Lokalhistoriewiki:Diskusjonsforum: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
m (→‎Lappmarker: ny seksjon)
(492 mellomliggende versjoner av 44 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
{{diskusjonsforum-topp}}
{{innhold høyre}}
I diskusjonsforumet kan du lufte idéer og ta opp saker av interesse for deg selv og andre brukere på wikien. Det hender at [[{{SITENAME}}:Administratorer|administratorene]] flytter diskusjoner herfra til andre diskusjonssider eller arkiverer gamle innlegg.


== Wikibrosjyre ==
'''Andre diskusjonssider på wikien:'''
NLI har fått laget en [http://www.lokalhistorie.no/wiki/wikibrosjyre.pdf brosjyre for lokalhistoriewikien] (dvs. den har wikien som hovedtema). Kom gjerne med både ros og ris! :) Dette er første utgave, men kanskje vil neste utgave bli helt annerledes. Det kan også være aktuelt å lage en kortversjon. Gi oss beskjed om du ønsker å få tilsendt trykksaken! Brosjyren ble trykt til Norske historikerdager i Bergen sist helg, der [[bruker:Ola Alsvik|Ola Alsvik]] holdt foredrag om wikiens store potensial som faglig og folkelig utviklingsverktøy. Den samme Ola er forøvrig blitt markedsføringsansvarlig for wikien og arbeider nå med en plan for markedsføringen. Han tar gjerne imot innspill, både via wikien og på e-post. :) --[[Bruker:Marianne Wiig|Marianne Wiig]] 25. jun 2009 kl. 13:08 (CEST)
<!--*''[[lokalhistoriewiki.no:Mediakafe|Mediakafeen]]'' for diskusjoner om bilder og (bilde)lisenser.-->
<!--*''[[lokalhistoriewiki.no:Kategorisering|Kategorisering]]'' for diskusjoner om kategorier og kategorisering.-->
<!--*''[[lokalhistoriewiki.no:Lokalhistoriske gåter|Lokalhistoriske gåter]]'' for spørsmål du trenger hjelp for å løse.-->
*''Enkeltbrukeres samtalesider:'' Når du vil kommunisere med en bestemt bruker.
*''Enkeltartiklers samtalesider:'' Når du vil legge igjen en bemerkning om eller diskutere en bestemt artikkel.


== Krav til kreditering ==
<br />
I forbindelse med bruk av CC-by-sa så må det oppgis hva som er minimum krav til kreditering. Nå sier [[lokalhistoriewiki.no:Opphavsrett]] bare at forfatter eller lisensgiver skal krediteres slik de krever. Det er fint om dere kan skrive en side hvor dere angir krav til kreditering og om dere oppfatter dere som «lisensgiver», Eventuelt kan dere henvise til sidene som Wikipedia bruker for de samme spørsmålene. — ''[[Bruker:Jeblad|Jeblad]]'' 22. aug 2009 kl. 16:33 (CEST)
<big><div width="100%">'''[{{fullurl:lokalhistoriewiki.no:Diskusjonsforum|action=edit&section=new}} Legg inn nytt tema]''' </div></big>
(For å signere innlegget ditt klikker du på denne knappen [[Bilde:button_sig.png|20px]] som du finner i knapperaden over redigeringsvinduet).
----
<br />
<includeonly>[[Kategori:Lokalhistoriewiki.no|Diskusjonsforum]]</includeonly><noinclude>


:Vi vil selvsagt at dette skal være så presist som mulig, og hvis det er noe i vårt oppsett som kan forbedres, er vi glade for å få innspill på det. :) Fint om du kunne lagt inn lenkene til de aktuelle sidene på Wikipedia, særlig til de som omtaler dette med «lisensgiver». --[[Bruker:Marianne Wiig|Marianne Wiig]] 25. aug 2009 kl. 15:41 (CEST)
[[Kategori:Maler]]</noinclude>


== Ordførere og deres partitilhørighet ==
== Folkemusikkforsider ==
Hei :-)  Chris har sett opp en ny forsidemal som gjer at vi kan sette opp folkemusikkforsider etter distrikt no. I praksis vil det seie at alle folkemusikarar, lokale slåttar, notesamlingar o.a. skal kategoriserast som [[:Kategori:Folkemusikk]] og [[:Kategori:(Distriktsnamn...)]]. Når vi har minst fire f-merka artiklar frå eitt distrikt, kan vi opprette forsida for distriktet. For eksempel, sjå:
* [[Forside:Folkemusikk på Nordmøre]]
* [[Forside:Folkemusikk i Valdres]]
To til folkemusikkforsider er oppretta, men men for lågt artikkeltal foreløpig:
* [[Forside:Folkemusikk i Gudbrandsdalen]]
* [[Forside:Folkemusikk i Orkdalen]]
Og i tillegg hadde det vore fint med artiklar til:
* [[Forside:Folkemusikk i Nord-Østerdalen]]
Er det nokon som tek utfordringa og skriv f.eks. ein folkemusikar-artikkel eller to innanfor desse tre distrikta? :-) [[Bruker:Olve Utne|Olve Utne]] ([[Brukerdiskusjon:Olve Utne|diskusjon]]) 17. jan 2014 kl. 10:57 (CET)
:Hei!
:Jeg er uviss på om jeg har noe å bidra med her - jeg kan egentlig for lite om folkemusikk generelt. Men, jeg ser at iallfall [[Gater og veger i Hamar|fem gater på Hamar]] er oppkalt etter lokale musikere, så når/hvis det blir aktuelt med folkemusikk på Hedmarken kan jeg i det minste bidra litt :)
:--[[Bruker:Aslak Kittelsen|Aslak Kittelsen]] ([[Brukerdiskusjon:Aslak Kittelsen|diskusjon]]) 17. jan 2014 kl. 11:17 (CET)


'''XX-politikere'''
==Enklere folketellingslenker==


:[[:Kategori:DNA-politikere]]
Det har vært tre maler i bruk for å legge inn lenker til unike ID'er i folketellingsdata på [[Digitalarkivet]] (DA). Fordi direkte innlenking ved hjelp av ID'en nå fungerer som det skal DA, er dette nå erstatta av én mal, {{tl|folketelling}}. Inndataene i denne er som før, det er ikke nødvendig å endre på eksisterende lenker - de er omdirigert. Dette betyr at man slipper å tenke på hvilken av de tre malene som skal brukes. [[Bruker:Cnyborg|Chris Nyborg]] ([[Brukerdiskusjon:Cnyborg|diskusjon]]) 17. jan 2014 kl. 17:08 (CET)
:[[:Kategori:NKP-politikere]]
Disse kategoriene kan stå som eksempel en problematikk som «rammer» personer som kan ha vært medlem av begge disse partiene. I eksemplet Sigurd Simensen, får det den konsekvens at når man følger kategorien DNA-politikere til [[:Kategori:DNA-politikere]] og føler videre til [[:Kategori:Det_norske_Arbeiderparti]] så får man opp at han (SS) står listet opp blant ordførerne i [[Det_norske_Arbeiderparti]] - Hvilket han så definitivt IKKE var! - derimot var han ordfører i Harstad valgt på NKPs liste.  Hva kan gjøres med dette problemet? --[[Bruker:Gunnar E. Kristiansen|Gunnar E. Kristiansen]] 30. aug 2009 kl. 20:05 (CEST)


== Kommende kategoriseringsproblem / problem med å trekke ut lister ==
==Flytting==
Kan dere være så snille å flytte artikkelen [[Fjell og åsrygger i Larvik og på Nanset]] til [[Fjell og åsrygger i Larvik tettsted og på Nanset]]. Larvik er jo så mye mer enn Larvik tettsted, artikkelen omfatter kun den tidl. bykommunen Larvik. [[Bruker:Mbakkel2|Mbakkel2]] ([[Brukerdiskusjon:Mbakkel2|diskusjon]]) 25. jan 2014 kl. 20:30 (CET)


Hittil har vi kategorisert stortingsrepresentanter etter periode løst fra partitilhørighet. Dette vil gi problemer fremover, etterhvert som en del migrerer mellom partier. Jeg tror ikke vi vil kunne fange opp dette gjennom snittene, da de respektive kategorier for perioden noen har sittet på Stortinget ikke knyttes direkte en-entydig til partiet de har sittet for. Jeg tror vi etterhvert må over mer spesifiserte kategorier for å fange opp dette. Som dere ser over, har Harstad-gjengen allerede erfart et slikt problem ifht en ordfører. Hva mener andre? [[brukerdiskusjon:Siri J|Siri J]] 4. sep 2009 kl. 19:01 (CEST)
==Asbjørn Villum==
: Jeg tenker at det ser ut til å være et behov for å lage mindre kategorier: DNA-medlem 1950-1960 f eks.[[Bruker:Ida Tolgensbakk|Ida Tolgensbakk]] 21. sep 2009 kl. 12:20 (CEST)
Jeg ønsker å skrive en artikkel om lærer og lærebokforfatter, Asbjørn Villum, fra Larvik. Men det er lite om personen Villum internett. Har dere avisartikler eller klipp om ham, kontakt meg. Takk! [[Bruker:Mbakkel2|Mbakkel2]] ([[Brukerdiskusjon:Mbakkel2|diskusjon]]) 26. jan 2014 kl. 14:33 (CET)
::Det blir ikke lett Ida! Hvordan skal du kunne vite når vedkommende var/er medlem av ditt eller datt? Kanskje det kan gå med å sette opp DNA-politikere 1908-1921 f.eks. PLUSS  NSA-politikere 1921-1927 før det igjen blir DNA-politikere 1927-1958. Her er altså brukt en såkalt høiresocialist som modell for kategoriene. Men etter som problemetjo omfatter langt fler enn politikere på venstresiden - jf. Venstre-politikere, må det kanskje lages andre modeller?--[[Bruker:Gunnar E. Kristiansen|Gunnar E. Kristiansen]] 21. sep 2009 kl. 14:26 (CEST)
:Jeg er på saken. [[Bruker:Vidariv|Vidariv]] ([[Brukerdiskusjon:Vidariv|diskusjon]]) 11. feb 2014 kl. 17:36 (CET)
:::Dette er ikke lett, det stemmer, og jeg savner de folkene som satt opp mye av kategoriseringen da denne wikien ble startet. Dette er ikke det jeg er best i... Jeg lurer , og er redd, at vi må dithen at vi kategoriserer ala DNA-representant Stortinget 2009-2013. Da sitter vi fremdeles igjen med vinglebøttene som dropper ut eller bytter hest midt i rittet... Og så må vi fremdeles løse ordførerne og andre, hm. [[brukerdiskusjon:Siri J|Siri J]] 23. sep 2009 kl. 08:01 (CEST)
::Takk Vidariv! [[Bruker:Mbakkel2|Mbakkel2]] ([[Brukerdiskusjon:Mbakkel2|diskusjon]]) 11. feb 2014 kl. 17:56 (CET)
:::Da håper jeg at vi får se en artikkel om Villum snart. --[[Bruker:Vidariv|Vidariv]] ([[Brukerdiskusjon:Vidariv|diskusjon]]) 11. feb 2014 kl. 18:12 (CET)
::::Takk, men akkurat i disse dagene prioriterer jeg kartleggingen av brukernavn eiendommer i larviksdistriktet. Men artikkelen kommer. [[Bruker:Mbakkel2|Mbakkel2]] ([[Brukerdiskusjon:Mbakkel2|diskusjon]]) 19. feb 2014 kl. 13:12 (CET)


== Har lokalhistoriewiki god nok funksjonalitet for å bidra til "fagutvikling og dialog"? ==
==Eksterne lenker el. utgående lenker==
Opprinnelig tittel var:<br /> '''"Banne i kyrkja" (i lys av seminaret 4.-5.9.): Har lokalhistoriewiki god nok funksjonalitet for å bidra til "fagutvikling og dialog"?'''<br />
*Jeg har sett begge deler på lokalhistoriewiki.no. Foretrekker dere den éne framfor den andre?[[Bruker:Mbakkel2|Mbakkel2]] ([[Brukerdiskusjon:Mbakkel2|diskusjon]]) 19. feb 2014 kl. 13:12 (CET)
innkortet pga problemer med lengde i innholdsoppgaven.<small>[[brukerdiskusjon:Siri J|Siri J]] 15. sep 2009 kl. 10:47 (CEST)</small><br />
Eg kan ikkje dy meg for å vere litt kjettersk, ut frå min kunnskap ikkje berre om kolleger i eige aldersgruppe (50+), men og i høve "rørsla" (dei mange 10-tusen mulege bidragsytarar som og gjerne er i kategorisen 50+ og mannkjønn) og til og med yngre folk (studentar, 20+): eg er i sterk tvil om kompetansen til aktiv interaksjon ved bruk av wikiteknologien for å diskutere faglege spørsmål er i nærleiken av god nok til å få til nemneverdig dialog.


