørar i utdanningshistoria belyst med artikkelsuiter og utdjupingsartiklar om desse skuleslaga. Slik kan det balle på seg... Hans P. Hosar 26. apr 2012 kl. 12:39 (CEST)

Knips et kulturminne og bli samtidig med på internasjonal fotokonkurranse!

Det er vel knapt nødvendig å oppfordre brukere på LW til å ta bilder av kulturminner, men gjør du det har du i september mulighet til å delta i en internasjonal fotokonkurranse. Dette er en konkurranse som oppsto i det nederlandske Wikipedia-miljøet med navnet Wiki loves monuments, men som siden har spredt seg til Wikipediaer verden over og resultert i ulike samarbeidsprosjekter. I fjor ble den for først gang arrangert på bokmåls-Wikipedia, med Riksantikvarens base Kulturminnesøk som utgangspunkt. I år er også Norsk lokalhistorisk institutt og Lokalhistoriewiki med som samarbeidspartner. Vi kommer tilbake med flere detaljer om konkurransen i august. Inntil videre kan du sjekke oversikten over aktuelle kulturminner på Wikipedia.

I kjølvannet av fotokonkurransen vil det senere på høsten bli arrangert en artikkelkonkurranse med kulturminner som tema. Den vil foregå parallelt på Wikipedia og Lokalhistoriewiki. Tanken er at de to wikiene vil kunne utfylle hverandre når det gjelder hvilke kulturminner det skrives om og hvordan (se Forskjeller mellom Lokalhistoriewiki og Wikipedia). Bildene fra fotokonkurransen vil kunne komme godt med som illustrasjoner til artiklene. Marianne Wiig 17. jul 2012 kl. 19:22 (CEST)

Mal og skjema for Person

Jeg vil anbefale at dere tar inn Person som mal med tilhørende skjema (kategori Personer). En lokalhistoriewiki vil inneholde navnet på mange personer og da er det greit om samle annen informasjon om personene på en semantisk måte via egenskaper.--Even Thorbergsen 27. jan 2013 kl. 09:48 (CET)

Det er absolutt noe å kikke på om vi kan finne en god måte å bruke semantisk wiki-tillegget til dette. Erfaringene så langt er at det ikke er helt smertefritt for brukerne, så dette må i så få gjøres på en måte som er så brukervennlig som mulig. Chris Nyborg 28. jan 2013 kl. 07:45 (CET)

Kommunikasjon i forkant

Jeg er ikke så ofte inne på lokalhistoriewiki, men for noen dager siden kom jeg over en diskusjonsside og så at man hadde fjernet rettigheter fra en bruker uten å si fra til vedkommende på forhånd. Jeg velger derfor å skrive en kommentar her på det generelle diskusjonsforumet til lokalhistoriewiki. Jeg ser at dette forumet ikke er særlig mye brukt, det er bare en tråd som er yngre enn et halvt år.

Jeg kan godt forstå at vedkommende bruker lurte på hva som skjedde når rettigheten ble fjernet uten noen forutgående samtale om saken. Det kan være nærliggende å tolke en slik handling i negativ retning, noe som fort kan få en til å miste gnisten til å bidra i et frivillig engasjement for noe man har lagt ned mye tid på. Når man også lar det gå en uke uten å kommentere et spørsmål som er stilt i et åpent forum, vitner det etter min mening om en ukultur som man ikke burde slippe inn på et så prisverdig foretagende som lokalhistoriewiki er. Om en wiki skal fungere, må spørsmål som stilles, få svar omgående. Den som stiller et spørsmål, venter svar, og om man logger seg på gjentatte ganger uten å få noen tilbakemelding, er det ikke vanskelig å tenke seg hvordan engasjementet flater ut.

Samarbeid i sosiale medier, som en wiki jo er, er avhengig av at man følger opp deltakerne. Å gi utvidede rettigheter til betrodde brukere, er en måte å gjøre dette på. Å få utvidede rettigheter på en wiki medfører som oftest mer ryddearbeid og mindre skrivearbeid, som var grunnen til at man engasjerte seg. Det gjør at utvidede rettigheter ikke alltid er noe man tar imot med glede, men heller fordi man ser behovet for at noen påtar seg ansvar. Jeg ser for eksempel at på Wikipedia er det flere skribenter som betakker seg for å bli administratorer.

Om det skulle vise seg behov for en omlegging av et system og noen som har fått en rettigheter derfor bør miste rettighetene igjen, bør dette etter min mening diskuteres åpent og vedkommende gjøres klar over diskusjonen og gis mulighet til å delta, ikke ved at noen snakker sammen i lunsjen eller på et møte. Wikipedia har løst dette ved å ha administratorer og byråkrater på åremål. De blir gjort kjent med når åremålet utløper og har mulighet til å si fra seg rettighetene og ikke stille til valg for en ny periode. Lokalhistoriewiki har ikke åremål, men betydningen av å varsle om kommende endringer i rettighetene kan neppe være mindre, heller større.

