Lokalhistoriewiki:Diskusjonsforum: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(flytter ut alt om kategorisering i første omgang til lokalhistoriewiki.no:Kategoriseringsarkiv_2, men noe vil migrere til lokalhistoriewiki.no:Kategorisering)
(393 mellomliggende versjoner av 39 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
{{diskusjonsforum-topp}}
{{innhold høyre}}
I diskusjonsforumet kan du lufte idéer og ta opp saker av interesse for deg selv og andre brukere på wikien. Det hender at [[{{SITENAME}}:Administratorer|administratorene]] flytter diskusjoner herfra til andre diskusjonssider eller arkiverer gamle innlegg.


== Wikibrosjyre ==
'''Andre diskusjonssider på wikien:'''
NLI har fått laget en [http://www.lokalhistorie.no/wiki/wikibrosjyre.pdf brosjyre for lokalhistoriewikien] (dvs. den har wikien som hovedtema). Kom gjerne med både ros og ris! :) Dette er første utgave, men kanskje vil neste utgave bli helt annerledes. Det kan også være aktuelt å lage en kortversjon. Gi oss beskjed om du ønsker å få tilsendt trykksaken! Brosjyren ble trykt til Norske historikerdager i Bergen sist helg, der [[bruker:Ola Alsvik|Ola Alsvik]] holdt foredrag om wikiens store potensial som faglig og folkelig utviklingsverktøy. Den samme Ola er forøvrig blitt markedsføringsansvarlig for wikien og arbeider nå med en plan for markedsføringen. Han tar gjerne imot innspill, både via wikien og på e-post. :) --[[Bruker:Marianne Wiig|Marianne Wiig]] 25. jun 2009 kl. 13:08 (CEST)
<!--*''[[lokalhistoriewiki.no:Mediakafe|Mediakafeen]]'' for diskusjoner om bilder og (bilde)lisenser.-->
<!--*''[[lokalhistoriewiki.no:Kategorisering|Kategorisering]]'' for diskusjoner om kategorier og kategorisering.-->
<!--*''[[lokalhistoriewiki.no:Lokalhistoriske gåter|Lokalhistoriske gåter]]'' for spørsmål du trenger hjelp for å løse.-->
*[[lokalhistoriewiki.no:Arbeidsoppgaver/Diskusjoner|De nyeste innleggene]] på diskusjonssider knyttet til artikler og bilder
*''Enkeltbrukeres samtalesider:'' Når du vil kommunisere med en bestemt bruker.
*''Enkeltartiklers samtalesider:'' Når du vil legge igjen en bemerkning om eller diskutere en bestemt artikkel.
*[[:Kategori:Diskusjonsforumarkiv|Diskusjonsforumarkiv]].


== Krav til kreditering ==
<br />
I forbindelse med bruk av CC-by-sa så må det oppgis hva som er minimum krav til kreditering. Nå sier [[lokalhistoriewiki.no:Opphavsrett]] bare at forfatter eller lisensgiver skal krediteres slik de krever. Det er fint om dere kan skrive en side hvor dere angir krav til kreditering og om dere oppfatter dere som «lisensgiver», Eventuelt kan dere henvise til sidene som Wikipedia bruker for de samme spørsmålene. — ''[[Bruker:Jeblad|Jeblad]]'' 22. aug 2009 kl. 16:33 (CEST)
<big><div width="100%">'''[{{fullurl:lokalhistoriewiki.no:Diskusjonsforum|action=edit&section=new}} Legg inn nytt tema]''' </div></big>
(For å signere innlegget ditt klikker du på denne knappen [[Bilde:button_sig.png|20px]] som du finner i knapperaden over redigeringsvinduet).
----
<br />
<includeonly>[[Kategori:Lokalhistoriewiki.no|Diskusjonsforum]]</includeonly><noinclude>


:Vi vil selvsagt at dette skal være så presist som mulig, og hvis det er noe i vårt oppsett som kan forbedres, er vi glade for å få innspill på det. :) Fint om du kunne lagt inn lenkene til de aktuelle sidene på Wikipedia, særlig til de som omtaler dette med «lisensgiver». --[[Bruker:Marianne Wiig|Marianne Wiig]] 25. aug 2009 kl. 15:41 (CEST)
[[Kategori:Maler]]</noinclude>


== Har lokalhistoriewiki god nok funksjonalitet for å bidra til "fagutvikling og dialog"? ==
== Heimar og folk i Bykle ==
Opprinnelig tittel var:<br /> '''"Banne i kyrkja" (i lys av seminaret 4.-5.9.): Har lokalhistoriewiki god nok funksjonalitet for å bidra til "fagutvikling og dialog"?'''<br />
innkortet pga problemer med lengde i innholdsoppgaven.<small>[[brukerdiskusjon:Siri J|Siri J]] 15. sep 2009 kl. 10:47 (CEST)</small><br />
Eg kan ikkje dy meg for å vere litt kjettersk, ut frå min kunnskap ikkje berre om kolleger i eige aldersgruppe (50+), men og i høve "rørsla" (dei mange 10-tusen mulege bidragsytarar som og gjerne er i kategorisen 50+ og mannkjønn) og til og med yngre folk (studentar, 20+): eg er i sterk tvil om kompetansen til aktiv interaksjon ved bruk av wikiteknologien for å diskutere faglege spørsmål er i nærleiken av god nok til å få til nemneverdig dialog.


Kvifor ikkje opprette ein eigen nettstad med eit brukarvennleg diskusjonsforum etter modell av [http://www.disnorge.no/slektsforum/ Slektsforum]. Det trur eg ville vore til stor hjelp også heilt generelt i vidareutviklinga av wikien.--[[Bruker:Arnfinn Kjelland|Arnfinn Kjelland]] 7. sep 2009 kl. 14:34 (CEST)
Eg vil gjerne takke for jobben som er gjort med å legge inn teksten til [[Heimar og folk i Bykle]] her på lokalhistoriewiki. Å ha alt dette stoffet søkbart er veldig bra, og å ha høve til å endre i artiklane er også eit gode. Når alle bileta etter kvart kjem på plass, vert dette ei flott kjelde for alle som er glad i lokalhistorisk stoff. Eg vonar at også andre lokalhistoriske bøker frå Setesdal kan bli lagde inn, det vil gje auka høve til å binde saman stoff, slik som bygdene og folka jo er bunde saman gjennom familie og slekt. Vil Lokalhistorisk institutt ta kontakt med Valle for å få eit tilsvarande samarbeid med den kommunen? Deira bygdebøker er jo eldre enn Byklebøkene, så dei treng endå meir til å verte oppdaterte i stoffet. --[[Bruker:Harald Haugland|Harald Haugland]] ([[Brukerdiskusjon:Harald Haugland|diskusjon]]) 18. des. 2014 kl. 15:31 (CET)


:Hei, jeg er i utgangspunktet skeptisk til å lokke brukere til et sted utenfor wikien. Er det ikke pedagogisk sett en fordel om vi lærer de nett-uvante å bruke wikien, ikke andre nettsteder? Når det er sagt, er jeg enig i at diskusjonsforumet her ikke er ideelt i dag. Det første vi bør gjøre er vel å arkivere noen av de gamle trådene, og dessuten sørge for at tråder som sist er kommentert, kommer øverst og dermed blir mer synlige. [[Bruker:Ida Tolgensbakk|Ida Tolgensbakk]] 21. sep 2009 kl. 12:18 (CEST)
:Hei, fint å høyre at du sett pris på at vi har fått bygdeboka ut på LW. Vi er i kontakt med ein sentral person i Valle, og det er planar om å sjå nærare på ei oppdatering av bøkene der. Resten av bileta frå Byklesoga blir lagt ut i januar, og då er det på tide å byrje å oppsummere erfaringane og sjå på kva som kan gjerast for Valle sin del. Valle og Bykle har ei felles historie, for det var eitt prestegjeld, og også ein kommune fram til 1902, så sjølv om det går ei soknegrense der var dei to kommunane også ei felles eining. så dette kjem vi til å følgje opp framover. Vallebøkene er utmerka, og ei digitalisering av dei ville vere eit særs godt utgangspunkt for å oppdatere soga frå den kommunen. Ein annan spanande ting er at vi no også har eit samarbeid med Tinn kommune, der historielaget med kommunal støtte skal lage bygdesoge på Lokalhistoriewiki. Der finn vi også ein del lenkjer frå Bykle, og kan sjå enda betre korleis det vil fungere når vi har artiklar frå både kommunar. Det endelege målet - på laaaang sikt - kan vere å få til ei landsdekkjande samling bygdebøker på wikien slik at ein kan følgje folk og ætt på tvers av bygder og kommunar. [[Bruker:Cnyborg|Chris Nyborg]] ([[Brukerdiskusjon:Cnyborg|diskusjon]]) 18. des. 2014 kl. 16:27 (CET)


::Jeg er enig med deg i at folk ikke bør lokkes utenfor wikien, men det å snu diskusjonssidene «på hodet» i forhold til oppsett av mange nettdebatter og wikipedia generelt tror jeg ikke er lurt. Det vil forvirre ganske mange. Planen er å gå gjennom forumet, og arkivere/sortere en del av de eldste trådene i løpet av kommende uke. Forumet er for tungt slik det er nå. [[brukerdiskusjon:Siri J|Siri J]] 21. sep 2009 kl. 12:50 (CEST)
== Wikimaps hackathon og seminar i Helsinki 5.–8. februar ==


:::Høres flott ut! [[Bruker:Ida Tolgensbakk|Ida Tolgensbakk]] 21. sep 2009 kl. 13:02 (CEST)
Wikimedia Finland har satt i gang prosjektet '''[http://wikimaps.wikimedia.fi/wikimaps-nordic/ Wikimaps Nordic]''', som har som mål å gjøre digitaliserte historiske kart og historisk stedfestet informasjon tilgjengelig for alle på Wikimedia Commons. Dette gjøres ved å at opplastede kart på Commons gjennom et webgrensesnitt kan tilføres koordinater (dvs. georefereres) og at bildefilene kan justeres for å sammenfalle med geografien i følge moderne og bedre oppmålte kart (såkalt rektifisering, eller "warping"). Å tilføre historisk stedfestet informasjon til wikiprosjektene åpner opp for en rekke spennende muligheter. Noen eksempler tatt fra egen fantasi:  
* Hvis de historiske kartene ikke bare er ustedfestede bilder, men stefesta kart vil de kunne legges oppå modere kart slik at en kan bla seg gjennom kartlag mellom moderne og historiske kart. Siden det er åpne data kan kartene da kunne videreformidles av prosjekter som Lokalhistoriewiki, Wikipedia, [http://www.openstreetmap.org/about OpenStreetMap] eller vises som lag i GoogleEarth.
* Det kan lages mobilapper som viser hvordan stedet du befinner deg på var i tidligere tider og som blander dette med tekst fra stedfestede Wikipedia-artikler. Gjerne også [[utvidet virkelighet]]. Kan bli datakilde for interessante formidlings- og integrasjonsprosjekt som [https://kulturognaturreise.wordpress.com/ Kultur- og naturreise].
* Artikler vil i fremtiden (semi-)automatisk illustreres med kartutsnitt som viser geografien i tidligere tider. Rike muligheter for både Wikipedia og Lokalhistoriewiki. Dette er en mye mye mer effektiv måte å illustrere med kart på enn å lage en masse enkeltfiler manuelt med kartutsnitt fra store bildefiler uten koordinater.
* Historiske kart vil gjennom nettdugnad kunne tagges opp med gamle stedsnavn, slik at disse blir søkbare slik at en kan spole bakover i tid på stedsnavnene. Dette gir muligheter for å dokumentere stedsnavnhistorie i wikiartikler og refere til kartutsnitt.


::::Vel, eg har oppfatta dette standpunktet før ja, blant NLI og "wikipedianarane" (som sjølvsagt er til uvurderleg hjelp i arbeidet med lw). Men da er konsekvensen uunngåeleg: ein betydeleg del av mulege brukarar (alder 50-60+) kjem neppe nokon gong til å kome i gang, og lw blir eit verktøy for "neste generasjon". Det er framleis etter mitt syn uheldig.--[[Bruker:Arnfinn Kjelland|Arnfinn Kjelland]] 23. sep 2009 kl. 06:56 (CEST)
Wikimaps Nordic har i første omgang to hovedmålgrupper: Arkiver/biblioteker/museer som har historisk kartsamlinger de ønsker å formidle, samt geomatikk- og IT-kyndige som kan utvikle nettjenestene som skal gjøre det enkelt for brukere å foredle digitaliserte kart.  
:::::Hvorfor kan vi ikke se på hvordan dette kan løses innenfor konseptet wiki istedenfor å anføre løskobling som eneste alternativ? [[brukerdiskusjon:Siri J|Siri J]] 23. sep 2009 kl. 08:03 (CEST)


::::::Jeg er enig i at diskusjonsforumet vårt ikke har den funksjonaliteten det ideelt sett burde ha, men jeg heier også på at vi prøver å finne en måte å fikse det innenfor det systemet vi har, snarere enn å kjøre to parallelle løsninger. Den typen forum som slektsforum har er lett å forstå, men for mange vil jo det likevel bli to nye systemer å lære i stedet for bare ett. --[[Bruker:Marthe Glad|Marthe Glad]] 23. sep 2009 kl. 13:48 (CEST)
Wikimaps Nordic arrangerer hackaton i Helsinki. Arrangementet innledes av et seminar '''Torsdag 5. februar''' etterfulgt av et '''hackaton fra fredag 6. februar og resten av helga'''.  