Kvifor ikkje opprette ein eigen nettstad med eit brukarvennleg diskusjonsforum etter modell av [http://www.disnorge.no/slektsforum/ Slektsforum]. Det trur eg ville vore til stor hjelp også heilt generelt i vidareutviklinga av wikien.--[[Bruker:Arnfinn Kjelland|Arnfinn Kjelland]] 7. sep 2009 kl. 14:34 (CEST)
==Endringer i infobokser==


:Hei, jeg er i utgangspunktet skeptisk til å lokke brukere til et sted utenfor wikien. Er det ikke pedagogisk sett en fordel om vi lærer de nett-uvante å bruke wikien, ikke andre nettsteder? Når det er sagt, er jeg enig i at diskusjonsforumet her ikke er ideelt i dag. Det første vi bør gjøre er vel å arkivere noen av de gamle trådene, og dessuten sørge for at tråder som sist er kommentert, kommer øverst og dermed blir mer synlige. [[Bruker:Ida Tolgensbakk|Ida Tolgensbakk]] 21. sep 2009 kl. 12:18 (CEST)
Det har blitt gjort noen endringer i infobokser:
* Bokser for garder ({{tl|infoboks gard}}), kirker ({{tl|infoboks kirke}}) og kommuner ({{tl|infoboks kommune}}) har fått valgfri målform. Man legger inn |målform = nn for å bruke nynorsk. For bokmål kan man enten la være å skrive inn dette parameteret, eller man kan skrive |målform = nb. Dette gjør det mulig å bruk en og samme infoboks på alle artikler som skal ha boks, og dermed også mulig å hente ut informasjon til lister eller til ekstern bruk. Det begrenser også antallet bokser man må forholde seg til. Dessverre må parametrene være skrevet på en målform; med bakgrunn i sammensetninga på wikien er dette bokmål. Senere maler som opprettes kan uten problemer ha nynorsk som inndataform, det er dataene som vises som veksler målform.
* {{tl|infoboks gardsbruk}} tas ut av bruk. Den ble innført for å løse et problem i starten, men forårsaker nå selv problemer - og det opprinnelige problemet er løst forlengst. Med flere planer om større gards- og slektshistorier på wikien i nær framtid var det nødvendig å løse disse problemene. Dataene kan bedre hentes ut fra {{tl|infoboks gard}}, som den er brukt sammen med. Infoboks gardsbruk var en usynlig mal som lå i artikler for å få inn data i gardslister; vi klarer nå i hente dette rett inn fra infoboks gard. Her er det en stor fordel at skribenter ikke lenger trenger å forholde seg til to forskjellige infobokser. En ulempe er at det var mulig å legge flere slike maler i en og samme artikler, og så ble disse lista opp i gardslistene. Det er dette som ble så tungt for systemet og som skaper problemer. Ved å bruke "hovedboksen" trenger ikke systemet å lete etter flere tilfeller i samme artikkel, hvilket sparer oss for svært mange søk i basen. Ble listene for lange var det også tungt for systemet å sortere, mens det nå går greiere fordi hver artikkel kun viser ett datasett. Dette betyr at samleartikler for matrikkelgarder, med oppramsing av de enkelte brukene, kun vil vises en gang. Det er da en fordel å ikke oppgi bruksnummer i infoboksen, slik at det framgår noe tydeligere at artikkelen omhandler hele gårdsnummeret og ikke et enkelt bruk. For de enkelte bruk kan det da opprettes egne artikler i tillegg til at de nevnes under hovedartikkelen. Vi får da en oppbygning av artikkelmassen som er godt egna for innlegging av data fra eksterne gards- og slektshistorieprosjekter. [[Bruker:Cnyborg|Chris Nyborg]] ([[Brukerdiskusjon:Cnyborg|diskusjon]]) 26. feb 2014 kl. 10:40 (CET)


::Jeg er enig med deg i at folk ikke bør lokkes utenfor wikien, men det å snu diskusjonssidene «på hodet» i forhold til oppsett av mange nettdebatter og wikipedia generelt tror jeg ikke er lurt. Det vil forvirre ganske mange. Planen er å gå gjennom forumet, og arkivere/sortere en del av de eldste trådene i løpet av kommende uke. Forumet er for tungt slik det er nå. [[brukerdiskusjon:Siri J|Siri J]] 21. sep 2009 kl. 12:50 (CEST)
== Gamle panteregistre og pantebøker ==
Hei, jeg lager artikkelen [[Kirkestredet 20 (Larvik)]], men sliter med å tyde deler av skriften i et gammelt panteregister og en gammel pantebok. Det er særlig ordlyden i et bestemt testamente som jeg ikke klarer å lese. Melder noen seg frivillig, så opplyser jeg om både by, nummer og side. På forhånd takk! [[Bruker:Mbakkel2|Mbakkel2]] ([[Brukerdiskusjon:Mbakkel2|diskusjon]]) 28. feb 2014 kl. 17:02 (CET)


:::Høres flott ut! [[Bruker:Ida Tolgensbakk|Ida Tolgensbakk]] 21. sep 2009 kl. 13:02 (CEST)
==Bilder fra Riksantikvaren==


::::Vel, eg har oppfatta dette standpunktet før ja, blant NLI og "wikipedianarane" (som sjølvsagt er til uvurderleg hjelp i arbeidet med lw). Men da er konsekvensen uunngåeleg: ein betydeleg del av mulege brukarar (alder 50-60+) kjem neppe nokon gong til å kome i gang, og lw blir eit verktøy for "neste generasjon". Det er framleis etter mitt syn uheldig.--[[Bruker:Arnfinn Kjelland|Arnfinn Kjelland]] 23. sep 2009 kl. 06:56 (CEST)
[[Riksantikvaren]] laster nå opp bilder fra ''Kulturminnebilder.no'' til Lokalhistoriewiki - se [[:Kategori:Bilder fra Riksantikvaren]]. Bruker:Ljalvik er godt i gang, men det gjenstår i skrivende stund omkring 4000 bilder. For å få til dette lastes bildene opp maskinelt, for i bildefilene ligger det nok informasjon til å kunne identifisere bildene. Det vil være noe manko på kategorier, noe som vi får ta etter hvert, men i første omgang blir alle bilder lagt i kommunekategori eller ev. i annet geografisk område. Filene har også gode, beskrivende navn slik at de dukker opp i søk. De blir også automatisk kategorisert etter fotograf, og ofte kan man den måten finne et tema eller område, siden mange fotografer hadde sine spesialiteter.
:::::Hvorfor kan vi ikke se hvordan dette kan løses innenfor konseptet wiki istedenfor å anføre løskobling som eneste alternativ? [[brukerdiskusjon:Siri J|Siri J]] 23. sep 2009 kl. 08:03 (CEST)


::::::Jeg er enig i at diskusjonsforumet vårt ikke har den funksjonaliteten det ideelt sett burde ha, men jeg heier også at vi prøver å finne en måte å fikse det innenfor det systemet vi har, snarere enn å kjøre to parallelle løsninger. Den typen forum som slektsforum har er lett å forstå, men for mange vil jo det likevel bli to nye systemer å lære i stedet for bare ett.  --[[Bruker:Marthe Glad|Marthe Glad]] 23. sep 2009 kl. 13:48 (CEST)
En del bilder har motiv som ikke er sikkert identifisert. All hjelp med å finne ut hva det er bilde av er flott, og Riksantikvaren vil gjerne ha den informasjone også slik at de kan forbedre basen sin. Her er det muligheter for et godt samarbeid som både vi og Riksantikvaren kan få noe ut av.


== Video på lokalhistoriewiki ==
Noen bilder fra denne opplastinga er allerede tatt i bruk; her får vi en mulighet til å illustrere artikler hvor vi ikke hadde noe bilde, og vi kan legge inn ekstra bilder eller opprette gallerier for å vise et kulturminne gjennom flere perioder. [[Bruker:Cnyborg|Chris Nyborg]] ([[Brukerdiskusjon:Cnyborg|diskusjon]]) 5. mar 2014 kl. 08:41 (CET)
Eg har fått ein videosnutt som illustrasjon til artikkelen [[Nøttesanking_med_hasselkrok]] (korleis ein nyttar kroken). Den er på 50 sekund, 17 MB i AVI-format. Eg har ikkje erfaring med video, men ser Olve har lagt et par på You Tube med lenke til artikkelen. Spørsmålet gjeld om det er egna å legge ut slike klipp dirkete i wikien her, evt. i kva format og om dei kan komprimerast med tilgjengelege gratisprogram?--[[Bruker:Arnfinn Kjelland|Arnfinn Kjelland]] 20. sep 2009 kl. 09:19 (CEST)
:Kan større gateartikler ha en egen kolonne for historiske bilder, ved siden av bildet av hvordan det ser ut i dag? [[Bruker:Vidariv|Vidariv]] ([[Brukerdiskusjon:Vidariv|diskusjon]]) 5. mar 2014 kl. 09:35 (CET)


:Hei, dette høres jo utrolig flott ut! Marianne sjekker opp med LinuxLab om hvordan vi skal kunne gjøre det med videosnutter på wikien.[[Bruker:Ida Tolgensbakk|Ida Tolgensbakk]] 21. sep 2009 kl. 12:12 (CEST)
::Det er absolutt mulig å gjøre det. Alternativet er å legge et galleri inn i artikkelen; på den måten kan det være lettere å fange opp bilder som ikke så lett kan festes til en adresse. Det er også mulig å gjøre dette ved å legge inn flere bilder i samme rute med <nowiki><br/></nowiki> mellom. Det er kanskje det ryddigste, ettersom det ofte vil være bare noen få bygninger vi har historiske bilder av. Jeg lagde et eksempel på det nå, se nr. 20 i [[Akersgata]]. [[Bruker:Cnyborg|Chris Nyborg]] ([[Brukerdiskusjon:Cnyborg|diskusjon]]) 5. mar 2014 kl. 16:04 (CET)


== Wikipedia Akademi ==
::Jeg kan identifisere motiver fra Larvik, men hvor finner jeg dem? [[Bruker:Mbakkel2|Mbakkel2]] ([[Brukerdiskusjon:Mbakkel2|diskusjon]]) 5. mar 2014 kl. 09:45 (CET)


[http://no.wikimedia.org/wiki/Wikipedia_Academy_2009 Wikipedia Academy 2009 ] er et seminar rettet mot akademiske miljøer om bruk av og formidling på Wikipedia. Det vil bli i uke 42, det vil si 14. og 15. oktober 2009, på Bryggens museum i Bergen.  
:::Se [[Brukerdiskusjon:Cnyborg]], hvor samme spørsmål er besvart. [[Bruker:Cnyborg|Chris Nyborg]] ([[Brukerdiskusjon:Cnyborg|diskusjon]]) 5. mar 2014 kl. 16:04 (CET)


På fredagen rett etter, det vil si 16. oktober, vil det bli en Workshop i Møllendaslveien 6. 6 i Høgskolen i Bergens lokaler.
== Folketelling ==
I folketellinger ser jeg ofte forkortelsen "fl" om medlemmer av en husstand. [http://digitalarkivet.arkivverket.no/ft/person/pf01036490002506 Folketellingen 1910] Hva står forkortelsen for? Takknemlig for svar! Mvh. [[Bruker:Mbakkel2|Mbakkel2]] ([[Brukerdiskusjon:Mbakkel2|diskusjon]]) 11. mar 2014 kl. 08:47 (CET)


Seminaret blir avholdt i samarbeid med Høgskolen i Bergen og Friprog.  
:Hei Morten. Det betyr «familielosjerende». Helsing --[[Bruker:Kallrustad|Kallrustad]] ([[Brukerdiskusjon:Kallrustad|diskusjon]]) 11. mar 2014 kl. 09:47 (CET)
::Nyttig lenke: [http://www.rhd.uit.no/histform/appendix.html Oversikt over forkortelser i folketellingene 1865-1910 (RHD)]  --[[Bruker:Hans P. Hosar|Hans P. Hosar]] ([[Brukerdiskusjon:Hans P. Hosar|diskusjon]]) 11. mar 2014 kl. 09:50 (CET)
:::Takk skal du ha. Mvh. [[Bruker:Mbakkel2|Mbakkel2]] ([[Brukerdiskusjon:Mbakkel2|diskusjon]]) 11. mar 2014 kl. 11:03 (CET)