Nå kan det i alle organisasjoner skje feil. Da bør man innse feilen og beklage den. I dette tilfellet burde man derfor beklage at man ikke varslet i forkant og så lære av denne saken at man må jobbe iherdig med kommunikasjon både om policy og omgangsform om man vil ha gode brukere til å bidra ut over en kort periode. Lykke til med å etablere bedre kommunikative rutiner på lokalhistoriewiki. --Harald Haugland 30. jan 2013 kl. 18:19 (CET)

Hei og takk for innspill. Du har rett i at diskusjonsforumet er lite brukt, så lite at jeg dessverre oppdaget innlegget ditt først nå. Styring og administrasjon av en wiki av vår type er krevende på mange vis, ikke minst arbeidsmessig for en svært liten ansvarlig stab med mange arbeidsoppgaver også utenfor wikien. Når det er sagt, tar vi absolutt selvkritikk for at vi pga dårlig kommunikasjon i denne saken har støtt en av våre dyktige brukere. Vi tar dine råd til oss og vil i fremtiden gjøre vårt beste for at kommunikasjonen i wikien foregår på slik måte at alle føler seg velkomne. --Marianne Wiig 6. feb 2013 kl. 15:15 (CET)

Endra standardstørrelse på bilder

Standardstørrelsen på bilder i artikler der malen thumb er brukt har blitt endra fra 250 til 350px. Dette kommer helt sikkert til å virke negativt i enkelte artikler, og det kan også slå uheldig ut på små skjermer. Men med dagens standardsstørrelser på skjermer ble 250px lite, og man kan ofte ikke se skikkelig hva et bilde forestiller i artikkelen, men må klikke på det for å få sett nærmere – noe mange velger å ikke gjøre. Det er mulig å få mindre bildestørrelser ved å bruke standardmetoden for bildeinnlegging, [[Fil:Bildenavn.jpg|thumb|Bildetekst]], men i artikler som skal ha utplukk for forsider må vi bruke malen thumb fordi den gir små bilder på forsideutplukka. Alt går an å fikse i artikler, si fra hvis noe er riv ruskende galt. Chris Nyborg 7. feb 2013 kl. 15:37 (CET)

Synes dette ser mye bedre ut. :-) Olve Utne 7. feb 2013 kl. 23:28 (CET)
Jeg har nå klikket meg en del rundt og syns dette ser veldig bra ut! Nå kan man jo se hva det er bilde av. :) --Marianne Wiig 8. feb 2013 kl. 12:48 (CET)
Jeg la merke til det i går, synes det ser veldig bra ut, tror det går bra i forhold til tidligere artikler også. --Stig Rune Pedersen (Stigrp) 8. feb 2013 kl. 13:02 (CET)
Jeg synes de blir for store, men jeg er nå en gang litt konservativ.....Skjønner forresten ikke hvorfor det skal være forskjell på bilder med malen thumb og Bilde, se f.eks. det knøttlille bildet i artikkelen om Jens E. Ekornes, som er lagt inn på den måten wikibrukere flest gjør, altså med bildeknapppen. Disse er i hvert fall for små, noe det har vært enighet om tidligere. Men om de trenger å bli på hele 350 px, er jeg ikke sikker på. --Trond Nygård (Kallrustad) 8. feb 2013 kl. 13:45 (CET)
Grunnen til at det er forskjell er at malen thumb inneholder noen spesialfunksjoner. Den setter inn bildet i mindre format i utplukk på forsider, mens vanlig bildeinnsetting ikke har en like grei justering. Det er snakk om å justere opp standardformat også, men det kan ikke gjøres direkte her, det ligger i systemfiler så det er en litt mer tuklete prosess som må gjøres med en viss omhu. Det er fullt mulig å overstyre størrelsen hvis den ikke passer i enkelte artikler. Størrelsen er økt fra 250 til 350px; vi kunne ha valgt noe imellom det, men da hadde problemet bestått med at det er svært vanskelig å se mange bilder skikkelig med oppløsning innenfor normaltfeltet på skjermen. Ikke minst gjelder det eldre bilder, som vi etterhvert begynner å få mange av. Chris Nyborg 8. feb 2013 kl. 15:19 (CET)
Jeg syns endringen er så positiv at vi gjerne kan endre størrelsen på bilder innsatt pr knapp også til 350 px. Det vil nok ikke se bra ut i alle dingser/nettlesere, og alle vil selvsagt heller ikke være enige om hva som ser bra ut. Men jeg syns et viktig argument for større bilder generelt, er at det bør være mulig å se hva som er avbildet. For på LW er vel nettopp bildenes dokumentasjonsverdi viktigst. --Marianne Wiig 8. feb 2013 kl. 15:28 (CET)
Etter litt tilvenningstid synes jeg nå at det er en god løsning med større bilder. Støtter at vi fortsetter med 350 px. Men bilder innsatt med knapp er fortsatt ørsmå (se f.eks. Tromsø domkirke), dette betyr mye ekstraarbeid med å omformatere. Kan vi få til en annen løsning på dette? Helsing --Trond Nygård (Kallrustad) 11. mar 2013 kl. 13:32 (CET)

