Lokalhistoriewiki:Diskusjonsforum

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 21. sep. 2009 kl. 18:19 av Siri J (samtale | bidrag) (mellomlagring)
Hopp til navigering Hopp til søk

Mal:Diskusjonsforum-topp

Begivenheter - fødsel og død

Mange av biografiene som er lagt inn mangler gjerne både fødselsdag og dødsdag. Når man da skal registrere disse på årstallet; hvilken formulering anbefales da? F.eks herr NN som ble født 1921 og døde i 2003. - Et uartig tema, men det må vel finne sin løsning det også?--Gunnar E. Kristiansen 21. okt 2008 kl. 23:03 (CEST)

Hvis jeg forstår deg rett tenker du på det man kan se på 1951, der dødsdagen mangler. Jeg legger det bare inn uten noen dato, ikke noe mer styr enn det. Der det finnes noen med dato og noen uten er det greit å samle de uten dato nederst. Chris Nyborg (Cnyborg) 22. okt 2008 kl. 00:11 (CEST)
Nå hadde ikke jeg sett på 1951, men vi ser ut til å forstå hverandre uansett. Å samle de udatrte i en sekk kan jeg og se er fornuftig. Takk!--Gunnar E. Kristiansen 22. okt 2008 kl. 12:15 (CEST)

Bibliografi

Har laget et lite eksperiment med hvordan vi kan lenke til bibliografier - vet ikke om dere er enige, men ta en titt på Martin Dehli. Helt oppe under artikkelnavnet, ligger det nu en lenke. Meninger? Siri Johannessen (Siri J) 26. apr 2009 kl. 03:03 (CEST)

Kanskje litt lite synlig, hva med en mer ordinær lenke nederst i artikkelen, i nærheten av kilde - litteraturliste - referanser. --Halvard Hatlen (Halvard) 26. apr 2009 kl. 07:41 (CEST)
Jeg har utvidet bibliografien om Hol kommune slik at det ligner oversiktene fra bibliografi-basene på Lokalhistorie.no, som en test. Det ble mange overskrifter, men det er jo flere sjangre som ideelt sett skal med. Kommentarer på oppsettet?--Siri Rutledal Iversen (Siri Iversen) 8. sep 2009 kl. 00:33 (CEST)
Lenke: Bibliografi:Hol--Siri Rutledal Iversen (Siri Iversen) 8. sep 2009 kl. 00:34 (CEST)

Idag nåværende og andre lignende ord

Idag, nåværende, iår, ifjor og andre lignende ord er svært lett å bruke. Men, det kan være at de passer dårlig inn i teksten om ett eller ti år. Jeg har med optimisme rettet litt i dag, men det er mange tilbake. Nå er det vel ikke slik at alle skal fjernes eller byttes ut, men enkelte steder kan slike ord bli feil, særlig der det dreier seg om tidspunkt, dag eller år. Eller verdier som endrer seg, innbyggertall, jordbruksareal og slikt. Bare slik at dette er nevnt og at vi har det litt i bakhodet når vi skriver. -- Beste hilsen Halvard Hatlen (Halvard) 26. apr 2009 kl. 09:10 (CEST)