Det består av fire tema, hvert tema blir avsluttet av en paneldebatt med spørsmål til deltagerne.
== "St" i "Hvem er Hvem" ==
Hva står "St" for i denne artikkelen om Sverre Grøtter? [http://runeberg.org/hvemerhvem/1973/0192.html] Takknemlig for svar! Mvh. [[Bruker:Mbakkel2|Mbakkel2]] ([[Brukerdiskusjon:Mbakkel2|diskusjon]]) 12. mar 2014 kl. 11:27 (CET)
:Hei. Vil tro det betyr "Student", at han tok artium. Det stemmer i hvert fall med kronologien. Ellers var det fint at du slanka og "nøytraliserte" artikkelen om Sky skole; jeg var kanskje litt kjapp med å kommentere....--[[Bruker:Kallrustad|Kallrustad]] ([[Brukerdiskusjon:Kallrustad|diskusjon]]) 12. mar 2014 kl. 12:34 (CET)


Temaene er: ''Politikk'' &ndash; ''Presse og sosiale medier'' &ndash; ''Forskning'' og ''Formidling''.
::Nei, det er veldig fint med kommentarer. Jo raskere, dessto bedre. Var det vanlig å ta artium på gymnas og deretter ta handelsgymnasium? Takknemlig for svar.  Mvh. [[Bruker:Mbakkel2|Mbakkel2]] ([[Brukerdiskusjon:Mbakkel2|diskusjon]]) 12. mar 2014 kl. 11:27 (CET)


Brukere av Lokalhistoriewikien er velkommen til å melde seg på: [http://no.wikimedia.org/wiki/Wikipedia_Academy_2009#P.C3.A5melding Påmelding]
:::Tja. Det kjenner jeg ikke så godt til. Men det kan vel hende at [[Sverre Grøtter]] tok tilleggsutdanning ved handelsgymnaset for å få kompetanse i merkantile fag. Ser at han dreiv butikk i åra etterpå.--[[Bruker:Kallrustad|Kallrustad]] ([[Brukerdiskusjon:Kallrustad|diskusjon]]) 12. mar 2014 kl. 13:13 (CET)


'''''<big>Påmeldingsfrist er mandag 5. oktober.</big>'''''
==Andreas Borch Sandsdalen==
*Kan dere hjelpe meg med hva ordet "pract" i biografien over Sandsdalen i denne boken står for? [https://epost.telenor.no/mobileoffice/?cmd=mail&sub=attachment&folder=INBOX&msgno=2985&partno=2] Takk skal du ha! [[Bruker:Mbakkel2|Mbakkel2]] ([[Brukerdiskusjon:Mbakkel2|diskusjon]]) 13. feb 2014 kl. 17:05 (CET)


===Se også===
:Lenka i dette spørsmålet går til ei side som krever innlogging, så det er ikke så lett å få sette på boka. [[Bruker:Cnyborg|Chris Nyborg]] ([[Brukerdiskusjon:Cnyborg|diskusjon]]) 4. apr 2014 kl. 17:22 (CEST)
* [https://sites.google.com/site/wikipediaakademi/ Akademia møter Wikipedia]
* [http://wikipedia-akademi.ning.com/ Ning nettverk satt opp for Wikimedia Akademi]


--[[Bruker:Nina|Nina]] 22. sep 2009 kl. 13:58 (CEST)
==Sideantall==
*Jeg ser at sideantallet for digitaliserte bøker på nettet er litt forskjellig fra sideantallet for de egentlige bøkene. Hvilke skal jeg referere til?[[Bruker:Mbakkel2|Mbakkel2]] ([[Brukerdiskusjon:Mbakkel2|diskusjon]]) 14. feb 2014 kl. 11:15 (CET)


==Etterspurte sider==
:Du bør bruke sidetallet i den trykte versjonen. På bokhylla refererer sidetalla i den digitale versjonen til faktiske sider, inkludert omslag, så man bør etter hva det står selve sida. [[Bruker:Cnyborg|Chris Nyborg]] ([[Brukerdiskusjon:Cnyborg|diskusjon]]) 4. apr 2014 kl. 17:23 (CEST)
Hei alle sammen. Jeg titta litt på http://lokalhistoriewiki.no/index.php?title=Spesial:%C3%98nskede_sider&limit=500&offset=0 Ønskeliste-siden vår, og da jeg klikka på "lenker til", så jeg at de gamle "titler som er felles med bokmål, nynorsk, begge utgavene versjon 1-5" utgjør en ganske stor del av lenkemassen, og dermed ødelegger bildet endel, for lenkene der er veldig prega av hva som ble henta fra wikipedia, og skaper sånn et inntrykk av at det vi i sin tid fikk henta fra wikipedia er det vi vil ha siden. Kan vi få sletta de sidene, sånn at "etterspurte sider"-siden gir et mer representativt bilde av hvilke artikler det er flest døde lenker til? (For vi er ferdig med wikipediakjøret, ikke sant?) --[[Bruker:Marthe Glad|Marthe Glad]] 25. sep 2009 kl. 15:43 (CEST)


==Kategorihjelp Film==
::Takk skal du ha [[Bruker:Mbakkel2|Mbakkel2]] ([[Brukerdiskusjon:Mbakkel2|diskusjon]]) 4. apr 2014 kl. 18:04 (CEST)
Hvor skal jeg kategorisere film. Kulturinstitusjoner eller teknologi? Eller begge deler? --[[Bruker:Marthe Glad|Marthe Glad]] 20. okt 2009 kl. 15:53 (CEST)
: Hva skal filmkategorien inneholde? Både kinoer, filmmakere, filmer, teknologiske nyvinnger? Da synes jeg det skal kategoriseres under både kultur og teknologi. [[Bruker:Ida Tolgensbakk|Ida Tolgensbakk]] 21. okt 2009 kl. 08:59 (CEST)
:: Ja, tenkte det. Men ''kinoer'' blir vel en underkategori av hus også, slik teatre også burde vært? --[[Bruker:Marthe Glad|Marthe Glad]] 21. okt 2009 kl. 10:36 (CEST)


== Slå sammen kategoriene sjukdommer og smittsomme sjukdommer? ==
== Pantebok ==
Hei, jeg har i flere uker prøvd å tyde skriften i denne gamle panteboken. Håper lenken fungerer: [http://www.arkivverket.no/URN:tl_read?idx_id=15478&idx_side=488&idx_primreg=PBOK&idx_update=Utf%C3%B8r].


Hei alle. Etter mye leksikonkategorisering, har jeg gradvis stussa mer og mer over de to sjukdomskategoriene våre. Endel gamle sjukdomskategorier er fleksible, og noen omfatter f.eks både allergisk utslett, og smittsom skabb. Da blir det vanskelig å vite om vi skal velge mellom kateogier, eller dobbeltkategorisere. Men hva tjener det egentlig til å ha to sjukdomskategorier? Holder det ikke egentlig med én? [http://lokalhistoriewiki.no/index.php/Kategori:Sjukdommer Lenke til kategoriene] --[[Bruker:Marthe Glad|Marthe Glad]] 23. okt 2009 kl. 10:36 (CEST)
Det er et skadeløshetsbrev. Det gjelder eiendommen Kirkestredet 3 i Larvik kommune. Madame Toberup eide den, så plutselig blir en Schrøder eier uten noe skifte. Undres derfor på om skadeløshetsbrevet kan besvare min undring. Og hvis ikke du klarer å tyde det, kjenner du noen "skrifttydere" på lokalhistoriewiki.no, som kan hjelpe meg. På forhånd takk!
:Jeg heller definitivt mot å slå sammen de to kategoriene. Særlig ñår man tar i betraktning at eldre folkelig medisin ikke regnet med smitte på noen måte som likner på den vi tenker på (med) i dag. [[Bruker:Ida Tolgensbakk|Ida Tolgensbakk]]


== Trearbeid og treskurd ==
Mvh. [[Bruker:Mbakkel2|Mbakkel2]] ([[Brukerdiskusjon:Mbakkel2|diskusjon]]) 17. mars 2014, kl. 10:10 (CET)


Av mange pussigheter i kategoriseringene våre, kom jeg over denne. Hva er forskjellen på disse to kategoriene, og får jeg lov til å slå dem sammen?
== Fotografregister inn i wikien ==


[[Bruker:Ida Tolgensbakk|Ida Tolgensbakk]] 26. okt 2009 kl. 09:40 (CET)
[[Preus Museum|Preus museum]] har gitt tillatelse til at Lokalhistoriewiki gjenbruker dataene fra  [http://www.nb.no/nmff/ Register over norske fotografer og fotografiske samlinger], som i dag driftes av [[Nasjonalbiblioteket]]. I skrivende stund er Bruker:Ljavik godt i gang med overføringen, mens Chris m.fl. går artiklene etter i sømmene, se [[:Kategori:Preus_museums_fotografregister|Kategori:Preus_museums_fotografregister]]. Registeret inneholder korte omtaler av fotografer og samlinger, med hovedvekt på tiden fram til 1920. Mange av bildene i wikien vil kunne knyttes opp mot disse artiklene, og brukere rundt omkring i landet vil sikkert kunne bidra med utfyllende informasjon både om fotografer og samlinger. Et glimrende tilskudd til wikien! :) --[[Bruker:Marianne Wiig|Marianne Wiig]] 3. apr 2014 kl. 15:20 (CEST)
:Treskurd (treskjæring) kan du sette opp som en kategori under Trearbeid som er overordnet og gjelder alle typer trearbeid/sløyd innen for Kunst og håndverk.--[[Bruker:Siri Iversen|Siri Iversen]] 26. okt 2009 kl. 10:52 (CET)


:: Ok, takk!
:Det er flott om flest mulig bidrar til å tilpasse artiklene, f.eks. ved å ta for seg fotografer fra området man jobber med. For å få dekka alle brukes spiremerket på artiklene, som ble lagt inn automatisk, litt annerledes enn vi gjør ellers - vi tar det bort når de er ferdig formatert, selv om de kan være litt i korteste laget Bare de som står nesten helt uten opplysninger beholder spiremerket. På [[Bruker:Cnyborg/Preus]] kan man finne ei liste over fotografene som fortsatt har spiremerke, og som derfor trenger litt omsorg fra en forbipasserende lokalhistoriker. [[Bruker:Cnyborg|Chris Nyborg]] ([[Brukerdiskusjon:Cnyborg|diskusjon]]) 4. apr 2014 kl. 08:18 (CEST)


== Kategorihjelp: skinn, hud og pelsverk ==
::Jeg har så vidt begynt med fotografene fra mitt nærområde, [[Gjøvik]] og [[Toten]]. Tar flest mulig av disse før påske.--[[Bruker:Kallrustad|Kallrustad]] ([[Brukerdiskusjon:Kallrustad|diskusjon]]) 4. apr 2014 kl. 09:16 (CEST)


Jeg trenger litt innspill på en komplisert kategori-historie:
== Kopiering fra Wikipedia ==


Vi har kategorien Skinn og pelsverk http://www.lokalhistoriewiki.no/index.php/Kategori:Skinn_og_pelsverk
Hei
som ligger under både Jakt, Kunst og handverk og Klær.


I tillegg har vi kategorien Hud og pelsverk http://www.lokalhistoriewiki.no/index.php/Kategori:Hud_og_pelsverk
Ligger det noen hindringer for å kopiere artikler over fra Wikipedia til Lokalhistoriewiki ? mvh--[[Bruker:Pmt|Pmt]] ([[Brukerdiskusjon:Pmt|diskusjon]]) 16. apr 2014 kl. 16:22 (CEST)
som ligger under Jakt og Husdyrbruk.