Handelsregistre

I forbindelse med et prosjekt i Lokalhistoriewiki, er jeg på jakt etter de gamle Handelsregistrene (tror jeg det heter). Jeg trodde disse var digitalisert og lå tilgjengelig på nettet, men den gang ei, ser det ut til. Nå må jeg si at jeg aldri har sett et sånt register, og er derfor usikker på hva jeg leter etter. Ble disse utgitt lokalt eller nasjonalt? Ble de driftet av staten, kommunene eller av private? Var de allment tilgjengelig eller kun til bruk for det offentlige? Når startet utgivelsene? Jeg ser at Foretaksregisteret i Brønnøysund har overtatt regien fra 1988, uten at det bringer meg nærmere målet. Jeg er altså ikke ute etter statistiske årbøker, men opplysninger om “kjøpmannen på hjørnet” og lokal småindustri. Navn på eier, bransje og adresse. Og, dette gjelder Larvik. Hvor bør jeg henvende meg? Noen som vet? Roy Olsen (Rool) 22. jan 2013 kl. 01:49 (CET)

Hei, jeg kjenner ikke så godt til arkivvesenet, men det kan se ut som det kan være noe ved arkivet for Larvik sorenskriveri som oppbevares på Kongsberg. Jeg resonerer ut i fra denne «Lov om handelsregistre, firma og prokura af 17de mai 1890». Andre som har tips? Vidar Iversen (Vidariv) 1. mar 2013 kl. 17:31 (CET)

Opprydding i kategorier, ny runde

Som noen av dere vil ha lagt merke til, er vi i gang med en ny runde med rydding i kategorier. Vi har hittil brukt sammensatte kategorier i stor grad, f.eks. Branner i x kommune. Denne typen kategorier er tunge å hanskes med for wikien, særlig i forbindelse med forsider og artikkellister. Når wikien går tregt, har det sammenheng med måten vi bruker kategorier på. Vi er derfor nødt til å forenkle systemet og kommer derfor blant annet til å splitte opp sammensatte kategorier og heller samle dem igjen i f.eks. artikkellister. Det blir Hanne som kommer til å splitte opp kategorier, mens Chris vil sørge for å tilpasse artikkellister og forsider til det nye opplegget. Vi ber om forståelse for at det kan bli noe etterslep, slik at ting kan blir seende rart i en overgangsfase. Ta evt. direkte kontakt med Chris om artikkellister og forsider som ikke fungerer. --Marianne Wiig 21. mar 2013 kl. 16:28 (CET)

Skjønte det var noko slikt som gjekk føre seg ja - takk for info. Mvh Arnfinn
Splittegjengen har vært utrolig effektive, og vi er snart gjennom alle kommunene, se status for kategorisplittingen. Vi har i kjølvannet av dette arbeidet også begynt så smått å tagge bilder. --Marianne Wiig 3. mai 2013 kl. 11:26 (CEST)
Jeg har forstått at ikke alle er like glade for "ekstern" innblanding i kategoriryddingsprosessen. Men når jeg fikk blink på bakere og bakermestere blir det kan hende lettere å se at det kan være bra å få diskutert saker og ting. --Gunnar E. Kristiansen 31. mai 2013 kl. 13:35 (CEST)
Greit med innblanding, Gunnar. Fint at vi fikk fjerna bakermesterne! Har du liknende eksempler, så bare kom med dem.--Trond Nygård (Kallrustad) 31. mai 2013 kl. 13:38 (CEST)

Utsjånad

På artikkelen om «Speser» fekk eg nokre nye opplysningar frå Erik Isaksen. La dei inn i teksta som sitat men då der er bilder i høgresida så ser det litt dårleg ut, ser ut som vers i ei diktsamling. Er det råd å legge inn ein komando som t.d. bryt tekst. Eller har det med skjermstørrelse å gjera. Mvh Magnar Høydal 6. apr 2013 kl. 14:40 (CEST)

Det er mogleg å gjere noko med dette, men det har mykje med skjermstorleiken å gjera. For å bryte tekst kan ein legge inn <br/>. Eg flytta det eine biletet lenger ned, det hjalp på mi skjerm, men det vil nok ikkje gjere susen på alle skjermar. Eit alternativ er å skrive det om med enderim, så det passar betre med verseforma :-) .Chris Nyborg 6. apr 2013 kl. 15:57 (CEST)
Takk, dette såg bra ut. Bildeplasering i høve tekst vart også bra. Mvh Magnar Høydal 6. apr 2013 kl. 16:09 (CEST)

Todalen

Todalen i Aure kommune og Todalen i Surnadal kommune vs Todalen i Adventdalen Hvor kom denne karen fra? http://lokalhistoriewiki.no/index.php/Fil:Meieikonsulent_John_Bruseth.jpg

Jeg satte på kategoriene «Aure kommune» og «Todalen» - med det resultat at fila la seg sammen med masse bilder av kirker fra Todalen i Surnadal - vel og merke uten at det finnes noen kategori verken for Todalen i Aure eller Todalen i Adventdalen.

