Osmarka bedehus og kapell

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Osmarka kapell
Foto: Halvard Hatlen

Osmarka bedehus og kapell er et kapell på Heggem, på Osmarka i Gjemnes kommune i Møre og Romsdal fylke. Kapellet er ett av de tre kirkebygg i Øre prestegjeld, i Indre Nordmøre prosti [1]. Byggverket er fra 1910 og bygget i treverk, i sveitserstil. Kapellet har 110 plasser. Det er kirkegård ved kapellet.

Osmarka bedehus og kapell er en stiftelse som er eid av bygdefolket på Osmarka. Den norske kirke leier kapellet til kirkelige handlinger.

Fra bedhus til kapell og forsamlingshus

Kapellet ble tatt i bruk i 1907, som bedehus, eid av Osmarkens missionsforening. Bygget ble først vigslet til kirkelig bruk noe senere. Osmarkens missionsforening (Osmarka indremisjonsforening) ble trolig stiftet i 1904 eller noe tidligere. Den 6. januar 1905 ble første møtet protokollført i «Protokoll for Osmarkens Bedehus», fire år før huset ble bygget.

Tanken om å anlegge et gravsted ved kapellet kom i 1911 og i februar 1912 ble Osmarkens gravstedforening stiftet. Gravstedet ble godkjent av departementet i august 1916, samtidig fikk bedehuset også funksjon som kapell. Klokketårnet er frittstående, noen meter fra kapellet. I tårnet henger en kirkeklokke fra 1915.

Fra 1920-tallet ble kapellet brukt til nattverd, barnedåp og vielser. Først i 1939 fikk kapellet formelt tilordnet regelmessige gudstjenester.

I et styremøte 22. november 1999 innså indremisjonsforeningen at nedleggelse av misjonsvirksomheten var unngåelig. Styret fortsatte som et bedehusstyre, med Thor Solhjell som formann. På årsmøtet i 2005 ble det bestemt at regelverket skulle gjennomgås, reglene var nær uendret siden 1905. De nye reglene ble vedtatt på årsmøtet i 2007. Samtidig skiftet bedehuskapellet eier fra Osmarka indremisjonsforening til Osmarka bedehus og kapell, dette ble det formelle punktum for indremisjonsforeningen [2].

Modernisering og restaurering

Bygget er restaurert flere ganger. På 1960-tallet ble huset modernisert og endret til datidens mote. Innvendig ble det lagt glatte plater på veggene og i takhvelvingen porøse huntonittplater. Interiøret ble malt i en lys grå-hvit farge. Enkelte detaljer hadde en grønnlig farge.

Osmarka kapell fikk et påbygg i 1983, ett nytt inngangsparti med toaletter og garderobe. I 2002 ble kapellet restaurert og malt utvendig.

I forkant av 100 års markering for kapellet, ble det i 2008 igangsatt en grundig restaurering innvendig. Interiøret har forseggjort malt dekor, og er tilbakeført til sitt opprinnelige utseende [3]. Veggene hadde umalt og oljet trepanel. Dører og prekestol var malt i eike etterligning, med grønne, brunrøde og gullforgylte detaljer. Alterbildet er fra 1964, og malt av Gustav Storli. Motivet er Korset, et hvit kors svevende i et blått himmelrom med lyse skyer. Under korset et landskap fra nærmiljøet, i grønne og brunlige jordfarger. På prekestolen er det montert en gammel og original kandelaber. Sju opprinnelige oljelamper, utformet som lysekroner med krystaller er hengt opp i kirkerommet. De ble kjøpt i Kristiansund, i 1909, fra Nordlandet menighetshus. Da Osmarka og kapellet fikk elektrisk strøm, ble disse tatt ned og lagret på loftet. De ble hentet frem, pusset opp og innlagt elektrisk lyskilde.

Restaureringsarbeidene i forkant av 100-års markeringen har kostet 1,5 millioner [4] kroner og utallige dugnadstimer over et helt år. Arbeidet ble utført delvis på dugnad og i samarbeid med fylkeskonservator i Møre og Romsdal, Jens Petter Ringstad. Bygningsantikarene Christ Allan Sylte og Berit Hansen, sammen med malermester Kjell Arne Årset fra Ørsta, ledet arbeidet.

100-årsjubileum

Den 22. august 2009 var det en markering for Osmarka bedehus og kapell. Det ble gitt en orientering om arbeidet som er utført, etterulgt av en minikonsert med organist Erik Fortervoll og sangeren John Magnar Fostervoll. Søndag 23. august var det jubileumsgudstjeneste, der biskop Ingeborg Midttømme og prost Gerd Anne Aarset deltok.

I forbindelse med restaureringsarbeidet og kapellets 100-årsjubileum ble det inngått avtale med bygdebokforfatter Kåre Olav Solhjell om utgivelse av et jubileumsfestskrift [5]. Boken fikk navnet Huset ved vegen og forteller bedehuskapellets historie i tekst og bilder.

Refeanser

  1. www.kirkenorge.no - Fakta om kirkene (besøksdato 20. april 2009)
  2. Solhjell, Kåre Olav. 2009.
  3. www.rindal.kirken.no - Kyrkjeblad for Indre Nordmøre prosti. pdf-fil (besøksdato 20. april 2009)
  4. Odde, Eilif. 2009.
  5. www.stiftelsen-uni.no - Stiftelsen UNI (besøksdato 20. april 2009)

Litteratur

  • Solhjell, Kåre Olav. 2009. Huset ved vegen. Osmarka bedehus og kapell 1909 - 2009. 128 sider. ISBN 978-82-303-1275-9
  • Odde, Eilif. 2009. Feirer hundreårsjubileum med ny bok. Tidens krav 18. august 2009. Side 24.

Eksterne lenker