Grølla

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til: navigasjon, søk
Grølla
Basisopplysninger
Areal: km²
Høyde: 588 moh.
Vassdrag: Bingsvassdraget
Kommune: Øvre Eiker, Flesberg
Fylke: Buskerud
Koordinat: 59°49′33″ N 9°42′25″ Ø

Grølla er et skogsvann på Holtefjell i Buskerud, 588 m.o.h. Vannet ligger på grensa mellom kommunene Flesberg og Øvre Eiker og har utløp gjennom Grøllabekken til Bingsvassdraget. Det har en omkrets på omtrent 3,5 kilometer og et flateinnhold på rundt 175 dekar.

Vannet skal ha navn etter Johan Halvorsen Groll, som var eier av Hassel Jernverk og sto bak den første reguleringen av Bingsvassdraget på slutten av 1600-tallet. Før denne reguleringen ble vannet kalt «Nordre Krokvann», og vannstanden må da ha vært betydelig lavere. Reguleringen besto i at det ble bygd en stor stein-og torvdam som regulerer vannmengden i Grølla, samt en lang steindam i nordenden av vannet som hindret at vannet forsvant ut i myrområdene der da vannstanden økte. Disse demningene er fortsatt intakte og er viktige kulturminner.

Grølla er også kjent for de rockekonsertene som Dagfinn Kolberg med jevne mellomrom har arrangert ved Grøllafurua.

KilderEiker Leksikons logo.jpeg Grølla inngår i prosjektet Eiker Leksikon og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. Ønsker du å bidra til delprosjektet? Kontakt Bent Ek på hans diskusjonsside!