Men altså; hvilken Todalen kom meierikonsulenten fra? Det er dagens store spørsmål fra --Gunnar E. Kristiansen 17. jun 2013 kl. 19:48 (CEST)

Jeg tror jeg har ham i Folketellingen for 1865 og der oppgir han fødested Stangvig, så da er han vel surnadaling? Vidar Iversen (Vidariv) 17. jun 2013 kl. 23:26 (CEST)

Jeg flytta alt i Kategori:Todalen til Kategori:Todalen (Surnadal), ettersom dette er et navn som finnes mange steder - se pekersida Todalen. Bruseth la jeg over i Todalen (Surnadal) og Surnadal kommune, i og med at fødestedet er Stangvik som nå er i Surnadal. Chris Nyborg 18. jun 2013 kl. 07:55 (CEST)

Oi -- så effektivt dette var. Takken kommer fra --Gunnar E. Kristiansen 18. jun 2013 kl. 11:30 (CEST)

Lenker til kulturminnesøk

Det er nå oppretta en mal for lenker til Riksantikvarens side kulturminnesok.no. Tanken er at disse også skal brukes til å lage lenker den andre veien, fra kulturminnesøk til lokalhistoriewiki. For å legge inn lenker brukes en mal: {{kulturminne|000}}, der 000 byttes ut med kulturminnets ID-nr. Dette nummeret finner man ved å gå til kulturminnet på kulturminnesok.no og gå inn på detaljene. Malen legges under "Eksterne lenker", eventuelt under "kilder" dersom man har brukt kulturminnesøk som kilde. Vi oppfordrer alle til å legge inn slike lenker på artikler om kulturminner i wikien. Chris Nyborg 4. jul 2013 kl. 12:33 (CEST)

Automatiske lister over bidrag og oppretta artikler

Vi har måttet midlertidig fjerne funksjonen som lager automatiske lister over bidrag og oppretta artikler på brukersider. Den kjører en spørring som er svært krevende for systemet, og antall artikler har blitt så høyt nå at det blir for mye når wikien skal indekseres. Vi ber om at funksjonen ikke blir lagt inn igjen før det eventuelt kommer klarsignal fra NLI. Vi vet at dette er en populær funksjon, og ser på alternative løsninger, men inntil videre må vi bare beklage at det ikke er mulig å bruke den. På Spesial:Logg er det mulig å finne oppretta artikler (nye sider) og bidrag på hver enkelt bruker. Chris Nyborg 30. jul 2013 kl. 15:00 (CEST)

Lenker til eksterne baser

Litt lenger opp står en snutt om lenking til Kulturminnesøk. Vi har også laget standardløsninger for lenking til andre databaser. Dette er av stor verdi for leserne, som på denne måten lettere kan finne mer informasjon. Men det er også viktig for wikien, fordi det knytter oss opp mot andre prosjekter som vi har felles interesser med. Ved å bruke maler lager vi løsninger som gjør det enklere for dem å lenke tilbake til oss – dermed får de kontekst i form av artikler, og vi får flere lesere. Se Hjelp:Lenking til eksterne baser for en forklaring av hvordan man legger inn slike lenker. Chris Nyborg 6. sep 2013 kl. 11:10 (CEST)

Hva er dette?

Bilde0355.jpg

Her er en litt artig ting, funnet på gården Hovde, gårdsnummer 151, bruksnummer 1 i Modum. Størrelsen i full bredde er ca 13,5 cm. Den har flere legeringer, sansynligvis tinn og kobber og den har vært til å dele. Dekoreringer er med arkusranker, mens det ser ut til å være gotisk skrift i midten. Arkusranker er vel mest vanlig på treskurd. Kan det ha vært en spenne, eller noe til et kjøretøy, eller...--Bjørg Randi Hovde 17. okt 2013 kl. 14:14 (CEST)

Ola Andreas Olsen

(flytta fra artikkelside)
har noen informasjon om ola andreas olsen født 1892 på magnset i odalen i strøm kirkesogn ?

heidi anita børli Magnset

Frie bilder fra Norsk Folkemuseum

Norsk Folkemuseum har endra politikk på bildebasene sine, og har nå merka bildene sine på Digitalt Museum med frie lisenser - enten at de har falt i det fri (public domain) eller cc-by-sa. Et søk på Norsk Folkemuseum på DM viser nå 130004 bilder fra Folkemuseet som har fått fri lisens og dermed kan brukes på Lokalhistoriewiki. Det er viktig at fotograf og samling krediteres. Bilder vi allerede har fra museet ligger i Kategori:Bilder fra Norsk Folkemuseums samlinger.