Ikke uenig med deg, men hva med å da bytte ut idag med 2009 f.eks.? I en del tilfeller kan f.eks. et hus bygges om igjen senere, og da er det utydeligere om idag kun er fjernet... Siri Johannessen (Siri J) 26. apr 2009 kl. 10:53 (CEST)
Ja, så klart. Det er ikke så enkelt som å bare ta bort, det må selvsagt erstattes eller omskrives. Det gjør det litt arbeidskrevende. I flere tilfeller er det også unødvendig å endre, tror jeg, slik som her: Braker. Når det gjelder ombygning er det kanskje vanskelig å vite når, så en kan bruke 2009 eller Senere er/ble ... eller noe slikt [1]; [2]. Det går også å legge inn årstall som en referanse [3]. --Halvard Hatlen (Halvard) 26. apr 2009 kl. 11:33 (CEST)
Du har rett i at det er vanskelig, og jeg pleier sjekke historikken og da bruke årstallet da artikkelen er lagt inn. Regner med at jeg har syndet ofte nok selv :S Siri Johannessen (Siri J) 26. apr 2009 kl. 12:06 (CEST)
“I dag (2009) er det bare nitten fastboende igjen” burde vel fungere noenlunde bra...? -- Olve Utne 26. apr 2009 kl. 20:09 (CEST)
Ja da, jeg vil ikke lage en lang historie ut av dette, bare skrive det inn som noe vi må ha med oss. Ingen kommer fra dette, jeg er selv en god kandidat til å bruke både idag og nåværende. --Halvard Hatlen (Halvard) 26. apr 2009 kl. 20:31 (CEST)
Dermed vedtok vi den? ;) Dette er en vanlig fallgrube, som jeg tror de aller fleste vil ramle i för eller senere. Siri Johannessen (Siri J) 26. apr 2009 kl. 20:44 (CEST)

Hvilke artikler har jeg nå startet - bilder har jeg lastet opp?

Fikk et spørsmål igår, som ledet til to nye småmaler inatt: Mal:Bidrag og Mal:Opprettede artikler. Disse to kan henholdsvis vise f.eks. hvilke bilder en bruker har lastet opp, maler h*n har laget eller artikler startet av en spesiell bruker. Jeg har lagt dem inn på en underside hos Arnfinn Kjelland (og en hos meg selv, men der er ene av malene ikke i bruk). Når / om dere tester - ikke glem å bruke knappen for forhåndsvisning inntil dere er fornøyd med antall kolonner ;) Siri Johannessen (Siri J) 12. jun 2009 kl. 04:29 (CEST)

Jeg har nå justert brukersida mi for å få med "alt", men klarar ikke helt å se forskjellen på disse malene?--Arnfinn Kjelland 12. jun 2009 kl. 09:34 (CEST)
Mal:Opprettede artikler viser bidragene i hovednavnrommet, jeg greide ikke å få implementert det skikkelig i den andre der du kan fylle inn hvilket (annet) navnrom du vil ha vist dine startende bidrag i. Forskjellen er altså valgfriheten :) Siri Johannessen (Siri J) 12. jun 2009 kl. 12:47 (CEST)

Mere maler? Forsider / bibliografier

Vi har også et par maler til som kan være praktiske å kjenne til.

  1. {{Forside|Forside1|Forside2}} Mal:Forside plasseres helt oppe til venstre under artikkeltittelen, se Kulturminneløyper i Finnmark for et eksempel. Med denne kan vi lenke en artikkel til fler forsider.
  2. {{Bibliografi|Artikkelnavn}} Mal:Bibliografi plasseres på samme sted, og med dette kan vi lenke til en separat bibliografi-artikkel, se Martin Dehli for et eksempel.
Siri Johannessen (Siri J) 12. jun 2009 kl. 04:45 (CEST)

Rename?

Bilde:Lillestrom_torvstrofabrikk.jpg burde ha noen Ø-er, men jeg skjønner ikke åssen vi skal endre navn på den. Raymond foreslo at jeg skulle prøve "flytt side", men det fungerer visst ikke på bilder. Kunne du hjeulpet meg å forstå? --Marthe Glad Munch-Møller (Marthe Glad) 12. jun 2009 kl. 12:23 (CEST)

NEI! Ikke gjør det! Vi kan ikke bruke norske tegn i filnavn! Vi sletter og laster opp på nytt filer som ved uhell har blitt lastet opp med norske tegn i filnavnet. Se opplastingsteksten punkt 3! (Se og Bilde:Hølen Røttergården01.JPG)
Test

Siri Johannessen (Siri J) 12. jun 2009 kl. 12:33 (CEST)