Er ikke dette en litt underlig deling?
:Nei, det gjør det ikke. Artiklene kan fritt benyttes, men det anbefales at du nederst skriver, slik jeg gjorde:  {{Wikipedia|no|Odd Isaachsen Willoch}}. Lykke til! [[Bruker:Mbakkel2|Mbakkel2]] ([[Brukerdiskusjon:Mbakkel2|diskusjon]]) 16. apr 2014 kl. 16:54 (CEST)


Skal jeg slå de to kategoriene sammen til en "Skinn, hud og pelsverk"? - og legge den under Jakt, Kunst og handerk, Klær og Husdyrbruk?
::Med hensyn til opphavsretten er det ikke noe i veien for å kopiere fra Wikipedia. Vi foretrekker likevel at artikler skrives fra grunnen av på Lokalhistoriewiki og har derfor vært restriktive med import. Den viktigste grunnen til dette er at Lokalhistoriewiki skiller seg fra Wikipedia både når det gjelder vinkling, fokus, kildebruk m.m., se hjelpesiden om [[Hjelp:Forskjeller_fra_Wikipedia|forskjeller mellom LW og WP]]. Derfor jobber vi kontinuerlig med å tilpasse importerte artikler til LW, noe vi også oppfordrer til i malen, se retningslinjer for [[Hjelp:Importere_sider_(retningslinjer)|import av artikler]]. Vi syns ikke det er noe poeng at Lokalhistoriewiki, WP, SNL m.fl. skal sitte med tilnærmet like artikler om ulike emner. Vi er absolutt for gjenbruk og deling av materiale, men vi trenger også mangfold og nyskaping. Vår policy er at det er greit med import av en og annen artikkel forutsatt at den tilpasses LW, men vi ønsker ingen storstilt import fra Wikipedia. --[[Bruker:Marianne Wiig|Marianne Wiig]] 8. mai 2014 kl. 15:02 (CEST)


Eller skaper jeg kaos da?
== Kafé Heimen i Larvik ==


[[Bruker:Ida Tolgensbakk|Ida Tolgensbakk]] 27. okt 2009 kl. 10:07 (CET)
Er det noen som kan fortelle meg HVILKEN avholdsorganisasjon som i sin tid driftet Kafé Heimen i Larvik? Se artikkelen om kafeen her: http://lokalhistoriewiki.no/index.php/Heimen_(Larvik) --[[Bruker:Gunnar E. Kristiansen|Gunnar E. Kristiansen]] ([[Brukerdiskusjon:Gunnar E. Kristiansen|diskusjon]]) 16. apr 2014 kl. 17:10 (CEST)
:Jeg mener kategorien Hud og pelsverk soleklart ikke skal ligge under Jakt og husdyrbruk, men flyttes til Håndverk. Hva slags håndverk, kan man også diskutere. Er det garving, salmakeri eller buntmakeri, det avhenger av hvor langt prosessen i behandlingen av skinnet er kommet. Mulig "Kunst og håndverk" etterhvert heller bør deles, og skille kunst fra brukskunst som igjen hører til håndverk i tillegg til kategori for håndverksfagene. Hvor findelt skal kategorisystemet være? --[[Bruker:Siri Iversen|Siri Iversen]] 30. okt 2009 kl. 16:10 (CET)
::Bob bob - brukskunst er et relativt nytt begrep. På 60-70-tallet ble det debattert heftig hva som var husflid(Husflidshåndverkerne), brukskunst (Industridesignerne) og kunsthåndverk (Kunsthåndverkerne). Det diskuteres kanskje ennå for det jeg vet.[[Bruker:AnBor|Anne Brit Borgen]] 2. nov 2009 kl. 12:05 (CET)


== Ny mediakost :) ==
Det var avholdsforeningene i larviksregionen. Les her: http://www.nb.no/nbsok/nb/97bb6fa7f7a2bd797b50dbbf7248a786;jsessionid=E59B51BD2F2DC5198A6706D475872D42.nbdigital3?index=2#13 Mvh. [[Bruker:Mbakkel2|Mbakkel2]] ([[Brukerdiskusjon:Mbakkel2|diskusjon]]) 16. apr 2014 kl. 20:21 (CET)


Hei allihop, bare et par linjer for aa presentere den nyeste frivillige kosten, jeg er ikke alene lengre ;) '''[[bruker:Finnrind|Finn]]''' heter han, og jeg er glad for at han vil bruke kunnskapen han har om bilder og lisenser fra de "vanlige" wikipediaprosjektene her på lokalhistoriewikien :) Han har allerede begynt å utforske kroker og kriker, lage litt planer om hvordan vi best kan takle ting, og funnet en del bilder som trenger mer oppmerksomhet. Det kan være manglende maler, eller manglende tillatelser. Det kan være vrange meldinger å komme med for ham, spesielt når vi kan bli nødt til å slette bilder pga manglende tillatelser, jeg håper at vi kan jobbe godt sammen med ham - og være tålmodige med hverandre ;).
Takker! Dette klargjør et godt utviklet samvirke mellom avholdsorganene i Larvik, så da gjenstår bare å finne ut hvilken overbygning losjene hørte inn under; IOGT og/eller DNGTO - hva vites om dette?  --[[Bruker:Gunnar E. Kristiansen|Gunnar E. Kristiansen]] ([[Brukerdiskusjon:Gunnar E. Kristiansen|diskusjon]]) 16. apr 2014 kl. 20:45 (CEST)


I sammenheng med dette har jeg opprettet en egen "'''[[lokalhistoriewiki.no:Mediakafe|kafe]]'''" for ting rundt dette :) Det er trivelig at mye skjer på diskusjonssiden min, men jeg tror det er bedre om vi kan ha et sentralt sted der vi kan snakke litt rundt hva og hvordan - og spørre om ting vi undrer oss over. Det er litt mer selvsagt enn chez Siri J. ;)
== Kategorier og tagger  ==


Håper dere er med meg i å ønske Finn velkommen i gjengen her :) A bientot & shukran ;) [[brukerdiskusjon:Siri J|Siri J]] 30. okt 2009 kl. 14:16 (CET)
I fjor hadde vi en stor ryddedugnad i kategoriene, og da så vi samtidig hvor utrolig findelt det [[:Kategori:Kategorier|hierarkiske kategorisystemet]] er blitt. Vi har kategorier som er så presise at det bare ligger 1-2 bilder i dem, og da virker de mer splittende enn samlende. Wikiens kategorihierarki skal først og fremst være et praktisk verktøy som vi kan bevege oss oppover og nedover i for å finne artikler og bilder. Kategoriene skal dekke ''emner vi har stoff om'' i wikien. Hierarkiet trenger dermed ikke å være symmetrisk. Om vi har mye stoff om ett sogn i en kommune, men ingenting om de andre, er det bare det sognet vi har stoff om som skal ha kategori. 


:Ja, Finn er hjertelig velkommen! Vi setter stor pris på at han er villig til å grave i kriker og kroker. Det har allerede gitt gode resultater! :) Og vi skal gjøre vårt beste for å hjelpe ham! Mediakaféen er også et godt tiltak, smart å samle ting der. Bien fait! :) --[[Bruker:Marianne Wiig|Marianne Wiig]] 30. okt 2009 kl. 16:45 (CET)
For å bli kvitt noen av småkategoriene har vi eksperimentert litt med tagging av bilder. Mens kategoriene er forbeholdt hovedmotiv, kan taggene brukes til bimotiver, detaljer, navn osv. Dere vil finne noen hundre tagger med formen [[:Kategori:Jærhus (tagg)]], '''men denne varianten kommer til å bli avviklet'''. Nokså nylig har vi i stedet føyd til et felt for tagger og et for avbildet/omtalt person i malen for filinformasjon. Disse kommer opp automatisk når dere laster opp nye bilder, men må føyes til på gamle bilder. Fint om dere bruker disse feltene og også feltet for beskrivelse. Det kommer til å bli en del rydding i kategorier framover, og som ved tidligere kategoridugnader er målet at systemet skal bli mer oversiktlig både for brukere og administratorer. :) --[[Bruker:Marianne Wiig|Marianne Wiig]] 16. mai 2014 kl. 14:32 (CEST)


==Strikking==
== Sitat fra sangtekster ==
Hei alle. Jeg lagde en strikkekategori, men lurer på om den burde utvides. Hva synes dere. Skal vi ha en kategori (hva skal den hete?) som fanger teknikker som strikking, nålbinding og helking? Skal den favne all slags trådarbeidn (nupereller, sprang...), eller skal jeg slette kategorien min sånn at håndarbeidet igjen kommer i kategorien husflid, slik som de gjør nå? Problemet med husflidskategorien er at det er en diversekategori for håndarbeid, og at enkelte ting kommer utenfor. F.eks er de ganske lyxige [[Leksikon:Nattrøye|Natt-trøyene]] fra 1600-tallet ikke nødvendigvis i husflidskategorien, ikke minst fordi de ([http://harriet.nasjonalmuseet.no/draktgallerier/1600-tallet/ Ifølge kunstindustrimuseet ble importert fra utlandet]]. Derfor vil Nattrøya stå ensom og ikke kategorisert etter teknikk slik kategorisystemet er idag.
Hvor gammel må en sangtekst være for at man kan gjengi hele eller deler av den? På forhånd takk! [[Bruker:Mbakkel2|Mbakkel2]] 1. juni 2014, kl. 09:45 (CEST)


Hjelp? --[[Bruker:Marthe Glad|Marthe Glad]] 2. nov 2009 kl. 11:06 (CET)
:: Å sitere fra mindre deler av den kan man vel gjøre uansett alder, det er et sitat, ikke en gjengivelse. Men akkurat hvor grensegangen går vet jeg ikke. Her er et eksempel fra artikkelen om [[Telthusbakken]], der deLillos siteres. Hilsen --[[Bruker:Stigrp|Stigrp]] ([[Brukerdiskusjon:Stigrp|diskusjon]]) 1. jun 2014 kl. 09:46 (CEST)
:Husflid er jo en veldig generell klasse. Nå  prøver jeg å tenke høgt. Klassen omfatter både trearbeid (noen former, f.eks. ikke husbygging ), smiarbeider (noen former, f.eks ikke verktøysmiing?) og tekstiler (noen former f.eks.tau -arbeid, knoper og stikk hva med det?. Tekstiler omfatter bl.a. strikking og ulike strikketeknikker, søm og prydsøm og ulike sømteknikker/broderi, hekling, hakking, fletting, makrame, veving + de teknikkene du nevnte over, men hva med stamping av vadmelen som er et husflidsprodukt. Det er videreforedling/bearbeiding; dvs. håndverk knyttet til fag og arbeidsliv. Det blir vel tilsvarende  problemstillingene rundt pelsverk, huder og skinn (barking, garving) og rundt tjærebrenning, repslaging, hovslaging osv.[[Bruker:AnBor|Anne Brit Borgen]] 2. nov 2009 kl. 12:20 (CET)


== Lappmarker ==
::: Takk skal du ha. Da vet jeg hvor mye jeg kan referere til. Mvh. [[Bruker:Mbakkel2|Mbakkel2]] 1. juni 2014 kl. 10:29 (CEST)


I anledning NHL-artikkelen [[Leksikon:birkarler|Birkarler]] har jeg nå rødlenket lappmarkene Kemi, Lule og Torne. [[Pite lappmark]] er allerede en artikkel. I den forbindelse lurer jeg hvor langt vi skal gå med å legge opp til artikkelskriving her på wikien om temaer som strengt tatt befinner seg utenfor Norge som nasjonalstats fysiske grenser? Problemstillingen er aktuell i forbindelse med nomadiske folk som samer og sigøynere - det kan både være geografiske steder og mer generelle temaer i den forbindelse som kan være relevante for oss selv om de ikke er norske i streng forstand. I tillegg kan det vel hende at det blir aktuelt å skrive artikler om "norske" utvandrerbygder i USA. Hva med dansknorske kolonier som Tranquebar, eller norske "kolonier" som Torrevieja? Eller hva med norskpakistaneres hjembygder i Punjab?
::En tilleggsopplysning: For sangtekster gjelder vanlige opphavsrettsregler. De faller med andre ord i det fri ved utløpet av det 70. året etter opphavspersonens død, eller det 70. året etter publikasjon dersom opphavspersonen er ukjent. Der dette er tilfelle trenger man ikke bry seg om hvor mye man kan sitere, men kan fritt gjengi hele teksten. [[Bruker:Cnyborg|Chris Nyborg]] ([[Brukerdiskusjon:Cnyborg|diskusjon]]) 2. jun 2014 kl. 09:00 (CEST)
[[Bruker:Ida Tolgensbakk|Ida Tolgensbakk]] 2. nov 2009 kl. 14:18 (CET)
 
== Kategori Ålesund leksikon ==
 
Hei, eg laga kategorien Ålesud leksikon og la den inn på [[Per Blindheim]] når eg då går til kategorien åpner den seg i redigeringstilstand, nokon som kan hjelpe ? mvh --[[Bruker:Pmt|Pmt]] ([[Brukerdiskusjon:Pmt|diskusjon]]) 8. jun 2014 kl. 19:50 (CEST)
 