== Video på lokalhistoriewiki ==
'''Er det noen fra Norge som kunne tenkt seg å delta'''? Eller noen som kjenner til noen som burde deltatt? Wikimaps Nordic har fått litt støtte av Nordisk råd, så personer som har gode faglige forutsetninger for å bidra, vil kunne spørre om et reisestipend fra Wikimap Nordics entusiastiske prosjektleder [http://wikimaps.wikimedia.fi/contact/ Susanna Ånäs]. .  
Eg har fått ein videosnutt som illustrasjon til artikkelen [[Nøttesanking_med_hasselkrok]] (korleis ein nyttar kroken). Den er på 50 sekund, 17 MB i AVI-format. Eg har ikkje erfaring med video, men ser Olve har lagt et par på You Tube med lenke til artikkelen. Spørsmålet gjeld om det er egna å legge ut slike klipp dirkete i wikien her, evt. i kva format og om dei kan komprimerast med tilgjengelege gratisprogram?--[[Bruker:Arnfinn Kjelland|Arnfinn Kjelland]] 20. sep 2009 kl. 09:19 (CEST)


:Hei, dette høres jo utrolig flott ut! Marianne sjekker opp med LinuxLab om hvordan vi skal kunne gjøre det med videosnutter på wikien.[[Bruker:Ida Tolgensbakk|Ida Tolgensbakk]] 21. sep 2009 kl. 12:12 (CEST)
Mer informasjon på [http://wikilovesmaps.wikimedia.fi/program/ programmet for seminaret og hackatonet]. [[Bruker:Harald|Harald]] ([[Brukerdiskusjon:Harald|diskusjon]]) 22. jan. 2015 kl. 12:56 (CET)


::Jeg har formidlet dette til Arnfinn, men jeg har visst glemt å si det i diskusjonsforumet: Det finnes tillegg for videoutlegging til Mediawiki, men de er foreløpig ikke bra nok til å bruke. Vi er derfor dessverre nødt til å avvente filmutlegging en stund. --[[Brukerdiskusjon:Marianne Wiig|Marianne Wiig]] 11. des 2009 kl. 17:12 (CET)
:Takk for info og oppfordring, Harald! Dette høres interessant ut også for Lokalhistoriewiki. Vi skal "kolla läget" og kommer uansett til å følge med på dette prosjektet framover. --[[Bruker:Marianne Wiig|Marianne Wiig]] 22. jan. 2015 kl. 14:00 (CET)


== Wikipedia Akademi ==
== Wikiarrangementer i Oslo og Tromsø ==


[http://no.wikimedia.org/wiki/Wikipedia_Academy_2009 Wikipedia Academy 2009 ] er et seminar rettet mot akademiske miljøer om bruk av og formidling på Wikipedia. Det vil bli i uke 42, det vil si 14. og 15. oktober 2009, på Bryggens museum i Bergen.  
Nasjonalbiblioteket arrangerer 28. januar wikiverksted med  tema utvandring, som er åpent for alle som ønsker å skrive om dette på Lokalhistoriewiki og/eller Wikipedia. [https://www.eventbrite.co.uk/e/wikiverksted-pa-nasjonalbiblioteket-tickets-15326102786 Mer informasjon og påmelding].  


På fredagen rett etter, det vil si 16. oktober, vil det bli en Workshop i Møllendaslveien 6. 6 i Høgskolen i Bergens lokaler.
Riksarkivet arrangerer omvisning med fokus på materiale fra andre verdenskrig og landssvikarkivet 4. mars. Omvisningen er åpen for brukere på Wikipedia og Lokalhistoriewiki. [http://no.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Torget/Arkiv/2015/januar#Landssvikarkivet_hos_Riksarkivet_-_omvisning.3F Info om påmelding.]


Seminaret blir avholdt i samarbeid med Høgskolen i Bergen og Friprog.  
Wikimedia Norge og UiT Norges arktiske universitet inviterer til innsending av vitenskaplige foredrag om ulike aspekter ved Wikipedia til [http://site.uit.no/wiki/wa15/ Wikipedia-akademiet] 23.-24. april.


Det består av fire tema, hvert tema blir avsluttet av en paneldebatt med spørsmål til deltagerne.
--[[Bruker:Marianne Wiig|Marianne Wiig]] 22. jan. 2015 kl. 14:14 (CET)


Temaene er: ''Politikk'' &ndash; ''Presse og sosiale medier'' &ndash; ''Forskning'' og ''Formidling''.
== Beregning av alder ==


Brukere av Lokalhistoriewikien er velkommen til å melde seg på: [http://no.wikimedia.org/wiki/Wikipedia_Academy_2009#P.C3.A5melding Påmelding]
Hei ! er det mulig å få beregnet alder automatisk ved å legg inn fødselsår og dødsår ? mvh --[[Bruker:Pmt|Pmt]] ([[Brukerdiskusjon:Pmt|diskusjon]]) 6. feb. 2015 kl. 18:10 (CET)


'''''<big>Påmeldingsfrist er mandag 5. oktober.</big>'''''
== Narvik 1940 og de som deltok ==


===Se også===
'''Bergartilleribataljon nr 3'''
* [https://sites.google.com/site/wikipediaakademi/ Akademia møter Wikipedia]
Jeg søker nærmere informasjon om Bergartilleribataljon nr 3 som deltok i kampene ved Narvik i 1940.  I litteraturen som er skrevet i ettertid omtales noen av bataljonene og kompaniene ofte, mens andre nesten ikke nevnes i det hele tatt.  Jeg finner lite om Bergbatteribataljon nr 3, kun i bisetninger.  Er det noen som vet noe mer om denne bataljonen?  På en nettside har jeg funnet oversikt over hele 6. divisjon, de ulike gruppene/bataljonen med antall soldater, befal, kjøretøy og hester.  Det står også om antall falne, og hvorfor. Bergartilleribataljon nr 3 hadde som sjef Aksel Kongslien.
* [http://wikipedia-akademi.ning.com/ Ning nettverk satt opp for Wikimedia Akademi]
Det kan virke som om litteraturen om disse krigsmånedene i stor grad er skrevet av tidligere offiserer/befal eller pårørende/etterlatte av de involverte soldatene. Da vil fokus nødvendigvis være der en selv har størst interesse.  Selve 6. divisjons innsats og betydning som helhet er godt beskrevet, men noen enkeltgrupper får tydeligvis mer oppmerksomhet enn andre.


--[[Bruker:Nina|Nina]] 22. sep 2009 kl. 13:58 (CEST)
Kirsten Elise Johannessen
Tromsø


==Etterspurte sider==
:Du kan jo forsøke å søke i lokalavisene, muligens i tilknytning til jubileumsfeiringer. Eller det her [http://www.nb.no/nbsok/search?page=0&menuOpen=false&instant=true&action=search&currentHit=-1&searchString=bergjegerbataljon%203] Mvh. [[Bruker:Mbakkel2|Mbakkel2]] ([[Brukerdiskusjon:Mbakkel2|diskusjon]]) 11. apr 2015 kl. 15:17 (CEST)
Hei alle sammen. Jeg titta litt på http://lokalhistoriewiki.no/index.php?title=Spesial:%C3%98nskede_sider&limit=500&offset=0 Ønskeliste-siden vår, og da jeg klikka på "lenker til", så jeg at de gamle "titler som er felles med bokmål, nynorsk, begge utgavene versjon 1-5" utgjør en ganske stor del av lenkemassen, og dermed ødelegger bildet endel, for lenkene der er veldig prega av hva som ble henta fra wikipedia, og skaper sånn et inntrykk av at det vi i sin tid fikk henta fra wikipedia er det vi vil ha på siden. Kan vi få sletta de sidene, sånn at "etterspurte sider"-siden gir et mer representativt bilde av hvilke artikler det er flest døde lenker til? (For vi er ferdig med wikipediakjøret, ikke sant?) --[[Bruker:Marthe Glad|Marthe Glad]] 25. sep 2009 kl. 15:43 (CEST)


== Ny mediakost :) ==
Bergartilleribataljon nr 3 sin historie er utgitt i 1962. den er ikke digitalisert i Nasjonalbiblioteket sin base. Tittel
Hei allihop, bare et par linjer for aa presentere den nyeste frivillige kosten, jeg er ikke alene lengre ;) '''[[bruker:Finnrind|Finn]]''' heter han, og jeg er glad for at han vil bruke kunnskapen han har om bilder og lisenser fra de "vanlige" wikipediaprosjektene her på lokalhistoriewikien :) Han har allerede begynt å utforske kroker og kriker, lage litt planer om hvordan vi best kan takle ting, og funnet en del bilder som trenger mer oppmerksomhet. Det kan være manglende maler, eller manglende tillatelser. Det kan være vrange meldinger å komme med for ham, spesielt når vi kan bli nødt til å slette bilder pga manglende tillatelser, jeg håper at vi kan jobbe godt sammen med ham - og være tålmodige med hverandre ;).
Bergartilleribataljon nr 3's historie gjennom 50 år : (1911-1961) Medvirker:Kvam, S[verre] E[ysteinson] Publisert:Oslo, 1962


I sammenheng med dette har jeg opprettet en egen "'''[[lokalhistoriewiki.no:Mediakafe|kafe]]'''" for ting rundt dette :) Det er trivelig at mye skjer på diskusjonssiden min, men jeg tror det er bedre om vi kan ha et sentralt sted der vi kan snakke litt rundt hva og hvordan - og spørre om ting vi undrer oss over. Det er litt mer selvsagt enn chez Siri J. ;)
mvh --[[Bruker:Pmt|Pmt]] ([[Brukerdiskusjon:Pmt|diskusjon]]) 23. des. 2015 kl. 22:52 (CET)
 


Håper dere er med meg i å ønske Finn velkommen i gjengen her :) A bientot & shukran ;) [[brukerdiskusjon:Siri J|Siri J]] 30. okt 2009 kl. 14:16 (CET)
 


:Ja, Finn er hjertelig velkommen! Vi setter stor pris på at han er villig til å grave i kriker og kroker. Det har allerede gitt gode resultater! :) Og vi skal gjøre vårt beste for å hjelpe ham! Mediakaféen er også et godt tiltak, smart å samle ting der. Bien fait! :) --[[Bruker:Marianne Wiig|Marianne Wiig]] 30. okt 2009 kl. 16:45 (CET)
 


== Lappmarker ==
Omfang:
I anledning NHL-artikkelen [[Leksikon:birkarler|Birkarler]] har jeg nå rødlenket lappmarkene Kemi, Lule og Torne. [[Pite lappmark]] er allerede en artikkel. I den forbindelse lurer jeg på hvor langt vi skal gå med å legge opp til artikkelskriving her på wikien om temaer som strengt tatt befinner seg utenfor Norge som nasjonalstats fysiske grenser? Problemstillingen er aktuell i forbindelse med nomadiske folk som samer og sigøynere - det kan både være geografiske steder og mer generelle temaer i den forbindelse som kan være relevante for oss selv om de ikke er norske i streng forstand. I tillegg kan det vel hende at det blir aktuelt å skrive artikler om "norske" utvandrerbygder i USA. Hva med dansknorske kolonier som Tranquebar, eller norske "kolonier" som Torrevieja? Eller hva med norskpakistaneres hjembygder i Punjab?
[[Bruker:Ida Tolgensbakk|Ida Tolgensbakk]] 2. nov 2009 kl. 14:18 (CET)


:I forbindelse med Sverige, og også i noen grad med Finland og Russland, er de kulturhistoriske fenomenene i stor grad gjensidig ''lokal''historisk relevante på en måte vi i Norge bare i begrenset grad ser i forbindelse med Danmark og Tyskland. Noen eksempler:
== Harmoniumbilde? ==
:* I forbindelse med lappmarker er artikler definitivt aktuelt i og med at de både historisk sett i varierende grad har inkludert områder norsk side, og i tillegg i og med at de er kulturelt forbundet med områder på norsk side samt at det har vært signifikant innvandring derifra.
Eg har nettopp begynt artikkelen «[[Harmonium]]», og det hadde vore veldig fint med bilde av fleire harmonium (trøorgel) der. Alle som liker å fotografere er hermed inviterte til å vera med på harmonium-fotojakt! Håpar på bilde av mange harmonium &mdash; det var mange produksjonsstader for slike kring i Norge. -- [[Bruker:Olve Utne|Olve Utne]] ([[Brukerdiskusjon:Olve Utne|diskusjon]]) 17. apr. 2015 kl. 13:29 (CEST)
:* Jämtland/Härjedalen/Idre/Särna er aktuelle både i og med varierende grad av politisk tilhørighet til Norge, i og med språklig og kulturelt sterkere bånd til norske distrikter enn til andre svenske distrikter, og i og med distriktenes rolle som økonomisk oppland til Trondheim og Røros. Sørsamisk kultur er også en overlappende faktor mellom disse distriktene og Trøndelag/Nord-Østerdalen.
:* Norrland generelt viser bl.a. sterke språklige fellestrekk med Midt-Norge og området Helgeland&ndash;Salten &mdash; faktisk i den grad at det etter tradisjonelle dialektmerker for eksempel er større strukturell likhet mellom språket på [[Nordmøre]] og i [[Arjeplog]] enn mellom Nordmøre og [[Sunnmøre]].
:Norske utvandrerbygder i [[USA]] virker svært relevant.
:Norskpakistaneres (og mange norskinderes) hjembygder i Punjab virker også relevant, så lenge det holdes relevant i vinklingen.
:Tranquebar er jeg mer i tvil om, med mindre vi klarer å gi det en relevant lokalhistorisk vinkel. (Men kanskje klarer vi det også... :-) )
:-- [[Bruker:Olve Utne|Olve Utne]] 2. nov 2009 kl. 15:26 (CET)
::[[lokalhistoriewiki.no:Lokalhistorisk relevans|Kriteriane for lokalhistorisk relevans]] bør heller tøyast enn krympast. Midtvesten og Punjab er jamvel eksplisitt nemnde som relevante eksempel under desse kriteriane. Om så skulle vere at det dukka opp ein artikkel om eit lokalsamfunn utanfor Noreg som korkje har emigrantar frå eller immigrantar til Noreg, ville vi nå vel helst ønskje også denne velkomen, iallfall så sant den har «direkte nytteverdi for folk som sysler med eller interesserer seg for lokalhistorie». Metodiske og historiografiske artiklar med emne og døme frå ikkje-norske forhold bør det i alle høve absolutt oppmuntrast til å lage. (Jf. [http://www.localhistory.no/ Local History World Wide] )--[[Bruker:Hans P. Hosar|Hans P. Hosar]] 3. nov 2009 kl. 08:14 (CET)