(redigeringskonflikt - setter inn det jeg skrev også, siden svarene utfyller hverandre)
Dessverre virker ikke bilder med æøå eller andre «spesialtegn» av obskure tekniske årsaker. Svært obskure årsaker, faktisk... :-( Derfor må nesten bildet ligge der det ligger — i alle fall til noen greier å finne ut hvordan vi skal få filer med spesialtegn til å virke igjen.
Når det gjelder flytting av bilder generelt, så må bildene faktisk fysisk lastes opp på nytt om en vil endre navnet på dem, og det gamle bildet bør da normalt slettes. -- Olve Utne 12. jun 2009 kl. 12:37 (CEST)
Takk skjønner. Så merkelig, - jeg hadde for meg at det var som i hovedrommet. Takk for kjapt svar. --Marthe Glad Munch-Møller (Marthe Glad) 12. jun 2009 kl. 12:39 (CEST)
Hehe :) Godt Olve tok seg av resten her, jeg skvatt til Groningen av tanken på å måtte fikse tilbake igjen - derfor all visuell lyd herfra :) Dette er en av tingene som vi forhåpentligvis får noen gode nerder til å fikse etterhvert. Siri Johannessen (Siri J) 12. jun 2009 kl. 12:49 (CEST)
Sannsynligvis er det enten slått på et hack i Mediawiki for å gå rundt noen charsetproblemer
# Experimental charset support for MySQL 4.1/5.0.
$wgDBmysql5 = true;
eller så er selve serveren satt opp med et annet karaktersett enn Mediawiki. Det kan også være at PHP forventer et annet karaktersett enn det som faktisk er i bruk på serveren. Dump ut environmentet med env.php, det ligger vel igjen en versjon av denne etter meg. bytt ut convert med et script som logger hva som faktisk kommer inn og hva som faktisk skrives ut, slik at det er mulig å sjekke hva som spiser tegnene.
Det tidligere nevnte hack'et, å fjerne det når det først er slått på skaper enda større problemer. Feilsøk på en kopi av databasen i dette tilfellet, ellers vil noen flatline og ta en 'Jackson… — John Erling Blad (Jeblad) 28. jun 2009 kl. 00:25 (CEST) (Siri I., vedder en halvliter på at det er hacket som er påslått, får du noen til å sjekke det? Tone som (u)partisk dommer? ;p)
Stemmer — jeg siterer fra LocalSettings.php: “Experimental charset support for MySQL 4.1/5.0. $wgDBmysql5 = true”. Håper løsningen kan ligge der. :) (Samtidig er imidlertid samme verdi på mitt private nettsted på en annen server satt til false, og jeg har samme problem der, så vi kan nok risikere at det finnes andre momenter her også...) . -- Olve Utne 28. jun 2009 kl. 01:23 (CEST)
For å sitere meg selv; «eller så er selve serveren satt opp med et annet karaktersett enn Mediawiki». Dette er et problem knyttet til karaktersettett og dette kan dukke opp flere steder. Maskinen hos meg var satt opp med UTF-8, om jeg ikke husker helt feil så brukte maskinen tjenesten ble flyttet til Latin 8859-1, som er nokså lik for de første karakterene. Hvis karakterer kodes på alternative former så går det imidlertid i ball. Både Linux og Solaris skal ha konverteringsrutiner for å skifte frem og tilbake, men det er ikke gitt at dette er satt opp korrekt. Unngå å eksperimentere med dette om du ikke vet hva du gjør, sjansen er stor for at du må endre tilbake og legge tilbake en backup av databasen. Eventuelt får du en himla stor mengde med opprydding. — John Erling Blad (Jeblad) 28. jun 2009 kl. 16:32 (CEST)
Nettopp. Har derfor ikke gjort en ting utover å bekrefte at eksperimentelt tegnsett er slått på. Problemet oppstod på et bestemt tidspunkt og er, så vidt jeg kjenner til, ikke sammenfallende med at noen slo på eller av dette. Mistenker derfor at hovedproblemet (men ikke nødvendigvis hele problemet) ligger annensteds. -- Olve Utne 28. jun 2009 kl. 18:51 (CEST)
Det oppstod når wikien ble flyttet til ny server. Charsetsupport ble slått på for å få det her til å fungere på min server, når basen ble flyttet ble problemet observert og der det var problemer ble det ryddet opp. Nå er problemet kun synlig når filsystemet aksesseres. Men lykke til, finneer du at problemet er noe annet sted blir jeg overrasket. — John Erling Blad (Jeblad) 28. jun 2009 kl. 20:00 (CEST)