: Sjå på denne: http://lokalhistoriewiki.no/index.php/Kategori:Sykkylven_leksikon - Endre-fana. Du kan legge inn litt om kva kategorien er tenkt brukt til, og så kategoriar den skal koplast til. Lykke til! Mvh --[[Bruker:Arnfinn Kjelland|Arnfinn Kjelland]] ([[Brukerdiskusjon:Arnfinn Kjelland|diskusjon]]) 8. jun 2014 kl. 21:12 (CEST)
::Takker, men eg får raudlenke på kategorien framleis, og med å trykke på den frå ei artikkelside havner eg alikevel på kategorien i redigeringsmodus. mvh --[[Bruker:Pmt|Pmt]] ([[Brukerdiskusjon:Pmt|diskusjon]]) 9. jun 2014 kl. 11:56 (CEST)
 
:::Då virka det :) mvh--[[Bruker:Pmt|Pmt]] ([[Brukerdiskusjon:Pmt|diskusjon]]) 9. jun 2014 kl. 12:30 (CEST)
 
== Liagrende i Nord- og Sør-Aurdal kommune ==
 
Hei!
Ser at Chris Nyborg har lagt inn stoff om heimbygda mi på Wikien.
Eg har mykje stoff som kunne leggast inn her, og det som er lagt  inn kan også justerast noko.
Er det interessant?
Gjer sikkert ikkje dette på rette måten, men finn ikkje ut betre måte å gjera det på...
Helsing Anne Marit Lien Framnes--[[Bruker:Amfram|Amfram]] ([[Brukerdiskusjon:Amfram|diskusjon]]) 17. jul 2014 kl. 22:04 (CEST)
 
:::Du vet helt sikkert at det er stoff som egner seg for wikien, så da er det veldig fint at du ønsker å bidra med opplysninger, Anne Marit. Mvh. [[Bruker:Mbakkel2|Mbakkel2]] ([[Brukerdiskusjon:Mbakkel2|diskusjon]]) 18. jul 2014 kl. 00:50 (CEST)
 
::::Morten har heilt rett, her er det berre å kome med meir stoff. Artikkelen slik han står no er jo berre basert på bygdeboka, og informasjon frå lokalkjende vil gjere det mykje meir interessant. Kanskje har du også nokre bilete? [[Bruker:Cnyborg|Chris Nyborg]] ([[Brukerdiskusjon:Cnyborg|diskusjon]]) 18. jul 2014 kl. 08:15 (CEST)
 
:::::Heilt einig med Morten og Chris. :-) [[Bruker:Olve Utne|Olve Utne]] ([[Brukerdiskusjon:Olve Utne|diskusjon]]) 18. jul 2014 kl. 11:19 (CEST)
 
== Lenkespam ==
 
Hei, jeg håper det jobbes med saken om å hindre spam-roboter fra å opprette nye kontoer ustanselig. [[Bruker:Vidariv|Vidariv]] ([[Brukerdiskusjon:Vidariv|diskusjon]]) 13. okt 2014 kl. 14:29 (CEST)
 
:Ja, dette er en helt uholdbar situasjon, så det jobbes absolutt med saken! Ugressmidlene vi har testet ut så langt har dessverre ikke vært kraftige nok, men vi jobber med oppgradering til en ny versjon av Mediawiki som støtter sterkere midler, og saken har høyeste prioritet. Håpløst at det går med så mye tid for admin'ene på manuell blokkering. Tusen takk for iherdig innsats til deg og alle dere andre! --[[Bruker:Marianne Wiig|Marianne Wiig]] 14. okt 2014 kl. 08:30 (CEST)
::Ser ut til å være fikset. Hurra! [[Bruker:Vidariv|Vidariv]] ([[Brukerdiskusjon:Vidariv|diskusjon]]) 5. nov. 2014 kl. 09:03 (CET)
 
== utdannings- og skulehistorie ==
 
Eg ønskjer å samle artiklar om utdanning og skulehistorie i Sogn og Fjordane ved hjelp av kategoriar. Eg oppretta kategorien "Skulehistorie i Sogn og Fjordane" og plasserte denne i kategorien "Utdanning", men eg ser no at eg kanskje heller skulle laga ein kategori som heiter "Utdanning i Sogn og Fjordane"? Slik tolka eg denne setninga: ''De enkelte "typer" skal ikke underkategoriseres etter område, men heller legges i den videre sekken Utdanning i XX.'' Det ser ikkje ut som eg får lov å flytte (gi nytt namn til) denne sida sjølv slik som eg kan på Wikipedia, så fint om nokon kan hjelpe meg med det. Eg vil også gjerne ha underkategoriar som t.d. "Skulehus i Sogn og Fjordane", men de har kanskje retningslinjer for dette? Bakgunnen for dette er at vi jobbar med å få i gong eit større skulehistorisk prosjekt der vi nyttar lokalhistoriewiki som formidlingskanal. --[[Bruker:Sigrun Espe|Sigrun Espe]] ([[Brukerdiskusjon:Sigrun Espe|diskusjon]]) 21. okt 2014 kl. 14:27 (CEST)
 
:Hei Sigrun. Fint at du har oppretta kategorien, og at det skal bli et større skulehistorisk prosjekt. Grunnen til at du ikkje får oppretta kategorien Utdanning i Sogn og Fjordane, er at vi tidlegare har fjerna alle geografiske kategoriar sorterte etter emne, som "Utdanning i Luster kommune" og "Veger i Steinkjer kommune". Eg synst det er greit at kategorien din heiter "Skulehistorie i Sogn og Fjordane", for gjennom eit slikt unikt namn signaliserer vi at det ikkje er snakk om å gjenopprette ein gammal kategori. Ser fram til fleire artiklar om dette emnet!--[[Bruker:Kallrustad|Kallrustad]] ([[Brukerdiskusjon:Kallrustad|diskusjon]]) 21. okt 2014 kl. 14:49 (CEST)
 
::For prosjekt som dette kan vi også oppretta ei forside ([[Forside:Skulehistorie i Sogn og Fjordane]] når det har kome eit viss mengd artiklar, og vi kan lage automatiske lister. Det er til dømes ikkje noko problem å lage ei side av typen [[Liste over artikler om Agdenes kommune]] der vi plukkar ut skulehus, lærarar og andre skulefolk og anna som er knytt til utdanning i eit område. Ved å gjere det på det viset får vi ei fleksibel løysing, som lett kan tilpassast dei behov man måtte ha og endrast undervegs, medan kategoriane ofte vert for rigide. [[Bruker:Cnyborg|Chris Nyborg]] ([[Brukerdiskusjon:Cnyborg|diskusjon]]) 5. nov. 2014 kl. 10:12 (CET)
 
== Maler for temaartikler for en region?? ==
Heisann! Jeg er ny her, og må spørre meg fram... Jeg har fokus på Grimstad/Fjære - og kunne tenke meg (i tillegg til kategori) å ha en navigasjonsmal som samler nøkkelområder/henvisning til temasider  for vår lokale maritime historie. Er det mulig/ønskelig her? Er dette noe som "høyere rangerte brukere" må etablere her? --[[Bruker:Jarl V. Erichsen|Jarl V. Erichsen]] ([[Brukerdiskusjon:Jarl V. Erichsen|diskusjon]]) 4. des. 2014 kl. 22:51 (CET)
 
:Vi kan godt ha slike navigasjonsmaler. Vi er nok litt mer tilbakeholdne med det enn på Wikipedia, men vi har noen temaer der det er slik. Men vi bruker også [[Hjelp:Forside|forsider]], og der kan man også samle ting på forskjellige måter. Vi har flere eksempler på forsider for en del av en kommune, som [[Forside:Egge]] og [[Forside:Stod]]. Hvis du kan lage slike maler sjøl er det bare å sette i gang - men det kan jo komme til å bli innspill fra oss andre underveis. Står du fast noe teknisk med maler er det bare å tegne og fortelle, så hjelper vi andre til. [[Bruker:Cnyborg|Chris Nyborg]] ([[Brukerdiskusjon:Cnyborg|diskusjon]]) 5. des. 2014 kl. 08:31 (CET)
 
== Heimar og folk i Bykle ==
 
Eg vil gjerne takke for jobben som er gjort med å legge inn teksten til [[Heimar og folk i Bykle]] her på lokalhistoriewiki. Å ha alt dette stoffet søkbart er veldig bra, og å ha høve til å endre i artiklane er også eit gode. Når alle bileta etter kvart kjem på plass, vert dette ei flott kjelde for alle som er glad i lokalhistorisk stoff. Eg vonar at også andre lokalhistoriske bøker frå Setesdal kan bli lagde inn, det vil gje auka høve til å binde saman stoff, slik som bygdene og folka jo er bunde saman gjennom familie og slekt. Vil Lokalhistorisk institutt ta kontakt med Valle for å få eit tilsvarande samarbeid med den kommunen? Deira bygdebøker er jo eldre enn Byklebøkene, så dei treng endå meir til å verte oppdaterte i stoffet. --[[Bruker:Harald Haugland|Harald Haugland]] ([[Brukerdiskusjon:Harald Haugland|diskusjon]]) 18. des. 2014 kl. 15:31 (CET)
 
:Hei, fint å høyre at du sett pris på at vi har fått bygdeboka ut på LW. Vi er i kontakt med ein sentral person i Valle, og det er planar om å sjå nærare på ei oppdatering av bøkene der. Resten av bileta frå Byklesoga blir lagt ut i januar, og då er det på tide å byrje å oppsummere erfaringane og sjå på kva som kan gjerast for Valle sin del. Valle og Bykle har ei felles historie, for det var eitt prestegjeld, og også ein kommune fram til 1902, så sjølv om det går ei soknegrense der var dei to kommunane også ei felles eining. så dette kjem vi til å følgje opp framover. Vallebøkene er utmerka, og ei digitalisering av dei ville vere eit særs godt utgangspunkt for å oppdatere soga frå den kommunen. Ein annan spanande ting er at vi no også har eit samarbeid med Tinn kommune, der historielaget med kommunal støtte skal lage bygdesoge på Lokalhistoriewiki. Der finn vi også ein del lenkjer frå Bykle, og kan sjå enda betre korleis det vil fungere når vi har artiklar frå både kommunar. Det endelege målet - på laaaang sikt - kan vere å få til ei landsdekkjande samling bygdebøker på wikien slik at ein kan følgje folk og ætt på tvers av bygder og kommunar. [[Bruker:Cnyborg|Chris Nyborg]] ([[Brukerdiskusjon:Cnyborg|diskusjon]]) 18. des. 2014 kl. 16:27 (CET)
 
== Wikimaps hackathon og seminar i Helsinki 5.–8. februar ==
 
Wikimedia Finland har satt i gang prosjektet '''[http://wikimaps.wikimedia.fi/wikimaps-nordic/ Wikimaps Nordic]''', som har som mål å gjøre digitaliserte historiske kart og historisk stedfestet informasjon tilgjengelig for alle på Wikimedia Commons. Dette gjøres ved å at opplastede kart på Commons gjennom et webgrensesnitt kan tilføres koordinater (dvs. georefereres) og at bildefilene kan justeres for å sammenfalle med geografien i følge moderne og bedre oppmålte kart (såkalt rektifisering, eller "warping"). Å tilføre historisk stedfestet informasjon til wikiprosjektene åpner opp for en rekke spennende muligheter. Noen eksempler tatt fra egen fantasi:
* Hvis de historiske kartene ikke bare er ustedfestede bilder, men stefesta kart vil de kunne legges oppå modere kart slik at en kan bla seg gjennom kartlag mellom moderne og historiske kart. Siden det er åpne data kan kartene da kunne videreformidles av prosjekter som Lokalhistoriewiki, Wikipedia, [http://www.openstreetmap.org/about OpenStreetMap] eller vises som lag i GoogleEarth.  
* Det kan lages mobilapper som viser hvordan stedet du befinner deg på var i tidligere tider og som blander dette med tekst fra stedfestede Wikipedia-artikler. Gjerne også [[utvidet virkelighet]]. Kan bli datakilde for interessante formidlings- og integrasjonsprosjekt som [https://kulturognaturreise.wordpress.com/ Kultur- og naturreise].
* Artikler vil i fremtiden (semi-)automatisk illustreres med kartutsnitt som viser geografien i tidligere tider. Rike muligheter for både Wikipedia og Lokalhistoriewiki. Dette er en mye mye mer effektiv måte å illustrere med kart på enn å lage en masse enkeltfiler manuelt med kartutsnitt fra store bildefiler uten koordinater.
* Historiske kart vil gjennom nettdugnad kunne tagges opp med gamle stedsnavn, slik at disse blir søkbare slik at en kan spole bakover i tid på stedsnavnene. Dette gir muligheter for å dokumentere stedsnavnhistorie i wikiartikler og refere til kartutsnitt.
 
