Hele Gjøvik leser

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til: navigasjon, søk
Bøker klare for utdeling.
Foto: Marte Skoglund
Borggården var pyntet til fest.
Foto: Solfrid Braastad

Hele Gjøvik leser var Gjøvik bibliotek sitt hovedarrangement i jubileumsåret 2011. Gjøvik bibliotek inviterte hele Gjøviks befolkning til én stor felles lesesirkel der alle leste den samme boka. Biblioteket mottok 150.000 kroner fra Nasjonalbiblioteket for å gjennomføre prosjektet.

Lanseringen foregikk den 16. juni 2011. Da ble en spesialutgave av Bjørnstjerne Bjørnsons bok En glad gutt, trykket spesielt for Gjøvik bibliotek og Gjøvik 2011, delt ut gratis av kommunepolitikere på Gjøvik bibliotek.

Ideen bak prosjektet var den fascinerende tanken at alle gjøvikensere i teorien kunne lese samme bok, og at den kunne diskuteres på butikken, på bussen, med legen og ellers overalt der mennesker møtes. Formålet med Hele Gjøvik leser! var at enda flere skulle oppdage lesningens velsignelser og bibliotekets mangfoldige tilbud.

Prosjektet kom i stand etter idé fra Stavanger, som i 2008 for første gang gjennomførte Hele byen leser, som nå er blitt utvidet til Hele Rogaland leser. Et liknende prosjekt er også under planlegging i Bergen.

Hvorfor lese En glad gutt?

Boka ble skrevet i 1860, og Gjøvik by ble grunnlagt i 1861. En glad gutt kan karakteriseres som samtidslitteratur under Gjøviks første tid som by. Bjørnstjerne Bjørnson hadde tilknytning til Gjøvik. Han hadde en ungdomsromanse med Augusta Mjøen fra Gjøvik gård, og hennes sønner var æresvakter da Bjørnsons båre ble fraktet hjem fra Paris. Det er en bok som kan passe for alle, og den er passelig lang. Den er en del av Bjørnsons bondefortellinger, som er en viktig del av den nasjonale litteraturarv. Markeringen av Bjørnsonåret i 2010 skapte ny interesse rundt Bjørnson, og dette ønsket Gjøvik bibliotek å følge opp videre. Bjørnson var en mangfoldig og sentral person i norsk historie, både som nasjonsbygger, politiker og dikter.

Eksterne lenker

Hele Gjøvik leser - Facebook