Ifølge museet har frislippet ført til økt salg, hvilket er en god nyhet for oss som trenger tilgang til bilder. Frykten for å miste salg er nemlig hovedbegrunnelsen til at mange andre museer holder igjen, men Folkemuseets erfaring er altså at økt eksponering fører til økt salg. Chris Nyborg (diskusjon) 27. nov 2013 kl. 08:28 (CET)

Interessant - også for ignorante, som blant annet ikke forstår verken hva «Et søk på Norsk Folkemuseum på DM» betyr enn si hvordan det (søket) gjennomføres. --Gunnar E. Kristiansen (diskusjon) 27. nov 2013 kl. 10:45 (CET)
DM = Digitalt Museum som nevnes i første setning. Et søk der innebærer å legge inn ett eller flere ord i søkevinduet oppe til venstre på siden http://digitaltmuseum.no/ . Mvh Siri Johannessen (Siri J) 27. nov 2013 kl. 10:49 (CET)
Her et et fullt søk på frie bilder fra Norsk Folkemuseum på Digitalt Museum. Det er ikke så veldig nyttig annet enn for å vise hvor mange det er, for det gir 5417 sider å bla gjennom. Chris Nyborg (diskusjon) 27. nov 2013 kl. 10:56 (CET)
Du har rett, Chris, men det går an å gjøre et litt snevrere søk om du først søker på tema (bunader, Harstad, Bykle eller hva som ønskes). Når du har fått de resultatene, kan de forfines ved å velge lisenser ved å klikke på "lisenser" i venstremargen før du så klikker på de lisensene (alle?) du vil se resultat fra. Om jeg søker på Harstad får jeg opp 674 bilder, noe som er mye - men snillere enn nesten 5,5K ;) Mvh Siri Johannessen (Siri J) 27. nov 2013 kl. 11:08 (CET) (Ser at jeg vek av til DM generelt, og ikke folkemuseet spesifikt - beklager!)
Man bør velge alle lisensene, ettersom alle sammen kan brukes på Lokalhistoriewiki. Selvsagt må man når man skal lete etter noe spesielt bruke mer avgrensa søk, poenget med søket ovafor er mest å vise det enorme omfanget av bilder - det var ment som en hyggelig nyhet om at vi har fått et stort bildemateriale som for bare få dager siden var ubrukelig for oss. Ser man rett under søkevinduet er det mulig å krysse av for å søke videre innafor søkeresultatet, så da kan man gradvis snevre inn søket inntil man har en håndterlig mengde. Så hvis man vil vite hva Folkemuseet har sluppet fra et spesielt område eller om et spesielt tema er det bare å følge lenka over, krysse av for videre søk og så skrive inn stedsnavn eller emneord. Når man ellers skal lete etter bildemateriale er det ikke så mye vits i å begrense seg til Folkemuseet, for det er mange andre bilder også på Digitalt Museum. Hvordan man best finner bilder der kan man enklest finne ut på Digitalt Museums søketips, hvor det blant annet forklares om bruk av jokertegn i søk. Chris Nyborg (diskusjon) 27. nov 2013 kl. 11:24 (CET)
At det er gode nyheter har du helt rett i, og nå fikk jeg jamen en bonus til - jeg pleier å søke og feile, glemme alt som heter håndledninger (og ja, jeg bygger IKEA-ting uten å se på beskrivelsen også...) og så bekrefter du mitt brutale søk, og gir meg kokebok i tillegg. Harleg gama :) som døm sier på mine kanter. Takker! Mvh Siri Johannessen (Siri J) 27. nov 2013 kl. 11:28 (CET)

Folkemusikkforsider

Hei :-) Chris har sett opp en ny forsidemal som gjer at vi kan sette opp folkemusikkforsider etter distrikt no. I praksis vil det seie at alle folkemusikarar, lokale slåttar, notesamlingar o.a. skal kategoriserast som Kategori:Folkemusikk og Kategori:(Distriktsnamn...). Når vi har minst fire f-merka artiklar frå eitt distrikt, kan vi opprette forsida for distriktet. For eksempel, sjå:

To til folkemusikkforsider er oppretta, men men for lågt artikkeltal foreløpig:

Og i tillegg hadde det vore fint med artiklar til:

Er det nokon som tek utfordringa og skriv f.eks. ein folkemusikar-artikkel eller to innanfor desse tre distrikta? :-) Olve Utne (diskusjon) 17. jan 2014 kl. 10:57 (CET)

Hei!
Jeg er uviss på om jeg har noe å bidra med her - jeg kan egentlig for lite om folkemusikk generelt. Men, jeg ser at iallfall fem gater på Hamar er oppkalt etter lokale musikere, så når/hvis det blir aktuelt med folkemusikk på Hedmarken kan jeg i det minste bidra litt :)
--Aslak Kittelsen (diskusjon) 17. jan 2014 kl. 11:17 (CET)

Enklere folketellingslenker

Det har vært tre maler i bruk for å legge inn lenker til unike ID'er i folketellingsdata på Digitalarkivet (DA). Fordi direkte innlenking ved hjelp av ID'en nå fungerer som det skal på DA, er dette nå erstatta av én mal, {{folketelling}}. Inndataene i denne er som før, så det er ikke nødvendig å endre på eksisterende lenker - de er omdirigert. Dette betyr at man slipper å tenke på hvilken av de tre malene som skal brukes. Chris Nyborg (diskusjon) 17. jan 2014 kl. 17:08 (CET)

