Brødrene Borstad

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til: navigasjon, søk
Virkninger av andre verdenskrig tvang i 1940 Brødr. Borstad og andre kjøpmenn til å stanse salg på krita

Brødrene Borstad landhandleri på Finstadbru ble stiftet av brødrene Trygve og Kristian Borstad i 1920 i forbindelse med at de kjøpte lokaler og varebeholdning av Moses Aardal.[1] Varebeholdningen ble kjøpt for kr. 20.000,-.

Før Trygve og Kristian kjøpte landhandelen var det 7 forskjellige drivere av forretningen, hvor flere hadde gått konkurs.

Bygningen som landhandleriet lå i ble bygget av Lars Ånerud på slutten av 1800-tallet. I tillegg til forretningslokalet, var det to leiligheter i bygningen. I disse bodde hhv Trygve og Kristian med sine familier.

I starten på 30-tallet etablerte Trygve og Kristian en filial av forretningen ved Trandum ved Ulviksjøen (Floen). Denne ble mot slutten av 30-tallet overdratt til Lyder Løren.

Trygve solgte sin andel til sin bror Kristian i 1957[2] da han var blitt pensjonist, og han flyttet da til Rælingen med sin familie.

I 1960 bygde Bjørn og Holm Borstad et fryseri i tilknytning til forretningen, hvor det var utleie av frysebokser. Fryseriet var operativt frem til begynnelsen av 1970-tallet.

Frem til 1961 var butikken et tradisjonelt landhandleri, med en lang kjøpmannsdisk, og hvor ekspeditørene fant frem varer til kundene. I 1961 ble gjort en større ombygging av butikklokalene, hvor butikken ble ombygd til selvbetjening, og hvor inngangsparti ble flyttet.

Kristian drev forretningen frem til 1969 da hans sønn Bjørn Lyder Borstad overtok forretningen[3].

På 1990-tallet gikk butikken inn i Servicemat-kjeden, som var en del av Hakongruppen. Forretningen var en del av denne kjeden frem til den ble nedlagt den 31. Desember 1999[4].

Kilder

  1. [1],Aurskog.no
  2. [2],Aurskog.no
  3. [3],Aurskog.no
  4. [4],Aurskog.no