== Korleis skal kommuneartiklane skrivast? ==
:Jeg legger ut et av harmoniet i Åsnes Finnskog kirke nå. [[Bruker:Cnyborg|Chris Nyborg]] ([[Brukerdiskusjon:Cnyborg|diskusjon]]) 17. apr. 2015 kl. 13:53 (CEST)
NLI har nå lagt ut eit utkast til rettleiing for skriving av kommuneartiklar, på [[Brukerdiskusjon:AdminNLI/Kommuneartiklar (utkast)|denne kladdesida]]. Det er mangt å diskutere der. Ikkje minst gjeld det tilhøvet mellom eksisterande og tidlegare kommunar, titlane på slike artiklar osv. Det har vore teke opp i ymse samanhengar og på ymse stader før. Vårt forslag her er vi sjølvsagt framleis opne for å diskutere.  Kva skal vi forresten kalle denne typen rettleiingsartiklar? Vi er ikkje så nøgde med «stilmanual». Og «mal» har Siri J vore inne på allereie er oppteke som nemning på wikien. Kva med «artikkelmønster» (kan supplerast med tilvisingar til mønsterartiklar!) - eller noko anna?--[[Bruker:AdminNLI|AdminNLI]] 5. nov 2009 kl. 13:21 (CET)


== Avisklipp ==
== Ulike wikier - Avgrensning, samarbeid, rollefordeling, .... ==
Jeg har et spørsmål i anledning nyvinningene i wikien i forbindelse med utlegging av avisutklipp - jf f eks [[Kjeldearkiv:Voldskyrkja nedbrend natt til sundag]] eller [[Kjeldearkiv:Volda fær sin promenadekafé]]:
Hva er den beste løsningen mht overskrifter fra avisene? Skal de stå som ordentlig overskrift, eller som "underoverskrift" i bare fet skrift?
[[Brukerdiskusjon:Ida Tolgensbakk|Ida Tolgensbakk]] 18. nov 2009 kl. 15:12 (CET)
:Det kan være et problem her - det der med copyright. Jeg håper at [[brukerdiskusjon:Finnrind|Finn]] kommer innom med en mening om dette. Ellers vil jeg si at vi kan se hva som er best i desbetreffende artikkel, i meget små artikler er overskrift nivå 3 kanskje nok, mens vi i andre kan trenge nivå 2 for å finfordele. Bruk av fet skrift vil jeg fraråde siden det ikke vises dersom en innholdsoppgave skal genereres. [[brukerdiskusjon:Siri J|Siri J]] 18. nov 2009 kl. 15:17 (CET)
::Finn er innom, men er slettes ikke sikker på dette. Etter [http://www.lovdata.no/all/hl-19610512-002.html#1 Åndsverkloven] §1.1 er vel avisartikler for åndsverk å regne, men er nok ikke uten videre - selv når de er publisert uten kreditering av forfatter/journalist, {{tl|enerettforeldetverk}} 70 år etter publisering. Jeg vil imidlertid tro at det gjelder egne regler for aviser og samleverk av ymse slag - og disse reglene kan jeg ikke. Her må nok Marianne snakke med juristene :) [[Bruker:Finnrind|Finn Rindahl]] 18. nov 2009 kl. 20:17 (CET)
:::Etter å ha tittet litt på de utklippene vi har her tror jeg at jeg er enig med meg selv og deg Siri, at de små artiklene ser det best ut med nivå 3. Jeg vet ikke om vi kommer til å få så lange utklipp at nivå 2 er nødvendig? Ang fet skrift: jeg mente nivå 3 altså, visste bare ikke at det het det ;-) Marianne, snakker du med juristene? [[Brukerdiskusjon:Ida Tolgensbakk|Ida Tolgensbakk]] 19. nov 2009 kl. 10:00 (CET)
::::Ooops, denne har jeg oversett! Vi skal ta opp avisklipp med juristene! :) Er i dialog med dem om andre jussting nå, så det passer bra. --[[Brukerdiskusjon:Marianne Wiig|Marianne Wiig]] 11. des 2009 kl. 17:16 (CET)


==Flere emner i diskusjonsforumet==
Hei! Det er artig å pusle sammen og inn nytt om gammelt her LHW!
Etter kort og morsom tid lokalwikien har jeg etterhvert gjort mine egne meninger om nettstedet.


Jeg gjør nå noe som ikke er bra, tar opp flere emner på samme sted.
Jeg har gravd mye om norsk speiderhistorie på speidermuseets wikileksikon. Og derfor grubler jeg ofte på '''hvor''' stoff bør plasseres. Her eller der? Er dette et uløselig spørsmål? Er det "anarki"? Det er jo mange organisasjoner som gjør tilsvarende. Ref også f.eks Norsk slektshistorisk forenings slektswiki og (selvfølgelig) Wikipedia.
Begrunnelse se neste.


Jeg ser at diskusjonsproblematikken er diskutert tidligere. Jeg har ingen betenkligheter med flytting av diskusjoner ut av wikien hvis det kan bedre funksjonen. <br />Begrunnelse: <br />1 Lokalwikien er vel ikke et diskusjonssted.
En ting er hvordan vi som brukere og dere som tilretteleggere organiserer dette. Men er det noe sted drøftet tekniske løsninger for en eller annen teknisk løsning som kan vise wikiartikler - fra ulike wikier - i ett felles bilde? Vet ikke om jeg egentlig håper det, men hadde vært interessant å høre hva som blir drøftet; argumenter og teknisk handlingsrom.
Her finnes det bedre alt. som er free-ware.<br />2 Emner diskuteres uvirkårlig etter emne forskjellige steder.<br />3 Hvis man ikke overvåker andre diskusjoner kan man
gå glipp av emner man ikke vet har vært behandlet tidligere. Man kan bruke søkefunksjonen men dette er unødvendig tidkrevende og burde være unødvendig.


Infobokser bør ha tykk skrift. <br />Begrunnelse <br />1 Basis opplysninger bør skille seg ut og være tydeligere enn annet.
(Flytt gjerne dette spørsmålet om det passer et annet sted eller er drøftet tidligere)
<br />2 utseende.


Jeg synes det ikke bør brukes (------) i hovedtittler. <br />Begrunnelse <br />Etter min mening ser det kladdeaktig ut.
[[Bruker:Jarl V. Erichsen|Jarl V. Erichsen]] ([[Brukerdiskusjon:Jarl V. Erichsen|diskusjon]]) 28. jan. 2016 kl. 16:08 (CET)


Bilder eller bildegallerier bør kunne plasseres i midten uavhengig av størrelse og antall.
:Hei! Fint at du trives med arbeidet i wikien! Og fint at du tar opp samspillet mellom ulike wikier. LW har helt fra starten av vært opptatt av hvordan vi på den ene siden kan samarbeide best mulig med de generelle nettleksikonene (WP, Store norske, Allkunne) og på den andre siden med mindre [[lokalhistoriewiki.no:Temawikier|spesialwikier]] med steder eller temaer som ramme, og vi har kommunisert med de fleste av dem om dette.  
<br />Begrunnelse <br />1 Dataskjermer kan stilles i et utall forskjellige oppløsninger og forstørrelser. Mange lesere behersker ikke dette. <br />2 Dårlig utseende.


Det hadde vært ønskelig med flere teksbrytingsvalg for bilder/bildegallerier. <br />Begrunnelse <br />Utseendet.
:Når det gjelder hvor stoff bør plasseres, så er det nok uunngåelig (men forsåvidt ikke noe problem) at det blir noe overlapp mellom ulike typer wikier. Samtidig er det greit med en viss arbeidsdeling. Det er flere [[Hjelp:Forskjeller_fra_Wikipedia|forskjeller mellom oss og Wikipedia]], men ift hva en kan skrive hvor, er nok de viktigste at WP opererer med notabilitet, dvs. at noe må være globalt/nasjonalt eller regionalt betydningsfullt for å få plass i wikien, og dessuten at vi, i motsetning til dem, tillater (og oppmuntrer til) forskning. Grenseoppgangene mot de mindre wikiene er nok mindre tydelige, i og med at ingenting er for smått for LW (se [[lokalhistoriewiki.no:Hovedside/Om_forsiden#Hva_kan_jeg_skrive_om.3F|Hva kan jeg skrive om?]]).


Identiske internlinker kan legges inn flere ganger hvis scrolling nedover gjør at den 1.linken forsvinner fra bildet. <br />Begrunnelse: <br />Bedre funksjonen ved lange artikkeler.
:WP har et system (såkalt interwiki) som lenker mellom artikler i de ulike lands wikier, men det vil være mye større sprik i artikkeltitler mellom ulike temawikier, og interwikilenking vil derfor ikke gi samme uttelling som på WP. Vi har foreløpig ikke prioritert å sette opp noen automatiserte funksjoner, men i stedet brukt vanlige lenker på artikkelnivå (Se også, Eksterne ressurser) og, der det er relevant, fra forsider. --[[Bruker:Marianne Wiig|Marianne Wiig]] 29. jan. 2016 kl. 17:01 (CET)


Mulig dette er diskutert før. Jeg synes at Matrikkelgårder bør skilles fra senere utskillelser og andre gårder i tittel.
::Takk for greit svar! En eller annen gang kan det jo være at det dukker opp nye tekniske/tankemessige muligheter for allianser, men jeg lever greit med dette. [[Bruker:Jarl V. Erichsen|Jarl V. Erichsen]] ([[Brukerdiskusjon:Jarl V. Erichsen|diskusjon]]) 29. jan. 2016 kl. 19:42 (CET)
<br />Begrunnelse: <br />Lettere for lesere å forstå, videre skille fra andre steder med samme navn.  


== Fotoarkiv her? ==


Etter flytting av artikkel fra kladdeside bør bruker selv kunne tømme kladdesiden og historikken/diskusjonen.<br />Begrunnelse:
Dette er egentlig to spørsmål:
<br />1 Hindre opprettelse av unødvendig mange kladdesider.
*I mitt lokale historielag (Fjære historielag) har vi skannet/avfotografert noen fotosamlinger av ivrige/halvproffe fotografer fra en generasjon eller to siden. Er det relevant å bruke denne wikien som base for deling av disse?
<br />2 Utprøving og eksprimentering best i kladdeside.
*''Hvis'' vi skal laste opp noen hundre foto med - i utgangspunktet - lik fotograf/lisens/innledende beskrivelse, - finnes det noen "batch-opplasting", eller må dette gjøres manuelt for ett og ett bilde....?
<br />3 Det kan bli mye smårettinger av skrivefeil og andre ting hvis man skriver lange artikkeler på direkten. Kankje man venter på dokumentasjon osv.
--[[Bruker:Ronny Hansen|Ronny Hansen]] 2. des 2009 kl. 17:04 (CET)


:Flott at du har det morsomt i lokalhistoriewikien! :) Og at du har meninger om nettstedet. Her er det mange konstruktive innspill!
[[Bruker:Jarl V. Erichsen|Jarl V. Erichsen]] ([[Brukerdiskusjon:Jarl V. Erichsen|diskusjon]]) 19. feb. 2016 kl. 15:52 (CET)


:Diskusjonsforumet er noe som stadig diskuteres, og som en del er misfornøyde med. Det gjelder både brukergrensesnittet (at man ikke bare kan trykke "svar" og få resten ferdig servert) og mulighetene for gjenfinning av diskusjoner. For å ta det første først: Hvis diskusjonene skal knyttes til utvikling av og i wikien, tror jeg det er uheldig å flytte diskusjonsdelen vekk fra innholdsdelen (jfr. [[#Har_lokalhistoriewiki_god_nok_funksjonalitet_for_.C3.A5_bidra_til_.22fagutvikling_og_dialog.22.3F|tidligere innlegg]] her på forumet). Særlig gjelder dette diskusjonssider knyttet til enkeltartikler og brukersider. Men det er kanskje først og fremst hoveddiskusjonsforumet det har vært ønske om å flytte ut? En løsning for dette forumet, kan da kanskje være å integrere et forumverktøy (eller deler av det) i wikien?! Om det er greit å få til eller ikke, vet jeg foreløpig ikke, men jeg ser i hvert fall at det finnes en [[http://www.mediawiki.org/wiki/Extension:PHPBB/Users_Integration utvidelse]] til Mediawiki (wikiprogramvaren vi bruker) for phpBB (verktøyet som bl.a. [http://www.disnorge.no/slektsforum/ Slektsforum] bruker), så noen jobber tydeligvis med saken. Det hadde vært fint om flere (også utenom NLI/Wikipedia) kunne si sin mening om diskusjonsforumet. Hvilken funksjonalitet ønsker vi oss?
:På det første spørsmålet: Ja, det virker relevant - enkelt sagt, hvis det er relevant for et historielag er det relevant for wikien. Til det andre spørsmålet: Det finnes en løsning som Nasjonalbiblioteket bruker til dette. Hvor enkel den er å ta i bruk er jeg usikker på, men jeg kan snakke med han som laster opp derfra, siden vi uansett treffes tidlig i neste uke. Måten det gjøres på der er at fotograf og beskrivelse legges inn i metadata (det kan gjøres felles for alle bilder) og de kategoriene som er felles legges inn automatisk (f. eks. kommunekategori). Andre relevante kategorier må legges inn manuelt, men det er en jobb som kan gjøres over tid, slik vi gjør det med bildene fra Nasjonalbiblioteket. [[Bruker:Cnyborg|Chris Nyborg]] ([[Brukerdiskusjon:Cnyborg|diskusjon]]) 19. feb. 2016 kl. 16:23 (CET)


:Gjenfinning er generelt en utfordring i wikien, og noe vi må få bedre løsninger på. Inntil videre kan man få fram nye artikkeldiskusjoner under Siste endringer|Siste endringer, ved å velge Diskusjon (i feltet bak "Navnerom). Vi jobber også med å få til slikt som overvåkning av hele kategorier.  
::Jatakk, dette høres veldig interessant ut. Avventer din vurdering/info senere. [[Bruker:Jarl V. Erichsen|Jarl V. Erichsen]] ([[Brukerdiskusjon:Jarl V. Erichsen|diskusjon]]) 19. feb. 2016 kl. 19:20 (CET)


:På layout og typografi har wikien helt klart et forbedringspotensial, og alle gode forslag tas imot med takk! Jeg noterer meg dine innspill på infobokser og hovedtitler. Når det gjelder bilder og bildegallerier, hadde det vært fint om du kunne lenket til noen eksempler eller evt. diskusjoner om dette.
== Sidevisningsteller? ==


:Identiske internlenker må, så vidt jeg kan forstå, være greit på svært lange artikler, men for å unngå overlenking er vel ellers identiske internlenker noe det er greit å begrense til et miniumum.  
Nederst på sidene - men ikke på alle - er det en sidevisningsteller. Er den falt bort fra nyere sider? Sitter med en følelse av at den ikke alltid virker på enkelte sider? Vi skriver ikke nødvendigvis for å få mange følgere, men relevant å følge med på hva som blir sett på. --[[Bruker:Jarl V. Erichsen|Jarl V. Erichsen]] ([[Brukerdiskusjon:Jarl V. Erichsen|diskusjon]]) 20. feb. 2016 kl. 11:50 (CET)
:Vi har nylig blitt klar over at telleverket er en funksjon som forsvinner med neste oppgradering av Mediawiki, og at tillegget vi har brukt er krevende for serveren at den blir tregere. Det har også vært en del problemer med at den ikke teller riktig. I og med at det forsvinner i nær framtid måtte vi begynne å fase det ut, og valgte å trappe gradvis ned. Nå har vi tatt det helt vekk, fordi det ikke fungerte som det skulle lenger, selv om vi også gjerne skulle hatt telleverk på hver enkelt side.