Wikimaps Nordic har i første omgang to hovedmålgrupper: Arkiver/biblioteker/museer som har historisk kartsamlinger de ønsker å formidle, samt geomatikk- og IT-kyndige som kan utvikle nettjenestene som skal gjøre det enkelt for brukere å foredle digitaliserte kart.
 
Wikimaps Nordic arrangerer hackaton i Helsinki. Arrangementet innledes av et seminar '''Torsdag 5. februar''' etterfulgt av et '''hackaton fra fredag 6. februar og resten av helga'''.
 
'''Er det noen fra Norge som kunne tenkt seg å delta'''? Eller noen som kjenner til noen som burde deltatt? Wikimaps Nordic har fått litt støtte av Nordisk råd, så personer som har gode faglige forutsetninger for å bidra, vil kunne spørre om et reisestipend fra Wikimap Nordics entusiastiske prosjektleder [http://wikimaps.wikimedia.fi/contact/ Susanna Ånäs]. .
 
Mer informasjon på [http://wikilovesmaps.wikimedia.fi/program/ programmet for seminaret og hackatonet]. [[Bruker:Harald|Harald]] ([[Brukerdiskusjon:Harald|diskusjon]]) 22. jan. 2015 kl. 12:56 (CET)
 
:Takk for info og oppfordring, Harald! Dette høres interessant ut også for Lokalhistoriewiki. Vi skal "kolla läget" og kommer uansett til å følge med på dette prosjektet framover. --[[Bruker:Marianne Wiig|Marianne Wiig]] 22. jan. 2015 kl. 14:00 (CET)
 
== Wikiarrangementer i Oslo og Tromsø ==
 
Nasjonalbiblioteket arrangerer 28. januar wikiverksted med tema utvandring, som er åpent for alle som ønsker å skrive om dette på Lokalhistoriewiki og/eller Wikipedia. [https://www.eventbrite.co.uk/e/wikiverksted-pa-nasjonalbiblioteket-tickets-15326102786 Mer informasjon og påmelding]. 
 
Riksarkivet arrangerer omvisning med fokus på materiale fra andre verdenskrig og landssvikarkivet 4. mars. Omvisningen er åpen for brukere på Wikipedia og Lokalhistoriewiki. [http://no.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Torget/Arkiv/2015/januar#Landssvikarkivet_hos_Riksarkivet_-_omvisning.3F Info om påmelding.]
 
Wikimedia Norge og UiT Norges arktiske universitet inviterer til innsending av vitenskaplige foredrag om ulike aspekter ved Wikipedia til [http://site.uit.no/wiki/wa15/ Wikipedia-akademiet] 23.-24. april.
 
--[[Bruker:Marianne Wiig|Marianne Wiig]] 22. jan. 2015 kl. 14:14 (CET)

Sideversjonen fra 22. jan. 2015 kl. 13:14

I diskusjonsforumet kan du lufte idéer og ta opp saker av interesse for deg selv og andre brukere på wikien. Det hender at administratorene flytter diskusjoner herfra til andre diskusjonssider eller arkiverer gamle innlegg.

Andre diskusjonssider på wikien:

  • Enkeltbrukeres samtalesider: Når du vil kommunisere med en bestemt bruker.
  • Enkeltartiklers samtalesider: Når du vil legge igjen en bemerkning om eller diskutere en bestemt artikkel.


(For å signere innlegget ditt klikker du på denne knappen Button sig.png som du finner i knapperaden over redigeringsvinduet).



Folkemusikkforsider

Hei :-) Chris har sett opp en ny forsidemal som gjer at vi kan sette opp folkemusikkforsider etter distrikt no. I praksis vil det seie at alle folkemusikarar, lokale slåttar, notesamlingar o.a. skal kategoriserast som Kategori:Folkemusikk og Kategori:(Distriktsnamn...). Når vi har minst fire f-merka artiklar frå eitt distrikt, kan vi opprette forsida for distriktet. For eksempel, sjå:

To til folkemusikkforsider er oppretta, men men for lågt artikkeltal foreløpig:

Og i tillegg hadde det vore fint med artiklar til:

Er det nokon som tek utfordringa og skriv f.eks. ein folkemusikar-artikkel eller to innanfor desse tre distrikta? :-) Olve Utne (diskusjon) 17. jan 2014 kl. 10:57 (CET)

Hei!
Jeg er uviss på om jeg har noe å bidra med her - jeg kan egentlig for lite om folkemusikk generelt. Men, jeg ser at iallfall fem gater på Hamar er oppkalt etter lokale musikere, så når/hvis det blir aktuelt med folkemusikk på Hedmarken kan jeg i det minste bidra litt :)
--Aslak Kittelsen (diskusjon) 17. jan 2014 kl. 11:17 (CET)

Enklere folketellingslenker

Det har vært tre maler i bruk for å legge inn lenker til unike ID'er i folketellingsdata på Digitalarkivet (DA). Fordi direkte innlenking ved hjelp av ID'en nå fungerer som det skal på DA, er dette nå erstatta av én mal, {{folketelling}}. Inndataene i denne er som før, så det er ikke nødvendig å endre på eksisterende lenker - de er omdirigert. Dette betyr at man slipper å tenke på hvilken av de tre malene som skal brukes. Chris Nyborg (diskusjon) 17. jan 2014 kl. 17:08 (CET)

Flytting

Kan dere være så snille å flytte artikkelen Fjell og åsrygger i Larvik og på Nanset til Fjell og åsrygger i Larvik tettsted og på Nanset. Larvik er jo så mye mer enn Larvik tettsted, artikkelen omfatter kun den tidl. bykommunen Larvik. Morten Bakkeli (Mbakkel2) (diskusjon) 25. jan 2014 kl. 20:30 (CET)

Asbjørn Villum

Jeg ønsker å skrive en artikkel om lærer og lærebokforfatter, Asbjørn Villum, fra Larvik. Men det er lite om personen Villum på internett. Har dere avisartikler eller klipp om ham, kontakt meg. Takk! Morten Bakkeli (Mbakkel2) (diskusjon) 26. jan 2014 kl. 14:33 (CET)

Jeg er på saken. Vidar Iversen (Vidariv) (diskusjon) 11. feb 2014 kl. 17:36 (CET)
Takk Vidariv! Morten Bakkeli (Mbakkel2) (diskusjon) 11. feb 2014 kl. 17:56 (CET)
Da håper jeg at vi får se en artikkel om Villum snart. --Vidar Iversen (Vidariv) (diskusjon) 11. feb 2014 kl. 18:12 (CET)
Takk, men akkurat i disse dagene prioriterer jeg kartleggingen av brukernavn på eiendommer i larviksdistriktet. Men artikkelen kommer. Morten Bakkeli (Mbakkel2) (diskusjon) 19. feb 2014 kl. 13:12 (CET)

Eksterne lenker el. utgående lenker

Endringer i infobokser

Det har blitt gjort noen endringer i infobokser:

  • Bokser for garder ({{infoboks gard}}), kirker ({{infoboks kirke}}) og kommuner ({{infoboks kommune}}) har fått valgfri målform. Man legger inn |målform = nn for å bruke nynorsk. For bokmål kan man enten la være å skrive inn dette parameteret, eller man kan skrive |målform = nb. Dette gjør det mulig å bruk en og samme infoboks på alle artikler som skal ha boks, og dermed også mulig å hente ut informasjon til lister eller til ekstern bruk. Det begrenser også antallet bokser man må forholde seg til. Dessverre må parametrene være skrevet på en målform; med bakgrunn i sammensetninga på wikien er dette bokmål. Senere maler som opprettes kan uten problemer ha nynorsk som inndataform, det er dataene som vises som veksler målform.
  • {{infoboks gardsbruk}} tas ut av bruk. Den ble innført for å løse et problem i starten, men forårsaker nå selv problemer - og det opprinnelige problemet er løst forlengst. Med flere planer om større gards- og slektshistorier på wikien i nær framtid var det nødvendig å løse disse problemene. Dataene kan bedre hentes ut fra {{infoboks gard}}, som den er brukt sammen med. Infoboks gardsbruk var en usynlig mal som lå i artikler for å få inn data i gardslister; vi klarer nå i hente dette rett inn fra infoboks gard. Her er det en stor fordel at skribenter ikke lenger trenger å forholde seg til to forskjellige infobokser. En ulempe er at det var mulig å legge flere slike maler i en og samme artikler, og så ble disse lista opp i gardslistene. Det er dette som ble så tungt for systemet og som skaper problemer. Ved å bruke "hovedboksen" trenger ikke systemet å lete etter flere tilfeller i samme artikkel, hvilket sparer oss for svært mange søk i basen. Ble listene for lange var det også tungt for systemet å sortere, mens det nå går greiere fordi hver artikkel kun viser ett datasett. Dette betyr at samleartikler for matrikkelgarder, med oppramsing av de enkelte brukene, kun vil vises en gang. Det er da en fordel å ikke oppgi bruksnummer i infoboksen, slik at det framgår noe tydeligere at artikkelen omhandler hele gårdsnummeret og ikke et enkelt bruk. For de enkelte bruk kan det da opprettes egne artikler i tillegg til at de nevnes under hovedartikkelen. Vi får da en oppbygning av artikkelmassen som er godt egna for innlegging av data fra eksterne gards- og slektshistorieprosjekter. Chris Nyborg (diskusjon) 26. feb 2014 kl. 10:40 (CET)

Gamle panteregistre og pantebøker

Hei, jeg lager artikkelen Kirkestredet 20 (Larvik), men sliter med å tyde deler av skriften i et gammelt panteregister og en gammel pantebok. Det er særlig ordlyden i et bestemt testamente som jeg ikke klarer å lese. Melder noen seg frivillig, så opplyser jeg om både by, nummer og side. På forhånd takk! Morten Bakkeli (Mbakkel2) (diskusjon) 28. feb 2014 kl. 17:02 (CET)

Bilder fra Riksantikvaren

Riksantikvaren laster nå opp bilder fra Kulturminnebilder.no til Lokalhistoriewiki - se Kategori:Bilder fra Riksantikvaren. Bruker:Ljalvik er godt i gang, men det gjenstår i skrivende stund omkring 4000 bilder. For å få til dette lastes bildene opp maskinelt, for i bildefilene ligger det nok informasjon til å kunne identifisere bildene. Det vil være noe manko på kategorier, noe som vi får ta etter hvert, men i første omgang blir alle bilder lagt i kommunekategori eller ev. i annet geografisk område. Filene har også gode, beskrivende navn slik at de dukker opp i søk. De blir også automatisk kategorisert etter fotograf, og ofte kan man på den måten finne et tema eller område, siden mange fotografer hadde sine spesialiteter.

En del bilder har motiv som ikke er sikkert identifisert. All hjelp med å finne ut hva det er bilde av er flott, og Riksantikvaren vil gjerne ha den informasjone også slik at de kan forbedre basen sin. Her er det muligheter for et godt samarbeid som både vi og Riksantikvaren kan få noe ut av.