Flytting

Kan dere være så snille å flytte artikkelen Fjell og åsrygger i Larvik og på Nanset til Fjell og åsrygger i Larvik tettsted og på Nanset. Larvik er jo så mye mer enn Larvik tettsted, artikkelen omfatter kun den tidl. bykommunen Larvik. Morten Bakkeli (Mbakkel2) (diskusjon) 25. jan 2014 kl. 20:30 (CET)

Asbjørn Villum

Jeg ønsker å skrive en artikkel om lærer og lærebokforfatter, Asbjørn Villum, fra Larvik. Men det er lite om personen Villum på internett. Har dere avisartikler eller klipp om ham, kontakt meg. Takk! Morten Bakkeli (Mbakkel2) (diskusjon) 26. jan 2014 kl. 14:33 (CET)

Jeg er på saken. Vidar Iversen (Vidariv) (diskusjon) 11. feb 2014 kl. 17:36 (CET)
Takk Vidariv! Morten Bakkeli (Mbakkel2) (diskusjon) 11. feb 2014 kl. 17:56 (CET)
Da håper jeg at vi får se en artikkel om Villum snart. --Vidar Iversen (Vidariv) (diskusjon) 11. feb 2014 kl. 18:12 (CET)
Takk, men akkurat i disse dagene prioriterer jeg kartleggingen av brukernavn på eiendommer i larviksdistriktet. Men artikkelen kommer. Morten Bakkeli (Mbakkel2) (diskusjon) 19. feb 2014 kl. 13:12 (CET)

Eksterne lenker el. utgående lenker

Endringer i infobokser

Det har blitt gjort noen endringer i infobokser:

  • Bokser for garder ({{infoboks gard}}), kirker ({{infoboks kirke}}) og kommuner ({{infoboks kommune}}) har fått valgfri målform. Man legger inn |målform = nn for å bruke nynorsk. For bokmål kan man enten la være å skrive inn dette parameteret, eller man kan skrive |målform = nb. Dette gjør det mulig å bruk en og samme infoboks på alle artikler som skal ha boks, og dermed også mulig å hente ut informasjon til lister eller til ekstern bruk. Det begrenser også antallet bokser man må forholde seg til. Dessverre må parametrene være skrevet på en målform; med bakgrunn i sammensetninga på wikien er dette bokmål. Senere maler som opprettes kan uten problemer ha nynorsk som inndataform, det er dataene som vises som veksler målform.
  • {{infoboks gardsbruk}} tas ut av bruk. Den ble innført for å løse et problem i starten, men forårsaker nå selv problemer - og det opprinnelige problemet er løst forlengst. Med flere planer om større gards- og slektshistorier på wikien i nær framtid var det nødvendig å løse disse problemene. Dataene kan bedre hentes ut fra {{infoboks gard}}, som den er brukt sammen med. Infoboks gardsbruk var en usynlig mal som lå i artikler for å få inn data i gardslister; vi klarer nå i hente dette rett inn fra infoboks gard. Her er det en stor fordel at skribenter ikke lenger trenger å forholde seg til to forskjellige infobokser. En ulempe er at det var mulig å legge flere slike maler i en og samme artikler, og så ble disse lista opp i gardslistene. Det er dette som ble så tungt for systemet og som skaper problemer. Ved å bruke "hovedboksen" trenger ikke systemet å lete etter flere tilfeller i samme artikkel, hvilket sparer oss for svært mange søk i basen. Ble listene for lange var det også tungt for systemet å sortere, mens det nå går greiere fordi hver artikkel kun viser ett datasett. Dette betyr at samleartikler for matrikkelgarder, med oppramsing av de enkelte brukene, kun vil vises en gang. Det er da en fordel å ikke oppgi bruksnummer i infoboksen, slik at det framgår noe tydeligere at artikkelen omhandler hele gårdsnummeret og ikke et enkelt bruk. For de enkelte bruk kan det da opprettes egne artikler i tillegg til at de nevnes under hovedartikkelen. Vi får da en oppbygning av artikkelmassen som er godt egna for innlegging av data fra eksterne gards- og slektshistorieprosjekter. Chris Nyborg (diskusjon) 26. feb 2014 kl. 10:40 (CET)

Gamle panteregistre og pantebøker

Hei, jeg lager artikkelen Kirkestredet 20 (Larvik), men sliter med å tyde deler av skriften i et gammelt panteregister og en gammel pantebok. Det er særlig ordlyden i et bestemt testamente som jeg ikke klarer å lese. Melder noen seg frivillig, så opplyser jeg om både by, nummer og side. På forhånd takk! Morten Bakkeli (Mbakkel2) (diskusjon) 28. feb 2014 kl. 17:02 (CET)

Bilder fra Riksantikvaren

Riksantikvaren laster nå opp bilder fra Kulturminnebilder.no til Lokalhistoriewiki - se Kategori:Bilder fra Riksantikvaren. Bruker:Ljalvik er godt i gang, men det gjenstår i skrivende stund omkring 4000 bilder. For å få til dette lastes bildene opp maskinelt, for i bildefilene ligger det nok informasjon til å kunne identifisere bildene. Det vil være noe manko på kategorier, noe som vi får ta etter hvert, men i første omgang blir alle bilder lagt i kommunekategori eller ev. i annet geografisk område. Filene har også gode, beskrivende navn slik at de dukker opp i søk. De blir også automatisk kategorisert etter fotograf, og ofte kan man på den måten finne et tema eller område, siden mange fotografer hadde sine spesialiteter.