:Når det gjelder kladdesider, så varierer det kanskje litt hvordan folk bruker dem. Mange kladder vel i word e.l. hvis de jobber med lange tekster, mens kladdesider i wikien kanskje først og fremst brukes for å teste ut overskrifter, innsetting av bilder, lenking osv. Og kanskje mest inntil man er blitt "varm i trøya". Jeg har ikke oppfattet store mengder med kladdesider som noe problem eller som noen stor jobb for administratorene å slette. Men kanskje tar jeg feil? Hvis man bruker kladdesider først og fremst for å teste ut wikitekniske ting, kan det kanskje være lurt å bruke dem som en slags tavler. Når artikkelen er flyttet over i hoveddelen av wikien, kan man bare "viske den ut" fra kladdesiden (ved rett og slett å merke hele artikkelen i redigeringsvinduet og klikke delete) og så starte med blanke ark og fargestifter igjen?
:Det er kjedelig når det skjer ting som ligger utenfor vår kontroll, men i dette tilfellet har det ført med seg noe vi mener er veldig positivt. På forsidene for kommuner og emner har vi hatt en oversikt over de mest leste artiklene. Den fungerte bra til å begynne med, men etter hvert ble det en statisk oversikt. Gamle artikler hadde nemlig fått så mange visninger at det på mange forsider ble nesten umulig for nye artikler å ta igjen forspranget. Det ble en selvforsterkende effekt, hvor artikler som allerede var mye lest fikk enda flere visninger. Nye artikler derimot ble ikke vist fram. Fordi telleverket forsvinner måtte vi tenke nytt, og vi har nå i stedet lagt inn seksjonen ”andre artikler”, som viser et tilfeldig utvalg på femti artikler fra kategorien. Den oppdaterer seg automatisk og fanger opp både nye og gamle artikler. Vi tror det vil bidra til at flere lesere blir kjent med bredden og veksten på Lokalhistoriewiki. Det vil også være tilfredsstillende for nye brukere at artikler de har jobbet med kommer opp på listen. Og selvsagt for gamle brukere at det nye de har arbeidet med også får oppmerksomhet. --[[Bruker:Marianne Wiig|Marianne Wiig]] 23. feb. 2016 kl. 13:35 (CET)


:Matrikkelgårder har vært diskutert før, men fint om noen av dere som har vært sterkest involvert i dette kan ta en liten oppsummering her. :)
::OK, da er det tenkt på og ikke bare en tilfeldighet. Blir spennende å følge videre arbeid. Takk for svar. [[Bruker:Jarl V. Erichsen|Jarl V. Erichsen]] ([[Brukerdiskusjon:Jarl V. Erichsen|diskusjon]]) 23. feb. 2016 kl. 14:04 (CET)


:--[[Brukerdiskusjon:Marianne Wiig|Marianne Wiig]] 11. des 2009 kl. 13:23 (CET)
== Ny mal? ==


Mange takk for spennende svar. Beklager fant ikke svaret før idag min feil.
For arbeid på den nye bibliotekhistoriske avdelinga hadde det kanskje vært lurt med en egen kildemal? http://bibliotekhistorie.no/index.php/Hovedside
Når det gjelder vurderinger av bilder, forespørsler om hjelp til innhenting fra andre kilder osv.
Men er det en ulempe at denne kilden før eller seinere vil bli stengt? Usikkert når
ser jeg det vanskelig å diskutere dette uten å legge bildene ut på wikien. Det finnes mye ulisensierte bilder på internett i bøker og museer og arkiver.
Utforming av denne malen bør noen med mer erfaring stå for
Det samme gjelder skriftlige dokumenter som kan ligge i grenseland for offentligjøring.


Et argument til for bedre diskusjonsmulighet er at "vi" eksterne hobbyforfattere ikke har et arbeidsmiljø hvor vi kan diskutere over bordet slik de ansatte i lokalhistorisk inst. kan.
:her bør vi nok bruke {{tl|Norsk bibliotekhistorie}} - den forteller hvor det kommer fra, og lenker til en artikkel vi må få på plass om prosjektet som forklarer hvorfor dette er en grei kilde. I tillegg plasserer den artiklene i [[:Kategori:Norsk bibliotekhistorie]]. [[Bruker:Cnyborg|Chris Nyborg]] ([[Brukerdiskusjon:Cnyborg|diskusjon]]) 9. mar. 2016 kl. 18:13 (CET)
Vi må offentligjøre på åpent nett.  


Jeg trenger konsulent.
== tilsynsmann for RFA ==
Jeg sender med en oversikt over det jeg fant i bjelkelaget om (umyndig gjørelsen)/Skredesaken (Kan jo ikke sende
dette via lokalwiki mailen. så dette ilustrerer problemet).


Skrev denne 1986 da materialet har vært utlånt 2 år til Solveig Lund , Karl Garder og Amta i 1980 årene.
Hei. Jeg holder på med å skrive av en nekrolog fra en lokalavis til bruk i ''Årbok for Mosvik historielag'' 2016. Det står om ordfører [[Jørginus Stavrum]] (1849-1923) at han var ''tilsynsmann for R.F.A.''. Jeg vet ikke var dette er, men ser at det samme sies om [[Eilert Horvik]] (1865-1933).  
Stor interesse men ikke lokalstoff i Frogn var svaret.
Jeg har lignende mengde om Meidells asksjeselkap i Nydalen som ble hans konkursbane.
Det er ikke lett å skrive lokalwikiartikkeler om disse sakene. Det er så mye materiale og
artikkelene på lokalwiki er jo ganske kortfattede. Bør de være det ?.
Jeg fikk masse materiale fra Siri Iversen om Haslum, Nesodden og Frogn for ca. et år siden.
Der var et bilde av vannrenna til mølla på Haslum og de gamle driftsbygningene.
(Mange slags vannrenner på Haslum.)
Spørsmål er det mulig å oppdrive en god kopi av dette bildet og evt. legge på wikien.
Samme problemstilling, kan ikke visualisere dette her eller lokalwikimailen.--[[Bruker:Ronny Hansen|Ronny Hansen]] 13. des 2009 kl. 17:27 (CET)
--[[Bruker:Ronny Hansen|Ronny Hansen]] 14. des 2009 kl. 10:58 (CET)


==Flette artikler?==
Jeg antar dette er et samvirkeforetak eller en liten offentlig etat med tilsynsmenn/kontakter i hvert herred. («Rådet for alderstrygden»? «Riksnemnda [for] Fe-Avl»? «[http://www.nsd.uib.no/polsys/data/forvaltning/enhet/7801/endringshistorie Riksforsikringsanstalten]»?!) Noen som vet? Mvh --[[Bruker:Morten Haugen|Morten O. Haugen]] ([[Brukerdiskusjon:Morten Haugen|diskusjon]]) 1. mai 2016 kl. 14:29 (CEST)
er det tre artikler om pilegrimsleden, en som jeg skrev for et års tid siden. ( [[Pilegrimsleden]] ), en om [[Pilegrimsveien_(Romerike)|Pilegrimsleden i Lørenskog]], og en om kulturminneløypa [[Pilegrimsløypa over Granavollen]] som også er en del av pilegrimsleden. Bør disse flettes sammen? Jeg heller mot det, men siden den ene er i lørenskogleksikonet, og den andre er en kulturminneløype vet jeg ikke hvordan dette kunne fungert i praksis. --[[Bruker:Marthe Glad|Marthe Glad]] 9. des 2009 kl. 10:53 (CET)
:Ser ikke helt problemet her, du skrev en generell en, mens de to andre omhandler spesifikke strekninger og ting rundt dem? Dette er to vidt forskjellige detaljnivåer etter mitt skjønn. Det ville da være bedre å lenke til de to andre fra den generelle tror jeg. [[brukerdiskusjon:Siri J|Siri J]] 9. des 2009 kl. 11:04 (CET)


== Musikk - lydfil på lokalhistoriewikien ==
:Riksforsikringsanstalten hadde egne tilsynsmenn - se Paal Berg her: [[http://urn.nb.no/URN:NBN:no-nb_digibok_2015091706045]] [[Bruker:Jarl V. Erichsen|Jarl V. Erichsen]] ([[Brukerdiskusjon:Jarl V. Erichsen|diskusjon]]) 1. mai 2016 kl. 16:33 (CEST)


'''Tekster med tonefølge''' gir så meget mer - og særlig når teksten er om en spellemann. Men - problemet mitt består i at jeg ikke vet hvordan jeg skal få lagt inn tonene - så å si mellom ordene. Kan noen hjelpe meg med dette - lose meg igjennom - evt overta lydfila jeg vil ha inn og legge den der jeg vil ha den? For ordens skyld: Ingen problemer med åndsverksloven, i det komponist, musiker har gitt tillatelse, og er identisk med tekstobjekt--[[Bruker:Gunnar E. Kristiansen|Gunnar E. Kristiansen]] 11. des 2009 kl. 20:18 (CET)
== Artikkeldiskusjonssider på Google? ==


:Lydfiler i mp3-format kan lastes opp direkte til wikien. Fyll helst ut infomalen samme måte som ved opplasting av bilder. For eksempel på hvordan mp3-filer kan integreres i artikler, se [[Johan Henrich Berlin]]. Håper dette er til hjelp. -- [[Bruker:Olve Utne|Olve Utne]] 16. des 2009 kl. 00:40 (CET)
Ved et tilfeldighet oppdaget jeg at noe av min kommentar om Lingemedaljen dukket opp på Google under et søk på Lingemedaljen. Er det formålstjenelig at Lokalhistoriewikis diskusjonssider vises søkemotorer? Jeg mener nei. [[Bruker:KjellG|KjellG]] ([[Brukerdiskusjon:KjellG|diskusjon]]) 24. mai 2016 kl. 18:57 (CEST)


== Brukerrettigheter ==
:De skal egentlig ikke vises; vi har lagt inn kode slik at de ikke skal indekseres. De er sjelden gode treff, og det er en ekstra belastning at de bli indeksert. Men dessverre er det ikke alltid at Google og andre søkemotorer følger instruksene som er koda inn, hvorfor aner jeg ikke. Det er dessverre ikke mye vi kan gjøre, annet en å rapportere inn hvert treff vi får til Google som en feilindeksering, og det blir fort mye arbeid uten at det er noen særlig sjanse for at de gjør noe med det. [[Bruker:Cnyborg|Chris Nyborg]] ([[Brukerdiskusjon:Cnyborg|diskusjon]]) 24. mai 2016 kl. 21:57 (CEST)
Jeg tar en spansk en og oppretter et nytt tema på gal måte. Hvis jeg forsøker på "riktig måte, mister jeg alle rettighetene mine. Utgangspunktet for spørsmålet var at jeg nylig oppretta kategorien Eiker prosti, men får ikke lov til å redigere den i ettertid. Enten burde jeg ikke fått lov til å opprette kategorien, eller så burde jeg også fått lov til å redigere. Det henger ikke helt på greip. Ha en god dag. --[[Bruker:As-arne|As-arne]] 22. des 2009 kl. 10:28 (UTC)


:Dette ser ut som om det dels kan henge sammen med oppgraderingen. Forklaringen som ble gitt brukerdiskusjonen er videresendt oppgradererne :) Om andre finner slike ting, send en epost til webserver@lokalhistoriewiki.no - gjerne med et screendump ved siden av, og opplysning om hvilken nettleser / operativsystem som brukes :) (Dette er en oppfordring til ''alle'' :) God dag til deg og! [[brukerdiskusjon:Siri J|Siri J]] 22. des 2009 kl. 11:31 (UTC)
== Lenke til blogginnlegg wikiartiklar? ==


::Takk for hjelpa! Det ser ut som om det siste problemet er rettet opp. Jag kan nå opprette et nytt tema her. At jeg ikke kan få redigere kategorier kan jeg leve med. Har strengt tatt ikke noe behov der. --[[Bruker:As-arne|As-arne]] 22. des 2009 kl. 11:41 (UTC)
Hei - eg har følt behov for å utdjupe eigen synspunkt på lokalhistoriefeltet i ein eigen blogg: http://arnfinnkjelland.blogspot.no/


== God jul! ==
Det er muleg å lenke til enkeltinnlegg frå denne bloggen, t.d. [https://arnfinnkjelland.blogspot.no/2016/01/om-busetnadshistoriesjangeren-i-ei-meir.html dette innlegget] som kunne vore lagt under metodeartikkelen om gards- og slektshistorie - men spørsmålet er om det er interessant å lenke wikien opp til denne kategorien stoff?


