Einar Borgfjord

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Einar Borgfjord (født 7. januar 1962 i Bjugn) er båtbygger og kulturvernarbeider, bosatt i Rissa i Sør-Trøndelag. Han er båtbygger ved Museet Kystens Arv, hvor han viderefører gammel håndverkskultur, spesielt knyttet til åfjordsbåten. Borgfjord arbeider ut fra overleverte håndverksferdigheter som han lærte av Johan Hårstad fra Åfjord. Hårstad bygget på sin sine på tradisjoner flere generasjoner tilbake. I alt har Borgfjord ledet bygging av om lag 150 båter. Ved siden av arbeidet ved museet har han vært lærer ved Fosen folkehøgskole, også der i bygging og bruk av tradisjonsbåter

Kystens arv

Vengbåten Nidaros som ble bygget av Einar Borgfjord og elever fra Fosen folkehøyskole i 1997.
Foto: Kystlaget Trondhjem

Båtbyggeriet ved Museet Kystens Arv, heter Båtskott trebåtbyggeri og har 4 ansatte. De bygger 6-8 tradisjonelle, åpne trebåter i året – som for eksempel åfjordsbåt, innherredsbåt, nordmørsbåt, listerbåter, notgavler og spissbåter. Båtskott trebåtbyggeri er en av få båtproduksjonsbedrifter i landet som fremdeles bygger og selger til et marked.

Båtbygger Einar Borgfjord er en anerkjent båtbygger som har vært med på flere båtprosjekter i landet, og som med sin materialkunnskap følger emnet fra treet i skogen og til ferdig båt. Han har også bygget geitbåter. En av dem er «Valsøygeita», som er en geitbåtfyring med råseil og hjelpemotor. Båten ble bygget gjennom et studiearbeid av Einar Borgfjord og i samarbeid med Kystens arv på Rissa. Valsøygeita er en kopi av «Lindåsgeita». Sommeren 2001 var Valsøygeita ferdig og kunne sjøsettes. Kronprinsparet overvar dåpen som ble utført av daværende ordfører Ivar Betten 1. oktober 2001.

I 2004 bidro Borgfjord ved bygging av en kopi av Gokstadskipet.

Sammen med sin far Hans Borgfjord mottok han Sør-Trøndelag fylkes kulturpris for 2009.

Da «Draken Harald Hårfagre», verdens største vikingskip, skulle bygges, var det naturlig at Einar Borgfjord ble en del av teamet som skulle gjennomføre prosjektet.

Denne artikkelen trenger kjelder.