En del bilder har motiv som ikke er sikkert identifisert. All hjelp med å finne ut hva det er bilde av er flott, og Riksantikvaren vil gjerne ha den informasjone også slik at de kan forbedre basen sin. Her er det muligheter for et godt samarbeid som både vi og Riksantikvaren kan få noe ut av.

Noen bilder fra denne opplastinga er allerede tatt i bruk; her får vi en mulighet til å illustrere artikler hvor vi ikke hadde noe bilde, og vi kan legge inn ekstra bilder eller opprette gallerier for å vise et kulturminne gjennom flere perioder. Chris Nyborg (diskusjon) 5. mar 2014 kl. 08:41 (CET)

Kan større gateartikler ha en egen kolonne for historiske bilder, ved siden av bildet av hvordan det ser ut i dag? Vidar Iversen (Vidariv) (diskusjon) 5. mar 2014 kl. 09:35 (CET)
Det er absolutt mulig å gjøre det. Alternativet er å legge et galleri inn i artikkelen; på den måten kan det være lettere å fange opp bilder som ikke så lett kan festes til en adresse. Det er også mulig å gjøre dette ved å legge inn flere bilder i samme rute med <br/> mellom. Det er kanskje det ryddigste, ettersom det ofte vil være bare noen få bygninger vi har historiske bilder av. Jeg lagde et eksempel på det nå, se nr. 20 i Akersgata. Chris Nyborg (diskusjon) 5. mar 2014 kl. 16:04 (CET)
Jeg kan identifisere motiver fra Larvik, men hvor finner jeg dem? Morten Bakkeli (Mbakkel2) (diskusjon) 5. mar 2014 kl. 09:45 (CET)
Se Chris Nyborg (Cnyborg), hvor samme spørsmål er besvart. Chris Nyborg (diskusjon) 5. mar 2014 kl. 16:04 (CET)

Folketelling

I folketellinger ser jeg ofte forkortelsen "fl" om medlemmer av en husstand. Folketellingen 1910 Hva står forkortelsen for? Takknemlig for svar! Mvh. Morten Bakkeli (Mbakkel2) (diskusjon) 11. mar 2014 kl. 08:47 (CET)

Hei Morten. Det betyr «familielosjerende». Helsing --Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 11. mar 2014 kl. 09:47 (CET)
Nyttig lenke: Oversikt over forkortelser i folketellingene 1865-1910 (RHD) --Hans P. Hosar (diskusjon) 11. mar 2014 kl. 09:50 (CET)
Takk skal du ha. Mvh. Morten Bakkeli (Mbakkel2) (diskusjon) 11. mar 2014 kl. 11:03 (CET)

"St" i "Hvem er Hvem"

Hva står "St" for i denne artikkelen om Sverre Grøtter? [1] Takknemlig for svar! Mvh. Morten Bakkeli (Mbakkel2) (diskusjon) 12. mar 2014 kl. 11:27 (CET)

Hei. Vil tro det betyr "Student", at han tok artium. Det stemmer i hvert fall med kronologien. Ellers var det fint at du slanka og "nøytraliserte" artikkelen om Sky skole; jeg var kanskje litt kjapp med å kommentere....--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 12. mar 2014 kl. 12:34 (CET)
Nei, det er veldig fint med kommentarer. Jo raskere, dessto bedre. Var det vanlig å ta artium på gymnas og deretter ta handelsgymnasium? Takknemlig for svar. Mvh. Morten Bakkeli (Mbakkel2) (diskusjon) 12. mar 2014 kl. 11:27 (CET)
Tja. Det kjenner jeg ikke så godt til. Men det kan vel hende at Sverre Grøtter tok tilleggsutdanning ved handelsgymnaset for å få kompetanse i merkantile fag. Ser at han dreiv butikk i åra etterpå.--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 12. mar 2014 kl. 13:13 (CET)

Andreas Borch Sandsdalen

Lenka i dette spørsmålet går til ei side som krever innlogging, så det er ikke så lett å få sette på boka. Chris Nyborg (diskusjon) 4. apr 2014 kl. 17:22 (CEST)

Sideantall

  • Jeg ser at sideantallet for digitaliserte bøker på nettet er litt forskjellig fra sideantallet for de egentlige bøkene. Hvilke skal jeg referere til?Morten Bakkeli (Mbakkel2) (diskusjon) 14. feb 2014 kl. 11:15 (CET)
Du bør bruke sidetallet i den trykte versjonen. På bokhylla refererer sidetalla i den digitale versjonen til faktiske sider, inkludert omslag, så man bør etter hva det står på selve sida. Chris Nyborg (diskusjon) 4. apr 2014 kl. 17:23 (CEST)
Takk skal du ha Morten Bakkeli (Mbakkel2) (diskusjon) 4. apr 2014 kl. 18:04 (CEST)

Pantebok

Hei, jeg har i flere uker prøvd å tyde skriften i denne gamle panteboken. Håper lenken fungerer: [3].