Jeg sniker meg inn igjen og ønsker god jul og godt nyttår til alle på Lokalhistoriewiki. Dere er kjempeflinke! [[Bruker:Karl L. Olsen|Karl L. Olsen]] 24. des 2009 kl. 15:36 (UTC)
Mvh --[[Bruker:Arnfinn Kjelland|Arnfinn Kjelland]] ([[Brukerdiskusjon:Arnfinn Kjelland|diskusjon]]) 30. mai 2016 kl. 11:50 (CEST)


:Godt å se deg snikende innom :) God jul og godt nytt år til deg og alle andre som henger med i svingene her :) [[brukerdiskusjon:Siri J|Siri J]] 24. des 2009 kl. 17:10 (UTC)
:Eg tillet meg å føre opp blogginnlegget i litteraturlista i artikkelen [[Hjelp:Gards- og slektshistorie|Gards- og slektshistorie]]. Det bør absolutt refererast frå wikien til relevante artiklar på andre nettstader. Det er ikkje minst viktig under metodeartiklar. NLIs håp er at metodeartiklane kan supplere og forbetre den rettleiingstenesta som instituttet heile tida har hatt som sentral oppgåve. Openberre fordelar med metode-/rettleiingsartiklar på wikien er at her kan fleire røyster høyrast. Anna kompetanse enn instituttets kan gjere seg gjeldande. Og ikkje minst: råd og metodeoppskrifter kan diskuterast (historisk metode er ''alltid'' diskutabelt).  --[[Bruker:Hans P. Hosar|Hans P. Hosar]] ([[Brukerdiskusjon:Hans P. Hosar|diskusjon]]) 3. jun. 2016 kl. 08:48 (CEST)


::Fra København ønskes det glædelig jul! Fine kirker, Tivoli stengt, men parkene er da åpne. Vi koser oss - i vind og blæst!. Men fest - det er det --[[Bruker:Gunnar E. Kristiansen|Gunnar E. Kristiansen]] 25. des 2009 kl. 12:45 (UTC)
== Vulkan jernstøberi og mekaniske verksted ==


::: God jul, ja! Og et riktig godt nytt år til alle. [[Brukerdiskusjon:Ida Tolgensbakk|Ida Tolgensbakk]] 28. des 2009 kl. 13:01 (UTC)
Er det noen som kjenner til mulige kilder om Vulkan jernstøberi og mekaniske verksteds aller tidligste historie? Vulkan ble startet i 1873, men jeg finner ikke detaljer om de første årene. I følge Kristiania adressebok var min oldefar Ferdinand Ludvig Vibe "værkseier" og "indehv." av Vulkan i årene 1879 til 1882. I 1883 var han "ingeniør Vulkan" og i 1884 bare "ingeniør". Jeg vet at familiens eiendom i Rosenborggaten 11 kom på tvangsauksjon i desember 1884, så det er vel rimelig å anta at han gikk konkurs og at både Vulkan og R11 gikk med i dragsuget. Om min oldefar var en av stifterne av Vulkan vet jeg altså ikke, men han må tydeligvis ha vært med fra de første årene.


== Eksterne linkers plassering ==
mvh
Som forholdsvis ny bruker i lokalwiki prøver jeg å finne ut av lokalwikiens tankegang og underforståtte regelverk,og føler meg noe forrvirret. Jeg har forstått det slik at eksterne linker ikke skal brukes i artikkelenes tekst , men samles under teksten som referanser.
Etter å ha lest den interesante artikkelen  http://lokalhistoriewiki.no/index.php/Kjeldearkiv:Johannes_i_smia
Ser jeg at eksternlinking er benyttet i stort omfang i selve teksten.
Mitt spørsmål er om det er andre regler ved artikkeler som lagres under Kjeldearkiv: enn vanlige artikkeler ?
Det virker fristende å lage direktelinker i teksten da dette er mindre arbeidskrevende enn å sortere disse under teksten.--[[Bruker:Ronny Hansen|Ronny Hansen]] 28. des 2009 kl. 13:47 (UTC)
: Hei Ronny Hansen, flott at du la merke til det med de eksterne lenkene ut av Johannes i Smia-artikkelen. Jeg har rettet opp i det nå, og håper at MagneG ikke tar det ille opp. Hovedregelen vår om at lenker ikke skal føre ut av wikien i for stor grad har mye godt for seg - blant annet at kildehenvisninger til trykte kilder og nett-kilder sidestilles ved å føres opp sammen nederst. Det er ikke andre regler for dette i kjeldearkivet enn andre steder, men det er jo selvfølgelig rom for skjønn i det enkelte tilfelle. [[Brukerdiskusjon:Ida Tolgensbakk|Ida Tolgensbakk]] 29. des 2009 kl. 10:13 (UTC)


Mange takk for godt svar.--[[Bruker:Ronny Hansen|Ronny Hansen]] 5. jan 2010 kl. 12:06 (UTC)
Nils Vibe


== GODT NYTT ÅR 2010 ==
:Hei, du kan jo gjøre et søk her: [http://www.nb.no/nbsok/search?action=search&searchString=vulkan+jernst%C3%B8beri&mediatype=b%C3%B8ker&currentHit=-1&currentSesamid=4867757580a68ae1b9cecec653a39e24&page=0&view=listView&sortBy=ranking&language=&pageSize=10&recordSource=&thumbnailSize=&searchTitle=&removeAllNavigators=false&changeMediatype=true&removeDate=false&dateRange=&imageSearchCriteria.picturedPlace=&imageSearchCriteria.namecreator=&imageSearchCriteria.subjectname=&bookSearchCriteria.authors=&bookSearchCriteria.isbn=&format=Digitalt+tilgjengelig&bookSearchCriteria.subjectname=&movieSearchCriteria.director=&removeAllNavigators=false&customDateFrom=&customDateTo=&language= ''Vulkan jernstøberi''] eller her: [http://www.nb.no/nbsok/search?page=1&menuOpen=false&instant=true&action=search&currentHit=-1&currentSesamid=&deweyClass=&deweyLevel=0&deweyMenuOpen=false&searchString=vulkan+jernst%C3%B8peri ''Vulkan jernstøperi''] i Nasjonalbiblioteket. Mvh. [[Bruker:Mbakkel2|Mbakkel2]] ([[Brukerdiskusjon:Mbakkel2|diskusjon]]) 1. juni 2016 kl. 20.36 (CEST)
::Står en Vulkan dampmaskin 4 hk på Fetsund lenser fra ca 1891. Likens den båten den sto i, også døpt Vulkan. [[Bruker:KjellG|KjellG]] ([[Brukerdiskusjon:KjellG|diskusjon]]) 29. jun. 2016 kl. 18:08 (CEST)


;En nyttårshilsen
==[[Biermanns gate 6]]==
Jeg har skrevet en artikkel om denne staselige murbygningen i kveld, men har oppdaget motstridende opplysninger om hvem som overtok bygningen etter Amund Ringnes' død. En kilde skriver at den ble kjøpt av bryggeriet i 1915, men en annen kilde skriver at arvingene solgte den i 1917. Kunne noen undersøke dette for meg i tinglysingen? På forhånd takk! Mvh. [[Bruker:Mbakkel2|Mbakkel2]] ([[Brukerdiskusjon:Mbakkel2|diskusjon]]) 9. jul. 2016 kl. 22:31 (CEST)
'''Med ønske om gode resultater på lokalhistoriewikien''' vennlig hilsen --[[Bruker:Gunnar E. Kristiansen|Gunnar E. Kristiansen]] 31. des 2009 kl. 23:09 (UTC)


:Henger meg på Gunnar her og melder ønsker om godt samarbeide og rom for :) i 2010 ;) [[brukerdiskusjon:Siri J|Siri J]] 1. jan 2010 kl. 13:38 (UTC)
== Uttesting av visuell redigering ==


== Ad Gjøvik Tennisklubb ==
[[Fil:Visual symbol 01.jpg|For å bruke visuell redigering, trykk på blyantikonet i redigeringsvinduet.|thumb|500px]]
''Opprinnelig tittel var '''Ad Gjøvik Tennisklubb- noen anmerkninger ang. det som står i lokalhistoriewiki.no om tennisen Gjøvik'''''
Vi har nå installert et tillegg for visuell redigering, som vi tror vil gjøre det enklere å gjøre endringer i wikiartikler. Tillegget har foreløpig status som eksperimentelt. Det betyr at vi verken kan garantere at det vil fungere perfekt fra første stund eller love at det blir en permanent løsning, men vi syns det virker lovende. Det er snakk om en såkalt WYSIWYG (what you see is what you get) editor som gjør det mulig å redigere "forsiden" av artikkelen.  
ang. Gjøvik Tennisklubb
Kommentarer ellers:


'''Slik gjør du det:''' Når du er innlogget og går inn på Rediger, vil du finne et blyant-ikon (ligner kanskje mer på en fargestift?) til høyre i rammen over skrivevinduet. Når du holder musa over, kommer "Bytt til visuell redigering" opp og når du klikker på ikonet, får du opp artikkelen slik den ser ut i lese-versjon. Nå kan du gjøre endringer direkte i teksten og deretter klikke på den blå "Lagre"-knappen øverst i høyre hjørne. Vi skal få opp en mer utførlig hjelpeartikkel om dette etter hvert. [[Bruker:Marianne Wiig|Marianne Wiig]] 17. aug. 2016 kl. 16:30 (CEST)


Synes det er interessant det du skriver om Mustad og Topp som introduserer tennisen på Gjøvik.
:Da eg nettopp prøvde på [[Ner-Brøste_(Rauma)]] ser det ut til at redigeringa gjekk bra, men etter lagring på nymåten fekk eg windows-meldinga "Er du sikker på at du vil forlate siden" + noe om at det ikke var sikkert endringane var lagra. Da eg likevel gjekk ut, vart eg kasta ut av heile lokalhistoriewikien (fana). Men redigeringane vart lagra. Mvh [[Arnfinn Kjelland|Arnfinn]]
Det er sikkert riktig. Men klubbens stiftelse var nok mer et resultat av at Lillehammer og Hamar allerede hadde tennisklubber- ca 1895 og 1902. Det var mange fra Lyn og Turnforeningen (disse fikk nok impulser når de var på Hamar og lillehammer) med i de første årene. Og den første banen lå på Tongjordet ved siden av fotballbanen. I 07 eller 08 ble banen flyttet til Gjøvik Gård.
Da var det mer et selskapsspill. Fart i sakene ble det da tre baner ble anlagt på Idrettsplassen i 1911. Også de slevsagt kommunal som du kommer inn på senere.


Klubben lå nede fra 17-21. Vet ikke hva den første verdenskrigen innvirket på dette. Men det var en svak formann i denne perioden Jeg tror klubben  ikke ble preget av så store sosiale klasseskiller som andre tennisklubber nettopp pga beliggenhet. Men da jeg intervjuet Frede Jahr i 2004, sa han at tennis fortsatt ble sett på som en idrett for "fiffen."
::Hei Arnfinn! Litt uheldig bivirkning det der... Vi merker oss dette og ser etter løsninger! [[Bruker:Marianne Wiig|Marianne Wiig]] 19. aug. 2016 kl. 11:18 (CEST)
Bakgrunnen for bedriftstennisen som kom på slutten av 20-tallet og 30-tallet  var nok nettopp et resultat av dette.
Mustad mot Bakken (les Hunton) osv. Men dette var en opplegg utenfor Norges tennisforbund.
Willy Arntzen som var min trener på 60-tallet (sammen med Rolf Nordland) ar avbildet i disse kampene- Hunton. Han nevnte aldri dette som noe spesielt og spilte siden for Gjøvik TK og var med i styret.