Noen bilder fra denne opplastinga er allerede tatt i bruk; her får vi en mulighet til å illustrere artikler hvor vi ikke hadde noe bilde, og vi kan legge inn ekstra bilder eller opprette gallerier for å vise et kulturminne gjennom flere perioder. Chris Nyborg (diskusjon) 5. mar 2014 kl. 08:41 (CET)

Kan større gateartikler ha en egen kolonne for historiske bilder, ved siden av bildet av hvordan det ser ut i dag? Vidar Iversen (Vidariv) (diskusjon) 5. mar 2014 kl. 09:35 (CET)
Det er absolutt mulig å gjøre det. Alternativet er å legge et galleri inn i artikkelen; på den måten kan det være lettere å fange opp bilder som ikke så lett kan festes til en adresse. Det er også mulig å gjøre dette ved å legge inn flere bilder i samme rute med <br/> mellom. Det er kanskje det ryddigste, ettersom det ofte vil være bare noen få bygninger vi har historiske bilder av. Jeg lagde et eksempel på det nå, se nr. 20 i Akersgata. Chris Nyborg (diskusjon) 5. mar 2014 kl. 16:04 (CET)
Jeg kan identifisere motiver fra Larvik, men hvor finner jeg dem? Morten Bakkeli (Mbakkel2) (diskusjon) 5. mar 2014 kl. 09:45 (CET)
Se Chris Nyborg (Cnyborg), hvor samme spørsmål er besvart. Chris Nyborg (diskusjon) 5. mar 2014 kl. 16:04 (CET)

Folketelling

I folketellinger ser jeg ofte forkortelsen "fl" om medlemmer av en husstand. Folketellingen 1910 Hva står forkortelsen for? Takknemlig for svar! Mvh. Morten Bakkeli (Mbakkel2) (diskusjon) 11. mar 2014 kl. 08:47 (CET)

Hei Morten. Det betyr «familielosjerende». Helsing --Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 11. mar 2014 kl. 09:47 (CET)
Nyttig lenke: Oversikt over forkortelser i folketellingene 1865-1910 (RHD) --Hans P. Hosar (diskusjon) 11. mar 2014 kl. 09:50 (CET)
Takk skal du ha. Mvh. Morten Bakkeli (Mbakkel2) (diskusjon) 11. mar 2014 kl. 11:03 (CET)

"St" i "Hvem er Hvem"

Hva står "St" for i denne artikkelen om Sverre Grøtter? [1] Takknemlig for svar! Mvh. Morten Bakkeli (Mbakkel2) (diskusjon) 12. mar 2014 kl. 11:27 (CET)

Hei. Vil tro det betyr "Student", at han tok artium. Det stemmer i hvert fall med kronologien. Ellers var det fint at du slanka og "nøytraliserte" artikkelen om Sky skole; jeg var kanskje litt kjapp med å kommentere....--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 12. mar 2014 kl. 12:34 (CET)
Nei, det er veldig fint med kommentarer. Jo raskere, dessto bedre. Var det vanlig å ta artium på gymnas og deretter ta handelsgymnasium? Takknemlig for svar. Mvh. Morten Bakkeli (Mbakkel2) (diskusjon) 12. mar 2014 kl. 11:27 (CET)
Tja. Det kjenner jeg ikke så godt til. Men det kan vel hende at Sverre Grøtter tok tilleggsutdanning ved handelsgymnaset for å få kompetanse i merkantile fag. Ser at han dreiv butikk i åra etterpå.--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 12. mar 2014 kl. 13:13 (CET)

Andreas Borch Sandsdalen

Lenka i dette spørsmålet går til ei side som krever innlogging, så det er ikke så lett å få sette på boka. Chris Nyborg (diskusjon) 4. apr 2014 kl. 17:22 (CEST)

Sideantall

  • Jeg ser at sideantallet for digitaliserte bøker på nettet er litt forskjellig fra sideantallet for de egentlige bøkene. Hvilke skal jeg referere til?Morten Bakkeli (Mbakkel2) (diskusjon) 14. feb 2014 kl. 11:15 (CET)
Du bør bruke sidetallet i den trykte versjonen. På bokhylla refererer sidetalla i den digitale versjonen til faktiske sider, inkludert omslag, så man bør etter hva det står på selve sida. Chris Nyborg (diskusjon) 4. apr 2014 kl. 17:23 (CEST)
Takk skal du ha Morten Bakkeli (Mbakkel2) (diskusjon) 4. apr 2014 kl. 18:04 (CEST)

Pantebok

Hei, jeg har i flere uker prøvd å tyde skriften i denne gamle panteboken. Håper lenken fungerer: [3].

Det er et skadeløshetsbrev. Det gjelder eiendommen Kirkestredet 3 i Larvik kommune. Madame Toberup eide den, så plutselig blir en Schrøder eier uten noe skifte. Undres derfor på om skadeløshetsbrevet kan besvare min undring. Og hvis ikke du klarer å tyde det, kjenner du noen "skrifttydere" på lokalhistoriewiki.no, som kan hjelpe meg. På forhånd takk!

Mvh. Morten Bakkeli (Mbakkel2) (diskusjon) 17. mars 2014, kl. 10:10 (CET)

Fotografregister inn i wikien

Preus museum har gitt tillatelse til at Lokalhistoriewiki gjenbruker dataene fra Register over norske fotografer og fotografiske samlinger, som i dag driftes av Nasjonalbiblioteket. I skrivende stund er Bruker:Ljavik godt i gang med overføringen, mens Chris m.fl. går artiklene etter i sømmene, se Kategori:Preus_museums_fotografregister. Registeret inneholder korte omtaler av fotografer og samlinger, med hovedvekt på tiden fram til 1920. Mange av bildene i wikien vil kunne knyttes opp mot disse artiklene, og brukere rundt omkring i landet vil sikkert kunne bidra med utfyllende informasjon både om fotografer og samlinger. Et glimrende tilskudd til wikien! :) --Marianne Wiig 3. apr 2014 kl. 15:20 (CEST)

Det er flott om flest mulig bidrar til å tilpasse artiklene, f.eks. ved å ta for seg fotografer fra området man jobber med. For å få dekka alle brukes spiremerket på artiklene, som ble lagt inn automatisk, litt annerledes enn vi gjør ellers - vi tar det bort når de er ferdig formatert, selv om de kan være litt i korteste laget Bare de som står nesten helt uten opplysninger beholder spiremerket. På Bruker:Cnyborg/Preus kan man finne ei liste over fotografene som fortsatt har spiremerke, og som derfor trenger litt omsorg fra en forbipasserende lokalhistoriker. Chris Nyborg (diskusjon) 4. apr 2014 kl. 08:18 (CEST)
Jeg har så vidt begynt med fotografene fra mitt nærområde, Gjøvik og Toten. Tar flest mulig av disse før påske.--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 4. apr 2014 kl. 09:16 (CEST)

Kopiering fra Wikipedia

Hei

Ligger det noen hindringer for å kopiere artikler over fra Wikipedia til Lokalhistoriewiki ? mvh--Per-Morten Tennøy (Pmt) (diskusjon) 16. apr 2014 kl. 16:22 (CEST)

Nei, det gjør det ikke. Artiklene kan fritt benyttes, men det anbefales at du nederst skriver, slik jeg gjorde: ----
Creative Commons License Denne artikkelen er helt eller delvis basert på artikkelen «Odd Isaachsen Willoch» fra Wikipedia på bokmål og riksmål og kan kopieres, distribueres og/eller endres slik det er angitt i lisenstekst for cc-by-sa 3.0. For en liste over bidragsytere til den opprinnelige artikkelen, se endringshistorikk knyttet til den opprinnelige artikkelen. For en liste over bidragsytere til denne versjonen, se endringshistorikk knyttet til denne siden.
Artikkelen bør gjennomgås med tanke på tilpasninger til lokalhistoriewiki.no. Se Hjelp:Forskjeller fra Wikipedia for mer informasjon.

. Lykke til! Morten Bakkeli (Mbakkel2) (diskusjon) 16. apr 2014 kl. 16:54 (CEST)

Med hensyn til opphavsretten er det ikke noe i veien for å kopiere fra Wikipedia. Vi foretrekker likevel at artikler skrives fra grunnen av på Lokalhistoriewiki og har derfor vært restriktive med import. Den viktigste grunnen til dette er at Lokalhistoriewiki skiller seg fra Wikipedia både når det gjelder vinkling, fokus, kildebruk m.m., se hjelpesiden om forskjeller mellom LW og WP. Derfor jobber vi kontinuerlig med å tilpasse importerte artikler til LW, noe vi også oppfordrer til i malen, se retningslinjer for import av artikler. Vi syns ikke det er noe poeng at Lokalhistoriewiki, WP, SNL m.fl. skal sitte med tilnærmet like artikler om ulike emner. Vi er absolutt for gjenbruk og deling av materiale, men vi trenger også mangfold og nyskaping. Vår policy er at det er greit med import av en og annen artikkel forutsatt at den tilpasses LW, men vi ønsker ingen storstilt import fra Wikipedia. --Marianne Wiig 8. mai 2014 kl. 15:02 (CEST)

Kafé Heimen i Larvik

Er det noen som kan fortelle meg HVILKEN avholdsorganisasjon som i sin tid driftet Kafé Heimen i Larvik? Se artikkelen om kafeen her: http://lokalhistoriewiki.no/index.php/Heimen_(Larvik) --Gunnar E. Kristiansen (diskusjon) 16. apr 2014 kl. 17:10 (CEST)

Det var avholdsforeningene i larviksregionen. Les her: http://www.nb.no/nbsok/nb/97bb6fa7f7a2bd797b50dbbf7248a786;jsessionid=E59B51BD2F2DC5198A6706D475872D42.nbdigital3?index=2#13 Mvh. Morten Bakkeli (Mbakkel2) (diskusjon) 16. apr 2014 kl. 20:21 (CET)

Takker! Dette klargjør et godt utviklet samvirke mellom avholdsorganene i Larvik, så da gjenstår bare å finne ut hvilken overbygning losjene hørte inn under; IOGT og/eller DNGTO - hva vites om dette? --Gunnar E. Kristiansen (diskusjon) 16. apr 2014 kl. 20:45 (CEST)

Kategorier og tagger

I fjor hadde vi en stor ryddedugnad i kategoriene, og da så vi samtidig hvor utrolig findelt det hierarkiske kategorisystemet er blitt. Vi har kategorier som er så presise at det bare ligger 1-2 bilder i dem, og da virker de mer splittende enn samlende. Wikiens kategorihierarki skal først og fremst være et praktisk verktøy som vi kan bevege oss oppover og nedover i for å finne artikler og bilder. Kategoriene skal dekke emner vi har stoff om i wikien. Hierarkiet trenger dermed ikke å være symmetrisk. Om vi har mye stoff om ett sogn i en kommune, men ingenting om de andre, er det bare det sognet vi har stoff om som skal ha kategori.

For å bli kvitt noen av småkategoriene har vi eksperimentert litt med tagging av bilder. Mens kategoriene er forbeholdt hovedmotiv, kan taggene brukes til bimotiver, detaljer, navn osv. Dere vil finne noen hundre tagger med formen Kategori:Jærhus (tagg), men denne varianten kommer til å bli avviklet. Nokså nylig har vi i stedet føyd til et felt for tagger og et for avbildet/omtalt person i malen for filinformasjon. Disse kommer opp automatisk når dere laster opp nye bilder, men må føyes til på gamle bilder. Fint om dere bruker disse feltene og også feltet for beskrivelse. Det kommer til å bli en del rydding i kategorier framover, og som ved tidligere kategoridugnader er målet at systemet skal bli mer oversiktlig både for brukere og administratorer. :) --Marianne Wiig 16. mai 2014 kl. 14:32 (CEST)

Sitat fra sangtekster

Hvor gammel må en sangtekst være for at man kan gjengi hele eller deler av den? På forhånd takk! Morten Bakkeli (Mbakkel2) 1. juni 2014, kl. 09:45 (CEST)

Å sitere fra mindre deler av den kan man vel gjøre uansett alder, det er et sitat, ikke en gjengivelse. Men akkurat hvor grensegangen går vet jeg ikke. Her er et eksempel fra artikkelen om Telthusbakken, der deLillos siteres. Hilsen --Stig Rune Pedersen (Stigrp) (diskusjon) 1. jun 2014 kl. 09:46 (CEST)
Takk skal du ha. Da vet jeg hvor mye jeg kan referere til. Mvh. Morten Bakkeli (Mbakkel2) 1. juni 2014 kl. 10:29 (CEST)
En tilleggsopplysning: For sangtekster gjelder vanlige opphavsrettsregler. De faller med andre ord i det fri ved utløpet av det 70. året etter opphavspersonens død, eller det 70. året etter publikasjon dersom opphavspersonen er ukjent. Der dette er tilfelle trenger man ikke bry seg om hvor mye man kan sitere, men kan fritt gjengi hele teksten. Chris Nyborg (diskusjon) 2. jun 2014 kl. 09:00 (CEST)

Kategori Ålesund leksikon

Hei, eg laga kategorien Ålesud leksikon og la den inn på Per Blindheim når eg då går til kategorien åpner den seg i redigeringstilstand, nokon som kan hjelpe ? mvh --Per-Morten Tennøy (Pmt) (diskusjon) 8. jun 2014 kl. 19:50 (CEST)

Sjå på denne: http://lokalhistoriewiki.no/index.php/Kategori:Sykkylven_leksikon - Endre-fana. Du kan legge inn litt om kva kategorien er tenkt brukt til, og så kategoriar den skal koplast til. Lykke til! Mvh --Arnfinn Kjelland (diskusjon) 8. jun 2014 kl. 21:12 (CEST)
Takker, men eg får raudlenke på kategorien framleis, og med å trykke på den frå ei artikkelside havner eg alikevel på kategorien i redigeringsmodus. mvh --Per-Morten Tennøy (Pmt) (diskusjon) 9. jun 2014 kl. 11:56 (CEST)
Då virka det :) mvh--Per-Morten Tennøy (Pmt) (diskusjon) 9. jun 2014 kl. 12:30 (CEST)

