Caroline Amalie Olden (1887–1981)

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Caro Olden»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Foto av Caro Olden fra 1930-tallet.
Foto: Ukjent/Oslo Museum

Caroline (Caro) Amalie Olden (født 16. september 1887 i Jøssund i daværende Åfjord formannskapsdistrikt i dagens Bjugn kommune, død 4. august 1981) var journalist med et langt virke, fra starten i Trondheim i 1908, via Stavanger til Oslo i mellomkrigstiden. Her arbeidet hun blant annet for Arbeiderbladet og Dagbladet. Caro Olsen var også en mye benyttet radiokåsør i NRK.

Familie

Caro Olden var datter av skipskaptein Lorentz Jørginus Eilertsen Olden (1853-1927) og Anna Margrethe Lynum (1848-1933) og forble ugift. Hun var søster av mangeårig rektor ved St. Svithuns skole i Stavanger, Ole Fredrik Olden (f. 1879). Navnskifte til Olden fra Olsen foretatt før 1900.

Hun var samboer med Pauline Hall (1890–1969) fra 1942 til Halls død.

Liv og virke

Faksimile fra Aftenposten 13. september 1933: Notis om 25-årsjubileet som journalist for Caro Olden.

Caro Olden fikk sin første journalistjobb ved Trondhjems Adresseavis i 1908. Etter ti år der arbeidet hun noen måneder som redaksjonssekretær i Ålesunds Avis, for så å gå over til Stavanger Aftenblad. Her var hun til 1923. I sju år etter det var Olden ansatt i Arbeiderbladet i hovedstaden.

Fra 1933 til andre verdenskrig var Caro Olden redaktør i Yrkeskvinnen, samtidig som hun var freelancejournalist. Under krigen ledet hun Kvinners Arbeidshjelp i Oslo.

I 1942 flytta hun sammen med Pauline Hall i Munkedamsveien 75. Etter press fra Halls familie flytta Hall etter en tid inn i naboleiligheten, men Olden forble regna som Halls nærmeste pårørende, og de to bodde fortsatt i realiteten sammen. Forholdet mellom de to har vært gjenstand for en del tolkningsforsøk. Det settes gjerne i sammenheng med det såkalte peppermøsamfunnet, men har også blitt tolka som et lesbisk forhold i mer moderne sammenheng. Selv om forhold mellom kvinner ikke var straffbart, i motsetning til forhold mellom menn, var det like fullt svært vanskelig å være åpen om slike forhold, og alle tolkninger blir derfor sett utenfra og med få tydelige kilder. Uansett hvordan man tolker forholdet, er det jevnt over enighet om at det faller inn under begrepet «skeivhet».

Den 12. mai 1943 ble Olden arrestert for arbeid i en eksportorganisasjon, altså ei motstandsgruppe som hjalp flyktninger med å komme seg ut av Norge. Hun ble samme dag overført til Åkebergveien, og dagen etter til Grini. Der hadde hun fangenummer 7664, og ble sittende til 15. mars 1944.

Fra 1945 ble Caro Olden fast ansatt i Dagbladet, hvor hun var til 1958. I NRK ble hun fast radiokåsør allerede i mellomkrigstiden.

Caro Olden var formann i Oslo Yrkeskvinners Klubb, og mellom 1938 og 1948 var hun en av visepresidentene i Yrkeskvinners Velferdsforbund.

Bosteder

Ved folketellingen for Trondheim i 1900 er Caro Olden (navnet skrevet Karoline) oppført sammen med foreldrene og fire søsken på adresse Rosenborggata 8. Foreldrene har her etternavnet Olsen, mens barna er oppført som Olsen Olden. Her bodde familien også ved folketellingen i 1910, og Carol Olden er her titulert som journalist. Her benyttes for øvrig kun Olden som etternavn.

I adresseboka for Oslo for 1927 er Caro Olden oppført som ansatt i Arbeiderbladet på adressen Huitfeldts gate 33. I adresseboka samme sted for 1939 er hun oppført som journalist på adressen Munkedamsveien 75. Den samme adressen hadde hun i adresseboka for 1950, der hun er oppført som journalist i Dagbladet, og i adresseboka for 1965/66.

Ettermæle

I en redaksjonell nekrolog i Aftenposten 5. august 1981 ble Caro Olden omtalt slik (utdrag):

Journalist Caro Olden, aktiv i yrket til godt over 80 år, døde i går 4. august i en alder av 94. I hele sitt voksne liv arbeidet hun som journalist, energisk og alltid engasjert i det hun skrev. … Hun gikk aldri god for noe hun ikke var engasjert i. Hun var veldig opptatt av å være en allround journalist med litt innsikt i alt. … Som leder ble hun rost for sin åpenhet og hensynstagen overfor andre mennesker.

Kilder og litteratur

Faksimile fra Aftenposten 5. august 1981; utsnitt av redaksjonell nekrolog over Caro Olden.