Det var flere private baner rundt omkring på Gjøvik og Toten. Hvor godt banen på Gjøvik Gård blr vedlikeholdt vet jeg ikke. Derimot ble Skattums baner ute på Bondelia benyttet under krigen og i 45/46. Der var det til og med rød grus.
== Roan kirke ==
Er det noen som har tilgang til et bilde av [[Roan kirke]] med åpen lisens? Skulle gjerne brukt et slikt i artikkelen [[Bjørnør kommune]], som igjen er aktuell i og med [[kommunereformen 2018]]. -- [[Bruker:Olve Utne|Olve Utne]] ([[Brukerdiskusjon:Olve Utne|diskusjon]]) 26. aug. 2016 kl. 13:42 (CEST)


Det var en klar framgang for tennsisporten da anlegget på Hovde ble klart i 46. Fortsatt var det et finere preg over medlemmene. Men vi som kom med etter hvert ble overrasket over hvor godt vi ble mottatt- dette nevnte også Fred Jahr.
== Lokalhistoriewikiseminar 22. oktober ==


Leif Wold, Ola Nordvik, Tor engebretsen Engly Fordberg med flere var meget hyggelige mennesker som var interessert i utvikling av sporten. Fordberg kunne vel bli sett på som litt tøff, men var omgjengelig når du kom litt innpå ham.
Lørdag 22. oktober arrangerer NLI seminar om Lokalhistoriewiki. Her blir rom både for teoretisk refleksjon og utveksling av erfaringer om praktisk wikiarbeid. Blant spørsmålene vi ønsker å få belyst er: Hvem deltar og hvem deltar ikke på nett? Reproduserer vi historiefagets kjønnsubalanse på nettet? Og med utgangspunkt i konkrete prosjekter vil vi ta opp: Hvordan organisere wikiprosjekter? Hvordan rekruttere brukere? Hvordan finne og bruke kilder? Hvordan kan historie på nett og på trykk utfylle hverandre? Programmet for seminaret kommer snart! [[Bruker:Marianne Wiig|Marianne Wiig]] 26. aug. 2016 kl. 17:34 (CEST)


Er takknemlig for at du har gått inn id dybden. Synes kankje du har trukket litt raske konklusjoner noen steder. Uten kilder blir det mer antakelser det du sier.
:[[Seminarer_2016:_Lokalhistoriewiki_-_Samhandling_og_miljøbygging|Se programmet]] for wikiseminaret og [https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfrAMaUloYUJ8BIN8ESE30tKmogVITW9Y1V0RA-OBx0y-tNOg/viewform meld deg ]! [[Bruker:Marianne Wiig|Marianne Wiig]] 19. sep. 2016 kl. 11:17 (CEST)


Står gjerne til tjeneste hvis du skulle ha bruk for mer historisk kildemateriale om Gjøvik-tennisen. Gjerne på mail eller 90154175


beste hilsener og lykke til med boken
== DigitaltMuseum ==
Sigbjørn H
DigitaltMuseum har forvirret meg den senere tiden. Se på dette bildet: [https://digitaltmuseum.no/011012856634/kari-christensen-fra-larvik-gikk-pa-skole-i-hamar-hs-25-august-1959-sted?aq=text%3A%22larvik%22%2C%22hamar%22&i=11] Som dere ser, er det lagt ut en funksjon som gjør at en blant annet kan dele det på Facebook. Likevel står det under at det er underlagt copyright. Under et annet bilde, som også har en slik funksjon, stod det man fikk vite lisensen gjennom kontakt med opphavspersonen. Spørsmålet blir da: Er det greit å dele disse bildene på FB eller ikke? Takknemlig for svar. På forhånd takk og med ønske om en fortsatt god jul. Mvh.[[Bruker:Mbakkel2|Mbakkel2]] 25. desember 2016 kl. 13:59 (CEST)


:Hvis bildet ikke er fritt, er det ikke greit å dele det på Facebook. Selv om Digitalt museum gir inntrykk av at det er i orden, er det egentlig ikke det, og det er den som deler som sitter med ansvaret. Nå er det nok en del av bildene som er merka som ufrie som egentlig kan deles, fordi rettighetene har utløpt, men da må man i så fall forsikre seg om det selv. Det eksempelet du har lagt inn er ikke fritt, og kan ikke deles, ettersom Egil M. Kristiansen lever - da må han gi tillatelse (NB1 lenkene til Egil Kristiansen under bildet fører til feil person, det er automatiske Wikipedia-lenker som bommer på målet). Merking med "opphavsrett" er forøvrig egentlig nokså meningsløst - alle fotografier er underlagt opphavsrett, det spørs bare om retten til å lage kopier (publisere, trykke opp osv.) har utløpt eller ikke, eller om opphavspersonen har lagt på en fri lisens. Dette gjør det dessverre ofte vanskelig å vite hvordan man skal håndtere bilder fra Digitalt Museum. Ha en riktig god jul du også! [[Bruker:Cnyborg|Chris Nyborg]] ([[Brukerdiskusjon:Cnyborg|diskusjon]]) 25. des. 2016 kl. 15:26 (CET)


::Takk skal du ha, Cnyborg. Jeg har kontaktet de ulike arkivene og museene som har disse fotografiene. Mvh. [[Bruker:Mbakkel2|Mbakkel2]] 26. desember 2016 kl. 01:20 (CEST)


== Kafé Bomben i Søndre gate, Grünerløkka, Oslo? ==


Tel +47 61 14 12 00 · mob + 90 15 41 75
Jeg jobber i en helt annen sammenheng med den svenske lyrikeren Nils Ferlin. Han gikk "på loffen" i Norge med en kamerat i 1917. For å treffe Kristianiabohemen, men de viste seg å være utrydda... Men han skal ha vært på en kafé "Bomben" i "Söndergaten" der det "ibland gick så hätt till att bara fönsterbågarna blev kvar" (Häggqvist, Arne: Ferlin, Sthlm, 1942). Har noen peiling på denne?
www.totenbanken.no


– VI GJØR DET ENKELT FOR DEG
De stakk, klokelig, derfra, men havna i dårlig selskap med noen norske karer, som stal en motorbåt for å stjele langs fjorden. Svenskene skjønte tegninga og krevde å bli satt i land, men det ble ”… på otillåtet område vid Dröbaks fästning”, altså Oscarsborg. Som var i full beredskap pga krigen. De ble jaga og skutt etter og redda seg i land etter en ”äventyrlig simtur”, for øvrig i for så å bli sendt hjem på konsulatets bekostning (Westerström, Jenny: Nils Ferlin : ett diktarliv. Sthlm, 1998.)


:Hei Sigbjørn. Takk for gode og nyttige kommentarer! Jeg skal prøve å innarbeide dette i artikkelen så raskt jeg har anledning (hvis du ikke heller vil gjøre det sjøl, for du kan åpenbart mer om dette enn meg!). Jeg er jo ikke ekspert verken Gjøvik eller tennis, men ble inspirert av Sigbjørn Hemstads (=Sigbjørn H?) bok om tennisklubben, som jeg synes er en veldig interessant og god idrettshistorisk framstilling, og dessuten av samtaler med Trond Nygård ved Mjøsmuseet. [[Bruker:Ola Alsvik|Ola Alsvik]] 22. jan 2010 kl. 10:01 (UTC)
:Jeg har sett på adressebøker for 1916 og 1918 (1917 mangler Digitalarkivet), og i begge finner jeg et par avholdskaféer. Ingen «Bomben», men det kan jo ha vært et kallenavn. Og avholdskaféer var ikke alltid alkoholfrie... Hvis dette virkelig var et sted der det gikk hardt for seg finnes det trolig noe i et arkiv, og jeg lurer om det ikke er lurt å høre med [[Oslo byarkiv]] om de kan sitte på noe. Det høres jo ut som et ordensproblem, og de har det med å havne både hos politiet og i bystyret. [[Bruker:Cnyborg|Chris Nyborg]] ([[Brukerdiskusjon:Cnyborg|diskusjon]]) 10. jan. 2017 kl. 08:53 (CET)
 
== Kvinner i wikien ==
 
I anledning den internasjonale kvinnedagen 8.mars har vi (=Siri I og jeg) lyst til å lage litt oppmerksomhet rundt kvinner i lokalhistorien her inne. Kan vi alle sammen prøve å tenke over om det er noen lokalhistorisk betydningsfulle damer som det passer å skrive artikler om?
 
Det kan både være de "berømte", slik som [[Margrete I]], og hverdagskvinnene, slik som [[Ranveig Kalrudstad]]. Hvis vi har en del artikler ferdige i begynnelsen av mars, kan vi sørge for å få dem alle sammen på forsida på kvinnedagen! --[[Bruker:Ida Tolgensbakk|Ida Tolgensbakk]] 5. feb 2010 kl. 09:54 (UTC)
 
:Bytta litt på [[:lokalhistoriewiki.no:Utvalgte bilder 2010|utvalgt bilde (ukens bilde)]] slik at det blir noe som har litt med kvinnedagen, eller - - det vil komme et bilde av noen flotte katolske søstre (uke 10). --[[Bruker:Halvard|Halvard]] 6. feb 2010 kl. 17:33 (UTC)
 
::Nå er jeg i Leipzig; heimbyen til Clara Zetkin - grunnleggeren av dagen!  Det er lokalhistorie det! Statuen av henne står i Clara Zetkin-parken her, langs Edvard Grieg-alleen!!  Men jeg har en sak om Norges svar på Clara: Mor til Arne Paasche Aasen, Augusta Aasen - som var Trønder, varamedlem til DNAs sentralstyre - utsending til Kominterns 3. kongress - der hun omkom i en flyulykke,  - og der Clara Zetkin pluss hele Kominterns kongress deltok i begravelsen, og der hennes sambygding Olav Schefloe holdt hovedtalen over henne. Hun ligger ved Moskvakremlems mur . like bak Lenin-mausoleet! ER ikke dette god lokalhistorie vet ikke jeg! :-))  Jeg har som sagt en bra sak som blir lagt ut - så snart jeg er heime fra "byen ved lindene". Ellers ville jeg nok også kunne skrive om min mor Helga - som var Norges yngste kvinnelige herredsstyremedlem anno 1937. (he-he). Ja, i det hele tatt: Mange kvinner som fortjener å bli skrevet om - mener --[[Bruker:Gunnar E. Kristiansen|Gunnar E. Kristiansen]] 6. feb 2010 kl. 17:54 (UTC)
 
:::Flott med katolske søstre på kvinnedagen, Halvard! Og jeg vil gjerne lese om både Augusta Aasen og din mor, Gunnar. Jeg har laget en liten liste over bra artikler som kan f1-merkes i anledning dagen - vi har i hvert fall 8-10 artikler som passer. Og så får vi se om vi får til noe nytt også da! --[[Bruker:Ida Tolgensbakk|Ida Tolgensbakk]] 8. feb 2010 kl. 14:21 (UTC)
 
(Går i marg igjen)
Varsler med dette om at jeg kommer til å F1-merke en hel haug med verdige dameartikler som har kommet inn innen søndag kveld, slik at vi får en 8.mars med en masse kvinner forsida! Takk til alle som har lagt inn en innsats.  --[[Bruker:Ida Tolgensbakk|Ida Tolgensbakk]] 5. mar 2010 kl. 14:03 (UTC)
 
== Sandnes 150 år 14.mai ==
 
Hei dere, byen Sandnes fyller 150 år den 14.mai. Er det noen som har lyst til å feire med en artikkel? [[Bruker:Ida Tolgensbakk|Ida Tolgensbakk]] 13. apr 2010 kl. 08:40 (UTC)
:Florø, Norges vestligste by, fyller 150 år 16. mai. Denne byen fortjener også en artikkel på wikien. [[Bruker:Nsvage|Nsvage]] 13. apr 2010 kl. 14:47 (UTC)
::Ai ai, da har vi to byjubileer! Er det noen eksperter på Sandnes eller Florø her? [[Bruker:Ida Tolgensbakk|Ida Tolgensbakk]] 13. apr 2010 kl. 17:26 (UTC)
:::En tredje by jubilerer i år: Lillestrøm. I disse dager pågår det en diskusjon om Lillestrøms "grunnlegging". Et helt nytt miljø, et industrimiljø, oppstod da de første dampsagbrukene ble satt i drift her i 1860. Derfor kan en fastsette "grunnleggingen" av byen/tettstedet til dette året. Lillestrøm ligger jo på wikien allerede. For et par år siden skrev jeg en artikkel der jeg sammenliknet kystbyen Florø og innlandsbyen Lillestrøm. Dermed har jeg en del ferdigskrevet om Florøs eldste historie, og hvis ingen andre melder seg, vil jeg ha som mål å ha resten ferdig til "fødsels"datoen 16. mai. [[Bruker:Nsvage|Nsvage]] 13. apr 2010 kl. 19:00 (UTC)
:::: Så flott! Da har vi i alle fall Florø i boks. [[Bruker:Ida Tolgensbakk|Ida Tolgensbakk]] 14. apr 2010 kl. 07:22 (UTC)
 
== Arbeidernes internasjonale kampdag! ==
 
Hei, jeg fikk nettopp lov til å bruke [[Bilde:1. mai 1908 på Youngstorget.jpg|thumb|Utlånt av Steinar Saghaug]] dette bildet på wikien. Er det noen fler som har nye eller gamle 1.mai-bilder liggende? [[Bruker:Ida Tolgensbakk|Ida Tolgensbakk]] 27. apr 2010 kl. 12:21 (CEST)
:Fint om dere også har stoff som kan brukes til artikler om 1. mai! Og om det skulle bli for kort varsel, så er det jo 1. mai hvert år. ;) Hilsen [[Bruker:Marianne Wiig|Marianne Wiig]] 29. apr 2010 kl. 09:43 (CEST)

Sideversjonen fra 10. jan. 2017 kl. 07:53

I diskusjonsforumet kan du lufte idéer og ta opp saker av interesse for deg selv og andre brukere på wikien. Det hender at administratorene flytter diskusjoner herfra til andre diskusjonssider eller arkiverer gamle innlegg.

Andre diskusjonssider på wikien:

  • De nyeste innleggene på diskusjonssider knyttet til artikler og bilder
  • Enkeltbrukeres samtalesider: Når du vil kommunisere med en bestemt bruker.
  • Enkeltartiklers samtalesider: Når du vil legge igjen en bemerkning om eller diskutere en bestemt artikkel.
  • Diskusjonsforumarkiv.


(For å signere innlegget ditt klikker du på denne knappen Button sig.png som du finner i knapperaden over redigeringsvinduet).



