Ormen Halve

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ormen Halve
Egennavn: Ormen Halve
Båttype Oselver
Byggeteknikk Klinkbygd
Materiale Furu bord og innved, eik i kjøl, lotter, stevner og keiper
Lengde 18 fot fot
Største bredde 160 cm (IKKE fot!) fot
Antall bordganger: 3
Antall rom 2 1/2
Antall årepar 2
Byggeår Ukjent - ca 1946?
Framdriftsmidler: Årer, seil, påhengs i brønn
Motortype Påhengs
Lagstilhørighet: Bragdøya Kystlag


Ormen Halve ble hentet på Skogsøy ved Tregde, da en tidligere eier ga den vekk til Kystlivforeningen PIDER RO, ca 1985. Kjølen var litt dårlig, og det var noen andre småskader på den, men det er en meget interessant båt, siden den er innredet med et halvrom på ca 1 alen (55 cm), meget skjeldent på oselvere (men ikke på båttyper lengre nord). I halvrommet sto der en fiskekum med hull med skrulokk.

Audun Wea og Jan C. Rosenlund fjernet fiskebrønnen, og prøvde deretter båten med et asymmetrisk lite seil.

Båten ble etter et par år forært til Audun Wea som bryllupspresang. Wea satte igang med rehabiliteringsarbeid, men dette stoppet opp etter at han hadde tatt ut kjølen. Den hang i naustet på Bragdøya i mange år, inntil Wea i 2009 forærte båten til Jan C. Rosenlund.

Høsten 2009 og vinter/vår 2010 satte Jan C. Rosenlund inn ny kjøl. Høsten 2011 og våren 2012 laget han motorbrønn og senkekjølkasse i halvrommet, og laget sidebenker, sess akter og bakk foran, og sideror. Satte også på et par metall-åregafler i bakskuten, til å vrikke med, og styre litt. Satte inn el-pumpe med nivåbryter og batteri; den står helt bak i den lille bakskuten, men bør flyttes frem i halvrommet.

Han skiftet også ut styrbord framkeip, med en fra en annen båt, lagd av einer(!). Egentlig vil han ha tolleklamper med metalltollepinner og hamleband, men de tre keipene som er i orden er for gode til skifte ut. Han har satt på PAN-hodeskruer til å kneppe på bakenden av tynne hamleband, som har sin framende festet til en plugg i et hull fremme ved toften. Framkeipene har fått slitebeslag av jernbånd både på lunnen og på nevet.

I 2012 og -13 eksperimenterte Jan C. Rosenlund en del med skrevemast for luggerseil, men båten har fra 2014 av en vanlig mast med luggerseil som han bytter frem og tilbake mellom denne båten og Gamlefar.