Det er et skadeløshetsbrev. Det gjelder eiendommen Kirkestredet 3 i Larvik kommune. Madame Toberup eide den, så plutselig blir en Schrøder eier uten noe skifte. Undres derfor på om skadeløshetsbrevet kan besvare min undring. Og hvis ikke du klarer å tyde det, kjenner du noen "skrifttydere" på lokalhistoriewiki.no, som kan hjelpe meg. På forhånd takk!

Mvh. Morten Bakkeli (Mbakkel2) (diskusjon) 17. mars 2014, kl. 10:10 (CET)

Fotografregister inn i wikien

Preus museum har gitt tillatelse til at Lokalhistoriewiki gjenbruker dataene fra Register over norske fotografer og fotografiske samlinger, som i dag driftes av Nasjonalbiblioteket. I skrivende stund er Bruker:Ljavik godt i gang med overføringen, mens Chris m.fl. går artiklene etter i sømmene, se Kategori:Preus_museums_fotografregister. Registeret inneholder korte omtaler av fotografer og samlinger, med hovedvekt på tiden fram til 1920. Mange av bildene i wikien vil kunne knyttes opp mot disse artiklene, og brukere rundt omkring i landet vil sikkert kunne bidra med utfyllende informasjon både om fotografer og samlinger. Et glimrende tilskudd til wikien! :) --Marianne Wiig 3. apr 2014 kl. 15:20 (CEST)

Det er flott om flest mulig bidrar til å tilpasse artiklene, f.eks. ved å ta for seg fotografer fra området man jobber med. For å få dekka alle brukes spiremerket på artiklene, som ble lagt inn automatisk, litt annerledes enn vi gjør ellers - vi tar det bort når de er ferdig formatert, selv om de kan være litt i korteste laget Bare de som står nesten helt uten opplysninger beholder spiremerket. På Bruker:Cnyborg/Preus kan man finne ei liste over fotografene som fortsatt har spiremerke, og som derfor trenger litt omsorg fra en forbipasserende lokalhistoriker. Chris Nyborg (diskusjon) 4. apr 2014 kl. 08:18 (CEST)
Jeg har så vidt begynt med fotografene fra mitt nærområde, Gjøvik og Toten. Tar flest mulig av disse før påske.--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 4. apr 2014 kl. 09:16 (CEST)

Kopiering fra Wikipedia

Hei

Ligger det noen hindringer for å kopiere artikler over fra Wikipedia til Lokalhistoriewiki ? mvh--Per-Morten Tennøy (Pmt) (diskusjon) 16. apr 2014 kl. 16:22 (CEST)

Nei, det gjør det ikke. Artiklene kan fritt benyttes, men det anbefales at du nederst skriver, slik jeg gjorde: ----
Creative Commons License Denne artikkelen er helt eller delvis basert på artikkelen «Odd Isaachsen Willoch» fra Wikipedia på bokmål og riksmål og kan kopieres, distribueres og/eller endres slik det er angitt i lisenstekst for cc-by-sa 3.0. For en liste over bidragsytere til den opprinnelige artikkelen, se endringshistorikk knyttet til den opprinnelige artikkelen. For en liste over bidragsytere til denne versjonen, se endringshistorikk knyttet til denne siden.
Artikkelen bør gjennomgås med tanke på tilpasninger til lokalhistoriewiki.no. Se Hjelp:Forskjeller fra Wikipedia for mer informasjon.

. Lykke til! Morten Bakkeli (Mbakkel2) (diskusjon) 16. apr 2014 kl. 16:54 (CEST)

Kafé Heimen i Larvik

Er det noen som kan fortelle meg HVILKEN avholdsorganisasjon som i sin tid driftet Kafé Heimen i Larvik? Se artikkelen om kafeen her: http://lokalhistoriewiki.no/index.php/Heimen_(Larvik) --Gunnar E. Kristiansen (diskusjon) 16. apr 2014 kl. 17:10 (CEST)

Det var avholdsforeningene i larviksregionen. Les her: http://www.nb.no/nbsok/nb/97bb6fa7f7a2bd797b50dbbf7248a786;jsessionid=E59B51BD2F2DC5198A6706D475872D42.nbdigital3?index=2#13 Mvh. Morten Bakkeli (Mbakkel2) (diskusjon) 16. apr 2014 kl. 20:21 (CET)

Takker! Dette klargjør et godt utviklet samvirke mellom avholdsorganene i Larvik, så da gjenstår bare å finne ut hvilken overbygning losjene hørte inn under; IOGT og/eller DNGTO - hva vites om dette? --Gunnar E. Kristiansen (diskusjon) 16. apr 2014 kl. 20:45 (CEST)