Heimar og folk i Bykle

Eg vil gjerne takke for jobben som er gjort med å legge inn teksten til Heimar og folk i Bykle her på lokalhistoriewiki. Å ha alt dette stoffet søkbart er veldig bra, og å ha høve til å endre i artiklane er også eit gode. Når alle bileta etter kvart kjem på plass, vert dette ei flott kjelde for alle som er glad i lokalhistorisk stoff. Eg vonar at også andre lokalhistoriske bøker frå Setesdal kan bli lagde inn, det vil gje auka høve til å binde saman stoff, slik som bygdene og folka jo er bunde saman gjennom familie og slekt. Vil Lokalhistorisk institutt ta kontakt med Valle for å få eit tilsvarande samarbeid med den kommunen? Deira bygdebøker er jo eldre enn Byklebøkene, så dei treng endå meir til å verte oppdaterte i stoffet. --Harald Haugland (diskusjon) 18. des. 2014 kl. 15:31 (CET)

Hei, fint å høyre at du sett pris på at vi har fått bygdeboka ut på LW. Vi er i kontakt med ein sentral person i Valle, og det er planar om å sjå nærare på ei oppdatering av bøkene der. Resten av bileta frå Byklesoga blir lagt ut i januar, og då er det på tide å byrje å oppsummere erfaringane og sjå på kva som kan gjerast for Valle sin del. Valle og Bykle har ei felles historie, for det var eitt prestegjeld, og også ein kommune fram til 1902, så sjølv om det går ei soknegrense der var dei to kommunane også ei felles eining. så dette kjem vi til å følgje opp framover. Vallebøkene er utmerka, og ei digitalisering av dei ville vere eit særs godt utgangspunkt for å oppdatere soga frå den kommunen. Ein annan spanande ting er at vi no også har eit samarbeid med Tinn kommune, der historielaget med kommunal støtte skal lage bygdesoge på Lokalhistoriewiki. Der finn vi også ein del lenkjer frå Bykle, og kan sjå enda betre korleis det vil fungere når vi har artiklar frå både kommunar. Det endelege målet - på laaaang sikt - kan vere å få til ei landsdekkjande samling bygdebøker på wikien slik at ein kan følgje folk og ætt på tvers av bygder og kommunar. Chris Nyborg (diskusjon) 18. des. 2014 kl. 16:27 (CET)

Wikimaps hackathon og seminar i Helsinki 5.–8. februar

Wikimedia Finland har satt i gang prosjektet Wikimaps Nordic, som har som mål å gjøre digitaliserte historiske kart og historisk stedfestet informasjon tilgjengelig for alle på Wikimedia Commons. Dette gjøres ved å at opplastede kart på Commons gjennom et webgrensesnitt kan tilføres koordinater (dvs. georefereres) og at bildefilene kan justeres for å sammenfalle med geografien i følge moderne og bedre oppmålte kart (såkalt rektifisering, eller "warping"). Å tilføre historisk stedfestet informasjon til wikiprosjektene åpner opp for en rekke spennende muligheter. Noen eksempler tatt fra egen fantasi:

  • Hvis de historiske kartene ikke bare er ustedfestede bilder, men stefesta kart vil de kunne legges oppå modere kart slik at en kan bla seg gjennom kartlag mellom moderne og historiske kart. Siden det er åpne data kan kartene da kunne videreformidles av prosjekter som Lokalhistoriewiki, Wikipedia, OpenStreetMap eller vises som lag i GoogleEarth.
  • Det kan lages mobilapper som viser hvordan stedet du befinner deg på var i tidligere tider og som blander dette med tekst fra stedfestede Wikipedia-artikler. Gjerne også utvidet virkelighet. Kan bli datakilde for interessante formidlings- og integrasjonsprosjekt som Kultur- og naturreise.
  • Artikler vil i fremtiden (semi-)automatisk illustreres med kartutsnitt som viser geografien i tidligere tider. Rike muligheter for både Wikipedia og Lokalhistoriewiki. Dette er en mye mye mer effektiv måte å illustrere med kart på enn å lage en masse enkeltfiler manuelt med kartutsnitt fra store bildefiler uten koordinater.
  • Historiske kart vil gjennom nettdugnad kunne tagges opp med gamle stedsnavn, slik at disse blir søkbare slik at en kan spole bakover i tid på stedsnavnene. Dette gir muligheter for å dokumentere stedsnavnhistorie i wikiartikler og refere til kartutsnitt.

Wikimaps Nordic har i første omgang to hovedmålgrupper: Arkiver/biblioteker/museer som har historisk kartsamlinger de ønsker å formidle, samt geomatikk- og IT-kyndige som kan utvikle nettjenestene som skal gjøre det enkelt for brukere å foredle digitaliserte kart.

Wikimaps Nordic arrangerer hackaton i Helsinki. Arrangementet innledes av et seminar Torsdag 5. februar etterfulgt av et hackaton fra fredag 6. februar og resten av helga.

Er det noen fra Norge som kunne tenkt seg å delta? Eller noen som kjenner til noen som burde deltatt? Wikimaps Nordic har fått litt støtte av Nordisk råd, så personer som har gode faglige forutsetninger for å bidra, vil kunne spørre om et reisestipend fra Wikimap Nordics entusiastiske prosjektleder Susanna Ånäs. .

Mer informasjon på programmet for seminaret og hackatonet. Harald Groven (Harald) (diskusjon) 22. jan. 2015 kl. 12:56 (CET)

Takk for info og oppfordring, Harald! Dette høres interessant ut også for Lokalhistoriewiki. Vi skal "kolla läget" og kommer uansett til å følge med på dette prosjektet framover. --Marianne Wiig 22. jan. 2015 kl. 14:00 (CET)

Wikiarrangementer i Oslo og Tromsø

Nasjonalbiblioteket arrangerer 28. januar wikiverksted med tema utvandring, som er åpent for alle som ønsker å skrive om dette på Lokalhistoriewiki og/eller Wikipedia. Mer informasjon og påmelding.

Riksarkivet arrangerer omvisning med fokus på materiale fra andre verdenskrig og landssvikarkivet 4. mars. Omvisningen er åpen for brukere på Wikipedia og Lokalhistoriewiki. Info om påmelding.

Wikimedia Norge og UiT Norges arktiske universitet inviterer til innsending av vitenskaplige foredrag om ulike aspekter ved Wikipedia til Wikipedia-akademiet 23.-24. april.

--Marianne Wiig 22. jan. 2015 kl. 14:14 (CET)

Beregning av alder

Hei ! er det mulig å få beregnet alder automatisk ved å legg inn fødselsår og dødsår ? mvh --Per-Morten Tennøy (Pmt) (diskusjon) 6. feb. 2015 kl. 18:10 (CET)

Narvik 1940 og de som deltok

Bergartilleribataljon nr 3 Jeg søker nærmere informasjon om Bergartilleribataljon nr 3 som deltok i kampene ved Narvik i 1940. I litteraturen som er skrevet i ettertid omtales noen av bataljonene og kompaniene ofte, mens andre nesten ikke nevnes i det hele tatt. Jeg finner lite om Bergbatteribataljon nr 3, kun i bisetninger. Er det noen som vet noe mer om denne bataljonen? På en nettside har jeg funnet oversikt over hele 6. divisjon, de ulike gruppene/bataljonen med antall soldater, befal, kjøretøy og hester. Det står også om antall falne, og hvorfor. Bergartilleribataljon nr 3 hadde som sjef Aksel Kongslien. Det kan virke som om litteraturen om disse krigsmånedene i stor grad er skrevet av tidligere offiserer/befal eller pårørende/etterlatte av de involverte soldatene. Da vil fokus nødvendigvis være der en selv har størst interesse. Selve 6. divisjons innsats og betydning som helhet er godt beskrevet, men noen enkeltgrupper får tydeligvis mer oppmerksomhet enn andre.

Kirsten Elise Johannessen Tromsø

Du kan jo forsøke å søke i lokalavisene, muligens i tilknytning til jubileumsfeiringer. Eller det her [1] Mvh. Morten Bakkeli (Mbakkel2) (diskusjon) 11. apr 2015 kl. 15:17 (CEST)

Bergartilleribataljon nr 3 sin historie er utgitt i 1962. den er ikke digitalisert i Nasjonalbiblioteket sin base. Tittel Bergartilleribataljon nr 3's historie gjennom 50 år : (1911-1961) Medvirker:Kvam, S[verre] E[ysteinson] Publisert:Oslo, 1962

mvh --Per-Morten Tennøy (Pmt) (diskusjon) 23. des. 2015 kl. 22:52 (CET)




Omfang:

Harmoniumbilde?

Eg har nettopp begynt på artikkelen «Harmonium», og det hadde vore veldig fint med bilde av fleire harmonium (trøorgel) der. Alle som liker å fotografere er hermed inviterte til å vera med på harmonium-fotojakt! Håpar på bilde av mange harmonium — det var mange produksjonsstader for slike kring i Norge. -- Olve Utne (diskusjon) 17. apr. 2015 kl. 13:29 (CEST)

Jeg legger ut et av harmoniet i Åsnes Finnskog kirke nå. Chris Nyborg (diskusjon) 17. apr. 2015 kl. 13:53 (CEST)

Ulike wikier - Avgrensning, samarbeid, rollefordeling, ....

Hei! Det er artig å pusle sammen og inn nytt om gammelt her på LHW!

Jeg har gravd mye om norsk speiderhistorie på speidermuseets wikileksikon. Og derfor grubler jeg ofte på hvor stoff bør plasseres. Her eller der? Er dette et uløselig spørsmål? Er det "anarki"? Det er jo mange organisasjoner som gjør tilsvarende. Ref også f.eks Norsk slektshistorisk forenings slektswiki og (selvfølgelig) Wikipedia.

En ting er hvordan vi som brukere og dere som tilretteleggere organiserer dette. Men er det noe sted drøftet tekniske løsninger for en eller annen teknisk løsning som kan vise wikiartikler - fra ulike wikier - i ett felles bilde? Vet ikke om jeg egentlig håper på det, men hadde vært interessant å høre hva som blir drøftet; argumenter og teknisk handlingsrom.

(Flytt gjerne dette spørsmålet om det passer et annet sted eller er drøftet tidligere)

Jarl V. Erichsen (diskusjon) 28. jan. 2016 kl. 16:08 (CET)

Hei! Fint at du trives med arbeidet i wikien! Og fint at du tar opp samspillet mellom ulike wikier. LW har helt fra starten av vært opptatt av hvordan vi på den ene siden kan samarbeide best mulig med de generelle nettleksikonene (WP, Store norske, Allkunne) og på den andre siden med mindre spesialwikier med steder eller temaer som ramme, og vi har kommunisert med de fleste av dem om dette.
Når det gjelder hvor stoff bør plasseres, så er det nok uunngåelig (men forsåvidt ikke noe problem) at det blir noe overlapp mellom ulike typer wikier. Samtidig er det greit med en viss arbeidsdeling. Det er flere forskjeller mellom oss og Wikipedia, men ift hva en kan skrive hvor, er nok de viktigste at WP opererer med notabilitet, dvs. at noe må være globalt/nasjonalt eller regionalt betydningsfullt for å få plass i wikien, og dessuten at vi, i motsetning til dem, tillater (og oppmuntrer til) forskning. Grenseoppgangene mot de mindre wikiene er nok mindre tydelige, i og med at ingenting er for smått for LW (se Hva kan jeg skrive om?).
WP har et system (såkalt interwiki) som lenker mellom artikler i de ulike lands wikier, men det vil være mye større sprik i artikkeltitler mellom ulike temawikier, og interwikilenking vil derfor ikke gi samme uttelling som på WP. Vi har foreløpig ikke prioritert å sette opp noen automatiserte funksjoner, men i stedet brukt vanlige lenker på artikkelnivå (Se også, Eksterne ressurser) og, der det er relevant, fra forsider. --Marianne Wiig 29. jan. 2016 kl. 17:01 (CET)
Takk for greit svar! En eller annen gang kan det jo være at det dukker opp nye tekniske/tankemessige muligheter for allianser, men jeg lever greit med dette. Jarl V. Erichsen (diskusjon) 29. jan. 2016 kl. 19:42 (CET)

Fotoarkiv her?

Dette er egentlig to spørsmål:

  • I mitt lokale historielag (Fjære historielag) har vi skannet/avfotografert noen fotosamlinger av ivrige/halvproffe fotografer fra en generasjon eller to siden. Er det relevant å bruke denne wikien som base for deling av disse?
  • Hvis vi skal laste opp noen hundre foto med - i utgangspunktet - lik fotograf/lisens/innledende beskrivelse, - finnes det noen "batch-opplasting", eller må dette gjøres manuelt for ett og ett bilde....?

Jarl V. Erichsen (diskusjon) 19. feb. 2016 kl. 15:52 (CET)

På det første spørsmålet: Ja, det virker relevant - enkelt sagt, hvis det er relevant for et historielag er det relevant for wikien. Til det andre spørsmålet: Det finnes en løsning som Nasjonalbiblioteket bruker til dette. Hvor enkel den er å ta i bruk er jeg usikker på, men jeg kan snakke med han som laster opp derfra, siden vi uansett treffes tidlig i neste uke. Måten det gjøres på der er at fotograf og beskrivelse legges inn i metadata (det kan gjøres felles for alle bilder) og de kategoriene som er felles legges inn automatisk (f. eks. kommunekategori). Andre relevante kategorier må legges inn manuelt, men det er en jobb som kan gjøres over tid, slik vi gjør det med bildene fra Nasjonalbiblioteket. Chris Nyborg (diskusjon) 19. feb. 2016 kl. 16:23 (CET)
Jatakk, dette høres veldig interessant ut. Avventer din vurdering/info senere. Jarl V. Erichsen (diskusjon) 19. feb. 2016 kl. 19:20 (CET)

Sidevisningsteller?

Nederst på sidene - men ikke på alle - er det en sidevisningsteller. Er den falt bort fra nyere sider? Sitter med en følelse av at den ikke alltid virker på enkelte sider? Vi skriver ikke nødvendigvis for å få mange følgere, men relevant å følge med på hva som blir sett på. --Jarl V. Erichsen (diskusjon) 20. feb. 2016 kl. 11:50 (CET)

Vi har nylig blitt klar over at telleverket er en funksjon som forsvinner med neste oppgradering av Mediawiki, og at tillegget vi har brukt er så krevende for serveren at den blir tregere. Det har også vært en del problemer med at den ikke teller riktig. I og med at det forsvinner i nær framtid måtte vi begynne å fase det ut, og valgte å trappe gradvis ned. Nå har vi tatt det helt vekk, fordi det ikke fungerte som det skulle lenger, selv om vi også gjerne skulle hatt telleverk på hver enkelt side.
Det er kjedelig når det skjer ting som ligger utenfor vår kontroll, men i dette tilfellet har det ført med seg noe vi mener er veldig positivt. På forsidene for kommuner og emner har vi hatt en oversikt over de mest leste artiklene. Den fungerte bra til å begynne med, men etter hvert ble det en statisk oversikt. Gamle artikler hadde nemlig fått så mange visninger at det på mange forsider ble nesten umulig for nye artikler å ta igjen forspranget. Det ble en selvforsterkende effekt, hvor artikler som allerede var mye lest fikk enda flere visninger. Nye artikler derimot ble ikke vist fram. Fordi telleverket forsvinner måtte vi tenke nytt, og vi har nå i stedet lagt inn seksjonen ”andre artikler”, som viser et tilfeldig utvalg på femti artikler fra kategorien. Den oppdaterer seg automatisk og fanger opp både nye og gamle artikler. Vi tror det vil bidra til at flere lesere blir kjent med bredden og veksten på Lokalhistoriewiki. Det vil også være tilfredsstillende for nye brukere at artikler de har jobbet med kommer opp på listen. Og selvsagt for gamle brukere at det nye de har arbeidet med også får oppmerksomhet. --Marianne Wiig 23. feb. 2016 kl. 13:35 (CET)
OK, da er det tenkt på og ikke bare en tilfeldighet. Blir spennende å følge videre arbeid. Takk for svar. Jarl V. Erichsen (diskusjon) 23. feb. 2016 kl. 14:04 (CET)

Ny mal?