Wikibrosjyre

NLI har fått laget en brosjyre for lokalhistoriewikien (dvs. den har wikien som hovedtema). Kom gjerne med både ros og ris! :) Dette er første utgave, men kanskje vil neste utgave bli helt annerledes. Det kan også være aktuelt å lage en kortversjon. Gi oss beskjed om du ønsker å få tilsendt trykksaken! Brosjyren ble trykt til Norske historikerdager i Bergen sist helg, der Ola Alsvik holdt foredrag om wikiens store potensial som faglig og folkelig utviklingsverktøy. Den samme Ola er forøvrig blitt markedsføringsansvarlig for wikien og arbeider nå med en plan for markedsføringen. Han tar gjerne imot innspill, både via wikien og på e-post. :) --Marianne Wiig 25. jun 2009 kl. 13:08 (CEST)

Samer

Vi har fått opp en foreløpig navigasjonsmal for urfolk og nasjonale minoriteter, og undertegnede er i gang med et underprosjekt om pitesamene. Om noen andre er interessert i pitesamisk eller øvrig samisk historie og kultur, så hadde det vært fint om flere ble med. Noen mulige idéer: Nyere og eldre samisk bosetning i Vesterålen og ytre Sør-Troms; samiske spor i stedsnavn i Lofoten; lulesamer; nordsamer; østsamer; sjøsamer; ume- og sørsamer. Gjerne også etter emne og vinkling, som for eksempel samisk litteratur; s. kunst og handverk; reindrift. Historiske emner kan f.eks. inkludere samiske offer for trolldomsprosessene; bygdefinnene og deres bakgrunn; Schnittlers grenseprotokoller; samisk forlags- og øvrig mediavirksomhet; samiske skoler og utdanningsinstitusjoner i eldre og nyere tid; m.m.m. Noen som blir med? :-) Olve Utne 2. jul 2009 kl. 15:36 (CEST)

Dette er (et) tema jeg har engasjert meg noe i, og har da også flere ideer til artikler. Jeg arbeider med en større sak om Anders Larsen fra Kåfjord som starta landets første samiskspråklige avis - og som ble trykt i Sigerfjord, ikke langt fra Harstad. Larsen kom til dette distriktet i 1918 og ble lærer i Skånland /Trondenes / Sandtorg / Harstad. Men her trengs flere til å favne mangfoldet innen samisk kultur og utvikling. Hva med å "alarmere" lokale sameforeninger?--Gunnar E. Kristiansen 2. jul 2009 kl. 16:02 (CEST)
Anders Larsen-artikkel høres bra ut, lignende artikler fra Vesterålen og Harstadområdet høres bra ut, og å fiske litt hos lokale foreninger høres riktig bra ut også, ja. Jeg skal en tur til Salten om +/- ti dager og bør vel kanskje ta kontakt med Salto Bihtesamiid Searvi. -- Olve Utne 2. jul 2009 kl. 20:30 (CEST)

Utkast til markedsføringsplan

Ola har laget en markedsføringsplan. Det er kjekt om alle aktive brukere ser på den, og grubler på om de planlagte strategiene er gode, om noen andre kunne vært bedre, eller om vi har andre ideer til hvordanbest å markedsføre wikien.--Marthe Glad Munch-Møller (Marthe Glad) 3. jul 2009 kl. 16:03 (CEST)

Flott med kommentarer til markedsføringsplanen! Jeg tror det er lurt å samle kommentarene på diskusjonssiden til planen: lokalhistoriewiki.no-diskusjon:Markedsføringsplan_2009-2010. Flytter derfor innlegget til Nils Steinar Våge dit. :) --Marianne Wiig 24. aug 2009 kl. 11:15 (CEST)

Kart side...

