Bombeattentatet på Oslo S

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til: navigasjon, søk
Minnesmerke i Østbanehallen til minne om Elin Stoltenberg Dahl, som i 1982 ble drept i bombeattentatet på Oslo S.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012)

Bombeattentatet på Oslo S fant sted den 2. juli 1982. En hjemmelaget bombe gikk av i en oppbevaringsboks i ØstbanehallenOslo Sentralstasjon. Ei 19 år gammel jente ble drept, og elleve andre ble skadet.

Bomben

Bomben var hjemmelaget, men politiet konkluderte med at den var laget av en person med god kjennskap til eksplosiver. Da den gikk av fløy glasskår og metallsplinter fra oppbevaringsboksen gjennom hallen. Elin Stoltenberg Dahl befant seg i en fotoautomat rett ved siden av oppbevaringsboksene, og ble drept momentant. En eldre mann ble alvorlig skadet, mens de andre ti skadde fikk kuttskader.

Attentatet førte til at NSB bestemte at oppbevaringsboksene skulle flyttes til et eget rom i stedet for å stå i et område med stor trafikk.

Gjerningsmannen

Bomben ble plassert av en ung mann som skal ha hatt økonomiske motiver bak attentatet. Han planla å sprenge flere bomber i Oslo, for så å kreve penger for å stoppe. Et par uker tidligere hadde han plassert en bombe under ei bru på Ekebergbanen. Det kunne endt svært ille, men trikken var noen minutter forsinket og unngikk dermed å komme rett inn i eksplosjonen. Han plasserte enda en bombe på Østbanestasjonen, men det var feil på den slik at det ikke gikk av. Den andre bomben var vesentlig større enn den første.

På den andre bomben fant politiet spor som førte dem nærmere gjerningsmannen. Den 9. oktober 1982 tilsto en attenåring at det var han som sto bak. I mellomtiden hadde han skutt og såret et avisbud med hagle.

Minnesmerke

Et relieff i forgylt bronse med en fredsdue og ordet «fred» på en rekke språk, laget av billedhuggeren Nina Sundby, ble satt opp til minne om Elin Stoltenberg Dahl. Det henger nå ved inngangspartiet til Østbanehallen. Relieffet ble finansiert gjennom en landsomfattende innsamlingsaksjon.

Litteratur

Koordinater: 59.910847° N 10.751216° Ø