Liagrende i Nord- og Sør-Aurdal kommune

Hei! Ser at Chris Nyborg har lagt inn stoff om heimbygda mi på Wikien. Eg har mykje stoff som kunne leggast inn her, og det som er lagt inn kan også justerast noko. Er det interessant? Gjer sikkert ikkje dette på rette måten, men finn ikkje ut betre måte å gjera det på... Helsing Anne Marit Lien Framnes--Anne Marit Lien Framnes (Amfram) (diskusjon) 17. jul 2014 kl. 22:04 (CEST)

Du vet helt sikkert at det er stoff som egner seg for wikien, så da er det veldig fint at du ønsker å bidra med opplysninger, Anne Marit. Mvh. Morten Bakkeli (Mbakkel2) (diskusjon) 18. jul 2014 kl. 00:50 (CEST)
Morten har heilt rett, her er det berre å kome med meir stoff. Artikkelen slik han står no er jo berre basert på bygdeboka, og informasjon frå lokalkjende vil gjere det mykje meir interessant. Kanskje har du også nokre bilete? Chris Nyborg (diskusjon) 18. jul 2014 kl. 08:15 (CEST)
Heilt einig med Morten og Chris. :-) Olve Utne (diskusjon) 18. jul 2014 kl. 11:19 (CEST)

Lenkespam

Hei, jeg håper det jobbes med saken om å hindre spam-roboter fra å opprette nye kontoer ustanselig. Vidar Iversen (Vidariv) (diskusjon) 13. okt 2014 kl. 14:29 (CEST)

Ja, dette er en helt uholdbar situasjon, så det jobbes absolutt med saken! Ugressmidlene vi har testet ut så langt har dessverre ikke vært kraftige nok, men vi jobber nå med oppgradering til en ny versjon av Mediawiki som støtter sterkere midler, og saken har høyeste prioritet. Håpløst at det går med så mye tid for admin'ene på manuell blokkering. Tusen takk for iherdig innsats til deg og alle dere andre! --Marianne Wiig 14. okt 2014 kl. 08:30 (CEST)
Ser ut til å være fikset. Hurra! Vidar Iversen (Vidariv) (diskusjon) 5. nov. 2014 kl. 09:03 (CET)

utdannings- og skulehistorie

Eg ønskjer å samle artiklar om utdanning og skulehistorie i Sogn og Fjordane ved hjelp av kategoriar. Eg oppretta kategorien "Skulehistorie i Sogn og Fjordane" og plasserte denne i kategorien "Utdanning", men eg ser no at eg kanskje heller skulle laga ein kategori som heiter "Utdanning i Sogn og Fjordane"? Slik tolka eg denne setninga: De enkelte "typer" skal ikke underkategoriseres etter område, men heller legges i den videre sekken Utdanning i XX. Det ser ikkje ut som eg får lov å flytte (gi nytt namn til) denne sida sjølv slik som eg kan på Wikipedia, så fint om nokon kan hjelpe meg med det. Eg vil også gjerne ha underkategoriar som t.d. "Skulehus i Sogn og Fjordane", men de har kanskje retningslinjer for dette? Bakgunnen for dette er at vi jobbar med å få i gong eit større skulehistorisk prosjekt der vi nyttar lokalhistoriewiki som formidlingskanal. --Sigrun Espe (diskusjon) 21. okt 2014 kl. 14:27 (CEST)

Hei Sigrun. Fint at du har oppretta kategorien, og at det skal bli et større skulehistorisk prosjekt. Grunnen til at du ikkje får oppretta kategorien Utdanning i Sogn og Fjordane, er at vi tidlegare har fjerna alle geografiske kategoriar sorterte etter emne, som "Utdanning i Luster kommune" og "Veger i Steinkjer kommune". Eg synst det er greit at kategorien din heiter "Skulehistorie i Sogn og Fjordane", for gjennom eit slikt unikt namn signaliserer vi at det ikkje er snakk om å gjenopprette ein gammal kategori. Ser fram til fleire artiklar om dette emnet!--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 21. okt 2014 kl. 14:49 (CEST)
For prosjekt som dette kan vi også oppretta ei forside (Forside:Skulehistorie i Sogn og Fjordane når det har kome eit viss mengd artiklar, og vi kan lage automatiske lister. Det er til dømes ikkje noko problem å lage ei side av typen Liste over artikler om Agdenes kommune der vi plukkar ut skulehus, lærarar og andre skulefolk og anna som er knytt til utdanning i eit område. Ved å gjere det på det viset får vi ei fleksibel løysing, som lett kan tilpassast dei behov man måtte ha og endrast undervegs, medan kategoriane ofte vert for rigide. Chris Nyborg (diskusjon) 5. nov. 2014 kl. 10:12 (CET)

Maler for temaartikler for en region??

Heisann! Jeg er ny her, og må spørre meg fram... Jeg har fokus på Grimstad/Fjære - og kunne tenke meg (i tillegg til kategori) å ha en navigasjonsmal som samler nøkkelområder/henvisning til temasider for vår lokale maritime historie. Er det mulig/ønskelig her? Er dette noe som "høyere rangerte brukere" må etablere her? --Jarl V. Erichsen (diskusjon) 4. des. 2014 kl. 22:51 (CET)

Vi kan godt ha slike navigasjonsmaler. Vi er nok litt mer tilbakeholdne med det enn på Wikipedia, men vi har noen temaer der det er slik. Men vi bruker også forsider, og der kan man også samle ting på forskjellige måter. Vi har flere eksempler på forsider for en del av en kommune, som Forside:Egge og Forside:Stod. Hvis du kan lage slike maler sjøl er det bare å sette i gang - men det kan jo komme til å bli innspill fra oss andre underveis. Står du fast på noe teknisk med maler er det bare å tegne og fortelle, så hjelper vi andre til. Chris Nyborg (diskusjon) 5. des. 2014 kl. 08:31 (CET)

Heimar og folk i Bykle

Eg vil gjerne takke for jobben som er gjort med å legge inn teksten til Heimar og folk i Bykle her på lokalhistoriewiki. Å ha alt dette stoffet søkbart er veldig bra, og å ha høve til å endre i artiklane er også eit gode. Når alle bileta etter kvart kjem på plass, vert dette ei flott kjelde for alle som er glad i lokalhistorisk stoff. Eg vonar at også andre lokalhistoriske bøker frå Setesdal kan bli lagde inn, det vil gje auka høve til å binde saman stoff, slik som bygdene og folka jo er bunde saman gjennom familie og slekt. Vil Lokalhistorisk institutt ta kontakt med Valle for å få eit tilsvarande samarbeid med den kommunen? Deira bygdebøker er jo eldre enn Byklebøkene, så dei treng endå meir til å verte oppdaterte i stoffet. --Harald Haugland (diskusjon) 18. des. 2014 kl. 15:31 (CET)

Hei, fint å høyre at du sett pris på at vi har fått bygdeboka ut på LW. Vi er i kontakt med ein sentral person i Valle, og det er planar om å sjå nærare på ei oppdatering av bøkene der. Resten av bileta frå Byklesoga blir lagt ut i januar, og då er det på tide å byrje å oppsummere erfaringane og sjå på kva som kan gjerast for Valle sin del. Valle og Bykle har ei felles historie, for det var eitt prestegjeld, og også ein kommune fram til 1902, så sjølv om det går ei soknegrense der var dei to kommunane også ei felles eining. så dette kjem vi til å følgje opp framover. Vallebøkene er utmerka, og ei digitalisering av dei ville vere eit særs godt utgangspunkt for å oppdatere soga frå den kommunen. Ein annan spanande ting er at vi no også har eit samarbeid med Tinn kommune, der historielaget med kommunal støtte skal lage bygdesoge på Lokalhistoriewiki. Der finn vi også ein del lenkjer frå Bykle, og kan sjå enda betre korleis det vil fungere når vi har artiklar frå både kommunar. Det endelege målet - på laaaang sikt - kan vere å få til ei landsdekkjande samling bygdebøker på wikien slik at ein kan følgje folk og ætt på tvers av bygder og kommunar. Chris Nyborg (diskusjon) 18. des. 2014 kl. 16:27 (CET)

Wikimaps hackathon og seminar i Helsinki 5.–8. februar

Wikimedia Finland har satt i gang prosjektet Wikimaps Nordic, som har som mål å gjøre digitaliserte historiske kart og historisk stedfestet informasjon tilgjengelig for alle på Wikimedia Commons. Dette gjøres ved å at opplastede kart på Commons gjennom et webgrensesnitt kan tilføres koordinater (dvs. georefereres) og at bildefilene kan justeres for å sammenfalle med geografien i følge moderne og bedre oppmålte kart (såkalt rektifisering, eller "warping"). Å tilføre historisk stedfestet informasjon til wikiprosjektene åpner opp for en rekke spennende muligheter. Noen eksempler tatt fra egen fantasi:

  • Hvis de historiske kartene ikke bare er ustedfestede bilder, men stefesta kart vil de kunne legges oppå modere kart slik at en kan bla seg gjennom kartlag mellom moderne og historiske kart. Siden det er åpne data kan kartene da kunne videreformidles av prosjekter som Lokalhistoriewiki, Wikipedia, OpenStreetMap eller vises som lag i GoogleEarth.
  • Det kan lages mobilapper som viser hvordan stedet du befinner deg på var i tidligere tider og som blander dette med tekst fra stedfestede Wikipedia-artikler. Gjerne også utvidet virkelighet. Kan bli datakilde for interessante formidlings- og integrasjonsprosjekt som Kultur- og naturreise.
  • Artikler vil i fremtiden (semi-)automatisk illustreres med kartutsnitt som viser geografien i tidligere tider. Rike muligheter for både Wikipedia og Lokalhistoriewiki. Dette er en mye mye mer effektiv måte å illustrere med kart på enn å lage en masse enkeltfiler manuelt med kartutsnitt fra store bildefiler uten koordinater.
  • Historiske kart vil gjennom nettdugnad kunne tagges opp med gamle stedsnavn, slik at disse blir søkbare slik at en kan spole bakover i tid på stedsnavnene. Dette gir muligheter for å dokumentere stedsnavnhistorie i wikiartikler og refere til kartutsnitt.

Wikimaps Nordic har i første omgang to hovedmålgrupper: Arkiver/biblioteker/museer som har historisk kartsamlinger de ønsker å formidle, samt geomatikk- og IT-kyndige som kan utvikle nettjenestene som skal gjøre det enkelt for brukere å foredle digitaliserte kart.

Wikimaps Nordic arrangerer hackaton i Helsinki. Arrangementet innledes av et seminar Torsdag 5. februar etterfulgt av et hackaton fra fredag 6. februar og resten av helga.

Er det noen fra Norge som kunne tenkt seg å delta? Eller noen som kjenner til noen som burde deltatt? Wikimaps Nordic har fått litt støtte av Nordisk råd, så personer som har gode faglige forutsetninger for å bidra, vil kunne spørre om et reisestipend fra Wikimap Nordics entusiastiske prosjektleder Susanna Ånäs. .

Mer informasjon på programmet for seminaret og hackatonet. Harald Groven (Harald) (diskusjon) 22. jan. 2015 kl. 12:56 (CET)

Takk for info og oppfordring, Harald! Dette høres interessant ut også for Lokalhistoriewiki. Vi skal "kolla läget" og kommer uansett til å følge med på dette prosjektet framover. --Marianne Wiig 22. jan. 2015 kl. 14:00 (CET)

Wikiarrangementer i Oslo og Tromsø

Nasjonalbiblioteket arrangerer 28. januar wikiverksted med tema utvandring, som er åpent for alle som ønsker å skrive om dette på Lokalhistoriewiki og/eller Wikipedia. Mer informasjon og påmelding.

Riksarkivet arrangerer omvisning med fokus på materiale fra andre verdenskrig og landssvikarkivet 4. mars. Omvisningen er åpen for brukere på Wikipedia og Lokalhistoriewiki. Info om påmelding.

Wikimedia Norge og UiT Norges arktiske universitet inviterer til innsending av vitenskaplige foredrag om ulike aspekter ved Wikipedia til Wikipedia-akademiet 23.-24. april.

--Marianne Wiig 22. jan. 2015 kl. 14:14 (CET)