I denne artikkelen refereres det til "kart side 450" osv. Hvordan retter man opp i dette?

Ida Tolgensbakk 21. jul 2009 kl. 12:21 (CEST)

Vel, viss wikien har rettigheter også til illustrasjonene i leksikonet, kan et alternativ være å skanne de og laste opp. --Arnfinn Kjelland 24. jul 2009 kl. 07:12 (CEST)
Kartene finnes, de er lagt inn. Denne utfordringen har jeg snakket med Marianne om IRL - snakk med henne direkte, Ida :) Dette er noe som må sjekkes ut med Cappelen først, om jeg forstod henne rett. Siri Johannessen (Siri J) 24. jul 2009 kl. 08:44 (CEST)

Krav til kreditering

I forbindelse med bruk av CC-by-sa så må det oppgis hva som er minimum krav til kreditering. Nå sier lokalhistoriewiki.no:Opphavsrett bare at forfatter eller lisensgiver skal krediteres slik de krever. Det er fint om dere kan skrive en side hvor dere angir krav til kreditering og om dere oppfatter dere som «lisensgiver», Eventuelt kan dere henvise til sidene som Wikipedia bruker for de samme spørsmålene. — John Erling Blad (Jeblad) 22. aug 2009 kl. 16:33 (CEST)

Vi vil selvsagt at dette skal være så presist som mulig, og hvis det er noe i vårt oppsett som kan forbedres, er vi glade for å få innspill på det. :) Fint om du kunne lagt inn lenkene til de aktuelle sidene på Wikipedia, særlig til de som omtaler dette med «lisensgiver». --Marianne Wiig 25. aug 2009 kl. 15:41 (CEST)

Ordførere og deres partitilhørighet

XX-politikere

Kategori:DNA-politikere
Kategori:NKP-politikere

Disse kategoriene kan stå som eksempel på en problematikk som «rammer» personer som kan ha vært medlem av begge disse partiene. I eksemplet Sigurd Simensen, får det den konsekvens at når man følger kategorien DNA-politikere til Kategori:DNA-politikere og føler videre til Kategori:Det_norske_Arbeiderparti så får man opp at han (SS) står listet opp blant ordførerne i Det_norske_Arbeiderparti - Hvilket han så definitivt IKKE var! - derimot var han ordfører i Harstad valgt på NKPs liste. Hva kan gjøres med dette problemet? --Gunnar E. Kristiansen 30. aug 2009 kl. 20:05 (CEST)

Kommende kategoriseringsproblem / problem med å trekke ut lister

Hittil har vi kategorisert stortingsrepresentanter etter periode løst fra partitilhørighet. Dette vil gi problemer fremover, etterhvert som en del migrerer mellom partier. Jeg tror ikke vi vil kunne fange opp dette gjennom snittene, da de respektive kategorier for perioden noen har sittet på Stortinget ikke knyttes direkte en-entydig til partiet de har sittet for. Jeg tror vi etterhvert må over på mer spesifiserte kategorier for å fange opp dette. Som dere ser over, har Harstad-gjengen allerede erfart et slikt problem ifht en ordfører. Hva mener andre? Siri Johannessen (Siri J) 4. sep 2009 kl. 19:01 (CEST)