For arbeid på den nye bibliotekhistoriske avdelinga hadde det kanskje vært lurt med en egen kildemal? http://bibliotekhistorie.no/index.php/Hovedside Men er det en ulempe at denne kilden før eller seinere vil bli stengt? Usikkert når Utforming av denne malen bør noen med mer erfaring stå for

her bør vi nok bruke {{Norsk bibliotekhistorie}} - den forteller hvor det kommer fra, og lenker til en artikkel vi må få på plass om prosjektet som forklarer hvorfor dette er en grei kilde. I tillegg plasserer den artiklene i Kategori:Norsk bibliotekhistorie. Chris Nyborg (diskusjon) 9. mar. 2016 kl. 18:13 (CET)

tilsynsmann for RFA

Hei. Jeg holder på med å skrive av en nekrolog fra en lokalavis til bruk i Årbok for Mosvik historielag 2016. Det står om ordfører Jørginus Stavrum (1849-1923) at han var tilsynsmann for R.F.A.. Jeg vet ikke var dette er, men ser at det samme sies om Eilert Horvik (1865-1933).

Jeg antar dette er et samvirkeforetak eller en liten offentlig etat med tilsynsmenn/kontakter i hvert herred. («Rådet for alderstrygden»? «Riksnemnda [for] Fe-Avl»? «Riksforsikringsanstalten»?!) Noen som vet? Mvh --Morten O. Haugen (diskusjon) 1. mai 2016 kl. 14:29 (CEST)

Riksforsikringsanstalten hadde egne tilsynsmenn - se Paal Berg her: [[2]] Jarl V. Erichsen (diskusjon) 1. mai 2016 kl. 16:33 (CEST)

Artikkeldiskusjonssider på Google?

Ved et tilfeldighet oppdaget jeg at noe av min kommentar om Lingemedaljen dukket opp på Google under et søk på Lingemedaljen. Er det formålstjenelig at Lokalhistoriewikis diskusjonssider vises på søkemotorer? Jeg mener nei. KjellG [] (diskusjon) 24. mai 2016 kl. 18:57 (CEST)

De skal egentlig ikke vises; vi har lagt inn kode slik at de ikke skal indekseres. De er sjelden gode treff, og det er en ekstra belastning at de bli indeksert. Men dessverre er det ikke alltid at Google og andre søkemotorer følger instruksene som er koda inn, hvorfor aner jeg ikke. Det er dessverre ikke mye vi kan gjøre, annet en å rapportere inn hvert treff vi får til Google som en feilindeksering, og det blir fort mye arbeid uten at det er noen særlig sjanse for at de gjør noe med det. Chris Nyborg (diskusjon) 24. mai 2016 kl. 21:57 (CEST)

Lenke til blogginnlegg på wikiartiklar?

Hei - eg har følt behov for å utdjupe eigen synspunkt på lokalhistoriefeltet i ein eigen blogg: http://arnfinnkjelland.blogspot.no/

Det er muleg å lenke til enkeltinnlegg frå denne bloggen, t.d. dette innlegget som kunne vore lagt under metodeartikkelen om gards- og slektshistorie - men spørsmålet er om det er interessant å lenke wikien opp til denne kategorien stoff?

Mvh --Arnfinn Kjelland (diskusjon) 30. mai 2016 kl. 11:50 (CEST)

Eg tillet meg å føre opp blogginnlegget i litteraturlista i artikkelen Gards- og slektshistorie. Det bør absolutt refererast frå wikien til relevante artiklar på andre nettstader. Det er ikkje minst viktig under metodeartiklar. NLIs håp er at metodeartiklane kan supplere og forbetre den rettleiingstenesta som instituttet heile tida har hatt som sentral oppgåve. Openberre fordelar med metode-/rettleiingsartiklar på wikien er at her kan fleire røyster høyrast. Anna kompetanse enn instituttets kan gjere seg gjeldande. Og ikkje minst: råd og metodeoppskrifter kan diskuterast (historisk metode er alltid diskutabelt). --Hans P. Hosar (diskusjon) 3. jun. 2016 kl. 08:48 (CEST)

Vulkan jernstøberi og mekaniske verksted

Er det noen som kjenner til mulige kilder om Vulkan jernstøberi og mekaniske verksteds aller tidligste historie? Vulkan ble startet i 1873, men jeg finner ikke detaljer om de første årene. I følge Kristiania adressebok var min oldefar Ferdinand Ludvig Vibe "værkseier" og "indehv." av Vulkan i årene 1879 til 1882. I 1883 var han "ingeniør Vulkan" og i 1884 bare "ingeniør". Jeg vet at familiens eiendom i Rosenborggaten 11 kom på tvangsauksjon i desember 1884, så det er vel rimelig å anta at han gikk konkurs og at både Vulkan og R11 gikk med i dragsuget. Om min oldefar var en av stifterne av Vulkan vet jeg altså ikke, men han må tydeligvis ha vært med fra de første årene.

mvh

Nils Vibe

Hei, du kan jo gjøre et søk her: Vulkan jernstøberi eller her: Vulkan jernstøperi i Nasjonalbiblioteket. Mvh. Morten Bakkeli (Mbakkel2) (diskusjon) 1. juni 2016 kl. 20.36 (CEST)
Står en Vulkan dampmaskin 4 hk på Fetsund lenser fra ca 1891. Likens den båten den sto i, også døpt Vulkan. KjellG [] (diskusjon) 29. jun. 2016 kl. 18:08 (CEST)

Biermanns gate 6

Jeg har skrevet en artikkel om denne staselige murbygningen i kveld, men har oppdaget motstridende opplysninger om hvem som overtok bygningen etter Amund Ringnes' død. En kilde skriver at den ble kjøpt av bryggeriet i 1915, men en annen kilde skriver at arvingene solgte den i 1917. Kunne noen undersøke dette for meg i tinglysingen? På forhånd takk! Mvh. Morten Bakkeli (Mbakkel2) (diskusjon) 9. jul. 2016 kl. 22:31 (CEST)

Uttesting av visuell redigering

For å bruke visuell redigering, trykk på blyantikonet i redigeringsvinduet.

Vi har nå installert et tillegg for visuell redigering, som vi tror vil gjøre det enklere å gjøre endringer i wikiartikler. Tillegget har foreløpig status som eksperimentelt. Det betyr at vi verken kan garantere at det vil fungere perfekt fra første stund eller love at det blir en permanent løsning, men vi syns det virker lovende. Det er snakk om en såkalt WYSIWYG (what you see is what you get) editor som gjør det mulig å redigere på "forsiden" av artikkelen.

Slik gjør du det: Når du er innlogget og går inn på Rediger, vil du finne et blyant-ikon (ligner kanskje mer på en fargestift?) til høyre i rammen over skrivevinduet. Når du holder musa over, kommer "Bytt til visuell redigering" opp og når du klikker på ikonet, får du opp artikkelen slik den ser ut i lese-versjon. Nå kan du gjøre endringer direkte i teksten og deretter klikke på den blå "Lagre"-knappen øverst i høyre hjørne. Vi skal få opp en mer utførlig hjelpeartikkel om dette etter hvert. Marianne Wiig 17. aug. 2016 kl. 16:30 (CEST)

Da eg nettopp prøvde på Ner-Brøste_(Rauma) ser det ut til at redigeringa gjekk bra, men etter lagring på nymåten fekk eg windows-meldinga "Er du sikker på at du vil forlate siden" + noe om at det ikke var sikkert endringane var lagra. Da eg likevel gjekk ut, vart eg kasta ut av heile lokalhistoriewikien (fana). Men redigeringane vart lagra. Mvh Arnfinn
Hei Arnfinn! Litt uheldig bivirkning det der... Vi merker oss dette og ser etter løsninger! Marianne Wiig 19. aug. 2016 kl. 11:18 (CEST)

Roan kirke

Er det noen som har tilgang til et bilde av Roan kirke med åpen lisens? Skulle gjerne brukt et slikt i artikkelen Bjørnør kommune, som igjen er aktuell i og med kommunereformen 2018. -- Olve Utne (diskusjon) 26. aug. 2016 kl. 13:42 (CEST)

Lokalhistoriewikiseminar 22. oktober

Lørdag 22. oktober arrangerer NLI seminar om Lokalhistoriewiki. Her blir rom både for teoretisk refleksjon og utveksling av erfaringer om praktisk wikiarbeid. Blant spørsmålene vi ønsker å få belyst er: Hvem deltar og hvem deltar ikke på nett? Reproduserer vi historiefagets kjønnsubalanse på nettet? Og med utgangspunkt i konkrete prosjekter vil vi ta opp: Hvordan organisere wikiprosjekter? Hvordan rekruttere brukere? Hvordan finne og bruke kilder? Hvordan kan historie på nett og på trykk utfylle hverandre? Programmet for seminaret kommer snart! Marianne Wiig 26. aug. 2016 kl. 17:34 (CEST)

Se programmet for wikiseminaret og meld deg på! Marianne Wiig 19. sep. 2016 kl. 11:17 (CEST)


DigitaltMuseum

DigitaltMuseum har forvirret meg den senere tiden. Se på dette bildet: [3] Som dere ser, er det lagt ut en funksjon som gjør at en blant annet kan dele det på Facebook. Likevel står det under at det er underlagt copyright. Under et annet bilde, som også har en slik funksjon, stod det man fikk vite lisensen gjennom kontakt med opphavspersonen. Spørsmålet blir da: Er det greit å dele disse bildene på FB eller ikke? Takknemlig for svar. På forhånd takk og med ønske om en fortsatt god jul. Mvh.Morten Bakkeli (Mbakkel2) 25. desember 2016 kl. 13:59 (CEST)

Hvis bildet ikke er fritt, er det ikke greit å dele det på Facebook. Selv om Digitalt museum gir inntrykk av at det er i orden, er det egentlig ikke det, og det er den som deler som sitter med ansvaret. Nå er det nok en del av bildene som er merka som ufrie som egentlig kan deles, fordi rettighetene har utløpt, men da må man i så fall forsikre seg om det selv. Det eksempelet du har lagt inn er ikke fritt, og kan ikke deles, ettersom Egil M. Kristiansen lever - da må han gi tillatelse (NB1 lenkene til Egil Kristiansen under bildet fører til feil person, det er automatiske Wikipedia-lenker som bommer på målet). Merking med "opphavsrett" er forøvrig egentlig nokså meningsløst - alle fotografier er underlagt opphavsrett, det spørs bare om retten til å lage kopier (publisere, trykke opp osv.) har utløpt eller ikke, eller om opphavspersonen har lagt på en fri lisens. Dette gjør det dessverre ofte vanskelig å vite hvordan man skal håndtere bilder fra Digitalt Museum. Ha en riktig god jul du også! Chris Nyborg (diskusjon) 25. des. 2016 kl. 15:26 (CET)
Takk skal du ha, Cnyborg. Jeg har kontaktet de ulike arkivene og museene som har disse fotografiene. Mvh. Morten Bakkeli (Mbakkel2) 26. desember 2016 kl. 01:20 (CEST)

Kafé Bomben i Søndre gate, Grünerløkka, Oslo?

Jeg jobber i en helt annen sammenheng med den svenske lyrikeren Nils Ferlin. Han gikk "på loffen" i Norge med en kamerat i 1917. For å treffe Kristianiabohemen, men de viste seg å være utrydda... Men han skal ha vært på en kafé "Bomben" i "Söndergaten" der det "ibland gick så hätt till att bara fönsterbågarna blev kvar" (Häggqvist, Arne: Ferlin, Sthlm, 1942). Har noen peiling på denne?

De stakk, klokelig, derfra, men havna i dårlig selskap med noen norske karer, som stal en motorbåt for å stjele langs fjorden. Svenskene skjønte tegninga og krevde å bli satt i land, men det ble ”… på otillåtet område vid Dröbaks fästning”, altså Oscarsborg. Som var i full beredskap pga krigen. De ble jaga og skutt etter og redda seg i land etter en ”äventyrlig simtur”, for øvrig i for så å bli sendt hjem på konsulatets bekostning (Westerström, Jenny: Nils Ferlin : ett diktarliv. Sthlm, 1998.)

Jeg har sett på adressebøker for 1916 og 1918 (1917 mangler på Digitalarkivet), og i begge finner jeg et par avholdskaféer. Ingen «Bomben», men det kan jo ha vært et kallenavn. Og avholdskaféer var ikke alltid alkoholfrie... Hvis dette virkelig var et sted der det gikk hardt for seg finnes det trolig noe i et arkiv, og jeg lurer på om det ikke er lurt å høre med Oslo byarkiv om de kan sitte på noe. Det høres jo ut som et ordensproblem, og de har det med å havne både hos politiet og i bystyret. Chris Nyborg (diskusjon) 10. jan. 2017 kl. 08:53 (CET)