Hans Vatne

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Faksimile fra Aftenposten 11. oktober 1985; utsnitt fra minneord over Hans Vatne

Hans Vatne (født 28. februar 1923 i Halden, død i Oslo 10. oktober 1985), var pressemann. Han var vekselsvis tilknyttet Morgenbladet og Aftenposten, i sistnevnte avis var han sjefredaktør 1970-84.

Familie

Hans Vatne var sønn av pastor Olav Vatne (1893-1966) og Margit Gundersen (født 1893).

Liv og virke

Hans Vatne var utdannet cand. mag. fra Universitetet i Oslo. Han var ansatt i Morgenbladet 1946–50 og i Aftenposten 1950–53. Vatne var redaksjonssekretær i Morgenposten 1953–64, før han gikk tilbake til Aftenposten i 1964. Her ble han politisk redaktør i 1968, og var sjefredaktør 1970–84.

Vatne var medlem av hovedstyret i Norsk presseforbund 1957-63, og satt i Pressens faglige utvalg 1961-64.

Som skrivende journalist brukte Vatne initiatlene HVa, HV, Don Camilio og Joker.

Ettermæle

Hans Vatne er gravlagt på Vestre gravlund i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012)

I en nekrolog i Aftenposten 11. oktober 1985 skrev avisens sjefredaktør Egil Sundar blant annet:

Han var avismann hele sitt liv, og han fikk øve en gjerning som få andre er forunt enn nettopp utøverne av dette særegne yrke. … Vatnes tid som sjefredaktør i Aftenposten falt sammen med en begivenhetsrik og til dels meget dramatisk periode i norsk politikk. … Samarbeide innad i norsk politikk og utad i forholdet til våre allierte ble stående som bærebjelker i Aftenpostens politiske budskap under Vatnes ledelse av avisen. … Vatne fikk gleden av å konstatere at Aftenpostens innflydelse og politiske påvirkningskraft aldri har vært større i nyere tid.

Hans Vatne ble bisatt fra Frogner kirke i Oslo 16. oktober 1985. Aftenposten refererte fra bisettelsen i sin utgave dagen etter (utdrag):

- Hans Vatne var Don Camilio. Jeg vil ikke bruke ordet ener, hvor riktig det enn må være. Det er for kaldt om Hans Vatne. Han var enestående, et særsyn – og vi får ham ikke tilbake, sa professor dr. theol. Jacob Jervel, da Aftenpostens tidligere sjefredaktør ble bisatt fra Frogner kirke i går. Den fullsatte kirken var blomstersmykket med kranser som dekket hele midtgangen. I den tallrike sørgeskaren var blant andre stortingspresident Jo Benkow, statsminister Kåre Willoch og ordfører Albert Nordengen.

Hans Vatne er gravlagt på Vestre gravlund i Oslo.

Kilder og referanser