Jeg tenker at det ser ut til å være et behov for å lage mindre kategorier: DNA-medlem 1950-1960 f eks.Ida Tolgensbakk 21. sep 2009 kl. 12:20 (CEST)
Det blir ikke lett Ida! Hvordan skal du kunne vite når vedkommende var/er medlem av ditt eller datt? Kanskje det kan gå med å sette opp DNA-politikere 1908-1921 f.eks. PLUSS NSA-politikere 1921-1927 før det igjen blir DNA-politikere 1927-1958. Her er altså brukt en såkalt høiresocialist som modell for kategoriene. Men etter som problemetjo omfatter langt fler enn politikere på venstresiden - jf. Venstre-politikere, må det kanskje lages andre modeller?--Gunnar E. Kristiansen 21. sep 2009 kl. 14:26 (CEST)

Har lokalhistoriewiki god nok funksjonalitet for å bidra til "fagutvikling og dialog"?

Opprinnelig tittel var:
"Banne i kyrkja" (i lys av seminaret 4.-5.9.): Har lokalhistoriewiki god nok funksjonalitet for å bidra til "fagutvikling og dialog"?
innkortet pga problemer med lengde i innholdsoppgaven.Siri Johannessen (Siri J) 15. sep 2009 kl. 10:47 (CEST)
Eg kan ikkje dy meg for å vere litt kjettersk, ut frå min kunnskap ikkje berre om kolleger i eige aldersgruppe (50+), men og i høve "rørsla" (dei mange 10-tusen mulege bidragsytarar som og gjerne er i kategorisen 50+ og mannkjønn) og til og med yngre folk (studentar, 20+): eg er i sterk tvil om kompetansen til aktiv interaksjon ved bruk av wikiteknologien for å diskutere faglege spørsmål er i nærleiken av god nok til å få til nemneverdig dialog.

Kvifor ikkje opprette ein eigen nettstad med eit brukarvennleg diskusjonsforum etter modell av Slektsforum. Det trur eg ville vore til stor hjelp også heilt generelt i vidareutviklinga av wikien.--Arnfinn Kjelland 7. sep 2009 kl. 14:34 (CEST)

Hei, jeg er i utgangspunktet skeptisk til å lokke brukere til et sted utenfor wikien. Er det ikke pedagogisk sett en fordel om vi lærer de nett-uvante å bruke wikien, ikke andre nettsteder? Når det er sagt, er jeg enig i at diskusjonsforumet her ikke er ideelt i dag. Det første vi bør gjøre er vel å arkivere noen av de gamle trådene, og dessuten sørge for at tråder som sist er kommentert, kommer øverst og dermed blir mer synlige. Ida Tolgensbakk 21. sep 2009 kl. 12:18 (CEST)
Jeg er enig med deg i at folk ikke bør lokkes utenfor wikien, men det å snu diskusjonssidene «på hodet» i forhold til oppsett av mange nettdebatter og wikipedia generelt tror jeg ikke er lurt. Det vil forvirre ganske mange. Planen er å gå gjennom forumet, og arkivere/sortere en del av de eldste trådene i løpet av kommende uke. Forumet er for tungt slik det er nå. Siri Johannessen (Siri J) 21. sep 2009 kl. 12:50 (CEST)
Høres flott ut! Ida Tolgensbakk 21. sep 2009 kl. 13:02 (CEST)

Video på lokalhistoriewiki

Eg har fått ein videosnutt som illustrasjon til artikkelen Nøttesanking_med_hasselkrok (korleis ein nyttar kroken). Den er på 50 sekund, 17 MB i AVI-format. Eg har ikkje erfaring med video, men ser Olve har lagt et par på You Tube med lenke til artikkelen. Spørsmålet gjeld om det er egna å legge ut slike klipp dirkete i wikien her, evt. i kva format og om dei kan komprimerast med tilgjengelege gratisprogram?--Arnfinn Kjelland 20. sep 2009 kl. 09:19 (CEST)

Hei, dette høres jo utrolig flott ut! Marianne sjekker opp med LinuxLab om hvordan vi skal kunne gjøre det med videosnutter på wikien.Ida Tolgensbakk 21. sep 2009 kl. 12:12 (CEST)